ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Υποκρισία και ετοιμότητα για την επέμβαση

Υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον, 87 άνθρωποι, κύρια γυναικόπαιδα, έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο

ΤΙΡΑΝΑ - ΡΩΜΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Ενώ τη δημοσιότητα εξακολουθεί να μονοπωλεί η ανθρώπινη τραγωδία της Παρασκευής, με το ναυάγιο από το οποίο υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 87 άνθρωποι, προωθούνται οι τελικές διαδικασίες σύστασης της πολυεθνικής δύναμης που θα αποσταλεί τις επόμενες μέρες στην Αλβανία. Σήμερα στη Ρώμη συνεδριάζει η ιταλική Γερουσία, για να δώσει, και τύποις, "πράσινο φως" στην κυβέρνηση Πρόντι, ενώ δεν παύουν να εκδηλώνονται ...ευγενικές προτάσεις συμμετοχής.

Απέλπιδες έρευνες

Συνεχίστηκαν, χτες το πρωί, οι έρευνες για τον εντοπισμό των τουλάχιστον 83 αγνοούμενων Αλβανών προσφύγων από το ναυάγιο της Παρασκευής, στα ανοιχτά του Μπρίντιζι.

Οι επιζήσαντες από την καταβύθιση της γεμάτης Αλβανούς πρόσφυγες ακταιωρού, που βύθισε ιταλικό πολεμικό, μαρτυρούν ότι ο εμβολισμός του πλοίου έγινε εκ προθέσεως, σύμφωνα με τον Αλβανό πρεσβευτή στην Ιταλία, Παντελί Πάσκο, ο οποίος, πάντως, χαρακτηρίζει "δυστύχημα" το ναυάγιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας (και στενός συνεργάτης του Προέδρου Σαλί Μπερίσα), Αριάν Σταρόβα, δήλωσε από την πλευρά του την Κυριακή ότι "οι ιταλικές δυνάμεις έδρασαν βάρβαρα, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους για να σταματήσουν το σκάφος", και παράλληλα απηύθυνε επιστολή προς τον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο, Ντίνι με την οποία ζήτησε έρευνα για το συμβάν.

Το ιταλικό ναυτικό ανέθεσε σε δύο εμπειρογνώμονες να ερευνήσουν την ιταλική κορβέτα που εμβόλισε το αλβανικό σκάφος. Οι δύο μηχανικοί του ναυτικού εξέτασαν την καρίνα του πλοίου και αναμένεται να υποβάλουν το πόρισμά τους σε 60 μέρες στον εισαγγελέα του Μπρίντιζι, ο οποίος ανέλαβε την έρευνα για την υπόθεση.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, επιχείρησε τις τελευταίες μέρες να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση. Την Κυριακή δήλωσε ότι η απόφαση αποκλεισμού των αλβανικών λιμανιών από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό είναι αμφισβητήσιμη και εν μέρει αποτελεί την αιτία για το ναυάγιο. Ο Μπερλουσκόνι μετέβη στο Μπρίντιζι, όπου συναντήθηκε με τους 34 διασωθέντες του ναυαγίου του αλβανικού σκάφους. Αμέσως μετά είπε ότι πρόκειται για "μία τραγωδία που οφείλεται στην κακή τύχη, αλλά και σε μία απόφαση που δε θα έπρεπε να είχε ληφθεί. Ο ναυτικός αποκλεισμός είναι μία απόφαση παρακινδυνευμένη και αναξιοπρεπής για μία χώρα, όπως η Ιταλία. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες".

Πάντως, συμφώνησε με την κυβέρνηση Πρόντι ότι "η ιταλική στρατιωτική αποστολή είναι άμεσης ανάγκης, απαραίτητη και πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτό το τραγικό συμβάν που αμαυρώνει τη διεθνή μας εικόνα".

Ακόμη, ο ηγέτης του Ριζοσπαστικού Κόμματος, Μάρκο Πανέλα, ζήτησε την παραίτηση του Ιταλού υπουργού Αμυνας, τον οποίο κατηγορεί για "φόνο εξ αμελείας".

Στην Αλβανία

Στην Αυλώνα, απ' όπου κατάγονταν οι περισσότεροι από τους 4 νεκρούς και τους 83 αγνοούμενους, χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας κόκκινα λουλούδια, διαδήλωσαν την Κυριακή κατά της Ιταλίας και του Προέδρου Μπερίσα. "Θέλουμε από την ιταλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις ευθύνες της και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων", δήλωσε ο Αλμπερτ Σίτι, εκπρόσωπος της "Επιτροπής Σωτηρίας" στην Αυλώνα. Εξάλλου, η Επιτροπή έστειλε επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς, με την οποία ζητεί, εκτός της αποζημίωσης των οικογενειών των θυμάτων, την τιμωρία των υπευθύνων από διεθνές δικαστήριο, την ανεύρεση των θυμάτων και την παράδοση των σορών τους στην Αλβανία.

Πάντως, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο, δήλωσε ότι "η τραγωδία δε θα θέσει σε δοκιμασία τις καλές και στενές σχέσεις της Αλβανίας με την Ιταλία", ούτε την "προσεχή συνεργασία" τους "για να ξεπεραστεί η κρίση" στη χώρα του.

Αλλωστε, και ο υπουργός Εξωτερικών Αριάν Σταρόβα έδειξε να αποσυνδέει το ναυάγιο από την αποστολή, η οποία θα "συμβάλει στις προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης στην Αλβανία". Και στην παραμονή του Προέδρου Μπερίσα στο θώκο του, ασφαλώς...

Μια ..."ευαίσθητη" αποστολή

Παρά τις προσπάθειες της Ιταλίας να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση και αποστολή της πολυεθνικής υπό την ηγεσία της ("είμαστε έτοιμοι από τις 17 Μάρτη", είπε ο Πρόντι στην ιταλική Βουλή), φαίνεται δύσκολο αυτή να συγκροτηθεί πριν τα τέλη της βδομάδας. Η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνάντηση αμέσως μετά τις γιορτές του (καθολικού) Πάσχα με τους εταίρους της στην πολυεθνική δύναμη, για να συζητηθούν οι τελικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Ρώμη, εκτός από την Ιταλία, στην πολυεθνική δύναμη θα συμμετάσχουν εφτά χώρες - Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία. Πιθανή θεωρείται ακόμη η συμμετοχή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στην πολυεθνική δε θα συμμετάσχει η Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αν και θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία.

Εχει ενδιαφέρον να δει κανείς τη ρητορική μερικών από τις χώρες, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην αποστολή: Για παράδειγμα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ρουμανίας, η συμμετοχή της χώρας στην αποστολή "αποτελεί πολιτικό τεστ για την ικανότητα της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ", ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, δήλωσε ότι η χώρα της "πρέπει να δείξει ευαισθησία" (!) στο θέμα της Αλβανίας...

Ο Φραντς Βρανίτσκι

Ο - de facto - γενικός συντονιστής των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της αλβανικής κρίσης, ειδικός εντεταλμένος του ΟΑΣΕ(Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, θα μεταβεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα στα Τίρανα με ένα "πακέτο μέτρων", που επεξεργάστηκε ο ίδιος. Πρόκειται, όπως δήλωσε, για ένα "συνολικό πακέτο" οικονομικής, ανθρωπιστικής βοήθειας και συμβουλευτικής συνδρομής προς τους Αλβανούς πολιτικούς, με στόχο "την αποκατάσταση της δημόσιας και κοινωνικής τάξης στην Αλβανία".

Πρόθυμη για τη "βρώμικη δουλιά" η Αθήνα

Αναζητώντας "ρόλους" στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση σύρεται από τους πρώτους, στην επέμβαση στην Αλβανία και συμμετέχει σε μια στρατιωτική δύναμη, με ασαφείς, στην καλύτερη περίπτωση, στόχους

Η προθυμία και η ασυνήθιστη ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να αναλάβει τη "βρώμικη δουλιά" στο πλαίσιο της στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας, δημιουργεί ερωτηματικά και ανησυχία για τις επιδιώξεις της Αθήνας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, η ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης υπό την ηγεσία της Ιταλίας, αποτελεί το πρώτο, το ποιο δύσκολο και επικίνδυνο από τα βήματα της ξένης παρέμβασης στην Αλβανία. Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης, "αγωνίστηκε" για να λάβει μέρος στην αποστολή, θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνει ρόλο στην περιοχή και εγγράφει υποθήκες για το μελλοντικό μοίρασμα της πίτας.

Οι προσδοκίες αυτές, σύμφωνα με τις ερμηνείες διπλωματικών κύκλων, οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση σε μια στρατιωτική αποστολή, με ασαφείς πολιτικούς στόχους και στην οποία δε συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία, οι οποίες μάλιστα έχουν καταγεγραμμένες τις διαφωνίες τους με την αποστολή. Αυτή, η "αλλοπρόσαλλη" όπως εμφανίζεται, στάση των ισχυρών οι οποίοι από τη μία πλευρά καταγράφουν τις "διαφωνίες" τους και από την άλλη δίνουν την άδεια, μέσω του ΣΑ του ΟΗΕ, για την πραγματοποίηση της αποστολής, δε φαίνεται πως έχει απασχολήσει όσο σοβαρά θα έπρεπε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μοιάζει να τρέχει πίσω από το δόλωμα του ρόλου στην περιοχή. Την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τύπου, δε φαίνεται να απασχολεί ούτε το γεγονός πως η Ελλάδα σπεύδει να συμμετάσχει σε μια πολυεθνική δύναμη που αφορά υποθέσεις όμορης χώρας.

Η επιθυμία της Αθήνας να "παίξει ρόλο" στην περιοχή, αποτελεί τον γνώμονα των κινήσεών της οι οποίες πραγματοποιούνται πριν δοθούν απαντήσεις σε ουσιαστικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ποιοι είναι οι πολιτικοί στόχοι της στρατιωτικής παρουσίας. Ποιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση, ούτε φαίνεται να την απασχολεί καν, υπέρ ποιου από τους τρεις διαμορφωμένους πόλους εξουσίας στην Αλβανία θα λειτουργήσει η στρατιωτική παρέμβαση της δύσης. Υπέρ του Σ. Μπερίσα και του δημοκρατικού κόμματος, υπέρ του πρωθυπουργού Φίνο ή των εξεγερμένων; Και πώς και με ποιο τρόπο θα εκδηλωθεί η παρέμβαση υπέρ του ενός ή του άλλου;

Ενα ακόμη αναπάντητο ερώτημα για την ελληνική κυβέρνηση, αφορά στη στάση του αλβανικού λαού απέναντι στη στρατιωτική παρουσία, η οποία μάλιστα θα καθοδηγείται από την Ιταλία που κατηγορείται ανοιχτά για το αποτρόπαιο συμβάν της περασμένης Παρασκευής στην Αδριατική. Η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να αγνοεί πλήρως την ψυχοσύνθεση ενός εξοργισμένου, τον οποίο σπεύδουν να "σώσουν" αυτοί που έστειλαν στο βυθό 80 και πλέον Αλβανούς πρόσφυγες την περασμένη Παρασκευή. "Δε θα πρέπει το συμβάν αυτό, αρκέστηκε να δηλώσει ο υπουργός Τύπου, να αποτελέσει εμπόδιο ανάσχεσης των προσπαθειών για την εξομάλυνση της κατάστασης στη γειτονική χώρα"!

Αν σε όλα αυτά προστεθούν οι σαφείς υπαινιγμοί για τις διαθέσεις αυτονόμησης των εξεγερμένων του Νότου, που αφήνουν ξένες κυβερνήσεις στις επαφές τους με την Aθήνα και οι ορατοί κίνδυνοι επιθέσεων κατά της πολυεθνικής από προβοκάτορες προσκείμενους στον Σ. Μπερίσα ή υποκινούμενους από αλλού, τότε όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, περιγράφεται ένα εξαιρετικά θολό περιβάλλον στο οποίο οδηγεί η ελληνική κυβέρνηση τους 600 οπλίτες αλλά και τη χώρα συνολικά. Πρόκειται για μια επιλογή, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η οποία, τελικά, δε θα αποφέρει το παραμικρό κέρδος στη χώρα, καθώς όλα δείχνουν πως η "βρώμικη δουλιά" που αναλαμβάνει η Αθήνα και η Ιταλία, έχει σαν στόχο να αποτελέσει τη "βάση" επάνω στην οποία στο άμεσο μέλλον θα "επικαθήσει" η συνολικότερη και ουσιαστικότερη ξένη επέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Αλβανίας, την οποία, ασφαλώς, θα αναλάβουν οι "μετρ" του είδους, Αμερικανοί, Βρετανοί και Γερμανοί.

Αντιδράσεις στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης

Την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους οι παρακάτω κομματικές οργανώσεις, φορείς και σύλλογοι:

Η ΝΕ Κεφαλλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αποφάσισε να στείλει ένα τάγμα στρατού δήθεν για να "βοηθήσει" τον αλβανικό λαό, ενέργεια που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Επίσης καταγγέλλει και την κυβέρνηση της "Ελιάς" της Ιταλίας που δολοφόνησε "εν ψυχρώ" πολλές πολυβασανισμένες ψυχές του φίλου και γείτονα αλβανικού λαού.

Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της αναφέρει "πως η αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία αποτελεί εγκληματική ενέργεια κατά του εξεγερμένου αλβανικού λαού και ωμή πρόκληση συνολικά κατά των λαών που υποφέρουν από την επιδρομή της "νέας τάξης πραγμάτων". Αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει τεράστιες ευθύνες, μιας και έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη, στηρίζοντας τον Μπερίσα και αδιαφορώντας για τις γενικότερες συνέπειες της συμμετοχής στο έγκλημα".

Η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Χανίων της ΚΝΕ με ψήφισμά της καταγγέλλει "την εγκληματική ενέργεια των ιμπεριαλιστών ενάντια στον αλβανικό λαό, ενέργεια που αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο στον αλβανικό λαό αλλά και στους λαούς και τη νεολαία όλου του κόσμου". Καταγγέλλοντας και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που ευθυγραμμίσθηκε πλήρως με τις επιταγές των ιμπεριαλιστών, η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη καλεί τη νεολαία των Χανίων και τους φορείς της και όλο το χανιώτικο λαό να καταδικάσει έμπρακτα την κυβερνητική ενέργεια με κάθε πρόσφορο τρόπο και να συμπαρασταθεί στον αλβανικό λαό.

Η περιφερειακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ, η ΠΕΕΠΠ Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης και η Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονίας -Θράκης της ΠΕΕΠΠ καταγγέλλουν την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία. Η απόφαση αυτή, υποστηρίζουν, αποτελεί πρόκληση για την ειρήνη στην περιοχή και είναι ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας. Μεγάλη ευθύνη, σημειώνουν, φέρει η Ελλάδα που κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον Μπερίσα και να συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη. Τέλος καλούν τον ΟΗΕ να αφήσει τον αλβανικό λαό να λύσει μόνος τα προβλήματά του.

Το αχτίφ στελεχών της ΝΕ της ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ Τρικάλων καταδικάζει την εγκληματική απόφαση των ιμπεριαλιστών να επέμβουν στρατιωτικά στην Αλβανία. Το αχτίφ στελεχών θεωρεί συνένοχη στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και την κυβέρνηση του Φίνο και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ικαρίας αντιτίθεται σε κάθε επέμβαση από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και πιστεύει ότι ο μόνος αρμόδιος για τη λύση των προβλημάτων του, είναι ο ίδιος ο αλβανικός λαός. Καλεί τον ικαριακό λαό "να εκφράσει την αλληλεγγύη του, στο λαό της Αλβανίας και να αγωνιστούμε όλοι για να αποτελέσουμε και με τους άλλους λαούς των Βαλκανίων την Κιβωτό της Ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή, χωρίς στρατούς της "νέας τάξης", χωρίς ξένες επεμβάσεις, δίχως προστάτες. Με μόνους αφεντάδες τους λαούς μας".

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας,από τη μεριά της, καλεί τους φίλους της ειρήνης στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία, σήμεραστις 6μμ στην κεντρική πλατεία της Καβάλας. Θα ακολουθήσει πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και περιχώρων τονίζει πως "διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη σύσταση ΝΑΤΟικής δύναμης επέμβασης στην Αλβανία και τη συμμετοχή και της Ελλάδας σ' αυτή, και ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να σκεφθεί τα ειρηνικά αισθήματα των Ελλήνων και να μη μετάσχει σε κατακτητική επιχείρηση μιας γείτονας και φίλης χώρας, και ιδιαίτερα που σε αυτή ζει μια μεγάλη μειονότητα Ελλήνων".Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης για στρατιωτική αποστολή στην Αλβανία. Η πολυεθνική στρατιωτική αποστολή στην Αλβανία δεν έχει στόχο να προστατεύψει τον αλβανικό λαό αλλά αντίθετα να υπερασπιστεί ένα πολιτικό σύστημα που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των πολυεθνικών, την εκμετάλλευση των λαών, τα ευρύτερα σχέδιά τους στα Βαλκάνια.

ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό

Την Τετάρτη 2 του Απρίλη και ώρα 7μμ, στην Πλατεία Κάνιγγος, για την Αθήνα και στο Αγαλμα του Βενιζέλου για τη Θεσσαλονίκη

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για την Υφεση και την Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) με ανακοίνωσή της καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον αλβανικό λαό την Τετάρτη 2 Απριλίου στην πλατεία Κάνιγγος και ώρα 7μμ.Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την Αλβανία. Την προσπάθεια του αλβανικού λαού να διώξει τον διεφθαρμένο επιστάτη της ΝΑΤΟικής τάξης πραγμάτων, Μπερίσα. Την προσδοκία του αλβανικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία, καλύτερη ζωή. Στον αγώνα με την ίδια προσδοκία και η ελληνική μειονότητα. Με την εξέγερσή του ο αλβανικός λαός, αποδεικνύει ότι βρήκε μέσα του τη δύναμη, την αξιοπρέπεια, τη θέληση να ρυθμίσει το μέλλον της χώρας του.

Το ΝΑΤΟ, το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ΗΠΑ, θορυβήθηκαν από τις εξελίξεις αυτές. Με υπόδειξη και πιεστική τους σύσταση ο ΟΗΕ εγκληματικά αποφάσισε την αποστολή πολυεθνικών ταγμάτων για την επιβολή "της τάξης" του Μπερίσα και της παρέας του.

Κανένα πρόσχημα φιλανθρωπίας και κίβδηλου ανθρωπισμού δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας. Το μέγεθος του φαρισαϊσμού και της θηριωδίας τους, αποκαλύπτεται από τη βύθιση του καϊκιού με πρόσφυγες στην Αδριατική από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

Καταδικάζουμε την προθυμία - απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στα πολυεθνικά τάγματα. Απόφαση που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου να προχωρήσουν τα αποσταθεροποιητικά σχέδια του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια κατά της ειρηνικής συμβίωσης των Λαών.

- Οχι στα πολυεθνικά τάγματα επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων

- Αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό

- Κανένας Ελληνας φαντάρος στα τάγματα των δημίων του αλβανικού λαού

- Κάτω τα χέρια από την Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη στρατιωτική επέμβαση των ξένων δυνάμεων στην Αλβανία, διοργανώνει την Τετάρτη 2 του Απρίλη η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Αγαλμα του Βενιζέλου στις 7 το απόγευμα. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ότι πρέπει οι λαοί μόνοι να καθορίζουν τις τύχες τους και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Επικίνδυνη πορεία προς το άγνωστο

Χαρακτηριστικά πορείας προς το άγνωστο έχει η όλη προετοιμασία αποστολής ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία. Το μόνο που θεωρείται δεδομένο είναι η ελληνική εμπλοκή, από εκεί και πέρα επικρατεί πλήρης σύγχυση και αβεβαιότητα όσον αφορά το ρόλο και την αποστολή, τον τόπο εγκατάστασης και το αν στη δύναμη αυτή πάρουν μέρος και στρατευμένοι που υπηρετούν τη θητεία τους.

Σχετικές διαβουλεύσεις εκπροσώπων των χωρών που θα στείλουν στρατεύματα στην Αλβανία πραγματοποιούνται αύριο στην Ιταλία. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, ενώ έχουν δηλώσει ενδιαφέρον και εκτός ΕΕ χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Στο μεταξύ ήδη βρίσκονται στην Αλβανία τρεις ειδικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ανακοίνωσε χτες ότι από την Ελλάδα θα σταλεί ένα τάγμα δύναμης 600 - 700 ανδρών με διάρκεια παραμονής κατ' αρχήν τριών μηνών. Πάντως, οι προετοιμασίες που γίνονται σε στρατόπεδο της Βόρειας Ελλάδας αφορούν σε δύναμη κατά πολύ μεγαλύτερη αυτής του τάγματος, η οποία θα είναι μηχανοκίνητη και βαριά εξοπλισμένη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να πάρει μέρος στην αποστολή μέχρι το τέλος της βδομάδας, αποστολή που, όπως είπε, θα είναι μεν στρατιωτική, αλλά αστυνομικού χαρακτήρα, με σκοπό την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, η αποστολή έχει χαρακτήρα καθαρής στρατιωτικής -πολεμικής επιχείρησης.Ο υπουργός Αμυνας δεν έκρυψε ότι "είναι μια επικίνδυνη αποστολή" και σημείωσε ότι "θα έχει δυσκολίες", αφού "πηγαίνουμε εκεί για να στηρίξουμε την ασφαλή διακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και δεύτερον για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των επιτελικών αποστολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες θα σταλούν εκεί για να στηρίξουν το έργο της ανοικοδόμησης". Ο υπουργός Τύπου, πάντως, στα παραπάνω ως αποστολή της δύναμης πρόσθεσε και τη "διατήρηση ανοιχτών των οδών επικοινωνίας,μέσω του αεροδρομίου των Τιράνων, των λιμανιών ή των οδικών δικτύων της γειτονικής χώρας".

Οταν ρωτήθηκε δε, αν η συμμετοχή θα είναι εθελοντική,κατά το πρότυπο της δύναμης που έχει σταλεί στη Βοσνία, απάντησε αρνητικά και είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένη μονάδα,συντεταγμένο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι η δύναμη αυτή πρέπει να αποτελείται από μόνιμα στελέχη και όχι εφέδρους. Ενώ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει, η παρουσία της ελληνικής δύναμης να είναι κυρίαρχη στην περιοχή και για το λόγο αυτό επιθυμεί να εγκατασταθεί στην περιοχή των Τιράνων, όπου υπάρχει το αεροδρόμιο και τα μεγάλα οδικά δίκτυα.

Θρήνος για τους χαμένους συγγενείς στο λιμάνι της Φλώρα
Βαριά η ευθύνη της συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική επέμβαση

Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατέθεσε χτες ερώτηση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με το εάν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλβανία. Η ερώτηση έχει ως εξής:

"Ολες εκείνες οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και οι πολιτικές δυνάμεις που πρωτοστάτησαν ή συνήργησαν στη στήριξη του καθεστώτος Μπερίσα, στη ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και στη διάλυση της οικονομίας της Αλβανίας και στο να οδηγηθεί ένας ολόκληρος λαός στην πείνα και στην εξαθλίωση, δρομολογούν σήμερα εξωτερική επέμβαση, για να ελέγξουν ξανά τις εξελίξεις.

Για ν' αντιμετωπίσουν τον "εχθρό" λαό, που παλεύει για δημοκρατία και επιβίωση ετοιμάζουν κάτω από το "μανδύα" του ΟΗΕ την αποστολή στρατιωτικών - αστυνομικών δυνάμεων με πρόσχημα την περιφρούρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σ' αυτές τις μεθοδεύσεις όχι μόνο συμμετέχει, αλλά πρωτοστατεί, και η ελληνική κυβέρνηση. Θα είναι βαριά η ευθύνη της συμμετοχής της χώρας μας σε μια ιμπεριαλιστική επέμβαση και εξίσου βαριά θα είναι η συμβολή στη διαιώνιση ενός καθεστώτος, που (με ή χωρίς τον Μπερίσα) θα οδηγήσει στα ίδια αδιέξοδα τον αλβανικό λαό και φυσικά και την ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα.

Ταυτόχρονα, η γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων και οι κίνδυνοι για την ειρήνη στην περιοχή επιβάλλουν την παντελή αποχή από αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων σε όμορες χώρες.

Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός, εάν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλβανία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ