ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στεκόμαστε στο πλευρό τους
  • Κύμα αλληλεγγύης μετά τη δικαστική απόφαση
  • Νέες προτάσεις κατέθεσε χτες η ΟΛΜΕ

Αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθηγητών δήλωσαν για μια ακόμα φορά χτες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Ενώσεις Γονέων που χτες μαζί με την ΟΛΜΕ έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας, απαντώντας στις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσληψης ωρομισθίων καθηγητών σε απεργοσπαστικό ρόλο, είπε χαρακτηριστικά: "Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση είναι casus belli". Το ΔΣ της ΟΛΜΕ παρουσίασε και τη νέα διαπραγματευτική πρότασή του, που εμπεριέχεται στην εισήγηση προς τις ΕΛΜΕ. Η πρόταση ανάμεσα σε άλλα προβλέπει τα εξής:

- Διατήρηση των τρίμηνων αποδοχών στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 31 Δεκέμβρη '96. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι η επιτροπή που προτείνει ο υπουργός θα διαμορφώσει νέα πολιτική μισθών για τους καθηγητές, η οποία θα εφαρμοστεί από 1 Γενάρη '98 και θα αναγνωρίζει στην πράξη την ιδιαιτερότητα και τη συνθετότητα του έργου του καθηγητή. Ετήσια επιμόρφωση για ικανό αριθμό καθηγητών από 1 Σεπτέμβρη '97, με απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα. Μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα σε 30 κατά ανώτατη όριο από 1 Σεπτέμβρη και σταδιακά σε 25 τα αμέσως επόμενα χρόνια. Κατάργηση του νόμου για το Διεθνές Απολυτήριο. Δέσμευση για πραγματοποίηση 5.000 διορισμών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (όσα ήταν τα κενά που είχαν ζητηθεί να καλυφτούν με κανονικούς διορισμούς στην περυσινή διαδικασία). Κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ.

Αλληλεγγύη

Ο Π. Βακαλόπουλος,δήμαρχος Ταύρου, δήλωσε σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου: "Η απόφαση αυτή δηλώνει ότι ο κατήφορος, που ακολουθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει πιστά τις επιταγές της ΕΕ και το πρόγραμμα σύγκλισης, δε σταματάει με τίποτα. Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση από την πλευρά των καθηγητών και του κινήματος της παιδείας θα είναι η ενότητα, μαζικοποίηση και ενίσχυση του αγώνα τους".

Η Α. Μπενάτου,πρόεδρος Ενωσης Γονέων 4ου Διαμερίσματος Αθηνών σημείωσε: Σαν γονείς δεν έχουμε δει την ευαισθησία της δικαστικής αρχής για όσες παραλείψεις ευθύνεται η κυβέρνηση μέσα στα σχολεία. Τα προβλήματα της παιδείας αφορούν και μας τους γονείς, όχι όμως με τον τρόπο που έχουν προσφύγει οι τέσσερις κατευθυνόμενοι γονείς, αλλά απαιτώντας από την κυβέρνηση μαζί με τους καθηγητές τη λύση των χρόνιων προβλημάτων".

Η Ξ. Σταυρουλάκη,προεδρεύουσα του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Ν. Ιωνίας κατήγγειλε την καταδικαστική απόφαση σημειώνοντας: "Θα σταθούμε στο πλευρό των καθηγητών και θα παλέψουμε από κοινού για αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας".

Την απόφαση του δικαστηρίου καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, που, με ανακοίνωσή της, σημειώνει: "Καμιά δικαστική απόφαση δεν μπορεί να δώσει λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα του δημόσιου σχολείου και των λειτουργών του, να απαντήσει στα κοινωνικά ζητήματα, στις αγωνίες των γονιών και στις ανάγκες του τόπου, για τον οποίο η λύση των προβλημάτων της εκπαίδευσης αποτελεί επένδυση και αναγκαίο όρο επιβίωσης".

Ο Γ. Χαλάς,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που πρόσφατα αντιμετώπισε ανάλογες δικαστικές διώξεις, δήλωσε πως "η επέμβαση του δικαστηρίου και στην απεργία των καθηγητών δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η πολιτεία το κάθε κοινωνικό πρόβλημα".

Ο Ν. Εξαρχος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ - άλλη μια Ομοσπονδία που πολλές φορές στο παρελθόν κρίθηκαν οι απεργίες της παράνομες και καταχρηστικές - είπε πως τα συνδικάτα εδώ και χρόνια παλεύουν για να ξεπεραστούν αυτές οι τακτικές. Επίσης η Ε. Τριανταφύλλου,πρόεδρος 15μελούς Γενικού Λυκείου Ελληνικού δήλωσε: "Καταγγέλλουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Συμπαραστεκόμαστε στους καθηγητές μας και μαζί τους θα παλέψουμε και θα αγωνιστούμε για αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας".

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Απόφαση με ευρύτερες επιπτώσεις

Κάθε "πικραμένος" δικαιούται να δικάζει όποιον απεργεί, εκτίμησε το δικαστήριο!

Απόφαση, που ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο για την κατάργηση στην πράξη του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας στη χώρα μας, εξέδωσε χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κηρύσσοντας καταχρηστική τη συνεχιζόμενη από τις 20 Γενάρη ηρωική κινητοποίηση των καθηγητών.

Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά απόφαση παρέχει το δικαίωμα στον καθένα που θεωρεί ότι πλήττονται τα συμφέροντά του από τις απεργίες των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (νοσοκομεία, συγκοινωνίες, ΟΤΑ, τράπεζες κλπ.),να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και να ζητά τη διακοπή τους!

Μέχρι τώρα το ρόλο του απεργοσπάστη έπαιζε αποκλειστικά και μόνο το Δημόσιο, ως φυσικός εργοδότης των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό, φαίνεται, δεν ήταν αρκετό για το εν λόγω δικαστήριο, που φρόντισε να καλύψει το... νομικό "κενό", όπως αναφέρει απροκάλυπτα στο 28σέλιδο σκεπτικό του,κρίνοντας ότι μπορεί να γίνει απεργοσπάστης και απεργοκτόνος οποιοσδήποτε απλός πολίτης, όταν κρίνει ότι ενοχλείται από έναν απεργιακό αγώνα...

Ειδικότερα, το δικαστήριο, υπό τον πρόεδρο Πρωτοδικών Μενέλαο Πινακούλα,δέχτηκε την αγωγή της υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας και των τριών άλλων γονέων κατά της ΟΛΜΕ, καθώς και όλους τους ισχυρισμούς τους. Το βασικό επιχείρημα των εναγόντων ήταν ότι με την απεργία των καθηγητών πλήττεται το συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών τους για μόρφωση και ότι οι ίδιοι είχαν έννομο συμφέρον, εφόσον ασκούν τη γονική μέριμνα, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουν τη διακοπή της. Αυτό ακριβώς υιοθέτησε με την πρωτοφανή απόφασή του ο κ. Πινακούλας, ο οποίος σημειώνει:

"Το ερώτημα ήταν αν έχει δικαίωμα τρίτος να καταθέσει αγωγή κατά απεργίας που γίνεται στο δημόσιο τομέα. Ο νόμος ορίζει ρητά ότι δεν έχει το δικαίωμα τρίτος.Μπορεί, όμως, ισχυρίζεται ο δικαστής, το έννομο συμφέρον να λειτουργήσει νομιμοποιητικά και έτσι να αναπληρώσει το κενό του κανόνα. Στο πλαίσιο της τελευταίας εκδοχής νομιμοποιείται και εκείνος που έχει ανάγκη δικαστικής προστασίας, γιατί βλάπτονται τα συμφέροντα και δημιουργείται κίνδυνος είτε άμεσος είτε έμμεσος. Ετσι, στην περίπτωση που έχει κηρυχτεί απεργία από κάποιο συνδικαλιστικό οργανισμό, μπορεί να ζητηθεί να αναγνωριστεί ως καταχρηστική όχι μόνο από τον εργοδότη, αλλά και από τον τρίτο που βλάπτεται και του οποίου τα συμφέροντα (υλικά και ηθικά) προσβάλλονται από μια τέτοιου είδους απεργία.Ετσι, είναι δυνατόν πολλές φορές να πλήττονται από την απεργία εντονότερα τα συμφέροντα των τρίτων από ό,τι του εργοδότη, ο οποίος μάλιστα, ως μη πληττόμενος κυρίως οικονομικά, είναι δυνατό να αποσκοπεί στη λύση της απεργίας όχι μόνο με την ικανοποίηση των απεργιακών αιτημάτων, αλλά με την οικονομική εξασθένηση των απεργών. Με τέτοιες περιστάσεις θα ήταν άτοπο ο τρίτος, που δεν είναι εργοδότης και ο οποίος βλάπτεται εντονότερα από αυτόν από την καταχρηστική απεργιακή κινητοποίηση, να μη νομιμοποιείται να ζητήσει να κηρυχτεί καταχρηστική η απεργία, έτσι ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο που απειλεί τα συμφέροντά του. Το δικαστήριο δέχεται, λοιπόν, ότι τα συμφέροντα των μαθητών είναι υψηλότερα και σπουδαιότερα από των απεργών και ότι πλήττεται η ψυχική τους υγεία, καθώς υπάρχει κίνδυνος από την παράταση του σχολικού έτους, την ελλιπή προετοιμασία τους για τις εξετάσεις και γενικότερα την αναταραχή της κοινωνικής ζωής".

Με αυτό το σκεπτικό, ο προαναφερόμενος δικαστικός λειτουργός "έλυσε" το ακανθώδες ζήτημα της νομιμοποίησης τρίτων, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου, με απρόβλεπτες συνολικά για το συνδικαλιστικό κίνημα συνέπειες. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι στη δικαστική απόφαση, που φέρει αριθμό 687, δεν περιλαμβάνονται κυρώσεις για την περίπτωση που οι καθηγητές συνεχίσουν την απεργία. Ετσι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, "η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή, αλλά διαπλαστική". Παράλληλα, υπάρχει το ένδικο μέσο της έφεσης, που η ΟΛΜΕ δικαιούται να χρησιμοποιήσει μέσα σε διάστημα τριών εργάσιμων ημερών, ενέργεια που ανακοίνωσε ότι θα πράξει.

Σήμερα η απόφαση

Η δικαστική απόφαση δεν άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου μόνο, με τη γενική έννοια, για το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά "απελευθέρωσε" απ' ό,τι έδειξαν χτες οι εξελίξεις και διάφορες άλλες δυνάμεις που μέχρι τώρα εμφανίζονταν εκ του ασφαλούς να υπεραμύνονται "στα λόγια" της συνέχισης της απεργίας. Ετσι, με φωτεινή εξαίρεση σύσσωμες τις δυνάμεις της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας",που υπερψήφισαν στις τοπικές ΕΛΜΕ τις προτάσεις για αγωνιστική συνέχεια, λίγα είναι πλέον τα στελέχη των άλλων παρατάξεων που αποδεδειγμένα μπορούν να ισχυριστούν, κοιτώντας στα μάτια τους ηρωικούς απεργούς καθηγητές, ότι πράγματι πάλεψαν για να βγουν όρθιοι οι απεργοί απ' αυτή τη μάχη.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οι προτάσεις για σπάσιμο της απεργίας "έπεφταν βροχή" από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚ στις τοπικές ΕΛΜΕ, ενώ δεν υστέρησαν σε αποδοχή αυτών των προτάσεων, τόσο γνωστά στελέχη του ΣΥΝ, όσο και στελέχη των "Παρεμβάσεων" με τρανταχτό, δυστυχώς, δείγμα όσα συνέβησαν στην ΕΛΜΕ Πάτρας.

Οι ΕΛΜΕ

Παρ' όλα αυτά, μέχρι αργά το βράδυ - μετά τα μεσάνυχτα - η πρόταση της βάσης για συνέχιση της απεργίας και για 9η βδομάδα, φαινόταν να διατηρεί την πλειοψηφία.

Από τις 71 ΕΛΜΕ που είχαν αρχίσει να κάνουν γενικές συνελεύσεις, οι 37 είχαν αποφασίσει υπέρ της συνέχισης της απεργίας, 27 κατά και 7 ψήφισαν λευκό. Αν από τις 14 ΕΛΜΕ που υπολείπονταν, οι 6 ψήφιζαν υπέρ, η απεργία θα συνεχιστεί και για 9η εβδομάδα.

Η τελική απόφαση θα παρθεί σήμερα στην ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ, που συνέρχεται στις 10.30 το πρωί στο ξενοδοχείο "Τιτάνια".

Διγλωσσίες

Εκμεταλλευόμενη τη φυσική κούραση των καθηγητών, αλλά και τη δικαστική απόφαση που έκρινε καταχρηστική την απεργία των καθηγητών η παράταξη της ΠΑΣΚ ψήφισε σε μεγάλο αριθμό γενικών συνελεύσεων αναστολή της απεργίας των καθηγητών. Ωστόσο, σαν σκάνδαλο ασυνέπειας και διγλωσσίας φάνηκε στα μάτια των καθηγητών και η στάση της "Συνεργασίας", της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΝ που σε μεγάλο αριθμό γενικών συνελεύσεων (Στ' Αθήνας, Α Πειραιά, Β Δυτ. Αττικής, Β και Δ Ανατ. Αττικής), σε κάποιες μάλιστα πλάι - πλάι με μερίδα συνδικαλιστών των "Παρεμβάσεων" (με χαρακτηριστική περίπτωση την ΕΛΜΕ Αχαϊας), ψήφιζε αναστολή της απεργίας, σπέρνοντας κλίμα ηττοπάθειας στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα, ενώ μία μέρα πριν στη διοίκηση της ΟΛΜΕ ψήφιζαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας. Ωστόσο, κεντρικά στελέχη του ΣΥΝ στους καθηγητές, σαν να μην γνώριζαν τι έπραξαν τα μέλη τους στις τοπικές ΕΛΜΕ έριχναν όλες τις ευθύνες, για τη μεταστροφή των γενικών συνελεύσεων, στον απεργοσπαστικό μηχανισμό της ΠΑΣΚ, σε μια προσπάθεια να βγάλουν την παράταξή τους "λάδι".

Ο Δ. Σταματελάτος στέλεχος της ΔΕΕ τόνισε ότι "η ΔΕΕ υποστήριξε τη συνέχιση της απεργίας, γιατί ο στόχος ήταν η κυβέρνηση, έστω και αυτή τη στιγμή, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να δώσει λύσεις και ταυτόχρονα ο κλάδος να απαντήσει στην τελευταία επίθεση αυταρχισμού που εκφράστηκε με την ποινικοποίηση της απεργίας".

ΤΕΙ
Απειλούνται από την υποχρηματοδότηση
  • Πιλοτικά διατμηματικά προγράμματα από το Σεπτέμβρη στα ΤΕΙ
  • Σειρά τροπολογιών για τα ΤΕΙ εξήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας

Ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν τα ΤΕΙ της χώρας στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, επισημάνθηκε στη διάρκεια της χτεσινής Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ της χώρας, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ΤΕΙ. Στο επίκεντρο της χτεσινής συνόδου βρέθηκαν οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για ανοιχτή πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μιλώντας στη χτεσινή Σύνοδο ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν σε πιλοτική φάση προγράμματα σπουδών επιλογής μονοτμηματικά ή διατμηματικά, μερικά από τα οποία θα είναι σε συνεργασία με ΑΕΙ. Ο Γερ. Αρσένης ανακοίνωσε ότι μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ΑΕΙ την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση προέδρων ΤΕΙ και πρυτάνεων για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος,ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, έκανε λόγο για εκκρεμότητες που αφορούν τα ΤΕΙ και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ο υφυπουργός Παιδείας εξήγγειλε ότι το υπουργείο έχει ενσωματώσει πολλές τροπολογίες που αφορούν τα ΤΕΙ στο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δ. Νίνος,αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των ΤΕΙ, επισήμανε την ανάγκη να δοθούν στα Ιδρύματα το συντομότερο δυνατό τα προβλεπόμενα κονδύλια του προϋπολογισμού, διαφορετικά, είπε, δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Παιδείας, η κατανομή των κονδυλίων να γίνει ισότιμα μεταξύ των ΑΕΙ και ΤΕΙ, τόσο σε επίπεδο λειτουργικών δαπανών, όσο και σε επίπεδο Β ΚΠΣ.

Στην εισήγησή του με θέμα το ρόλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κοζάνης, Κ. Δελίδης,αναφέρθηκε στο παράδειγμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που εξήγγειλε η ιταλική κυβέρνηση και είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή που εξήγγειλε ο Γερ. Αρσένης, καθώς πρόκειται για εφαρμογή των εντολών της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία, με στόχο τη δημιουργία του νέου εκπαιδευτικού μοντέλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Χρ. Κεχαγιάς, στην εισήγησή του εκτίμησε ότι για το "άνοιγμα" των ΤΕΙ χρειάζονται μια σειρά θεσμικές αλλαγές (να αποτελεί το πτυχίο ΤΕΙ τον πρώτο ακαδημαϊκό τίτλο, να είναι τετραετής η διάρκεια φοίτησης, επαγγελματικά δικαιώματα, δυνατότητα εξέλιξης του διδακτικού προσωπικού, αξιολόγηση κλπ.).

Στη Σύνοδο παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Π. Γεωργιάδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος γύρω από τα ζητήματα της παιδείας και ειδικότερα των ΤΕΙ, επισημαίνοντας παράλληλα την εμμονή της κυβέρνησης στις εξαγγελίες της και το γεγονός ότι η κρίση στην παιδεία πρόκειται να οξυνθεί.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Το δίκιο κρίνεται πάντα στους δρόμους

Ο πρωτοδίκης Μ. Πινακούλας,με όρους αστικής δικαιοσύνης, έπραξε, χτες, το καθήκον του: Χαρακτήρισε, με βάση την ερμηνεία που ο ίδιος έδωσε στο Αστικό Δίκαιο, ως "καταχρηστικό" τον απεργιακό αγώνα των καθηγητών, που εδώ και δύο μήνες αγωνίζονται, υπερασπίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά του λαού, το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, αλλά και διεκδικώντας το αυτονόητο, να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους.

Η - κατά τα άλλα - τυφλή δικαιοσύνη αποδέχτηκε το αίτημα μιας υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας και άλλων τριών γονέων που ζητούσαν να κριθεί η απεργία των καθηγητών καταχρηστική.

Οποιος, βέβαια, παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης - έχοντας τότε στο μυαλό του την ψευδή αντίληψη ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη από τα συμφέροντα των εκάστοτε κυβερνήσεων - τώρα πλέον σίγουρα θα πρέπει να έχει διαμορφώσει άλλη άποψη.

Οι καταθέσεις των δύο μαρτύρων που δε γνώριζαν ούτε πότε άρχισε η απεργία, ούτε καν τι αιτήματα είχαν οι καθηγητές,αλλά απλά και μόνο δήλωναν την πίστη τους στον υπουργό Παιδείας και ζητούσαν να καταδικαστούν πάραυτα οι καθηγητές, αυτές ακριβώς οι καταθέσεις στάθηκαν αρκετές για να πειστεί ο πρωτοδίκης ότι η απεργία είναι καταχρηστική! Επαληθεύοντας τραγικά με αυτήν του την απόφαση τις "οφ δε ρέκορντ" εκτιμήσεις συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ για την έκβαση της δίκης, που έλεγαν πως "αν η απόφαση βγει βάσει της ακροαματικής διαδικασίας, τότε θα πρέπει να μας ζητήσουν και συγνώμη".

Η απόφαση, βέβαια, δε βγήκε με βάση την ακροαματική διαδικασία και ο νοών νοείτω...

Η δικαστική απόφαση είχε, ουσιαστικά, προαναγγελθεί από τα κυβερνητικά επιτελεία, που ήθελαν όχι μόνο να κάμψουν με τη δικαστική τρομοκρατία το φρόνημα των καθηγητών, αλλά και να δημιουργήσουν ένα δεδικασμένο που ανοίγει νέους άκρως επικίνδυνους δρόμους για ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το λόγο πλέον έχουν οι ίδιοι οι καθηγητές και το συνδικαλιστικό κίνημα συνολικά - αφού αυτή η απόφαση βάζει ευθέως στο στόχαστρό της το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας - για να αποδείξουν στην κυβέρνηση ότι οι αγώνες δεν κρίνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά στους δρόμους.

Είναι αντιμεταρρύθμιση

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την παιδεία

Αντιμεταρρύθμιση, η οποία θα επιφέρει τη συνολική υποβάθμιση της παιδείας και της εκπαίδευσης, χαρακτήρισε τις προτάσεις της κυβέρνησης, αναλύοντας την ταξική τους ουσία, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του χτες σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για την παιδεία. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι τα νέα αυτά μέτρα εκπορεύονται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προέκταση των προτάσεων για την απασχόληση και την ανάπτυξη, που προβλέπονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Αναφερόμενος στη χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου, που κήρυξε καταχρηστική την απεργία των καθηγητών, σημείωσε πως πρόκειται για απόφαση την οποία ουσιαστικά υπέβαλε η κυβέρνηση με τη στάση της, απέναντι σε μια απεργία που ανέδειξε το μέγα πρόβλημα της παιδείας. "Την απόφαση αυτή έτσι κι αλλιώς οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι θα την αντιπαλέψουν, γιατί είναι καιρός πλέον να γίνει κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές συνενώνονται μέσα από μια κοινή συνισταμένη, που είναι τα ζητήματα της παιδείας που τους αφορούν άμεσα, και για την προοπτική της νεολαίας και του τόπου", είπε.

Παρουσιάζοντας την ουσία των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την εκπαίδευση, ο Π. Γεωργιάδης επισήμανε ότι επιχειρούν να εναρμονίσουν την παροχή της γνώσης, με την "ευελιξία" της αγοράς εργασίας και να την προσαρμόσουν στις νέες εργασιακές σχέσεις που μεθοδεύουν τα μονοπώλια και επίσημα, μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΕΕ. Απομυθοποίησε την εξαγγελία της κυβέρνησης για την ελεύθερη πρόσβαση και απέδειξε ότι είναι μια απάτη, δεδομένου ότι ο αριθμός φοιτητών στα ΑΕΙ θα είναι κλειστός.

Υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ για παιδεία στην υπηρεσία του λαού και του τόπου είναι μια πολιτική πρόταση, που απευθύνεται στον ελληνικό λαό, στους εκπαιδευτικούς φορείς, στη νεολαία και τους εργαζόμενους, που τους αφορά ιδιαίτερα, γιατί θα είναι αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες της σημερινής εκπαιδευτικής πολιτικής. "Το ΚΚΕ, κατέληξε, καλεί το λαό να κάνει δική του υπόθεση τις προτάσεις του για την παιδεία, για να μειωθούν οι συνέπειες από αυτή την πολιτική, που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, και σε τελική ανάλυση να ανατραπεί αυτή η πολιτική".

Είναι γελασμένοι

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για την απόφαση να κηρυχθεί καταχρηστική η απεργία των καθηγητών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η απόφαση του δικαστηρίου να κηρυχθεί καταχρηστική η απεργία των καθηγητών, όσο και αν αποτελεί πρόκληση απέναντι σ' έναν αγώνα αυτοθυσίας και δίκαιου, δεν είναι πρωτοφανής. Ολες οι απεργίες των εργαζομένων, κατά τη θητεία όλων των κυβερνήσεων, χαρακτηρίζονται από όλα τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Το γεγονός αυτό δε βρίσκεται έξω από τα πλαίσια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, ούτε βέβαια έξω από τον ρόλο της Δικαιοσύνης στο συγκεκριμένο σύστημα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τσακίσει το λαϊκό κίνημα γενικότερα και το κίνημα της παιδείας ειδικότερα. Αυτόν εξυπηρετούν ο "διάλογος", τα ΜΑΤ, οι δικαστικές αποφάσεις και η ιδεολογική τρομοκρατία.

Ας είναι βέβαιη η κυβέρνηση, ότι οι λαϊκοί αγώνες δεν πρόκειται να καμφθούν με κατασταλτικά μέτρα. Τέτοια μέτρα χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές, αλλά έφεραν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκαν οι κυβερνώντες. Το ίδιο θα συμβεί και σήμερα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ