ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγές στο νόμο για τις προσλήψεις

Εμμεσα αναγνώρισε χτες η κυβέρνηση ότι παρά τις περί του αντιθέτου θριαμβολογίες, το ρουσφέτι συνεχίζεται καθώς αξιοποιούνταν διάφορα παράθυρα του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Το θέμα συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε να προχωρήσει σε "βελτιωτικές επεμβάσεις" στον νόμο, ενώ μόλις πριν μία βδομάδα κάτω από το βάρος σχετικών καταγγελιών ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης είχε ζητήσει από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να πραγματοποιήσει έλεγχο στις ΔΕΚΟ. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε συγκεκριμένα να προχωρήσει στις παρακάτω αλλαγές στον νόμο περί προσλήψεων:

- Καταργείται η προσαύξηση της βαθμολογίας που έπαιρναν διάφορες κατηγορίες υποψηφίων όπως τα τέκνα πολυτέκνων, οι άγαμες μητέρες κ. ά. γιατί ανέτρεπαν τη σειρά επιτυχίας. Διατηρείται μόνο η προσαύξηση για τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης και ορισμένων νησιών του Αιγαίου καθώς και για τους μόνιμους κατοίκους - δημότες του δήμου ή κοινότητας των οποίων θέσεις θα πληρωθούν. Ομως αυτή η προσαύξηση δε θα ισχύσει για την περιοχή Αθηνών - Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Οι ιδιώτες που μέχρι τώρα παρείχαν δικαίωμα προσαύξησης, θα λαμβάνονται υπόψη μόνο για τον καθορισμό της σειράς επιτυχίας των ισοβαθμούντων υποψηφίων.

- Ο χρόνος των 60 ημερών που μέχρι τώρα μεσολαβούσε μεταξύ της προκήρυξης του πανελλήνιου διαγωνισμού και της μέρας διενέργειας του διαγωνισμού, θα συντμηθεί σε 30 μέρες. Ο γραπτός διαγωνισμός θα γίνεται κάθε Οκτώβρη.

- Οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν μέχρι δέκα φορείς του δημοσίου και θα καταβάλουν για τη συμμετοχή τους παράβολο 1.000 δραχμών.

- Οι προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων με τη διαδικασία των κριτηρίων θα γίνονται χωριστά ανά φορέα ή κλάδο ενώ καταργούνται οι "ημερολογιακές πενταετίες" που ίσχυαν με βάση τη χρονιά απόκτησης του τίτλου σπουδών κάθε υποψηφίου επειδή κατά την εφαρμογή τους παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην επιλογή τους.

- Καταργείται ο συνολικός έλεγχος των αιτήσεων των υποψηφίων κατά τη διαδικασία των κριτηρίων. Στο εξής θα ελέγχονται μόνο οι αιτήσεις των διοριστέων, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τη σχετική διαδικασία τουλάχιστον κατά τέσσερις μήνες. Συνέπεια της ρύθμισης αυτής, είναι η κατάργηση του ελέγχου των αιτήσεων από τις τοπικές επιτροπές των νομαρχιών.

- Για την πλήρωση θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού δε θα ακολουθείται η διαδικασία των κριτηρίων αλλά διαδικασία επιλογής με ευθύνη του ΑΣΕΠ, κατά την οποία θα ελέγχονται "τα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων".

Στο σύστημα προσλήψεων του νόμου Πεπονή θα υπάγονται πλέον και οι Τράπεζες των οποίων ο διοικητής ή ο πρόεδρος του ΔΣ διορίζεται από την κυβέρνηση με τη διαδικασία του Κανονισμού της Βουλής. Επίσης υπάγονται τόσο οι αμιγείς επιχειρήσεις των ΟΤΑ α και β βαθμού όσο και οι μεικτές επιχειρήσεις στις οποίες οι ΟΤΑ κατέχουν το 51% τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου αλλά μόνο για το διοικητικό προσωπικό και το βοηθητικό μη εργατοτεχνικό, προσωπικό.

Τελικά η επέκταση του νόμου στις ΔΕΚΟ είναι κολοβή. Ετσι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ θα παραμείνουν στο σύστημα προσλήψεων του νόμου Πεπονή μόνο ως προς το διοικητικό και το βοηθητικό προσωπικό και θα ενεργούν οι ίδιες τις διαδικασίες πρόσληψης υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, μέχρι το τέλος του Ιούνη θα υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο και θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Ο "σκόρος"

Ανάμεσα στα άλλα, ο εκλεκτός καλεσμένος του Ε. Γιαννόπουλου, ο Μίμης Ανδρουλάκης, στην προχτεσινή παρουσίαση του βιβλίου του πρώτου για την Εθνική Αντίσταση, έκανε και αναφορά στον Χαρίλαο Φλωράκη.

Ο Χαρίλαος πιστεύει σε κάτι που έχει τελειώσει. Και ο Χαρίλαος το ξέρει, ωστόσο το πιστεύει και το υπερασπίζεται. Γι' αυτό του αξίζει τιμή, ήταν περίπου τα λόγια του Μίμη Ανδρουλάκη.

Δε θα μπούμε στον κόπο να εξηγήσουμε στον Μ. Ανδρουλάκη σε τι πιστεύει ο Χαρίλαος Φλωράκης. Πόσο ζωντανό, πόσο επίκαιρο και πόσο "νικηφόρο" είναι το πιστεύω του. Και αυτό γιατί θα ήταν σαν να του αναγνωρίζαμε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί, για τις συνήθεις ακροβασίες του, το όνομα και τα πιστεύω του Χαρίλαου. Θα υπενθυμίσουμε όμως στον κ. Ανδρουλάκη κάποιες δικές του δηλώσεις, κάποια δικά του "πιστεύω" πριν από 14 χρόνια, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

***

Ελεγε τότε, στις 13 Νοεμβρίου 1983, στο "Βήμα της Κυριακής":

"Με την ΕΣΑ και την Ασφάλεια τα βγάλαμε πέρα. Θα γλιτώναμε όμως από τον σκόρο του βολέματος, της ρουτίνας, του συμβιβασμού και της πνευματικής τεμπελιάς; Το Πολυτεχνείο, λοιπόν, πέρα από το γενικό πολιτικό του μήνυμα σημαίνει μια στάση ζωής. Σημαίνει διαρκή αντίσταση ενάντια σε κάθε τι το αντιλαϊκό, το συντηρητικό, το κομφορμιστικό, το τυπολατρικό, το σνομπ. Σημαίνει ισόβια στράτευση για την αλλαγή της κοινωνίας. Σημαίνει τον έρωτα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της επανάστασης". Αυτά έλεγε τότε ο Μίμης Ανδρουλάκης.

***

Τι ισχύει άραγε; Αυτά που έλεγε τότε ή αυτά που λέει σήμερα; Ο κ. Ανδρουλάκης το ξέρει καλύτερα από όλους. Γιατί είναι και αυτή μια ιδιότητα του "σκόρου του συμβιβασμού". Δεν ξέρουμε για τα άλλα είδη "σκόρου", αλλά για εκείνον του συμβιβασμού είναι σίγουρο. Αφήνει ανεξίτηλα σημάδια σε ό,τι κατατρώει. Το "σαράκι" έχει μια πρωτόγονη όσο και ναρκισσιστική εμμονή. Θέλει να φαίνεται. Γι' αυτό δεν του αρκεί να ταλαιπωρεί "από τα μέσα" τον οργανισμό. Ακόμα και όταν έχει δημιουργήσει ένα απόλυτο κενό στο εσωτερικό, η "τυμβωρυχία" του δε νιώθει κορεσμό. Και έτσι, αργά, αλλά σταθερά, έρχεται η στιγμή που σπάει τα τοιχώματα του κενού κελύφους και ξεπροβάλλει... "δικαιωμένο". Και τότε φαίνεται. Ομως, πλέον, για τον "σκοροφαγωμένο" δεν υπάρχει γιατρειά. Δεν υπάρχει επιστροφή. Κρίμα για αυτόν. Οσο για εμάς δεν έχουμε λόγο να μη θυμόμαστε τις ασυμβίβαστες στιγμές του. Είναι και αυτός ένας τρόπος να αποφεύγουμε τον "σκόρο".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επαφών συνέχεια...

Ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε χτες με τον Γ. Σουφλιά και τον Δ. Αβραμόπουλο. Την επόμενη βδομάδα η εκλογή του νέου γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Συνέχισε τις επαφές του με τα στελέχη του κόμματος ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, επιδιώκοντας έτσι να δείξει ένα πρόσωπο που "συνεργάζεται με όλα τα στελέχη χωρίς αποκλεισμούς". Χτες ο Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το "μεγάλο ηττημένο" της πρόσφατης αναμέτρησης, τον Γ. Σουφλιά και είχε μαζί του μία συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα, όπως είπαν και οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συζήτησαν για την πορεία και την πολιτική του κόμματος και ο Γ. Σουφλιάς διαβεβαίωσε τον νέο πρόεδρο ότι ο "καθένας θα δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση της ΝΔ". Στη συζήτηση δεν έγινε καμία συζήτηση για πιθανή αξιοποίηση του Γ. Σουφλιά σε κάποια ηγετική θέση και ο Γ. Σουφλιάς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις γενικές κατευθύνσεις για την πολιτική της ΝΔ που του ανέπτυξε ο νέος πρόεδρος. Ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή η ΝΔ να ασκήσει υπεύθυνη πολιτική και συμφώνησε στην πολιτική των "ανοιχτών θυρών".

Χτες τον νέο πρόεδρο επισκέφθηκε και ο δήμαρχος Αθηνών, Δ. Αβραμόπουλος, που δεν είχε κρύψει τις ηγετικές του βλέψεις πριν την εκλογή του Κ. Καραμανλή. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει την "αμέριστη" στήριξή του, ενώ σε δηλώσεις του στον ΠΛΑΝΝΕΤ εκτίμησε ότι η εκλογή του Κ. Καραμανλή "ανοίγει το δρόμο για μία νέα γενιά ανθρώπων που θα δοκιμαστούν στην πράξη". Το βράδυ ο νέος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Γ. Βαρβιτσιώτη που ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της υποψηφιότητάς του.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Με τη σκέψη στην Κεντροαριστερά

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΠΕ του Συνασπισμού

Με δεδομένες τις γνωστές διαφοροποιήσεις σε τακτικό επίπεδο των επί μέρους ομάδων του Συνασπισμού, για την υπόθεση της Κεντροαριστεράς, συνέρχεται σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο "Τιτάνια", η ΚΠΕ του κόμματος, ενώ η έναρξη των εργασιών της θα αρχίσει με την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου. Τοποθέτηση που αναμένεται σε "ενωτικό" μοτίβο συγκερασμού απόψεων.

Χτες δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα και το Σχέδιο Απόφασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Οι αναφορές που γίνονται στο κείμενο, για την Κεντροαριστερά, είναι... δυσανάλογα μικρές σε σχέση με το ενδιαφέρον που δείχνουν τα στελέχη του ΣΥΝ.

  • Στο κείμενο, αναφέρεται έμμεσα, αυτό που είναι σαφή πρόθεση του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΝ και των συμμαχιών που έχει οικοδομήσει: Δηλαδή η έναρξη διαδικασιών κεντροαριστερού διαλόγου με προϋπόθεση τη "συνεχή ισχυροποίηση της σύγχρονης αριστεράς που εκφράζει ο ΣΥΝ".
  • Η κριτική που ασκείται προς την κυβέρνηση εστιάζεται στο ότι "δεν προωθεί τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό", ενώ υπάρχει "αδιαφορία για την ουσιαστική εξασφάλιση πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης".
  • Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις εργαζομένων που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΝ σημειώνει ότι "εξέφρασαν την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στην κυβερνητική πολιτική" σημειώνοντας όμως ότι αυτή η εκτίμηση είναι ανεξάρτητη "από επιμέρους κριτικές σε στόχους και μορφές πάλης".
Κοίτα ποιος μιλάει...

Η θέση του ΚΚΕ "για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, δίνει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, καθώς την απαλλάσσει από κάθε ευθύνη και εμποδίζει έτσι κάθε διάλογο για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, σε εθνικό επίπεδο"! Σίγουρα θα μπορούσαν να σκεφτούν κάτι ευφυέστερο, οι συντάκτες του σχεδίου απόφασης της ΚΠΕ του Συνασπισμού - από όπου και το απόσπασμα - προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως πολιτικό επιχείρημα εναντίον του ΚΚΕ. Χωρίς να μπει κανείς στον κόπο να σχολιάσει επί της ουσίας αυτή την παράγραφο, μπορεί να κάνει μια παρατήρηση: Είναι μάλλον παράτολμο να κατηγορεί για "παροχή άλλοθι" στην κυβερνητική πολιτική οποιονδήποτε, ένα κόμμα του οποίου η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα (κι ένα μεγάλο μέρος των στελεχών του) τον τελευταίο καιρό τρέχει και δε φτάνει, ανάμεσα στο Ινστιτούτου Μελετών "Α. Παπανδρέου" και τον ΟΠΕΚ, την ίδια ώρα που εξέχοντα στελέχη του διαπραγματεύονται δημοσίως τι θα δώσουν και τι θα πάρουν από το ΠΑΣΟΚ στην προοπτική μιας συμμαχίας. Ο λαός μας λέει ότι... "στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σκοινί". Ας μην τον ξεχνούν.

Στρατιώτης σκοτώθηκε σε πολεμικό πλοίο

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τραυματίστηκε θανάσιμα χτες στις 6.10 μ.μ. ο στρατιώτης Καραγαϊτάνης Ευστράτιος στη διάρκεια εκπαίδευσης επί πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού στην Κω. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο άτυχος στρατιώτης, ο οποίος ανήκε σε ομάδα ανδρών του Στρατού Ξηράς που επέβαινε στην κανονιοφόρο "ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ" για εκπαίδευση, κατά την αλλαγή φυλακής τραυματίστηκε από εκπυρσοκρότηση όπλου. Σύμφωνα επίσης με το ΓΕΝ "οι παρευρισκόμενοι συνάδελφοί του έχουν υποστεί σοκ και δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν το συμβάν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ