Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΥΡΑ
Προσωρινή (;) ανακωχή Ερμπακάν - στρατηγών

Πιθανότατη διαγράφεται η προοπτική μιας νέας και εντονότερης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ δε λείπουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.-

Νέα και πιθανότατα εντονότερη αντιπαράθεση ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας "βλέπουν" οι πολιτικοί αναλυτές για το μέλλον. Παρ' όλα αυτά, λίγες μόλις ώρες μετά την υπογραφή των, προτεινόμενων από το στρατό, μέτρων κατά της ανόδου του ισλαμισμού, η τουρκική Δικαιοσύνη απήγγειλε βαρύτατες κατηγορίες σε ισλαμιστή πρώην δήμαρχο.

Την κατηγορία της υπόθαλψης και καλλιέργειας μίσους απήγγειλε, χτες, η εισαγγελία του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας στον πρώην δήμαρχο του Σιτζάν, ο οποίος, κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στα τέλη του περασμένου μήνα, είχε υπερθεματίσει υπέρ της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου(σαρία) στην καθημερινή ζωή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην δήμαρχος, που καθαιρέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 6 - 10 χρόνια, ενώ έξι συνεργάτες του απειλούνται με ποινές που κυμαίνονται από 4 - 31 χρόνια κάθειρξης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Νετσμεντίν Ερμπακάν ανακοίνωσε, διά στόματος της κυβερνητικής εταίρου και υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, ότι θα καταθέσει προς συζήτηση στο τουρκικό Κοινοβούλιο τα μέτρα κατά του ισλαμισμού, που υιοθέτησε το, στην ουσία ελεγχόμενο από το στρατό, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και που, τελικά, αναγκάστηκε να υπογράψει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ διατύπωσαν, με έμμεσους και άμεσους τρόπους, την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό το Κοινοβούλιο αναγκάζεται να έρθει σε αντιπαράθεση με τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενδεχόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό για το μέλλον της χώρας. Ανάλογη εκτίμηση διατύπωσαν και πολλοί πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση του ισλαμιστή Νετσμεντίν Ερμπακάν και οι στρατηγοί δε θα αργήσουν να ξαναβρεθούν αντιμέτωποι και τότε η ένταση της κρίσης θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Παρά τους ψιθύρους και τις ανησυχίες, η Τανσού Τσιλέρ δήλωσε, χτες, κατηγορηματικά ότι η χώρα δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. Οι δηλώσεις Τσιλέρ αποτέλεσαν, στην ουσία, απάντηση στην τοποθέτηση του υπουργού Προεδρίας Αμπντουλάχ Γικιούλ, ο οποίος υποστήριξε ότι εξαιτίας της παρατεινόμενης κρίσης και της έντασης που κυριαρχεί στη χώρα, η προοπτική της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών δε θα πρέπει να αποκλείεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ