Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ
Στάχτη στα μάτια των αγροτών

"Πρέπει άμεσα να πάρετε μέτρα προς την κατεύθυνση τροποποίησης του κανονισμού για να δοθεί λύση μια και καλή χωρίς να επιβαρύνεται ο αγρότης. Και όποια αδικία προκαλείται από την υπουργική απόφαση που δίνει αυτή την αποζημίωση και στους παραγωγούς ροδακίνων και στους βαμβακοπαραγωγούς, να εξαλειφθεί", τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας,παρεμβαίνοντας σε Επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Προηγουμένως είχε υπογραμμίσει ότι "Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, εάν συνεχισθεί αυτή η πολιτική, ιδιαίτερα με τα χρέη των αγροτών, που συνδέονται με τις ζημιές. Θα υπάρξουν χιλιάδες παραγωγοί, οι οποίοι θα δυσκολευθούν να καλλιεργήσουν, λόγω άρνησης της τράπεζας να τους δανειοδοτήσει, ή θα προσφύγουν σε τοκογλύφους χειρότερους προφανώς από την Αγροτική Τράπεζα και ό,τι βγάλουν θα το δώσουν εκεί".

Στην αρχή της παρέμβασής του ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε σημειώσει ότι για να υπάρξει πλήρης κάλυψη των ζημιών από όλες τις αιτίες πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει με τη μεταφορά ασφαλίστρων στις πλάτες των αγροτών, αλλά με τη συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού.

Ακολούθως επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στη διεύρυνση της κάλυψης, προχώρησε στην αύξηση των εκτιμητηρίων κατά στρέμμα και κατά κεφαλή ζώου στον ΕΛΓΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ισχύων κανονισμός του ΕΛΓΑ αποζημιώνει τη ζημιά μόνο πάνω από 20%, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο μέρος αγροτών να μην αποζημιώνεται. Ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι πρέπει να δίνεται αποζημίωση με ποσοστό ζημιών από 5% και πάνω.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν πρέπει η ρύθμιση των χρεών των αγροτών να συνδέεται με το ποσοστό της ζημιάς που έπαθε ο κάθε παραγωγός. Τέλος, αφού παρατήρησε ότι καθυστερεί απαράδεκτα η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων για εξατομίκευση, κατέληξε λέγοντας: "Αυτή η αποζημίωση, όπως δίνεται, είναι στάχτη στα μάτια των αγροτών. Δίνεται με τέτοιο τρόπο που προσπαθεί να καλύψει το πρόβλημα και όχι να το λύσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ