Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Φόρμουλα για επιδότηση ψάχνει η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τη φόρμουλα ψάχνει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος του ομίλου Μπατάλα - Καρατζούνη και να επιδοτήσει σκανδαλωδώς με 2,75 δισ. την υπό ιδιοκτησία του Ελληνική Βιομηχανία Κρέατος Τρικάλων (ΕΛΒΙΚ), παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες - πέραν των άλλων - έχουν καταγγελθεί από το υπουργείο οικονομικών ως μεγαλοφοροφυγάδες. Συγκεκριμένα, απαντώντας χτες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής όχι μόνο απέφυγε να δεσμευτεί - παρόλο που προκλήθηκε επανειλημμένα - ότι δε θα δοθεί η επιδότηση, αλλά απ' όσα είπε άφησε να διαφανεί πως το πανωπροίκι των 2,75 δισ. θα είχε ήδη δοθεί, αν είχε βρεθεί ο τρόπος ώστε η κυβέρνηση να μη χρεωθεί πλήρως το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας.

Πανωπροίκι στους φοροφυγάδες

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής κάλεσε - χωρίς να βρει ανταπόκριση - τον υφυπουργό να πάρει συγκεκριμένη θέση και να ξεκαθαρίσει αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει μια τέτοια σκανδαλώδη επιδότηση. Αναφερόμενος στην ουσία του θέματος ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε:

- Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης ζητούν την επιδότηση των 2,7 δισ. με το επιχείρημα ότι θα κάνουν επένδυση 4 δισ. τη στιγμή που έχουν μετοχικό κεφάλαιο μόνο 10 εκατομμύρια.

- Με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ εμφανίζονται ως μεγαλοφοροφυγάδες. Στον Α. Καρατζούνη έχει επιβληθεί πρόστιμο 1,28 δισ., ενώ στον Στ. Μπατάλα πρόστιμο 1,45 δισ.- Η ΕΛΒΙΚ, που ανήκε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ουσιαστικά χαρίστηκε στον όμιλο Μπατάλα - Καρατζούνη, αφού τους πουλήθηκε με χαμηλότατο τίμημα."Τώρα - είπε ο κομμουνιστής βουλευτής - ετοιμάζεστε να τους δώσετε κι από πάνω τρία περίπου δισ. δρχ. Αυτό πλέον ξεφεύγει από την έννοια του σκανδάλου και πιστεύουμε ότι εμπίπτει στις διατάξεις του κοινού Ποινικού Δικαίου. Δεν μπορεί στους φοροφυγάδες - τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών τους καταγγέλλει για φοροφυγάδες - να τους δίνετε και πανωπροίκι από πάνω".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Κοινότητα Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων διεκδικεί 500 στρέμματα έκτασης που της είχαν αφαιρεθεί επί χούντας και που τώρα ανήκουν στην ΕΛΒΙΚ και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση στο θέμα. Στο ζήτημα αυτό ο Δ. Σωτηρλής προσπάθησε να αμφισβητήσει ότι η προαναφερόμενη στρεμματική έκταση αφαιρέθηκε από την κοινότητα επί χούντας και συμπλήρωσε ότι η επιχείρηση νόμιμα κατέχει αυτό το χώρο, αφού της έχει αναγνωριστεί η κυριότητα από τα δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ