Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Πέθανε ο Κουρτ Μπάχμαν

Πέθανε ο Κουρτ Μπάχμαν, πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Γεννήθηκε το 1909 στην πόλη Ντίρεν και διατέλεσε πρόεδρος του ΓΚΚ από το 1969 μέχρι το 1973. Πρόκειται για έναν κομμουνιστή ηγέτη, που για 70 ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκε ενάντια στο χιτλερικό φασισμό και για τα συμφέροντα της γερμανικής εργατικής τάξης.

Μέλος του τότε και σήμερα απαγορευμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας έγινε το 1932, ύστερα από μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση, στην οποία είχε μιλήσει ο πρόεδρος του ΚΚΓ, Ερνστ Τέλμαν. Με την έναρξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε στη Γαλλία, όπου συμμετείχε δραστήρια στον αντιφασιστικό αγώνα. Για τη δράση του αυτή, είχε συλληφθεί και κλείστηκε σε στρατόπεδο, απ' όπου και είχε δραπετεύσει. Μετά την ίδρυση του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το 1969, είχε εκλεγεί πρόεδρός του.

Οπως έλεγε ο ίδιος ο Μπάχμαν, τη δύναμή του ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος την αντλούσε από τη ρεαλιστική του αισιοδοξία και από τη μαρξιστική του κοσμοθεωρία. Η κηδεία του θα γίνει στις 17 του Μάρτη, στην Κολωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ