Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
Επίθεση με προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα...

Σε πρώτο πλάνο προωθείται η "συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας", η άρση κάθε περιορισμού στη μερική απασχόληση, το ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων. Με οδηγό την έκθεση του ΟΟΣΑ η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μαζί με την προώθηση του "μίνι ασφαλιστικού",το οποίο αφορά κύρια στις συγχωνεύσεις ομοειδών ταμείων, φαίνεται ότι προκρίνονται στη συνολική επίθεση κυβέρνησης - βιομηχάνων στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της επιτροπής τεχνοκρατών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, την περασμένη Παρασκευή, αναφορικά με το πρώτο θέμα - τις εργασιακές σχέσεις - μεγάλο βάρος ρίχνεται στη λεγόμενη "συνολική διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης",όπως υπαγορεύει η "Λευκή βίβλος" και όπως ακριβώς απαιτεί ο ΣΕΒ. Δηλαδή, στην κατάργηση της έννοιας της εργάσιμης ημέρας και στην εξασφάλιση στους εργοδότες της δυνατότητας να απασχολούν τους εργαζόμενους ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της παραγωγής, άλλοτε πχ 10ωρο και άλλοτε 6ωρο, με το "άλλοθι" ότι συνολικά ο χρόνος εργασίας θα"διευθετείται" στα... νόμιμα όρια, αλλά στα πλαίσια του εξάμηνου, του χρόνου κλπ!

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας,ειδική αναφορά γίνεται στην εξασφάλιση στις επιχειρήσεις "με προβλήματα" της δυνατότητας να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, αλλά μόνο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας... Ομως και αυτό αμφισβητείται ευθέως διά της προώθησης των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ). Προς αυτή την κατεύθυνση είναι εντελώς αποκαλυπτική η τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα,όταν σε συνέντευξή του στο "Φλας" ρωτήθηκε αν με τα ΤΣΑ θα υπάρξουν περικοπές μισθών. Αυτά, είπε, θα καθοριστούν από τις "συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων, για τοπικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν πρόσθετα επενδυτικά κίνητρα..."! Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για την πρόσληψη νέων εργατών!

Σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση,η κατεύθυνση που συζητήθηκε στην ίδια επιτροπή τεχνοκρατών, είναι η πλήρης "ελαστικοποίηση" των κριτηρίων για τη χρησιμοποίησή της.

Τώρα σε ό,τι αφορά τη μεγάλη "μαχαιριά" στο ασφαλιστικό ("μεγάλο πακέτο", το ονομάζουν), οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κυβερνητικός προγραμματισμός έχει ως εξής: Στις 7 Ιούλη αναμένεται η δημοσίευση της Εκθεσης του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό καθεστώς στην Ελλάδα. Αμέσως μετά θα συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα καταλήξει σε σχετικό πόρισμα με βάση τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ και το οποίο στη συνέχεια θα μπει στον... κοινωνικό διάλογο.

Στο μεταξύ εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες, με στόχο τη "συστράτευση" όλων στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ετσι, χτες το βράδυ έγινε σχετική σύσκεψη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ,ενώ αύριο Πέμπτη θα γίνει συνεδρίαση του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ...

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί το ΕΚΑ

Οι κυβερνητικές προθέσεις, όπως διατυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό, "για αλλαγή και ελαστικοποίηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, βρίσκουν αντίθετους τους εργαζόμενους όλης της χώρας",τονίζεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,το οποίο καλεί τους εργαζόμενους"συσπειρωμένοι στα συνδικάτα να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να προασπίσουμε τις κατακτήσεις μας και να προωθήσουμε τις θέσεις μας".

Το ΕΚΑ προειδοποιεί επίσης, ενόψει του "εθνικού και κοινωνικού διαλόγου", ότι ο διάλογος "δεν μπορεί να αποτελέσει το "άλλοθι" για την ανατροπή θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα αυτά κατακτήθηκαν μέσα από πολύχρονους επίπονους και αιματηρούς αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τεθούν σε διαπραγμάτευση".

Επιπλέον, το ΕΚΑ,καλεί τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει υπό την αιγίδα της σε "πανελλαδικό συντονισμό των οργανώσεων των εργαζομένων, για την απόκρουση τέτοιων πολιτικών".

Την κατηγορηματική άρνησή του "σ' ένα στημένο παιχνίδι, που το ονομάζουν "κοινωνικό διάλογο"",εκφράζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας" που καλεί "όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ιδιαίτερα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να αρνηθούν το διασυρμό".

"Καλούμε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση με ενωτική συσπείρωση γύρω από το σωματείο για να αποτρέψουμε αυτές τις αντισυνταξιουχικές - αντιασφαλιστικές προθέσεις",τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Καβάλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ