Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει, πάλι, το θερμόμετρο
  • Παλαιστινιακή αγανάκτηση για την απόφαση αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων μόνο από το 9% της Δυτικής Οχθης
  • Ετοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, δηλώνουν οι Παλαιστίνιοι και το απέδειξαν με χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Αγανάκτηση και απογοήτευση προκάλεσε στους Παλαιστίνιους η χτεσινή απόφαση αποχώρησης του ισραηλινού στρατού μόλις από το 9% του εδάφους της Δυτικής Οχθης. Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική από την επικείμενη οικοδόμηση του εβραϊκού οικισμού στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

Την οργισμένη αντίδραση της παλαιστινιακής αρχής, αλλά και την απογοήτευση του παλαιστινιακού λαού προκάλεσε η απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, η πρώτη φάση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη να είναι μικρού μεγέθους. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο ισραηλινός στρατός να αποχωρήσει από το 9% των υπαίθριων περιοχών της Δυτικής Οχθης, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο του αναμενόμενου από τους Παλαιστινίους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δε δεσμεύτηκε για μια εντυπωσιακή αποχώρηση απέναντι στους Παλαιστινίους.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στα ισραηλινά σχέδια για την οικοδόμηση του εβραϊκού οικισμού Χαρ Χόμα στον αραβικό τομέα της πόλης. Παρά την ένταση, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης κατάφεραν να συγκρατήσουν τους οργισμένους διαδηλωτές με ισχυρές ομάδες περιφρούρησης και έτσι αποφεύχθηκαν επεισόδια με την ισραηλινή αστυνομία, που είχε ενισχύσει την παρουσία της στην πόλη. Οι συγκρούσεις δεν αποσοβήθηκαν, όμως, στο χωριό Μπέιτ Ομάρ της Δυτικής Οχθης, όπου οι κάτοικοι συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό, απογοητευμένοι από την αναβολή της χτεσινής του αποχώρησης από την περιοχή.

"Σοκαρισμένος", δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης από την ισραηλινή απόφαση αποχώρησης και προειδοποίησε ότι η διαρκώς αυξανόμενη απογοήτευση του παλαιστινιακού λαού δε θα αργήσει να ξεσπάσει. Τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας, χαρακτήρισε την οικοδόμηση του Χαρ Χόμα ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, εκπρόσωπος της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι μακρινή η πιθανότητα μιας νέας αιματοχυσίας.

Διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε, χτες, η προσπάθεια των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να κάμψουν την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και να προχωρήσουν σε ένα καταδικαστικό, για την ισραηλινή κυβέρνηση, ψήφισμα. Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για μεροληπτική στάση απέναντί της και τόνισε ότι θα επανεξετάσει το κατά πόσο η ευρωπαϊκή παρέμβαση στην "ειρηνευτική διαδικασία" είναι επιθυμητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ