ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
5 ΜΑΡΤΗ 1943
Η διαδήλωση ενάντια στην πολιτική επιστράτευση

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) θα τιμήσει την 57η επέτειο του μεγαλειώδους αγώνα του λαού της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Πολιτικής Επιστράτευσης, που κατ' εντολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής είχε σχεδιάσει η προδοτική κυβέρνηση Λογοθετόπουλου.

Με την επιστράτευση αυτή χιλιάδες Ελληνες θα προσετίθεντο στα 8 εκατομμύρια που είχαν επιστρατευτεί στην υπόλοιπη κατακτημένη Ευρώπη και αντικαθιστούσαν ισάριθμους Γερμανούς στα γερμανικά εργοστάσια.

Με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, στις 5 Μάρτη 1943, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης μαχητική διαδήλωση, με τη συμμετοχή 200.000 και πλέον λαού, ο οποίος κατέκλυσε το χώρο από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια, κατέλαβε το Υπουργείο Εργασίας, όπου και κατέστρεψε τους καταλόγους των επιστατών. Αψηφώντας τα φονικά πυρά των Ιταλο-Γερμανών και με τη θυσία δεκάδων πατριωτών, εκατοντάδων τραυματιών και συλληφθέντων, πέτυχε, με τον ανεπανάληπτο και αιματηρό αγώνα του, τη ματαίωση της επιστράτευσης, σώζοντας χιλιάδες Ελληνες.

Τιμή και Δόξα στο ΕΑΜ. Τιμή και Δόξα στους Νεκρούς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Για τους ηρωικούς νεκρούς της μέρας εκείνης, τη Δευτέρα 6 του Μάρτη 2000, στις 11 πμ, θα τελεστεί δέηση στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση (οδός Χρ. Λαδά). Στη συνέχεια στις 11.30 πμ θα γίνει μετάβαση στην Πλατεία Κοραή, για το Πολιτικό Μνημόσυνο. Τέλος στις 12 το μεσημέρι θα γίνει κατάθεση στεφάνου στα υπόγεια της «Κομαντατούρ» (Κοραή 4), όπου εκείνη την ημέρα, αλλά και στις άλλες διαδηλώσεις του ίδιου χρόνου, μα και καθ' όλη τη διάρκεια της κατοχής, γέμιζαν από πατριώτες.

Καλούνται όλοι οι Αντιστασιακοί, οι φίλοι της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης και οι πολίτες να πάρουν μέρος. Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ να παραβρεθούν με τα Λάβαρά τους.

Η Συνδιάσκεψη της ΠΕΕΠΠ

Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων
Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων
Στις 5 Φλεβάρη συνήλθε η 8η Συνδιάσκεψη της «Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέτων Πολιτικών Προσφύγων» (ΠΕΕΠΠ). Προηγήθηκαν συσκέψεις-συνελεύσεις των Παραρτημάτων, από τις οποίες και εκλέχθηκαν οι αντιπρόσωποι.

Ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΕΠΠ, ΤάκηςΑρχιτεκτονίδης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους ο ιερέας Σταύρος Παπαχρήστου, τέως γενικός γραμματέας της Επιτροπής Επαναπατρισμού και Συμπαράστασης των πολιτικών προσφύγων, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ ΑλέκοςΠαπαγεωργίου, ο επίτιμος αντιπρόεδρος Ηλίας Αρμάγος, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΠΕΚΑΜ (Σύλλογος Μακρονησιωτών) Ν.Καφαντάρης.

Αφού εκλέχτηκαν τα όργανα της Συνδιάσκεψης, ο προεδρεύων Δ.Ζιώτας ανακοίνωσε το πρόγραμμα, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους εκλιπόντες και έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του ΚΣ της Ενωσης Γρηγόρη Φώτου, ο οποίος έκανε την εισήγηση για τον απολογισμό της δράσης του απερχόμενου ΚΣ. Ακολούθησε η εισήγηση της εξελεγκτικής επιτροπής, καθώς και του ταμία για τα οικονομικά.

Πρώτος πήρε το λόγο ο ιερέας Σ. Παπαχρήστου, ο οποίος μετά το χαιρετισμό του, εξιστόρησε πως συμπαραστάθηκε στον αγώνα των πολιτικών προσφύγων.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι αντιπρόσωποι: Κ. Κατσάβαλος, Α. Αθανασιάδης, Ηλ. Ευαγγέλου, Γ. Καρανικόλας, Κωστακίδης, Γ. Σύρος, Βαγγέλης Παπούλιας, Κρέτσης, Χρ. Τσιτζιλώνης, Β. Μόκας, Ν. Τσάγκας, Κων/νος Κωνσταντινίδης, Τάκης Αρχιτεκτονίδης, Αρετή Παπαδοπούλου, Ηλίας Αρμάγος, Ανδρέας Νικολαϊδης, Γιάννα Τρικαλινού, Γ. Τόλης, Αλέκος Παπαγεωργίου.

Στο κλείσιμο των εργασιών της Συνδιάσκεψης, ο πρόεδρος του απερχόμενου Συμβουλίου, έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν και σε ζητήματα που προέκυψαν από τις ομιλίες. Εκτίμησε θετικά τις εργασίες της Συνδιάσκεψης και κάλεσε το νέο Συμβούλιο που θα εκλεγεί να πάρει υπόψη του, τα συμπεράσματα από τη συζήτηση που έγινε, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις. Διέγραψε τις προοπτικές της Ενωσης και τις βασικές κατευθύνσεις της δραστηριότητας της και κάλεσε τους αντιπροσώπους να πάρουν δραστήρια μέρος στην προεκλογική καμπάνια, υποστηρίζοντας τους υποψήφιους του ΚΚΕ.

Εγκρίθηκαν οι εργασίες της 8ης Συνδιάσκεψης, καθώς και οι αποφάσεις για την παραπέρα δράση της ΠΕΕΠΠ.

Στη συνέχεια εκλέχτηκε το νέο Κεντρικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή

Στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου, επανεκλέχτηκε πρόεδρος ο Γρηγόρης Φώτου και μέλη του Προεδρείου οι: Δ. Ζιώτας Α' Αντιπρόεδρος, Τ. Αρχιτεκτονίδης γεν. γραμματέας, Γιάννα Τρικαλινού βοηθός γ.γ.


Γ. ΣΥΡΟΣ

Aπαράδεκτη συμπεριφορά πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ

Προς το δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης απευθύνουν την επιστολή τους ο πρόεδρος Β. Μανθας και ο γ. γραμματέας του Παραρτήματος Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ, διατυπώνοντας ορισμένες παρατηρήσεις τους και απόψεις, σχετικά με τη χρήση και λειτουργία του ακινήτου, όπου στεγάζεται το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης:

«Εκτιμούμε και πιστεύουμε ακράδαντα -γράφουν- όπως πιστεύει και κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, ότι ο ιερός και συνάμα Εθνικός χώρος του Μουσείου, θα πρέπει κατά κύριο λόγο να χρησιμοποιείται για τη φύλαξη και προβολή των αντιστασιακών εκθεμάτων και να διατίθεται αυστηρά για εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την εθνική Αντίσταση, την κορυφαία στιγμή της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Για διοργάνωση εκδηλώσεων, εκτός του πνεύματος της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, υπάρχουν άλλοι χώροι στην πόλη μας που μπορούν να τις φιλοξενήσουν.

Αφορμή για την ενόχλησή μας πήραμε από την ομιλία που έγινε στην αίθουσα του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, με σκοπό την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Α. Λοβέρδου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, με τίτλο "Ιστορική γνώση και σύγχρονος Ελληνας". Ο ίδιος δεν αρκέστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του και μόνο, αλλά, ξεχνώντας προφανώς το χώρο στον οποίο φιλοξενούνταν, έκανε αναφορά στην "Ενωμένη Ευρώπη, στο παγκόσμιο χωριό, στους ηγέτες της δημοκρατικής παράταξης" και κατέληξε μετατρέποντας ανεπίτρεπτα την εκδήλωση σε προεκλογική ομιλία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, διατυπώνοντας μάλιστα την άποψη, ότι ο λαός θα υπερψηφίσει την παράταξη της οποίας ο κ. καθηγητής τυγχάνει στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής της!

Εμείς που εκπροσωπούμε το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. καθηγητή που παραβίασε όχι μόνο τους κανόνες φιλοξενίας, αλλά και την ιερότητα του χώρου. Φρονούμε ότι ο χώρος του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, πρέπει να περιφρουρηθεί και να παραμείνει χώρος, όπου θα φυλάγονται τα ιερά κειμήλια του πολυαίμακτου ηρωικού αγώνα εναντίον των κατακτητών και θα τιμάται η μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Και με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας κ. δήμαρχε, σας υπενθυμίζουμε την ανάγκη της σύστασης και λειτουργίας του αρμόδιου υπεύθυνου φορέα, για τη διοίκηση του Μουσείου, όπως είχατε υποσχεθεί και επιβάλλεται από τα πράγματα».

Εκδηλώσεις
Συνελεύσεις

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τις απολογιστικές τους συνελεύσεις:

  • ΓΚΥΖΗ, αύριο ΣΑΒΒΑΤΟ 4-3-00 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του παρ/τος (Νικηφόρου Λύτρα 26, Αγ. Ελευθέριος).
  • ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιόσια), την ΚΥΡΙΑΚΗ 5-3-00 στις 10 π.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Δήμου.
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, την ΚΥΡΙΑΚΗ 5-3-00 στις 10 π.μ., στο Παλαιό Δημαρχείο.
  • ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, την ΚΥΡΙΑΚΗ 5-3-00 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του.
Συνεστίαση

Το Παράρτημα ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ την ΚΥΡΙΑΚΗ 5-3-00 στις 10.30 π.μ., πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή του, στα γραφεία του παρ/τος (Αμφιτρίτης 52).

Επέτειοι
  • Ο Δήμος ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ, η ΠΕΚΑΜ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λαυρίου διοργανώνουν εκδήλωση την ΚΥΡΙΑΚΗ 5-3-00 στις 10.30 π.μ. στο χώρο του Μνημείου της Μακρονήσου, για τις επετείους: Της συμπλήρωσης 52 χρόνων από τα αιματηρά γεγονότα της Μακρονήσου και των 54 χρόνων της ίδρυσης του ΔΣΕ. Πούλμαν ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος για Λαύριο στις 8.30 π.μ. Ακόμα, τα Παραρτήματα Χολαργού και Αγ. Παρασκευής δρομολογούν πούλμαν (δωρεάν), που ξεκινά στις 8.40 π.μ. από Τέρμα Χολαργού, 8.50 π.μ. από Πλ. Κύπρου, 9, π.μ. από Πλ. Δημοκρατίας και 9.10 π.μ. από Πλ. Αγ. Παρασκευής.
  • Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ και τα ΠαραρτήματαΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΤΡΙΠΟΛΗΣ, οργανώνουν εκδήλωση την ΚΥΡΙΑΚΗ 5-3-00 στις 11.30 π.μ., στη θέση ΒΙΓΛΕΣ Μεγαλόπολης, στη μνήμη των εκεί εκτελεσμένων 212 πατριωτών, στις 24-2-1944, από τους Γερμανούς κατακτητές. - Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούνπούλμαν, που αναχωρεί την ίδια μέρα στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος, τηλ: 82.34.296 και 88.31.368.
  • Το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και η Συνοικιακή ΕπιτροπήΚαλογρέζας πραγματοποιεί εκδήλωση την ΚΥΡΙΑΚΗ 5-3-00, για να τιμηθεί η μνήμη των 22 πεσόντων ηρώων αγωνιστών στο Μπλόκο της Καλογρέζας στις 15-3-1944, από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες.
  • Το Παράρτημα ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη, τους φίλους της Αντίστασης και όλο τον κοκκινιώτικο λαό την ΤΡΙΤΗ 7-3-00 στις 5 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη, να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Μάχης της Κοκκινιάς, που έγινε στις 6-7-8 Μάρτη 1944.
  • Συγκρατούμενοι και συγκρατούμενες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, των ΕΠΟΝιτών Γεωργίας Πολυγένους, Μαρίας Ρέπα,Μίμη Καμουτσή και Τάκη Τσούτη, που εκτελέστηκαν στο Γουδί στις 9-3-1949, θα καταθέσουν στεφάνι στον τάφο τους την ΠΕΜΠΤΗ 9-3-00. Θα συμμετέχει επίσης και η ΠΕΑΦΕ. Η συνάντηση θα γίνει στα Προπύλαια του Α` Νεκροταφείου στις 4.30 μ.μ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΔΣΕ
Η Εθνική Αντίσταση μέσα από την τέχνη

Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ», θέλοντας να τιμήσει την ιστορία και τα οράματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μέσα από την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη φωτογραφία και το τραγούδι, διοργανώνει εκδήλωση την ΤΕΤΑΡΤΗ 8 Μάρτη στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας και Βασ. Σοφίας».

Στους αντιστασιακούς Σοφία Κωνσταντινίδου - Σπάλα ποιήτρια, Σούλα Καρανίκα, Ολυμπία Παπαδούκα συγγραφείς, Γιώργο Λιονάκη φωτογράφο και στη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, θα αποδοθεί τιμή για τη συμβολή τους - μέσω του έργου τους - στη μεγάλη υπόθεση της διατήρησης και συνέχισης των ιδανικών της Εθνικής μας Αντίστασης σήμερα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα πλαισιώσει μουσικά το συγκρότημα του Κώστα Λάβαρη και η Χορωδία τηςΠΕΑΕΑ. Ποιήματα θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Δήμητρα Γεωργοπούλου και Χρήστος Νάτσιος.

Καλούνται όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, που αμφισβητούν και αντιστέκονται στα σχέδια της Νέας Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ