ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν' ανακληθούν οι αυθαίρετες απολύσεις στη ΣΟΦΤΕΞ

Με ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ καλείται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, που θα υποχρεώνουν το «νέο αφεντικό» της ΣΟΦΤΕΞ , να σεβαστεί τη σύμβαση, που προβλέπει πάγωμα των απολύσεων τουλάχιστον μέχρι το 2002

Στην κατάσταση που επικρατεί στη ΣΟΦΤΕΞ και στις τελευταίες επτά απολύσεις εργαζομένων που έκανε η Διοίκηση του εργοστασίου, αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης και Σταύρος Παναγιώτου, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση: «με ευθύνη της κυβέρνησης η ΣΟΦΤΕΞ μεταβιβάστηκε τον περασμένο Ιούνιο σε πολυεθνική εταιρία με εξευτελιστική τιμή». «Ολοι οι παράγοντες που ενεπλάκησαν στην ιδιωτικοποίηση και η κυβέρνηση τόνιζαν ότι εγγυώνται την εργασία των 1.275 εργαζομένων της επιχείρησης και ότι για τρία τουλάχιστον χρόνια (δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2002) δε θα γίνει καμία απόλυση. Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις όμως, ο νέος ιδιοκτήτης προχώρησε στις απολύσεις 7 εργαζομένων», υπογράμμισαν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να επαναπροσληφθούν άμεσα οι απολυμένοι;».

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου

Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των 7 εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ και παράλληλα να τους καταβληθούν οι μισθοί του χρόνου απομάκρυνσης από την εργασία τους, καλεί τη διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Επίσης καλεί επιπλέον τη διοίκηση της επιχείρησης, να προχωρήσει σε παραγωγικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία της επιχείρησης, όπως εξάλλου έχει δεσμευτεί.

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου καλεί και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τα αρμόδια υπουργεία, να παρέμβουν ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της πώλησης καθώς και να ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΟΑΕ, ποιο είναι το ακριβές τίμημα της πώλησης.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η ιδιωτικοποίηση προχωρά με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζα και στους υποψήφιους «στρατηγικούς επενδυτές» συνεχίζονται οι διεργασίες για την παραχώρηση ποσοστού μέχρι 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, που θα σημάνουν την απαρχή της ιδιωτικοποίησης του δεύτερου σε μέγεθος τραπεζικού ιδρύματος που βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο.

Ως γνωστόν, όλο το προηγούμενο διάστημα, o χρηματοοικονομικός οίκος «J. P. Morgan», που ανέλαβε την αρμοδιότητα συμβούλου της διοίκησης της Εμπορικής, βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με ξένους τραπεζικούς ομίλους, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει κατ' αρχήν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πακέτου συνεργασίας με την Εμπορική Τράπεζα, με απώτερο στόχο την απόκτηση του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Εμπορική Τράπεζα, η οποία τις προηγούμενες μέρες (και ενώ στο τέλος Φλεβάρη έληγε η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους) τηρούσε «σιγήν ιχθύος», χτες εξέδωσε επίσημη λακωνική ανακοίνωση σχετικά με τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να προβεί στις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Στη χτεσινή της ανακοίνωση η Εμπορική Τράπεζα επισημαίνει ότι βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής διεθνούς στρατηγικού συμμάχου, υπενθυμίζοντας ότι πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που έδειξαν σχετικό ενδιαφέρον, είχαν παρακληθεί να υποβάλουν μη δεσμευτικές προτάσεις συνεργασίας μέχρι το τέλος του περασμένου Φλεβάρη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό το διάστημα η διαδικασία συνεχίζεται με προκαταρκτικές συζητήσεις επί... ενός αριθμού μη δεσμευτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν από ορισμένους από αυτούς που είχαν ενδιαφερθεί αρχικώς, χωρίς να διευκρινίζεται πάντως πόσοι και ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι. Σε σχέση μ' αυτό τονίζεται και στην ανακοίνωση ότι «τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο σύμβουλος της τράπεζας επιθυμούν να μη γίνουν περαιτέρω συγκεκριμένες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης, όπως άλλωστε επιβάλλεται και από τη διεθνή πρακτική για παρόμοιες υποθέσεις».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διογκώνονται τα χρέη στους προμηθευτές

Ανακοίνωση του Συλλόγου Προμηθευτών Επιστημονικών Συσκευών και Ιατρικών Μηχανημάτων

Στο προσκήνιο θέτει εκ νέου τα χρέη των νοσοκομείων προς τις προμηθευτικές επιχειρήσεις ιατρικού εξοπλισμού, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής στραγγαλισμού των κοινωνικών δαπανών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Επιστημονικών Συσκευών και Ιατρικών Μηχανημάτων. Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι τα χρέη ανέρχονται σε δεκάδες δισ. δρχ. και πολλές από τις οφειλές καθυστερούν πάνω από δεκαπέντε ή και είκοσι μήνες.

Με απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου θα συσταθεί στα μέλη του στο εξής και από τα μέσα του Μάρτη να ζητούν την αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και την αντίστοιχη βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας ότι υπάρχει εγγεγραμμένη η απαιτούμενη πίστωση και η ταμειακή ευχέρεια για την πληρωμή της σχετικής δαπάνης, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Επίσης, να ζητούν την εξόφληση των οφειλών μέσα σε τρεις μήνες και εάν αυτό δε γίνεται, να μην πραγματοποιούν νέες παραγγελίες.

  • Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να υπογραφεί νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 300 νέα φάρμακα και πέντε μειώσεις τιμών μετά από αίτηση των φαρμακοβιομηχάνων, προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα.
Ποιοι απαλλάσσονται από τη θεώρηση φορολογικών στοιχείων

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να θεωρούν βιβλία και στοιχεία από την 1η του ερχόμενου Απρίλη διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό προκύπτει από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από την υποχρέωση θεώρησης ορισμένων βιβλίων και στοιχείων τους, απαλλάσσονται 5 κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Αναλυτικά οι κατηγορίες και οι απαλλαγές είναι:

  • Οι Ανώνυμες Εταιρίες για το βιβλίο μετοχών που τηρούν.
  • Οι εκμεταλλευτές πλοίων στους οποίους χορηγείται βεβαίωση από την αρμόδια διεύθυνση πληροφορικής και νέων τεχνολογιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, για εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων επιβατών και αποδείξεων μεταφοράς, για εισιτήρια μεταφοράς προσώπων και τις αποδείξεις μεταφοράς.
  • Οι επιτηδευματίες που τηρούν πρόσθετα βιβλία. Αυτοί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, είναι οι εκμεταλλευτές φροντιστηρίων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι εκμεταλλευτές πάρκινγκ, οι σχολές μαθητείας, οι σχολές οδηγών, τα ξενοδοχεία, οι κλινικές, τα γυμναστήρια, οι εκμεταλλευτές χώρων αποθήκευσης, οι κατασκευαστές προπαρασκευασμένων σπιτιών κλπ. Οι φορολογούμενοι αυτοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης μόνο για τα φορολογικά στοιχεία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στα οποία απεικονίζονται συναλλαγές που καταχωρούνται στα τηρούμενα πρόσθετα βιβλία τους.
  • Οι επιτηδευματίες που τηρούν βιβλίο αποθήκης ως προς την εισαγωγή και εξαγωγή για όλα τα φορολογικά στοιχεία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με εξαίρεση τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών προς το κοινό. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 650 εκατ. δρχ.
  • Τα μεταφορικά μέσα με την προϋπόθεση ότι θα τηρούν τη θεωρημένη διπλότυπη κατάσταση αποστολής αγαθών ανεξάρτητα εάν η φόρτωση γίνεται από τις εγκαταστάσεις τους.
Περισσότερο «ρευστό» στην αγορά

Με ρυθμό 5,9% αυξανόταν σε δωδεκάμηνη βάση η ρευστόστητα στην αγορά το Γενάρη

Με ρυθμό αύξησης 5,9% αυξήθηκε τον περασμένο Γενάρη σε δωδεκάμηνη βάση ο δείκτης ρευστότητας (Μ4) που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδας και ο οποίος περιλαμβάνει το νόμισμα σε κυκλοφορία, τις ιδιωτικές καταθέσεις σε δραχμές και συνάλλαγμα, τις τοποθετήσεις των ιδιωτών σε ρέπος, τραπεζικά ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαθεσίμων και τίτλους του δημοσίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του συγκεκριμένου δείκτη τον περασμένο Γενάρη (καθώς το Δεκέμβρη του 1999 κινήθηκε με ρυθμό 5,6% σε δωδεκάμηνη βάση) συνδέεται με μικρή επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα το συγκεκριμένο μήνα.

Κυβέρνηση ... Μαυρογιαλούρων

Αυτή τη φορά τα προεκλογικά δόκανα της κυβέρνησης στήθηκαν, για να αρπάξουν τις ψήφους των ομογενών παλιννοστούντων, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Για τη στεγαστική τους αποκατάσταση, προσφέρουν δάνειο 11 εκατ. δραχμών. Ποσό, το οποίο δεν καλύπτει ούτε το 50% της αγοραίας αξίας ενός μέσου διαμερίσματος.

Σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, προωθείται πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης των ομογενών παλιννοστούντων, με τη χορήγηση χαμηλότοκων και επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων, για την κατασκευή η αγορά 20.000 κατοικιών. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, η επιδότηση των επιτοκίων για τα τρία επόμενα χρόνια, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισ. δραχμές και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το ύψος των δανείων καθορίζεται στα 11 εκατ. δραχμές με προσαύξηση 500.000 δραχμών για κάθε επιπλέον προστατευόμενο μέλος και θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 15 χρόνια. Το επιτόκιο ορίζεται ίσο με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας, προσαυξημένο κατά 2,2 μονάδες. Για το επιτόκιο αυτό, ισχύει η ακόλουθη επιδότηση: Για τους ομογενείς παλιννοστούντες που εγκαθίστανται στους παραμεθόριους νομούς της Μακεδονίας και της Ηπείρου, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 80% και δύνανται να κατασκευάσουν 2.500 κατοικίες. Για όσους εγκατασταθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Πειραιά και Ηρακλείου), η επιδότηση θα ανέλθει στο 60% και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μπορούν να κατασκευάσουν 15.000 κατοικίες και για όσους εγκατασταθούν στις πόλεις αυτές θα υπάρξει επιδότηση επιτοκίου 40% για κατασκευή 2.500 κατοικιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ