ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Υποκριτική κοινωνική ευαισθησία

Πρόσφατα τα ΜΜΕ είχαν κυριευτεί από τρομερή αγανάκτηση και αφιέρωσαν ώρες πολλές για τους, πράγματι βάρβαρους, "αγώνες" μεταξύ σκύλων, που "διοργάνωναν" διάφοροι τζογαδόροι, σε σημείο που ξεσήκωσε και πολλές "καθώς πρέπει" κυρίες και καλλιτέχνιδες σε διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Αυτό το ξέσπασμα ευαισθησίας, μου έφερε στο νου μια άλλη "παγκόσμια" έξαρση, με αφορμή τη σκυλίτσα Λάικα, που είχαν στείλει τότε στο Διάστημα οι "άξεστοι" Σοβιετικοί, για να δοκιμάσουν αν ο οργανισμός αντέχει στις εξωγήινες συνθήκες. Ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ανθρώπινο ον, κατά το παράδειγμα του πολιτισμένου κόσμου, που χρησιμοποιεί για τα πειράματά του, όχι μόνο έναν, αλλά ολόκληρες ομάδες ανθρώπων. Οπως, π.χ., για να διαπιστώσουν το βαθμό επίδρασης της ραδιενέργειας στον άνθρωπο, έστειλαν ολόκληρο ανύποπτο τάγμα στα νησιά του Ατλαντικού, παραπλανώντας τα ότι θα κάνουν επιστημονικές παρατηρήσεις!

Το ίδιο έγινε και με τα ναρκωτικά, που τα χρησιμοποίησαν κατά τόνους στον πόλεμο του Βιετνάμ, θέλοντας να δουν το ποσοστό επίδρασής τους κατά την περίοδο του πολέμου.

Ετσι, λοιπόν, και οι κυρίες αυτές που προσπάθησαν με τόσο πάθος να παρουσιαστούν σαν υπερασπιστές κοινωνικής ευαισθησίας, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια φτηνή αγάπη για τα ζωάκια, που τις διευκολύνουν να ξεπερνούν την ανία τους.

Και δε θα έκανα λόγο γι' αυτό το γεγονός, αν ποτέ έβλεπα αυτές τις κυρίες να βγούνε ποτέ σε κάποια εκπομπή και να "διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους", όταν οι πολιτισμένοι της Δύσης, με το πρόσχημα της επέμβασης προς διευθέτηση, δήθεν, διαφορών, ξεσχίζουν κυριολεκτικά τις σάρκες παιδιών, αρρώστων, γερόντων, όπως πρόσφατα στη Βοσνία, και όχι μόνο.

Τις είδατε να διαμαρτυρηθούν ποτέ για την τηλεόραση, που έχει καταντήσει "σχολείο" διαφθοράς, και μέσα από αυτή διδάσκεται η εκτέλεση του "τέλειου" εγκλήματος, η παιδεραστία, η διαστροφή, τα ναρκωτικά; Η πώς οι άνεργοι απελπισμένοι και περιθωριακοί νέοι μ' ένα κατσαβίδι ή ένα στιλέτο λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας;

Ευαισθησία λοιπόν ναι, υποκρισία όμως, όχι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Ελα και συ να δεις!

Δεν είναι η πρόσκληση για σένα. Για σένα που 'χεις ταξική συνείδηση, που ξέρεις ποιος είσαι, πού ανήκεις, για ποιον δουλεύεις και ποιος θησαυρίζει απ' τον ιδρώτα σου. Που πάντα στάθηκες ακλόνητα στο μετερίζι του αγώνα, στην εμπροσθοφυλακή της αντίστασης, στις γραμμές των λαϊκών διεκδικήσεων. Οχι, δεν απευθύνομαι σε σένα με το καθαρό μυαλό, τη φωτεινή συνείδηση, την πίστη και την αφοσίωση στον άνθρωπο. Εσύ ήσουν πάντα στα "ΜΠΛΟΚΑ". Πάντα στο πεδίον της τιμής, στο δρόμο της θυσίας, του πατριωτισμού.

Σε σένα απευθύνομαι, τον αιώνια απόντα. Που πάντα ήσουν του συμβιβασμού, ο δειλός, ο καιροσκόπος, ο συμφεροντολόγος. Σε σένα τον οσφυοκάμπτη, τον λιβανιστή, που πάντα ξεγλιστρούσε και την "έβγαζε λάδι". Σε σένα τον αδιάφορο, τον άσχετο, τον γνήσιο απόγονο άδοξων, εφιαλτικών, προδοτικών προγόνων, που 'χαν μοναδική τους στόχευση την επιβίωση, το ίδιον όφελος, το κέρδος, έστω και με το θάνατο των άλλων.

Επλενες και ξέπλενες τα χέρια σου και έλεγες ότι δεν είδες, δεν ξέρεις, δεν άκουσες, δεν είναι πρόβλημά σου. Ούτε τότε που εξόριζαν, βασάνιζαν, εκτελούσαν το λαό. Ούτε κατόπιν που 'πεσαν σαν βρόμικες ακρίδες οι "νικητές" και κατασπάραζαν σαν ύαινες το πτώμα της Ελλάδας. Οι μεγαλόσχημοι απατεώνες, εφοπλιστάδες, βιομήχανοι, εργολάβοι, αεριτζήδες και κομπιναδόροι που ξεπουλούν τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, αντί πινακίου φακής, προς ίδιον χρηματισμό.

Ελα, λοιπόν, κι εσύ αποστασιοποιημένε, αδιάφορε, "οχαδερφικέ", ευδαιμονιστή, με τους συναγερμούς, τις κινητές τηλεφωνίες, τα βίντεο, τις τσόντες, τους αστρολόγους και τις χαρτορίχτρες σου, έλα κι εσύ να δεις το χάλι! Να δεις πώς την κατάντησες την Ελλάδα. Να δεις τον εκπεσμό των γραικύλων. Να δεις το δουλεμπόριο των παιδιών, τη φτώχεια, την ανεργία, το έγκλημα, την πορνεία, τα χασίσια, την πατριδοκαπηλία. Να αναλογιστείς τις ευθύνες σου, να συναισθανθείς τις ενοχές σου, να συνειδητοποιήσεις κι εσύ το έγκλημά σου, γιατί φταις κι εσύ. Υπεύθυνη για τη μικρή, αδύναμη, καταφρονεμένη και υπόδουλη Ελλάδα είναι η ψήφος σου. Αυτή μας φόρτωσε στην πλάτη τους δοσίλογους, τους εφιάλτες, τους ξένους αφεντάδες, τα αδηφάγα τρωκτικά, τους νεοταξικούς ψευτοσοσιαλιστές.

Ελα λοιπόν να δεις μήπως ξυπνήσεις. Μήπως και λυτρωθείς από τη νάρκη. Είναι καιρός, καιρός να βρεις το δρόμο σου και τη χαμένη ύπαρξή σου.

Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Καθηγητής

Καλλιθέα

Σύνταξη αναπηρίας μετ' εμποδίων

Προς όλα τα ΜΜΕ απευθύνει την επιστολή του ο συνταξιούχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ καταγγέλλοντας το Επικουρικό Ταμείο Μετάλλου. Γράφει: "Την 26-1-1984 με αίτησή μου ζήτησα τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης αναπηρίας, αφού συγκέντρωνα τις νόμιμες προϋποθέσεις. Το ΙΚΑ μου αναγνώρισε 67% ποσοστό αναπηρίας, η Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού σε ποσοστό πλέον των δυο τρίτων, καθώς και η αντίστοιχη επιτροπή των συντάξεων αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης.

Και από τότε άρχισε η οδυνηρή περιπέτειά μου με δίκες, που κρατά δώδεκα ολόκληρα χρόνια.

Η Υπηρεσία του Ταμείου απέρριψε αυθαίρετα με την υπ' αριθ. 493/3-2-86 απόφαση, την αίτησή μου και δεν αναγνώρισε τις νόμιμες 1.142 ημέρες ασφάλισης του χρόνου φυλάκισης και εκτόπισής μου κατά την περίοδο της χούντας από 30-11-68 έως 22-8-73. Ενώ αντίθετα το ΙΚΑ έχει αναγνωρίσει το χρόνο αυτόν με τις αποφάσεις 10845/82 και 9854/83. Επίσης απέρριψε την αίτησή μου, που ζητούσα να αναγνωριστεί ο χρόνος συμμετοχής μου στην Εθνική Αντίσταση, παρ' όλο το πιστοποιητικό Νομαρχίας Αττικής που προσκόμισα, είχε δε αναγνωριστεί ως συντάξιμος από το ΙΚΑ.

Κατά της απόφασης αυτής του Ταμείου Μετάλλου προσέφυγα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου το οποίο με απόφαση της 1-7-86, απέρριψε την προσφυγή".

Στη συνέχεια ο επιστολογράφος περιγράφει πως ύστερα από πολλές αντεκδικήσεις με αρμόδια όργανα κατέφυγε και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά όπου στις 7-8-94 δικαιώνεται και υποχρεώνεται το Ταμείο να κάνει δεκτό το αίτημά του. Να του αναγνωρίσει, δηλαδή, στην ασφάλισή του τις 1.142 μέρες και να του χορηγήσει σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο.

Ομως το Ταμείο, και παρ' όλο ότι το υπουργείο Εργασίας με το υπ' αρ. Φ. 105/1517 της 17-1-97 έγγραφό του παραγγέλνει να εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, δεν του έχει μέχρι σήμερα χορηγήσει τη σύνταξη και τα αναδρομικά που του αναλογούν. Τελειώνοντας με αγωνία ρωτά: "Ποιος θα με γλιτώσει από την αντεργατική και αντιασφαλιστική αυτή σφηκοφωλιά που λέγεται Επικουρικό Ταμείο Μετάλλου;".

Καταγγέλλει τη διοίκηση του ΤΕΒΕ

Ο ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ,από τη Νέα Φιλαδέλφεια, απευθύνει ανοιχτή επιστολή, μέσω του "Ριζοσπάστη", προς το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας κάνοντας την παρακάτω καταγγελία:

"Η διοίκηση του ΤΕΒΕ και προσωπικά ο κ. Κοντός καθυστερούν παράνομα περισσότερο από ένα χρόνο την καταβολή του ποσού των 766.046 δρχ. που το Ε Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επιδίκασε υπέρ της συζύγου μου Χαράς Κεπέση με την απόφασή του 3997/95.

Το επιχείρημα ότι απ' το επιδικασθέν ποσό έπρεπε να πάρει ο εγγονός της πεθεράς μου το 50%, είναι πέρα για πέρα αβάσιμο. Ο κ. Κοντός μας παίδεψε από τον Αύγουστο του 1990 για να χορηγηθεί στην πεθερά μου Αικατερίνη χήρα Γ. Χωραφάκη το τετραπληγικό επίδομα. Το αναγκαίο ποσό το επιφορτιστήκαμε εμείς και με το παραπάνω. Εμείς (η σύζυγος και εγώ) αναλάβαμε την προστασία και φροντίδα της, από τις 18-10-82 που πέθανε ο πεθερός μου. Εμείς μέχρι τον θάνατό της, που πέθανε στα χέρια μας, στο σπίτι μας (Κηφισού 32 Α, Ν. Φιλαδέλφεια) στις 30-6-91.

Τέσσερις μήνες περίπου μετά το θάνατό της, συγκεκριμένα στις 22-10-91, η σύζυγός μου υπέβαλε στο Διοικ/κό Πρωτοδικείο Αθηνών προσφυγή - αγωγή για αποζημίωση των δαπανών, που καταβάλαμε, για την πεθερά μου, που πολύ κακώς δεν είχε χορηγήσει το ΤΕΒΕ. Το επιδικασθέν, από το Δ/κο Εφετείο Ε Τμήμα, ποσό, που δεν είναι παρά μόνο μικρό μέρος απ' τις δαπάνες περίθαλψης της εκλιπούσης και των δικαστικών εξόδων, ανήκει εξ ολοκλήρου στη σύζυγό μου, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται στην αναφερθείσα απόφαση 3997/95 του Δ/κου Εφετείου (Ε Τμήμα).

Την άποψη αυτή είχε και ο προϊστάμενος του Νομικού Τμήματος, κ. Νομικός, όπως μου είπε απ' τον Οκτώβρη ακόμη του 1996, αλλά δεν εισακούστηκε απ' τον κ. Κοντό. Την ίδια με τον κ. Κοντό αρνητική στάση, κράτησε και ο κ. Δ. Κωστακόπουλος, δικηγόρος του ΤΕΒΕ, παρά τη λεπτομερέστατη αναφορά μου στη Δ/ση του ΤΕΒΕ (αρ. πρ. 12335/10-10-96) και την αλληλογραφία και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχα πρόσφατα μαζί του.

Καταγγέλλω όλα αυτά τα απαράδεκτα και παράνομα. Αν σε άτομα, όπως ο υπογραφόμενος φέρονται έτσι, οι κ. κ Κοντός και Κωστακόπουλος, φαντάζομαι τη γενικότερη συμπεριφορά τους, για περιπτώσεις σοβαρές ασθενών.

Ζητώ την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας Πρόνοιας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, για παρανομίες που συνεργούν ή ανέχονται μέλη του, όπως οι προαναφερθέντες".

Οι αρμόδιοι απαντούν

H Εργατική Εστία

Κύριε Διευθυντά,

Δημοσίευμα της 1-3-97 της έγκριτης εφημερίδας σας φιλοξενεί καταγγελία πολιτικού πρόσφυγα σε βάρος υπαλλήλου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στη Θεσσαλονίκη, για ανάρμοστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια απογραφής για συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το αναφερόμενο περιστατικό, στο βαθμό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και που ήδη εξετάζεται, απηχεί ξεχασμένες ιδέες, σκέψεις και πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές και πάντως σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζει το πνεύμα της σημερινής κοινωνίας και βέβαια τη δημοκρατική Διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Η Εργατική Εστία, όπως άλλωστε είναι γνωστό, περιβάλλει καθημερινά μέσα από τις παροχές της με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους συμπατριώτες μας πολιτικούς πρόσφυγες.

Με εκτίμηση

Η Προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου

και Δημοσίων Σχέσεων

Γιώτα Παχώπου

Η ζεύξη του Μαλιακού

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ από την Ιστιαία Ευβοίας, Πρόεδρος ΕΠΕΚΕ, γράφει:

"Αντί να ολοκληρωθεί η ευβοϊκή χάραξη της Εθνικής οδού που συντομεύει την απόσταση Αθηνών - Θεσσαλονίκης κατά 110 χλμ., μέσω φέρι - μπόουτ Αγιόκαμπου - Γλύφας και τις αποστάσεις προς τις βόρειες Σποράδες και το Ανατολικό Πήλιο, για την οποία υπάρχει από πολλών ετών μελέτη, το δε κόστος της ολοκλήρωσης, δηλαδή της διάνοιξης του δρόμου Χαλκίδας - Πολιτικών - Λίμνης, σύμφωνα με τη γνώμη του Νομομιχανικού Ευβοίας Γ. Γεωργατζή, θα είναι κατώτερο των 30 δισ. δρχ., επιχειρείται η ζεύξη του Μαλιακού Κόλπου για τον ίδιο σκοπό, αλλά η σύντμηση θα είναι 40 χλμ., το δε κόστος θα ανέλθει σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα 180 δισ. δρχ.

Επειδή τη σύμβαση για τη ζεύξη του Μαλιακού Κόλπου τη θεωρώ, εκτιμώντας απόψεις ειδικών, έργο φαυλότητας, διαπλεκομένων συμφερόντων, θα επιδιώξουμε την ακύρωσή της με την Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία πιστεύουμε ως προστάτη του Ελληνα φορολογούμενου και εν ανάγκη με την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, λόγω βουλευτικής ασυλίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν οι αρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, δεν ακυρώσουν τη σύμβαση ζεύξης του Μαλιακού και δεν προχωρήσουν στην άμεση ολοκλήρωση της Ευβοϊκής χάραξης".

Αναζητούν τον αδελφό τους

Οι Αριστέα, Κωνσταντίνα και Σπύρος Μεσσήνης, αναζητούν τον αδελφό τους ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗ του Ιωάννη, που σε ηλικία 17 ετών, τη χρονολογική περίοδο 1943 - 1944, εξαφανίστηκε από τα Χορτάτα Λευκάδας.

Μετά από πολύχρονη αναζήτηση, η οικογένεια συνέλεξε συγκεχυμένες πληροφορίες. Αλλες αναφέρουν ότι πέρασε από την Ηπειρο, Περατία Λευκάδας, Πρέβεζα, Αρτα και Ιωάννινα, όπου χάνονται και τα ίχνη του. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες που τον φέρουν να έχει καταταγεί στον 4ο Λόχο του 10ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με το όνομα Ναπολέων Γράψας του Σωτηρίου και της Μαριώς από την Εξάνθεια Λευκάδας.

Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι για τον Γιώργο Μεσσήνη να ειδοποιήσει τ' αδέλφια του, που χρόνια τον αναζητούν, στα παρακάτω τηλέφωνα: 061-222.107 και 061- 223.262 ή στη διεύθυνση: Φρουρίου 52, 26331 Πάτρα (Κωνσταντίνα Μεσσήνη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ