Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγές στο νόμο για τις προσλήψεις

Εμμεσα αναγνώρισε χτες η κυβέρνηση ότι παρά τις περί του αντιθέτου θριαμβολογίες, το ρουσφέτι συνεχίζεται καθώς αξιοποιούνταν διάφορα παράθυρα του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Το θέμα συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε να προχωρήσει σε "βελτιωτικές επεμβάσεις" στον νόμο, ενώ μόλις πριν μία βδομάδα κάτω από το βάρος σχετικών καταγγελιών ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης είχε ζητήσει από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να πραγματοποιήσει έλεγχο στις ΔΕΚΟ. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε συγκεκριμένα να προχωρήσει στις παρακάτω αλλαγές στον νόμο περί προσλήψεων:

- Καταργείται η προσαύξηση της βαθμολογίας που έπαιρναν διάφορες κατηγορίες υποψηφίων όπως τα τέκνα πολυτέκνων, οι άγαμες μητέρες κ. ά. γιατί ανέτρεπαν τη σειρά επιτυχίας. Διατηρείται μόνο η προσαύξηση για τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης και ορισμένων νησιών του Αιγαίου καθώς και για τους μόνιμους κατοίκους - δημότες του δήμου ή κοινότητας των οποίων θέσεις θα πληρωθούν. Ομως αυτή η προσαύξηση δε θα ισχύσει για την περιοχή Αθηνών - Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Οι ιδιώτες που μέχρι τώρα παρείχαν δικαίωμα προσαύξησης, θα λαμβάνονται υπόψη μόνο για τον καθορισμό της σειράς επιτυχίας των ισοβαθμούντων υποψηφίων.

- Ο χρόνος των 60 ημερών που μέχρι τώρα μεσολαβούσε μεταξύ της προκήρυξης του πανελλήνιου διαγωνισμού και της μέρας διενέργειας του διαγωνισμού, θα συντμηθεί σε 30 μέρες. Ο γραπτός διαγωνισμός θα γίνεται κάθε Οκτώβρη.

- Οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν μέχρι δέκα φορείς του δημοσίου και θα καταβάλουν για τη συμμετοχή τους παράβολο 1.000 δραχμών.

- Οι προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων με τη διαδικασία των κριτηρίων θα γίνονται χωριστά ανά φορέα ή κλάδο ενώ καταργούνται οι "ημερολογιακές πενταετίες" που ίσχυαν με βάση τη χρονιά απόκτησης του τίτλου σπουδών κάθε υποψηφίου επειδή κατά την εφαρμογή τους παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην επιλογή τους.

- Καταργείται ο συνολικός έλεγχος των αιτήσεων των υποψηφίων κατά τη διαδικασία των κριτηρίων. Στο εξής θα ελέγχονται μόνο οι αιτήσεις των διοριστέων, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τη σχετική διαδικασία τουλάχιστον κατά τέσσερις μήνες. Συνέπεια της ρύθμισης αυτής, είναι η κατάργηση του ελέγχου των αιτήσεων από τις τοπικές επιτροπές των νομαρχιών.

- Για την πλήρωση θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού δε θα ακολουθείται η διαδικασία των κριτηρίων αλλά διαδικασία επιλογής με ευθύνη του ΑΣΕΠ, κατά την οποία θα ελέγχονται "τα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων".

Στο σύστημα προσλήψεων του νόμου Πεπονή θα υπάγονται πλέον και οι Τράπεζες των οποίων ο διοικητής ή ο πρόεδρος του ΔΣ διορίζεται από την κυβέρνηση με τη διαδικασία του Κανονισμού της Βουλής. Επίσης υπάγονται τόσο οι αμιγείς επιχειρήσεις των ΟΤΑ α και β βαθμού όσο και οι μεικτές επιχειρήσεις στις οποίες οι ΟΤΑ κατέχουν το 51% τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου αλλά μόνο για το διοικητικό προσωπικό και το βοηθητικό μη εργατοτεχνικό, προσωπικό.

Τελικά η επέκταση του νόμου στις ΔΕΚΟ είναι κολοβή. Ετσι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ θα παραμείνουν στο σύστημα προσλήψεων του νόμου Πεπονή μόνο ως προς το διοικητικό και το βοηθητικό προσωπικό και θα ενεργούν οι ίδιες τις διαδικασίες πρόσληψης υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, μέχρι το τέλος του Ιούνη θα υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο και θα ψηφιστεί στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ