ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
Επίθεση με προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα...

Σε πρώτο πλάνο προωθείται η "συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας", η άρση κάθε περιορισμού στη μερική απασχόληση, το ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων. Με οδηγό την έκθεση του ΟΟΣΑ η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μαζί με την προώθηση του "μίνι ασφαλιστικού",το οποίο αφορά κύρια στις συγχωνεύσεις ομοειδών ταμείων, φαίνεται ότι προκρίνονται στη συνολική επίθεση κυβέρνησης - βιομηχάνων στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της επιτροπής τεχνοκρατών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, την περασμένη Παρασκευή, αναφορικά με το πρώτο θέμα - τις εργασιακές σχέσεις - μεγάλο βάρος ρίχνεται στη λεγόμενη "συνολική διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης",όπως υπαγορεύει η "Λευκή βίβλος" και όπως ακριβώς απαιτεί ο ΣΕΒ. Δηλαδή, στην κατάργηση της έννοιας της εργάσιμης ημέρας και στην εξασφάλιση στους εργοδότες της δυνατότητας να απασχολούν τους εργαζόμενους ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της παραγωγής, άλλοτε πχ 10ωρο και άλλοτε 6ωρο, με το "άλλοθι" ότι συνολικά ο χρόνος εργασίας θα"διευθετείται" στα... νόμιμα όρια, αλλά στα πλαίσια του εξάμηνου, του χρόνου κλπ!

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας,ειδική αναφορά γίνεται στην εξασφάλιση στις επιχειρήσεις "με προβλήματα" της δυνατότητας να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, αλλά μόνο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας... Ομως και αυτό αμφισβητείται ευθέως διά της προώθησης των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ). Προς αυτή την κατεύθυνση είναι εντελώς αποκαλυπτική η τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα,όταν σε συνέντευξή του στο "Φλας" ρωτήθηκε αν με τα ΤΣΑ θα υπάρξουν περικοπές μισθών. Αυτά, είπε, θα καθοριστούν από τις "συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων, για τοπικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν πρόσθετα επενδυτικά κίνητρα..."! Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για την πρόσληψη νέων εργατών!

Σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση,η κατεύθυνση που συζητήθηκε στην ίδια επιτροπή τεχνοκρατών, είναι η πλήρης "ελαστικοποίηση" των κριτηρίων για τη χρησιμοποίησή της.

Τώρα σε ό,τι αφορά τη μεγάλη "μαχαιριά" στο ασφαλιστικό ("μεγάλο πακέτο", το ονομάζουν), οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κυβερνητικός προγραμματισμός έχει ως εξής: Στις 7 Ιούλη αναμένεται η δημοσίευση της Εκθεσης του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό καθεστώς στην Ελλάδα. Αμέσως μετά θα συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα καταλήξει σε σχετικό πόρισμα με βάση τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ και το οποίο στη συνέχεια θα μπει στον... κοινωνικό διάλογο.

Στο μεταξύ εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες, με στόχο τη "συστράτευση" όλων στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ετσι, χτες το βράδυ έγινε σχετική σύσκεψη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ,ενώ αύριο Πέμπτη θα γίνει συνεδρίαση του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ...

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί το ΕΚΑ

Οι κυβερνητικές προθέσεις, όπως διατυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό, "για αλλαγή και ελαστικοποίηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, βρίσκουν αντίθετους τους εργαζόμενους όλης της χώρας",τονίζεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,το οποίο καλεί τους εργαζόμενους"συσπειρωμένοι στα συνδικάτα να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να προασπίσουμε τις κατακτήσεις μας και να προωθήσουμε τις θέσεις μας".

Το ΕΚΑ προειδοποιεί επίσης, ενόψει του "εθνικού και κοινωνικού διαλόγου", ότι ο διάλογος "δεν μπορεί να αποτελέσει το "άλλοθι" για την ανατροπή θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα αυτά κατακτήθηκαν μέσα από πολύχρονους επίπονους και αιματηρούς αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τεθούν σε διαπραγμάτευση".

Επιπλέον, το ΕΚΑ,καλεί τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει υπό την αιγίδα της σε "πανελλαδικό συντονισμό των οργανώσεων των εργαζομένων, για την απόκρουση τέτοιων πολιτικών".

Την κατηγορηματική άρνησή του "σ' ένα στημένο παιχνίδι, που το ονομάζουν "κοινωνικό διάλογο"",εκφράζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας" που καλεί "όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ιδιαίτερα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να αρνηθούν το διασυρμό".

"Καλούμε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση με ενωτική συσπείρωση γύρω από το σωματείο για να αποτρέψουμε αυτές τις αντισυνταξιουχικές - αντιασφαλιστικές προθέσεις",τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Καβάλας.

ΔΕΗ
Απεργία για τη συλλογική σύμβαση

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, το ασφαλιστικό και την πορεία της Επιχείρησης

Ενάντια στην κυβερνητική παρέμβαση, που στην ουσία καθιστά κενό γράμμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ΔΕΚΟ και στοχεύει στην πραξικοπηματική επιβολή της εισοδηματικής πολιτικής σε όλον τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις τράπεζες, απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ,διεκδικώντας ταυτόχρονα λύση στο ασφαλιστικό τους πρόβλημα και αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση. Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έχει προγραμματίσει μια ακόμα απεργιακή κινητοποίηση, 48ωρη αυτή τη φορά, για τις 16 και 17 Απρίλη,αν η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ παραμείνουν στις θέσεις τους, που στο θέμα των αυξήσεων εκφράζονται με πρόταση για 6,9%!

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ τονίζει ότι "η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου από τη μεριά της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την εμμονή της για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 1997 μέχρι 6,9%,συμπεριλαμβανομένης της ωρίμανσης και του μεταφερόμενου ποσού προηγούμενης σύμβασης, προκαλεί αγανάκτηση στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστική έξαρση και έτοιμοι για αγώνα".

Σε αποφασιστική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΚ - ΔΕΗ,επισημαίνοντας ότι χρειάζεται κοινή δράση με τις άλλες ομοσπονδίες για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και απέναντι σε όσα σηματοδοτεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού και ο επερχόμενος "κοινωνικός διάλογος".

Η κυβερνητική παρέμβαση δημιουργεί προβλήματα στις διαπραγματεύσεις πολλών ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ, οι οποίες αποφάσισαν με τη ΓΣΕΕ να προχωρήσουν σε κοινή δράση για να την αντιμετωπίσουν. Σ' αυτά τα πλαίσια έχει αποφασιστεί να γίνει παρέμβαση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,αύριο Πέμπτη. Προχτές, όμως, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,στα πλαίσια κυβερνητικής σύσκεψης, κατέστησε σαφές ότι "στις ΔΕΚΟ θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης".

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η ΟΤΟΕ,η οποία σήμερα πραγματοποιεί άλλη μια συνάντηση με τους εργοδότες για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Συζήτηση για ΤΣΑ - ασφαλιστικό

Η Τοπική Επιτροπή Πάτρας της ΕΣΑΚ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και οι επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα" αύριο, Πέμπτη,στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Η εισήγηση θα γίνει από τον Δήμο Κουμπούρη γραμματέα της ΕΕ της ΕΣΑΚ.

Αδιάλλακτοι και στις αυξήσεις οι εφοπλιστές

Αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τα δίκαια ναυτεργατικά αιτήματα για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οι εφοπλιστές, εμμένοντας σε αυξήσεις στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας και επιδιώκοντας ταυτόχρονα να περιορίσουν την ανανέωσή της μόνο στο πρόβλημα των αυξήσεων. Τα παραπάνω προέκυψαν από τη χτεσινή συνάντηση που είχε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με την Ενωση Εφοπλιστών Επιβατικών Ακτοπλοϊκών πλοίων.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αναφέρει ότι η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί πραγματοποιείται έξι μήνες μετά την καταγγελία των ΣΣΕ και τρεις μήνες μετά τη λήξη τους, λόγω της πάγιας τακτικής της εφοπλιστικής κωλυσιεργίας.

"Η αδιαλλαξία των εφοπλιστών - τονίζει η ΠΕΜΕΝ - τροφοδοτείται από την υποχωρητικότητα της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ η οποία απ' τη μια ήδη άρχισε τις εκπτώσεις από το αρχικό διεκδικητικό πλαίσιο προτείνοντας αύξηση των βασικών μισθών κατά 11% και απ' την άλλη αρνείται να διεκδικήσει αποφασιστικά τα υπόλοιπα ουσιαστικά αιτήματα".

"Πλάτες" του ΣτΕ σε βιομήχανους

Με απόφαση του ΣτΕ δε θα ισχύσει, για έκτη συνεχή χρονιά, η συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις φασόν!

Για έκτη συνεχή χρονιά οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων"φασόν" δε θα πάρουν αυξήσεις, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)!Οι επιχειρήσεις "φασόν" επικαλούνται την οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, καθώς και τη "ρευστή" κατάσταση στο χώρο των Βαλκανίων!

Με αυτά τα προσχήματα, τέσσερις εργοδοτικές οργανώσεις από το χώρο του "φασόν" και τρεις ανώνυμες εταιρίες προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας 13752/1996, σύμφωνα με την οποία κηρύχτηκε υποχρεωτική η απόφαση της διαιτησίας 29/96, σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις "φασόν".

Οι εταιρίες "Πανελλήνιος Ομοσπονδία Σωματείων Κατασκευαστών - Εξαγωγέων Ετοιμων Ενδυμάτων Φασόν", ο "Σύνδεσμος Κατασκευαστών Υπεργολάβων Ετοιμων Ενδυμάτων Ελλάδος", ο "Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοιμων Ενδυμάτων Φασόν Εξωτερικού" και οι τρεις ανώνυμες εταιρίες υποστήριξαν στο δικαστήριο πως οι αυξήσεις των μισθών των εργαζόμενων θα δημιουργήσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις τους και πέτυχαν με δικαστικές αποφάσεις να παγώσουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά τους μισθούς και να φορτώσουν όλα τα βάρη της κρίσης στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στους εργαζόμενους.

Μάλιστα, οι εργοδότες έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δήθεν το 85 - 90% του κόστους του προϊόντος στις επιχειρήσεις "φασόν" αποτελεί η μισθοδοσία του προσωπικού και ότι ο σκληρός ανταγωνισμός από τρίτες χώρες (Τουρκία, Τυνησία κλπ.) δεν επιτρέπουν αναπροσαρμογή του προϊόντος.

Η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ (158/1997) αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές καταλαμβάνουν και το μεγαλύτερο μέρος του χώρου.

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ