ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύριο η εκδήλωση στο Κιλελέρ

Τα μηνύματα της εξέγερσης των κολίγων είναι σήμερα επίκαιρα περισσότερο όσο ποτέ. Μήνυμα αντίστασης και συνέχισης του αγώνα, από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Αύριο στις 12 μ. θα γίνει η εκδήλωση τιμής της εξέγερσης του Κιλελέρ, που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Η ΠΑΣΕ, τιμώντας τους κολίγους που έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για να πάρουν από τους τσιφλικάδες τη γη που τους ανήκε, στέλνει μήνυμα συνέχισης του μακροχρόνιου αγώνα της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που διώχνει τους ξωμάχους από τα χωράφια τους και οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στο ξεκλήρισμα.

Σήμερα, οι μαχόμενοι αγρότες δίνουν συνέχεια στα οράματα και τις ιδέες των εξεγερμένων κολίγων, μέσα από τους δικούς τους αγώνες και τις δικές τους δύσκολες και σκληρές μάχες, διεκδικώντας το δικαίωμα να παραμείνουν και να καλλιεργούν τη γη των προγόνων τους, που «ορέγεται» το μεγάλο κεφάλαιο, για να δημιουργήσει τα σύγχρονα «τσιφλίκια», στα πλαίσια της καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής οικονομίας.

Αλλωστε, τα μηνύματα της εξέγερσης του Κιλελέρ είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Τότε το κράτος, που είχε θέσει τις υπηρεσίες του στους τσιφλικάδες, χρησιμοποίησε τα όπλα για να καταστείλει τον αγροτικό ξεσηκωμό, βάφοντας τη γη με το αίμα των κολίγων που θυσιάστηκαν στον αγώνα διεκδίκησης της γης τους. Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που θέτει τις υπηρεσίες της στην ΕΕ των πολυεθνικών, χρησιμοποιεί τους κρατικούς μηχανισμούς για να σταματήσει τους μεγαλειώδεις αγροτικούς αγώνες, με τη βία των ΜΑΤ και τις δίκες και καταδίκες των αγωνιστών αγροτών στα «αγροτοδικεία».

Οι Θεσσαλοί αγρότες παίρνουν τη σκυτάλη του αγώνα και των οραμάτων των προγόνων τους και υπόσχονται ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, διεκδικώντας την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής σε φιλοαγροτική κατεύθυνση, που θα τους επιτρέπει να καλλιεργούν τα χωράφια τους και θα στηρίζει το εισόδημά τους. Μ' αυτόν τον τρόπο, τιμούν τους κολίγους, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εκμεταλλεύεται ακόμα και τον αγροτικό ξεσηκωμό του Κιλελέρ, για να δώσει άλλη μία προεκλογική παράσταση, με τη φιέστα που ετοιμάζει στις 26 Μάρτη στο χώρο της εξέγερσης.

Προφυλακίστηκε ο πιστολέρο υπαστυνόμος

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες, μετά την απολογία του στη 24η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, ο υπαστυνόμος Θεόδωρος Χαλουλάκος, ο οποίος τη νύχτα της 20ής Φλεβάρη πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά στη σπονδυλική στήλη τον 18χρονο σπουδαστή Σωτήρη Κατσιώτη στην περιοχή της Λούτσας. Εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοχρησία.

Η προσωρινή κράτηση του ένστολου πιστολέρο, αποφασίστηκε από την ανακρίτρια, με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα Ι. Καραΐσκου, αφού οι ισχυρισμοί που αυτός επικαλέστηκε, για να δικαιολογήσει την πράξη του, δεν ήταν πειστικοί. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει κανένα τραυματισμό, τη στιγμή που είναι φανερό από το αποτέλεσμα ότι έστρεψε το όπλο του σκόπιμα πάνω στο αυτοκίνητο με τον άτυχο νέο και τράβηξε τη σκανδάλη δυο φορές. Η μια σφαίρα βρήκε το οδόστρωμα, η άλλη όμως καρφώθηκε στην πλάτη του 18χρονου, που καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι ο τραυματισμός του σπουδαστή οφείλεται σε... εξοστρακισμό μιας από τις δυο σφαίρες που δήθεν έριξε στα... λάστιχα του αυτοκινήτου για να το ακινητοποιήσει. Βέβαια, δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς μια σφαίρα που πέφτει στα λάστιχα και «εξοστρακίζεται», δεν καταλήγει να αγγίξει καθόλου τα λάστιχα, αλλά τρυπά το καπό και σφηνώνεται στην πλάτη του επιβάτη. Σοβαρή, επιπλέον, ένδειξη για την ενοχή του αποτελεί το γεγονός ότι απέκρυψε το αιματηρό περιστατικό από την υπηρεσία του και παρ' όλα αυτά συνελήφθη αργότερα από την Ασφάλεια, κατά τη διενέργεια της προανάκρισης.

Λίγο πριν οδηγηθεί στη φυλακή, ο κατηγορούμενος υπαστυνόμος, εξέφρασε τη... λύπη του προς την οικογένεια του θύματος, ψελλίζοντας κάτι για... αποζημιώσεις. Επανέλαβε, επίσης, ότι... δεν ήθελε να γίνει ό,τι έγινε από τον... εξοστρακισμό της σφαίρας του... Την ίδια στιγμή, κάποιος εξαγριωμένος συγγενής του χτυπούσε στο πρόσωπο μια δημοσιογράφο, που κάλυπτε τηλεοπτικά το θέμα.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Κίνδυνος για παραδοσιακούς οικισμούς

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του οικισμού Αγίας Κυριακής της Κοινότητας Τρίκερι Ν. Μαγνησία, γιατί τα 3/4 σχεδόν του οικισμού της περιοχής - λόγω της παλαιότητάς του έχει κηρυχτεί παραδοσιακός - έχουν περιληφθεί στα όρια του αιγιαλού και της παραλίας που καθορίστηκε πριν λίγα χρόνια με αφορμή την κατασκευή προβλήτας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο γειτονικός οικισμός Κόττες της περιοχής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Α. Κανταρτζής, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας, γιατί δεν έχει ληφθεί υπόψη η διαμορφωμένη κατάσταση των ιστορικών σπιτιών που με μεγάλες οικονομικές θυσίες διατηρούν οι ιδιοκτήτες τους

Καθυστέρηση έργων

Πρόβλημα παρουσιάζεται και στην περιοχή του Πηλίου, όπου υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Β' Κοινοτικό Πρόγραμμα Στήριξης (ΚΠΣ). Συγκεκριμένα, ενώ έχει εγκριθεί κονδύλι για την παράκαμψη της Ζαγοράς (2,2 δισ.), για το δρόμο Νεοχώρι - Καλαμάκι (400 εκατ.) και για το δρόμο Κορόπη - Αφέτες (400 εκατ.), μόνο ο δρόμος στο Νεοχώρι έχει ολοκληρωθεί. Για την παράκαμψη της Ζαγοράς η δημοπράτηση έγινε καθυστερημένα (Δεκέμβριος '99) και δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα εργολάβος, ούτε έχει πιστωθεί η δαπάνη απαλλοτρίωσης, ενώ το έργο Κορόπη - Αφέτες έχει χαθεί.

Οι ίδιοι βουλευτές του ΚΚΕ, απευθυνόμενοι στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή γιατί δε δημοπρατήθηκε νωρίτερα η παράκαμψη της Ζαγοράς, ώστε να απορροφηθεί η πίστωση ως το τέλος του 2000 και να μη μεταφερθεί η πίστωση στο Γ' ΚΠΣ, γιατί δεν πιστώθηκε η δαπάνη απαλλοτρίωσης και γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ώστε να γίνει ο δρόμος Κορόπη - Αφέτες.

Ασφαλή και αναγκαία τα εμβόλια για ηπατίτιδα

Περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι φορείς της ηπατίτιδας Β, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός φτάνει τις 300 χιλιάδες. Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα μπορούν μεταξύ άλλων να αναπτύξουν κίρρωση ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια και ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Αυτό τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή στην Αθήνα του 1ου Συμποσίου με θέμα «Ηπατίτιδα Β» ο Πρόεδρος του Συνεδρίου και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Τασσόπουλος και ο Αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελος Χατζάκης. Τα τελευταία όμως χρόνια, τόνισαν οι ομιλητές, με τη χρήση μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων επιτυγχάνεται η καταστολή του πολλαπλασιασμού του ιού και η υποχώρηση των φλεγμονωδών αλλοιώσεων από το ήπαρ. Οι ομιλητές επισήμαναν επίσης ότι το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και θα πρέπει να συνεχιστεί το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των νεογνών και των παιδιών ηλικίας 10-12 ετών.


Συνεχίστηκε χτες στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά η δίκη της πρώην δημάρχου Νίκαιας Βέρας Νικολαΐδου, με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας. Η δίκη θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Η δίκη αφορά την υπόθεση των σχολών «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ».

Γλέντι μέχρι...

Συνήθως τα πανηγύρια τελειώνουν κάποια στιγμή αργά το βράδυ. Οταν όμως το διοργανώνει η Εθνικοτοπική Ικαρίας Φούρνων Σάμου είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει, ακόμα και αν αυτό ονομάζεται κατ' ευφημισμόν ημερήσιο. Αλλωστε χαρακτηριστικό των διαθέσεων είναι και το όνομα του μαγαζιού το «Κρασάδικο» (Ριζούντος 72 στο Ελληνικό, τηλ. 9618.422). Για όποιον διαθέτει οινοαντοχή το ραντεβού έχει δοθεί για την Κυριακή 5 Μάρτη 2000 στη 1 το μεσημέρι. Την παρέα θα συνοδέψει η κομπανία και το βιολί του Νίκου Φάκαρου (τηλ. πληροφοριών: 0932-263.126, 0972-233.502 και 575.621).

Χωρίς αποζημίωση τα Νέα Κερδύλλια

Την έντονη αγανάκτησή τους εκφράζουν οι κάτοικοι του χωριού Ν. Κερδυλλίων του Δήμου Αμφίπολης Σερρών, εξαιτίας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης καταβολής του μεγαλύτερου μέρους της αποζημίωσης, που δικαιούνται από την αναγκαστική απαλλοτρίωση των κτημάτων τους για την κατασκευή της Εγνατίας οδού.

Αυτό τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ. Οι βουλευτές του Κόμματος σημειώνουν πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώνονται για τη διάνοιξη του πρώτου τμήματος της Εγνατίας οδού, η οποία διέρχεται από την κτηματική περιοχή των Ν. Κερδυλλίων (βόρεια παράκαμψη Κερδυλλίων) αποζημιώθηκαν το 1996, εισπράττοντας ένα μόνο μέρος της αποζημίωσης που καθορίστηκε δικαστικά το 1996.

Το υπόλοιπο μέρος της αποζημίωσης για το οποίο εκδόθηκε δικαστική τελεσίδικη απόφαση το Γενάρη του 1999, μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί από τους δικαιούχους. Το ποσό της αποζημίωσης είναι κατατεθειμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Αθήνα και ήδη η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του παραπάνω τμήματος, έχει προχωρήσει σε κατάληψη της απαλλοτριούμενης έκτασης, με συνέπεια οι δικαιούχοι να έχουν στερηθεί την ιδιοκτησία τους και η αποζημίωση να παραμένει στο ΤΠκΔ χωρίς να τοκίζεται, χάνοντας συνεχώς την αξία της μέχρι να εισπραχθεί.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους δύο υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Δεν τους έσωσαν οι μπράβοι

Για ηθική αυτουργία σε εκβίαση κατηγορείται ο επίτιμος πρόξενος του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα. Πρόκειται για το ναυτιλιακό πράκτορα - επιχειρηματία Θεόδωρο Βενετσάνο, 56 χρόνων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Θ. Βενετσάνος και ο Δημήτριος Αδαμόπουλος, 62 χρόνων, είχαν οικονομικές διαφορές με τον επίτιμο πρόξενο της Κεντρικής Αφρικής και ναυτιλιακό επιχειρηματία, Χρήστο Στάθη, 56 χρόνων. Επειδή ο τελευταίος δεν πλήρωνε το χρέος του ανέθεσαν στους Αθανάσιο Θασίτη, 43 χρόνων και Αστέριο Καλογρηά, 26 χρόνων, να αναλάβουν την είσπραξή του.

Οι... εισπράκτορες με απειλές απέσπασαν από το θύμα τους δυο εκατομμύρια δραχμές. Ο επιχειρηματίας όμως κατέφυγε στην Αστυνομία και αφού προσημειώθηκαν ένα εκατομμύριο δραχμές, κλείστηκε νέα συνάντηση και ο μεν Α. Θασίτης πιάστηκε σε καφετερία της λεωφόρου Συγγρού, ο δε Α. Καλογρηάς κοντά στην καφετερία και μέσα σε ΙΧ όπου περίμενε το συνεργό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ