ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενική Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος στην Πλατεία Κάνιγγος) την Τετάρτη 2 Απρίλη στις 5.30 μ.μ.

Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης είναι τα ακόλουθα:

1. Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για το Συνέδριο.

3. Ο,τι άλλο προταθεί.

Στη Γενική Συνέλευση μπορούν να συμμετάσχουν τα τακτικά μέλη του Συνδέσμου, που έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για το έτος 1997 και μέχρι του χρόνου, που θα συνέλθει η επόμενη Γενική Συνέλευση.

Το ΔΣ παρακαλεί όσα από τα μέλη του Συνδέσμου επιθυμούν να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων μελών για το Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή ή των Αντιπροσώπων για το Συνέδριο, να δηλώσουν αυτό με αίτημά τους στο ΔΣ. Η εκλογή μέλους για το ΔΣ ή για την Εξελεγκτική Επιτροπή δεν εμποδίζει και την εκλογή του για αντιπρόσωπο.

Η υποβολή των αιτήσεων και η καταβολή των συνδρομών θα γίνεται στα γραφεία του Συνδέσμου (Μπουμπουλίνας 28, 3ος όροφος τηλ. 8214.916), κάθε μέρα, εκτός από Σάββατο και Κυριακή και στις ώρες 5-8 μ.μ. Θεωρείται απαραίτητη η παρουσία των μελών κατά την ώρα έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης για το σχηματισμό απαρτίας.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 9 μ.μ.

Το ΔΣ πιστεύει ότι η συμμετοχή όλων των μελών του Συνδέσμου στη Γενική Συνέλευση θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εκπλήρωση των σκοπών του.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επιφυλάξεις για το ... άνοιγμα

H Αθήνα, επιφυλακτική απέναντι στην "εντυπωσιακή" κίνηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Ι. Καρανταγί, περιμένει έμπρακτες αποδείξεις "καλής θέλησης", προκειμένου να ανταποκριθεί.

Η επιφυλακτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς, όπως είναι γνωστό, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας είναι αυτό που έχει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας απέναντι στην Ελλάδα. Και η πολιτική αυτή είναι που έχει οδηγήσει τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου...

Εστι, λοιπόν, το "άνοιγμα" Καρανταγί και η πρόσκληση προς τον ομόλογό του, Αθ. Τζογάνη, ερμηνεύεται από την Αθήνα ως "ελιγμός" που αφορά στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, που διαδραματίζεται στην Αγκυρα και τις προσπάθειες να υπογραμμιστεί ο "δυτικός" και "ευρωπαϊκός" προσανατολισμός της χώρας αυτής. Παρ' όλα αυτά, στην Αθήνα δεν παραγνωρίζεται ο ρόλος των Τούρκων στρατηγών και η προβολή τους - κυρίως από την Ουάσιγκτον - ως ένας αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Νικολάου, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις, σχετικά με την πρόθεση της Αθήνας να αποδεχτεί την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ι. Καρανταγί στον αρχηγό του ελληνικού Γενικού Επιτελείου, είπε πως "μια τέτοια κίνηση και συζήτηση έχουν νόημα, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται ορισμένοι όροι που έχουν σχέση με τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών". Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε "ότι μέσα στον Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των αρχηγών των επιτελείων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Εκεί (πιθανότατα) ο κ. Τζογάνης και ο κ. Καρανταγί μπορούν να διερευνήσουν περαιτέρω δυνατότητες".

Επαφές σε πολιτικό επίπεδο

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Καλεμλί, θα επισκεφθεί την Αθήνα για να παραστεί στη Σύνοδο των προέδρων των Κοινοβουλίων των χώρων της Μεσογείου, που συνέρχεται στις 6 και 7 Απρίλη. Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Μ. Καλεμλί, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αποδέχτηκε την πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων για να παραστεί στη συνάντηση.

Η επίσκεψη του Μ. Καλεμλί στην Αθήνα εγγράφεται στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λένε διπλωματικές πηγές, που τονίζουν ότι ο Μ. Καλεμλί συζήτησε, ήδη, την επικείμενη επίσκεψή του και με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Να παρθούν μέτρα για τη συνταξιοδότησή τους

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι μεγάλης διαρκείας, που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω έλλειψης των κατωτέρων ορίων εισφορών απασχόλησης που ορίζεται από τους ασφαλιστικούς τους Οργανισμούς, θέτει με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι "το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στην Ελλάδα, λόγω της ανεπαρκούς στήριξης των ανέργων, οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας το πολύ για ένα έτος και δεν καλύπτονται οι εισφορές τους στα ασφαλιστικά Ταμεία. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι άνεργοι ή και οι εργαζόμενοι που υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, μετά από μία μακράς διαρκείας ανεργία, βρίσκονται ουσιαστικά χωρίς τους ελάχιστους πόρους και την απαραίτητη εξασφάλιση υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης".

Και ο Γ. Θεωνάς καταλήγει ρωτώντας το Συμβούλιο εάν η έλλειψη σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης λόγω μακράς ανεργίας, παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και αν σκοπεύει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση του τόσο σημαντικού αυτού προβλήματος, που αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Να εφαρμοστεί η εθνική και κοινοτική νομοθεσία

Παρέμβαση του Γιάννη Θεωνά για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς

Πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ώστε να μην επαναληφθούν τα τραγικά συμβάντα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, ζήτα με Ερώτηση του που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς.

Στην Ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει "ότι πολλαπλασιάζονται τα εργατικά ατυχήματα στη ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα, λόγω της έλλειψης και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ιδιαίτερα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η κατάσταση λαμβάνει τραγικές διαστάσεις. Μπροστά στην απειλή της ανεργίας, που μαστίζει την περιοχή του Περάματος σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 35% και τους εργαζόμενους στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα όπου τα ποσοστά υπερβαίνουν το 70%, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν κατά 60% ανασφάλιστοι, αδήλωτοι, με χαμηλά ημερομίσθια κάτω από απαράδεκτους όρους υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλει η εργοδοσία για λόγους ανταγωνιστικότητας".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την Επιτροπή της ΕΕ τι μέτρα πρόκειται να λάβει για να εφαρμοστεί η εθνική και κοινοτική νομοθεσία υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ώστε να μην επαναληφθούν τα τραγικά συμβάντα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, να γίνουν σεβαστές οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να ενισχυθεί η ναυπηγική βιομηχανία με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και διατήρηση του κοινωνικού ιστού μιας από τις σημαντικότερες βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδας.

Να προστατευτούν οι δασικές εκτάσεις

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης ζητά από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από τον αποχαρακτηρισμό και την αλλαγή χρήσεως δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα.

Στην Ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει ότι "η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προωθεί τον αποχαρακτηρισμό 52 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης και απόδοση σε ιδιώτες δημοσίων εκτάσεων, με στόχο την αλλαγή χρήσης του και την οικοδόμησή τους. Μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής, 22.000 στρέμματα θα οικοδομηθούν επιβαρύνοντας σημαντικά το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής Αθηνών, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την κρίση ως αντισυνταγματικού προηγούμενου νόμου με το ίδιο περιεχόμενο".

Καταλήγοντας ο Β. Εφραιμίδης, ρωτά την Επιτροπή της ΕΕ αν παρόμοιες ενέργειες αντιβαίνουν την κοινοτική νομοθεσία, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνη της προστασίας του περιβάλλοντος και αν σκοπεύει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της δημιουργίας δασικού κτηματολογίου και του γενικότερου σχεδιασμού χρήσεων γης στην Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό της δασικής νομοθεσίας και την ύπαρξη δασικού καταστατικού χάρτη.

ΚΟΑ
Ολοκληρώνεται η Δίμηνη Καμπάνια για τις Γυναίκες

Στα πλαίσια της Δίμηνης Καμπάνιας για τις Γυναίκες που διοργανώνει η ΚΟ Αθήνας συνεχίζονται οι δραστηριότητες των κομματικών οργανώσεων και στελεχών σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας. Ετσι πραγματοποιούνται οι εξής συσκέψεις και περιοδείες:

  • Τη Δευτέρα 31 Μάρτη

- Σύσκεψη των ΚΟ Ν. Ηρακλείου στα γραφεία της "Δημοκρατικής Ενότητας Ηρακλείου" (Σαλαμίνος 12) με ομιλήτρια τη Μ. Λαμπρινού.

- Περιοδεία στην Πολυτεχνιούπολη Ζωγράφου, στις 12.15 στο διοικητικό προσωπικό με επικεφαλής τη Βάλια Παπαϊωάννου.

- Σύσκεψη στο Νέο Κόσμο, στις 6.30 μ. μ. στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης (Φρατζή 68).

Εκλογές στο Σύλλογο Γυναικών Ν. Ιωνίας

Ο Σύλλογος Γυναικών Ν.Ιωνίας ψηφίζει για νέα Διοίκηση την Δευτέρα 31 Μάρτη από τις 5.00 - 8.00 μ.μ. στον Ιωνικό Σύνδεσμο (απέναντι από το Δημαρχείο Ν. Ιωνίας).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεστίαση πολιτικών προσφύγων

Τα Παραρτήματα ΤΟΥΜΠΑΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΧΑΡΙΛΑΟΥ, ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ της ΠΕΕΠΠ πραγματοιούν συνεστίαση σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ. στην ταβέρνα "ΔΙΑΣ", Ανατολικής Θράκης 73, Κάτω Τούμπα. Προσκλήσεις στα κατά τόπους Παρ/τα και κεντρικά γραφεία, Βενιζέλου 50 - Θεσσαλονίκη.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Οι ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ σας καλούν στο χορό τους που θα γίνει σήμερα Παρασκευή στις 9.30 μ.μ. στο κέντρο "Αρχοντικό" (Αγ. Δημητρίου 17 Πλατεία Καλογήρων - ύψος Βουλιαγμένης 212 τηλ. 9715578 - 9711050). Η διασκέδαση και η καλή παρέα θα είναι μια ευχάριστη ανάπαυλα στον διαρκή αγώνα της ζωής.
  • Η Κομ. Επιτροπή των Αρκάδων της Αθήνας του ΚΚΕ, καλεί τους συντρόφους και φίλους Αρκάδες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει την Τρίτη 1 Απρίλη στις 7.00 μ. μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου) με θέμα τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και οργανωτικά.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ηλείας Αττικής του ΚΚΕ καλεί μέλη και φίλους σε συγκέντρωση την Τετάρτη 2 Απρίλη στις 7.00 μ. μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) με θέμα: "Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τοπικά προβλήματα και ανασύνταξη της Επιτροπής".
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Πολιτικό μνημόσυνο για τον Ν. Μπελογιάννη

Η ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 30 Μάρτη στις 11π.μ. στο Γ Νεκροταφείο πολιτικό μνημόσυνο για τον ήρωα κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τη Μακρόνησο

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της Μακρονήσου, η Πανελλήνια Ενωση κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και το Α ΚΑΠΗ Καλαμαριάς, διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Α ΚΑΠΗ Καλαμαριάς στις 11π.μ., στις 30 Μάρτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: ομιλία για την επέτειο και τη σημασία της Μακρονήσου, απαγγελίες ποιημάτων και πεζών εμπνευσμένων από τους αγώνες καθώς και τραγούδια από τη χορωδία του Α ΚΑΠΗ Καλαμαριάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ