ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις των ΠΚΣ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που οργανώνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, σήμερα θα γίνουν οι εκδηλώσεις:

  • Στην ΑΣΟΕΕ, στη 1 μμ, με θέμα: "Ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη του Μάαστριχτ". Ομιλητές είναι: οι Κ. Κυριαζής,Α. Γιαννίτσης,σύμβουλος του πρωθυπουργού, και Β. Κοντογιαννόπουλος.
  • Στη Θεσσαλονίκη, οι παρατάξεις ΠΚΣ και "Προοδευτική" (Κύπριοι φοιτητές) συνδιοργανώνουν εκδήλωση στις εστίες, στις 7 μμ, με θέμα: "Αιγαίο, Κύπρος, Βαλκάνια".

Αύριο,Τετάρτη:

  • Στο Οικονομικό της Νομικής, με θέμα: "Παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός. Εμπορεύματα ή κοινωνικά αγαθά".
  • Στο ΤΕΙ Αθήνας, στις 12μ στο μεγάλο αμφιθέατρο, με θέμα τα αγροτικά, με τον βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα.
  • Στις 4.30μμ στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, με θέμα: "Αθλητισμός. Εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό". Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Χρ. Κόφφας και ο Κ. Λεβέντης,γραμματέας της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματίων Μακεδονίας.
  • Στο ΤΕΙ Σερρών με θέμα: "Τα νέα μέτρα στην παιδεία".

Την Πέμπτη εκδηλώσεις θα γίνουν:

  • Στις 2 μμ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αμφιθέατρο 102, με θέμα: "Πτυχίο και επαγγελματικά δικαιώματα". Ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λογιστών, των ΠΚΣ ΣΔΟ ΤΕΙ και των ΠΚΣ Πανεπιστημίου Πειραιά.
  • Στο ΕΜΠ, στη 1μμ, στο αμφιθέατρο Χημικών 2 (Ζωγράφου) με θέμα: "ΕΜΠ - Θύμα των νόμων της αγοράς". Ομιλητής είναι ο Π. Γεωργιάδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν οι πρυτανικές αρχές, οι πρόεδροι των τμημάτων του ΕΜΠ και η Ρ. Ξαρχάκου,μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ.
  • Στο Πάντειο, στις 2 μμ, στο αμφιθέατρο 108 με θέμα: "Φοιτητικό και λαϊκό κίνημα". Ομιλητές είναι: ο Β. Ξένος,ο Β. Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ, ο Τ. Βανδώρος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, εκπρόσωπος των ναυτεργατών, εκπρόσωπος των ΠΚΣ και συνδικαλιστής καθηγητής.
  • Στα ΤΕΙ Αθήνας με θέμα: "Ναυπηγεία, ώρα μηδέν", όπου θα μιλήσει ο συνδικαλιστής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας Αν. Χοροζάνης.
  • Στη ΣΔΟ Αθήνας, στις 12μ, με θέμα: "Ο αγώνας των λογιστών για δουλιά με δικαιώματα συνεχίζεται".
  • Στη ΦΜΣ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στις 4 μμ με θέμα: "Τριτοβάθμια εκπαίδευση και Μάαστριχτ", με τον καθηγητή Κ. Αλυσσανδράκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 8μμ στην Κομοτηνή στη Νομική Σχολή με θέμα: "Οι εξαγγελίες για την παιδεία". Θα μιλήσει ο Τ. Βλησσίδης,πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλεξανδρούπολης.

Την Παρασκευή:

  • Στο Νομικό Τμήμα της Νομικής, με θέμα: "Δικαιοσύνη και λαϊκοί αγώνες - Επαγγελματική προοπτική".
  • Στις 12μ η ΣΤΕΦ Πειραιά, με θέμα: "Τριτοβάθμια εκπαίδευση και Μάαστριχτ".
  • Στις 11 το βράδυ οι ΠΚΣ στα ΤΕΙ Αθήνας διοργανώνουν ρεμπέτικο γλέντι.
  • Στη Νομική θα γίνει γλέντι με ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα.

Τη Δευτέρα,στις 7 Μάρτη στην Πάτρα, στις 11.30πμ στα ΤΕΙ, οι ΠΚΣ ΤΕΙ, με θέμα: "Τι έδειξαν οι αγροτικοί αγώνες", με τον βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα.

Τέλος, την ίδια μέρα οι ΠΚΣ του Πανεπιστημίου Πάτρας διοργανώνουν στις 6.30 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, ανοιχτή συγκέντρωση μάχης.

Μπροστά στις ευθύνες της η κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που έχει δημιουργήσει αναταραχή σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς

Αντιμέτωπη με τις ευθύνες της, για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η εγκύκλιος - "τελεσίγραφο" του υπουργείου Παιδείας, βάζει το ΚΚΕ την κυβέρνηση, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος προς τον υπουργό Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ καλεί τον υπουργό Παιδείας να απαντήσει αν προτίθεται η κυβέρνηση να βρει λύση στο πρόβλημα στη βάση των προτάσεων της ΟΛΜΕ ή αναλαμβάνει την τεράστια ευθύνη να χαθεί η χρονιά για χιλιάδες μαθητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά γενικότερα για την κοινωνία.

"Η σκληρή και αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην απεργία και στα δίκαια αιτήματα των καθηγητών έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με πρώτα θύματα τους ίδιους τους μαθητές και τις οικογένειές τους", τονίζεται στο κείμενο της Ερώτησης. "Η κυβέρνηση, τονίζεται με την Ερώτηση, συνεχίζοντας τη μη υπεύθυνη πολιτική της και θέλοντας να περάσει τα μηνύματα των οικονομικών της επιτελείων ότι η λιτότητα είναι δεδομένη, δημιουργεί νέες εντάσεις στο χώρο των σχολείων".

"Η εμμονή της στην εγκύκλιο - "τελεσίγραφο", με πρόσχημα τη δήθεν αναπλήρωση των χαμένων ωρών, πυροδοτεί εκρηκτικές καταστάσεις, σπρώχνει αντικειμενικά τα πράγματα ως το σημείο να χαθεί η χρονιά για χιλιάδες παιδιά του λυκείου και του γυμνασίου, μπερδεύει ακόμα πιο επικίνδυνα το κουβάρι της δημόσιας παιδείας και γεννά, εύλογα, τεράστια ερωτηματικά για τους γενικότερους στόχους αυτών των επιλογών. Η εγκύκλιος αυτή, σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, απορρίφθηκε από τους καθηγητές και βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους τους γονείς και τους μαθητές, οι οποίοι, εντελώς δικαιολογημένα, προχωρούν ήδη σε διάφορες αγωνιστικές κινητοποιήσεις".

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συλλαλητήριο - απάντηση σήμερα
  • Σήμερα, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος το συλλαλητήριο
  • Επιμένει στην αδιάλλακτη στάση του το υπουργείο Παιδείας

Απάντηση στις προσπάθειες τρομοκράτησης των καθηγητών και διάσπασης του εκπαιδευτικού κινήματος, στις οποίες επιδίδεται η κυβέρνηση με πρόσχημα, αυτή τη φορά, την κάλυψη των διδακτικών ωρών που χάθηκαν από την απεργία των καθηγητών, καλούνται να δώσουν σήμερα με τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι. Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και διοργανώνεται από την ΟΛΜΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και Ενώσεις Γονέων της Νομαρχίας Αθήνας.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εμμένοντας στην αδιάλλακτη στάση του, τόνισε ότι η εγκύκλιος του υπουργείου για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών "εκφράζει πολιτική βούληση". Αργά το βράδυ μετά και από συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ με θέμα την παιδεία, ο Γερ. Αρσένης έκανε επίσης καθαρό ότι η αντιμεταρρύθμιση που προωθείται στην παιδεία είναι ένα συνολικό κυβερνητικό σχέδιο που θα επιδιωχτεί να υλοποιηθεί άμεσα.

Από την πλευρά του το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών επιμένει στις προτάσεις του σχετικά με την αναπλήρωση και χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του υπουργού "ένα επικίνδυνο δημοκρατικό ολίσθημα".

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους γονείς και όλους τους πολίτες της χώρας να συνεχίσουν μαζί με τους καθηγητές τον αγώνα για την υπεράσπιση της ενιαίας, δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε την περασμένη Παρασκευή, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση των προέδρων των ΕΛΜΕ να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο του υπουργείου για την κάλυψη των διδακτικών ωρών, είχε κατηγορήσει τους καθηγητές για "στάση" ενάντια στην κυβέρνηση, ενώ εκτόξευσε απειλές εναντίον τους σε περίπτωση που δεν "πειθαρχήσουν".

Με αυτά τα δεδομένα εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι καλούνται με τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο να αποκαλύψουν το πραγματικό νόημα του "τελεσιγράφου" της κυβέρνησης για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, που πραγματικό στόχο έχει να φέρει σε σύγκρουση τους φορείς του εκπαιδευτικού μετώπου που άρχισε να διαμορφώνεται μέσα από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει χωρίς μαζική οργανωμένη αντίσταση τα αντιεκπαιδευτικά της σχέδια.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι, πέρα από την απόσυρση της αντιπαιδαγωγικής εγκυκλίου του υπουργείου και την ουσιαστική αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, διεκδικούν, μέσα από τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία με στόχο το 15%, κατάργηση των αντιπαιδαγωγικών μέτρων του υπουργείου Παιδείας, κατάργηση της ρύθμισης για την ίδρυση και λειτουργία των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου, πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία, μείωση του αριθμού μαθητών κατά τάξη σε 25, 5.000 διορισμούς βάσει επετηρίδας, ριζική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος με στόχο την κατοχύρωση του δικαιώματος στη μόρφωση χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Εκφράζουν, επίσης, την αντίθεσή τους στο Εθνικό Απολυτήριο και την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Με πρόσθετες ανακοινώσεις τους η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, Ενώσεις Γονέων, Μαθητικά Συμβούλια και εργατικά Σωματεία του Πειραιά καλούν σε μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Οι παραπάνω φορείς θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. έξω από του Μπακάκου στην Ομόνοια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μάχη για τις συνελεύσεις

Υποτονικό παραμένει το κλίμα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης 9 μέρες πριν τις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση αποτελούν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, που αυτή την περίοδο κάνουν πιο αισθητή την έτσι κι αλλιώς συνεχή παρουσία τους στις σχολές. Η παράταξη της ΔΑΠ προσπαθεί τις μέρες που απομένουν να συγκροτηθεί προκειμένου να πραγματοποιήσει και κάποιες εκδηλώσεις, ενώ η ΠΑΣΠ μέχρι και χτες απουσίαζε σχεδόν απ' όλες τις σχολές πλην του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Καθοριστικές όπως πάντα είναι οι τελευταίες μέρες οπότε, ως είθισται, δίνεται η μάχη των συνθημάτων και των εντυπώσεων από τις άλλες παρατάξεις, ενώ αντίθετα οι ΠΚΣ δίνουν τη μάχη για την παραπέρα διεύρυνση των ψηφοδελτίων και την κίνηση της διαδικασίας εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων στις σχολές.

Μέχρι στιγμής οι πλειοψηφίες των ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης των συνελεύσεων. Κόντρα στις επιδιώξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΕΑΑΚ και ανεξαρτήτων, οι ΠΚΣ μαζί με τους φοιτητές συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να γίνουν οι συνελεύσεις. Σήμερα έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Παιδαγωγικό.

Από τους μέχρι τώρα συσχετισμούς και το κλίμα που διαμορφώνεται μέσα στους φοιτητές, θεωρείται δεδομένη η ενίσχυση και παραπέρα άνοδος των ΠΚΣ, που συνεχίζουν να δίνουν σταθερά τη μάχη για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσα από αυτές τις φοιτητικές -σπουδαστικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους οι φοιτητές καλούνται να δώσουν απάντηση σε όσους χρησιμοποιούν την ψήφο τους για να νομιμοποιούν ουσιαστικά το ρόλο που έχουν αναλάβει ως υποστηρικτές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των κομμάτων της συναίνεσης και να στείλουν ένα μήνυμα αντίστασης προς την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Μήνυμα διεκδίκησης για δωρεάν σίτιση και στέγαση, κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, δημόσια και δωρεάν παιδεία. Να στείλουν ξεκάθαρη το μήνυμα πως δε θα επιτρέψουν την υλοποίηση των νέων μέτρων του υπουργείου Παιδείας, που χτυπούν τον ενιαίο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΟΧΙ στο νομοσχέδιο για την υγεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας,αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο καταλύει τη δημόσια δωρεάν υγεία, ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της λήψης ειδικότητας από όλους τους φοιτητές της Ιατρικής.

Εκδήλωση της ΚΝΕ

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για το 7ο Συνέδριο, την Παρασκευή 4 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στην παλιά Φιλοσοφική. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός.

ΚΚΕ
Αντίσταση στην προσπάθεια τρομοκράτησης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προκλητικές δηλώσεις του Γερ. Αρσένη

"Προσπάθεια άσκησης τρομοκρατίας κατά των καθηγητών και γενικά του κινήματος της παιδείας", χαρακτηρίζονται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ οι προκλητικές δηλώσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο του υπουργείου για την αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν από την απεργία.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας μπορούν αβίαστα να εκληφθούν μόνο ως προσπάθεια άσκησης τρομοκρατίας κατά των καθηγητών και γενικά κατά του κινήματος της παιδείας.

Εντάσσονται στη συνολική επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εξουδετερώσει το μαζικό λαϊκό κίνημα, για να περάσει τα αντιλαϊκά της μέτρα στο χώρο της παιδείας, σύμφωνα με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου.

Επιπλέον, τα όσα είπε ο Γερ. Αρσένης υποδηλώνουν τον εκνευρισμό της κυβέρνησης μπροστά στην αποτυχία της να διαιρέσει το εκπαιδευτικό κίνημα, να κάμψει τη συνεχώς προωθούμενη ενότητά του.

Δημοκρατικό για τον Γερ. Αρσένη και για την κυβέρνησή του είναι η παγίδα του "κοινωνικού διαλόγου" και η υπόκλιση των εργαζομένων στις απαράδεκτες αξιώσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό ακριβώς βαφτίζει ως αντιδημοκρατικό, ό,τι συνδέεται με την αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα.

Ας είναι βέβαιη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς και η κυβέρνηση, ότι τέτοιες απειλές βρίσκουν διαρκώς και μικρότερη απήχηση. Σε λίγο χρόνο θα βρίσκουν ακόμη πιο μαζική αντίσταση".

Στους δρόμους και πάλι σήμερα εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές για να

Στους δρόμους και πάλι σήμερα εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, για να απαντήσουν στις προσπάθειες τρομοκράτησης

Για το Ειδικό Σχολείο Περάματος

Πανόραμα παραδοσιακών χορών διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος, με τη συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και την υποστήριξη του Δήμου Περάματος. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 6 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, έχει ως στόχο την ενίσχυση του Ειδικού Σχολείου Περάματος,για τις ανάγκες του οποίου θα διατεθούν τα έσοδα της βραδιάς. Προσκλήσεις διατίθενται από τη Δημοτική Φιλαρμονική και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ