ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομαδικά πυρά από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Στο θέμα της εισφοροδιαφυγής αναφέρθηκε ο Λ. Αυδής,τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει κάθε πρόσφορο μέτρο για την αντιμετώπισή της. "Οφείλει να καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία των οικονομικών μεταναστών με τη νομιμοποίησή τους και όχι με τρόπους με τους οποίους θα καταστήσει ακόμη πιο ευάλωτη τη θέση τους. Και επίσης οφείλει να επαναφέρει στην κεντρική διοίκηση, τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και να τις ενισχύσει για να μπορούν αποτελεσματικά να κάνουν τον έλεγχο της όποιας εργατικής νομοθεσίας υπάρχει", υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του. Προηγουμένως είχε επισημάνει ότι πέραν της μαύρης εργασίας αλλοδαπών, αλλά και ημεδαπών, εισφοροδιαφυγή επιτυγχάνεται και με τις διάφορες λανθάνουσες μορφές απασχόλησης και με τη μη ασφαλιζόμενη υπερεργασία και τις υπερωρίες.

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ιδεολογήματα και τρόπους μεθόδευσης για να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική. Στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ για να τεκμηριώσει την κατευθυντήρια επιδρομή της κυβέρνησης, αυτή την επιδρομή η οποία κατευθύνεται ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση και που πιστά υλοποιεί, τι βρήκε να πει ο κύριος Σημίτης: "Στην εποχή μας έχει προκύψει ένα μεγάλο πολιτικό χρέος για όλους μας. Το χρέος της διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα εμπνέει τον κόσμο της εργασίας". Και οι προτάσεις που ακολούθησαν αμέσως, έδειξαν το πόσο υποτελής είναι η κυβέρνηση στην εκπλήρωση αυτού του χρέους της στις εντολές των Βρυξελλών και πόσο στυγνά εκμεταλλεύεται την εξαθλίωση που η ίδια έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους για να περάσει τις οδηγίες της "Λευκής Βίβλου" όσο το δυνατόν πιο ομαλά", τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν. Γκατζής.Ακολούθως αναφερόμενος στην περιοχή της Μαγνησίας αφού επεσήμανε ότι είναι πιλότος στα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, σημείωσε ότι από ένα σημαντικό βιομηχανικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο, έχει οδηγηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης στον πλήρη μαρασμό.

Ο Στ. Παναγιώτου αφού τόνισε ότι "Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περάσει όσο γίνεται πιο εύκολα και ανώδυνα την ολοένα και πιο αντιλαϊκή πολιτική της, καλεί στα όπλα όλα τα μέσα και τις δυνάμεις της ιδεολογικής πίεσης και επηρεασμού του λαού, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διασύρει τους αγώνες των εργαζόμενων και να περιβάλλει την πολιτική της με φιλολαϊκό προσωπείο", υπογράμμισε: "Να είστε βέβαιοι ότι η πολιτική αυτή σίγουρα θα ακυρωθεί, ακριβώς γιατί λέτε μισή αλήθεια, ή καλύτερα λέτε μισό ψέμα. Και αυτό γιατί γνωρίζετε πολύ καλά πως ολόκληρο ψέμα δεν μπορεί να γίνει εύκολα πιστευτό. Γι' αυτό άλλωστε καταφεύγετε στη γνωστή και αγαπημένη μέθοδο του μισού ψέματος". Στη συνέχεια υπογράμμισε: "Η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζόμενων άρχισε με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος της κοινότητας των σοσιαλιστικών χωρών και της εργατικής τάξης και συνεχίζεται σήμερα".

Στον τομέα της υγείας αναφέρθηκε ο Απ. Τασούλας,τονίζοντας: "Ο,τι κάνει η κυβέρνηση στην ασφάλιση των εργαζόμενων, το κάνει και στην ασφάλιση της υγείας: Παίρνει ό,τι μπορεί". Στη συνέχεια σημείωσε ότι η κυβέρνηση: Ενώ παίρνει περισσότερους φόρους από τον λαό, περικόπτει τα έξοδα των νοσοκομείων. Ακόμα, στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων πληρώνουν και όσοι προσφεύγουν για μία απλή εξέταση. Σκέπτεται να εφαρμόσει τα ανοιχτά νοσήλια. Παραπέμπονται ασθενείς από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αναγκάζει τους εργαζόμενους να προσφεύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Τέλος, περιορίζονται τα φάρμακα με λίστες, έτσι ώστε να μην εξυπηρετούνται οι ασθενείς.

ΚΚΕ
Συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος των εργαζομένων

Κοινωνικό πρόσωπο και διαμόρφωση νόμων που πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα του λαού είναι το λιγότερο εμπαιγμός, τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος, εισηγητής της Επερώτησης

"Κοινωνικό πρόσωπο και "Λευκή Βίβλος" δεν πάνε μαζί. Κοινωνικό πρόσωπο και όροι σύγκλισης είναι έννοιες εντελώς αντίθετες. Κοινωνικό πρόσωπο και διαμόρφωση νόμων που πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα του λαού είναι το λιγότερο εμπαιγμός", τόνισε ο εισηγητής της Επερώτησης του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζόμενων και την πολιτική της κυβέρνησης Μήτσος Κωστόπουλος.

Αναφερόμενος ο Μήτσος Κωστόπουλος στις προτάσεις του ΚΚΕ μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι:

- Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να διοικούνται από αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους των εργαζομένων.

- Να αυστηροποιηθεί το σύστημα είσπραξης των εισφορών.

- Να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς για συμμετοχή στις εισφορές: 2/9 οι εργαζόμενοι, 4/9 οι εργοδότες, 3/9 το κράτος, αλλά να αποδίδονται.

- Τα όρια της σύνταξης να μην αλλάξουν. Αντίθετα, λόγω του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, μείωση των ορίων προς τα κάτω θα λειτουργούσε θετικά.

- Να λειτουργήσουν κανονικά και σωστά οι επιτροπές (πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες) κρίσης βαρέων και ανθυγιεινών.

- Η άσκηση κοινωνικής προνοιακής πολιτικής από τις διάφορες κυβερνήσεις δε θα συνεπάγεται κανένα κόστος για τα ταμεία.

- Το ύψος των κατώτατων συντάξεων να είναι ίσο με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Από εκεί και πάνω να κλιμακώνονται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, με τις ιδιαίτερες συμφωνίες και τις εργασιακές προϋποθέσεις. Οι αναπηρικές συντάξεις για ποσοστό αναπηρίας 67% να είναι πλήρεις, με 55%-66% ίση με τα 3/4 της πλήρους. Με μικρότερα ποσοστά αναπηρίας να δίδεται επίδομα προσαρμογής. Η "κοινωνική σύνταξη" να δίδεται μόνο στους ανασφάλιστους.

- Λόγω συνταγματικών κωλυμάτων δεν μπορεί να απαγορευτεί η δράση των ασφαλιστικών εταιριών, αλλά δεν μπορεί και να στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα.

- Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων να γίνεται μόνο αν το θέλουν οι εργαζόμενοι με αποφάσεις τους ύστερα από δημοκρατικές διαδικασίες.

- Τα οικονομικά των ταμείων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους κατατίθενται. Να είναι σε κρατικές τράπεζες με το τρέχον επιτόκιο. Εχουμε σοβαρά ερωτηματικά για δημιουργία τράπεζας κοινωνικής ασφάλισης.

- Να μην υπάρξει διαφορετικό ασφαλιστικό καθεστώς για τους νέους εργαζόμενους. Η κοινωνική ασφάλιση είναι διαχρονική έννοια και όχι συγκυριακή.

- Κανένας εργαζόμενος Ελληνας ή αλλοδαπός ανασφάλιστος, καμία περιοχή χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

- Ασφάλιση των ανέργων μέσω του ΟΑΕΔ στο κατώτερο κλιμάκιο του ΙΚΑ. Κάρτα ασφαλιστικής αναγνώρισης στους νέους που πρωτοβγαίνουν στην παραγωγική διαδικασία και δε βρίσκουν δουλιά.

- Ασφάλιση όλων που εργάζονται με τη μέθοδο "φασόν", εκτός των εργολάβων στο χώρο αυτό, οι οποίοι εκμεταλλεύονται εργατική δύναμη.

- Το εφάπαξ όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει και να διευρυνθεί.

- Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών.

- Διατήρηση και βελτίωση του καθεστώτος υπερωριακής απασχόλησης. Κατάργηση του θεσμού της υπερεργασίας.

- Καμία συζήτηση για ανατροπή του συστήματος ομαδικών απολύσεων (2%). Οι απολύσεις να είναι αιτιολογημένες από τον εργοδότη.

- Η άποψη κατάργησης της έννοιας του κατώτατου μισθού είναι αντιδραστική. Πρέπει ασυζητητί να απορριφθεί.

- Να απορριφθούν τα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης"".

Αναφερόμενος εξάλλου ο Μήτσος Κωστόπουλος στα αντεργατικά σχέδια που επεξεργάστηκαν και έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι πολυεθνικές, τόνισε:

"Τα μεγαλεπήβολα αυτά σχέδια, στο βαθμό που θα υλοποιούνται, στην ουσία θα καταστρέψουν ένα ολόκληρο οικοδόμημα του εργατικού κινήματος της Ευρώπης. Αυτό το οικοδόμημα στήθηκε πάνω στα κόκαλα χιλιάδων εργαζόμενων, χιλιάδων μαρτύρων. Θα το επιτρέψουμε; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να υπάρξει σαφής και κατηγορηματική απάντηση. Και η απάντηση πρέπει να είναι όχι. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Απαιτείται ενότητα, συντονισμός δράσης, τόσο σε εθνικό, όσο και γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ίδιων των εργαζόμενων. Οποιος δεν κατάλαβε αυτή την ανάγκη, δεν κατάλαβε τίποτα από τους κινδύνους που εγκυμονούνται. Και το θέμα δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Αφορά όλους τους εργαζόμενους. Αφορά όλους εκείνους που προετοιμάζονται να αλλάξουν τη βάρδια του προλεταριάτου".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Αδιαπραγμάτευτη η πολιτική της κυβέρνησης

Εχουμε στόχο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία προς την αποδοχή νέων λύσεων, ομολόγησε στη Βουλή ο Μ. Παπαϊωάννου

Ανεπιτυχή προσπάθεια να απαλύνει την ουσία των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, που διακήρυξε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματός του, έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου, απαντώντας στην Επερώτηση του ΚΚΕ. Στη βάση αυτή, επέκρινε το ΚΚΕ για την κριτική του, φροντίζοντας όμως με όσα παραδέχτηκε να επιβεβαιώσει πλήρως την ορθότητά της. "Δεν καταλαβαίνω - είπε - σε τι ενόχλησε η προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, όταν εκείνο που έκανε - κι αυτός ήταν ο στόχος - ήταν να βάλει στην ελληνική κοινωνία, να αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση και να πει ελάτε να ξεκινήσουμε ένα γόνιμο, νηφάλιο, ψύχραιμο διάλογο και να καταλήξουμε σε αποτελέσματα όσο γίνεται το δυνατόν συντομότερο".

Ο υπουργός απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία των όσων διακήρυξε ο Κ. Σημίτης, που φυσικά δεν ήταν καθόλου ένα αθώο κάλεσμα σε διάλογο για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης κ.ο.κ. Φρόντισε, όμως, ο ίδιος με όσα - έστω και λίγα - ανέφερε να αποδείξει πως το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στα προαναφερόμενα ζητήματα είναι προδιαγεγραμμένο και αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση."Δε θα σταθώ ασφαλώς - είπε σε σημείο της ομιλίας του ο Μ. Παπαϊωάννου, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - στις θέσεις και στις απόψεις σας σε σχέση με τη "Λευκή Βίβλο" και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές είναι θεμελιακές διαφορές μας".

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε πως κυβερνητικός στόχος είναι "να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας προς την αποδοχή των νέων λύσεων, να πετύχουμε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους". Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση διακηρύσσει όσα διακηρύσσει, εθίζει την κοινωνία στην αποδοχή των αντεργατικών λύσεων που φέρνει και ταυτόχρονα επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Σχετικά με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ο υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα έρθει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο. Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα της ανεργίας, αφού σημείωσε πως αυτή δεν πρόκειται να μειωθεί, εμφάνισε ως αναγκαιότητα την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, επικαλούμενος, επίσης, και τις γενικότερες αλλαγές που έχει επιφέρει η τεχνολογική πρόοδος. "Η παραδοσιακή μισθωτή εργασία - είπε - που είχε τόπο, χρόνο εκτέλεσης, εργοδότη, αλλάζει. Τα νέα επαγγέλματα, από τα πράγματα, αξιώνουν και νέες εργασιακές σχέσεις".

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Φαρμάκης, ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με τον υπουργό.

Τα άλλα κόμματα

Στη συζήτηση της Επερώτησης, παρέμβαση έκαναν και εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Λ. Παπαγεωργόπουλος, μεταξύ άλλων, υπεραμύνθηκε των αντιασφαλιστικών νόμων που πέρασε το κόμμα του όταν ήταν κυβέρνηση, τονίζοντας πως "αν υπάρχει σήμερα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αν το ΙΚΑ δεν έχει χρεοκοπήσει, αυτό οφείλεται στην πολιτική της ΝΔ".

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις και σημείωσε ότι επιδιώκεται η φαλκίδευση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ευάγ. Αποστόλου τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχτεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και με όσα διακήρυξε ο πρωθυπουργός εισάγει τις πιο προωθημένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Ακόμη σημείωσε ότι χρειάζονται αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα πρέπει να συγκεντρώνουν τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση, κάτι που δεν εξασφαλίζεται με αυτά που προβάλλει το κυβερνητικό κόμμα.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Βουνό τα προβλήματα

Για μία ακόμα φορά χτες η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα πλαίσια που θέτουν αυτές, προκειμένου να απαντήσει σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα,για τη λύση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων. Ταυτόχρονα αποδείχτηκε η υποκρισία του πρωθυπουργού όταν κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων προσπάθησε να φέρει σε αντιπαράθεση τους κτηνοτρόφους των βουνών, για τους οποίους παραδέχτηκε μεν ότι έχουν προβλήματα, με τους άλλους αγρότες, τα προβλήματα των οποίων είχαν λυθεί. Τελικά το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι όχι μόνο κανένα πρόβλημα κανενός δεν έχει λυθεί - και δε θα μπορούσε να λυθεί με την πολιτική που ακολουθείται - αλλά αντίθετα έχουν γίνει βουνό που κάθε μέρα μεγαλώνει και θα μεγαλώνει αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ ήταν τρία:

- Γιατί μειώθηκε η επιδότηση επιλέξιμων, όταν οι τιμές παραγωγού μένουν σταθερές ή μειώνονται;

- Γιατί δεν παίρνει η κυβέρνηση μέτρα αναπλήρωσης της μείωσης αυτής, με την αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης, που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηνοτροφικών μονάδων;

- Γιατί δεν προβαίνει σε διαδικασία αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων αιγοπροβάτων από τον προϋπολογισμό;

Απαντώντας ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής,στην πρωτολογία του αναφέρθηκε απλώς στον ούτως ή άλλως γνωστό μηχανισμό, με τον οποίο δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους και μόνο μετά την τοποθέτηση του ερωτώντος βουλευτή υποχρεώθηκε να υποσχεθεί ότι θα εξεταστεί η ενίσχυση των κτηνοτρόφων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπόσχεση που ουσιαστικά την ακύρωσε αμέσως μετά, αφού σαν όρο έθεσε ότι αυτό "θα γίνει μέσα στα πλαίσια των συζητήσεων και των συμφωνιών που έχουμε κάνει με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης", ξεκαθαρίζοντας: "Αλλη αποζημίωση δεν μπορούμε να δώσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό".

Ο Β. Μπούτας

"Αν πραγματικά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας και αν έτσι είναι, όπως έλεγε ο πρωθυπουργός κατά την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων τι να πουν οι κτηνοτρόφοι της Πίνδου και των ορεινών χωριών, γιατί τους έβαζε σε αντιδιαστολή με τους αγρότες του κάμπου, ορίστε εδώ είναι για να αναπληρώσει τουλάχιστον αυτό το χαμένο εισόδημα. Ηταν αίτημα στις κινητοποιήσεις η αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων, που θα πιάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων. Να το ικανοποιήσει λοιπόν η κυβέρνηση, για να μην υπάρξει αυτό το πρόβλημα", τόνισε ο Β. Μπούτας

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι μπορούν να δοθούν εθνικές επιδοτήσεις, όπως έχουν δοθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι αν πραγματικά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους κτηνοτρόφους, που όντως δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, πρέπει να τους ανταμείψει ικανοποιώντας τα αιτήματά τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος της η διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επερώτησης του Κόμματος στη Βουλή

"Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν και να παλέψουν ενωμένοι για να αποκρούσουν την επίθεση που κάνει το μεγάλο κεφάλαιο. Να παλέψουν ενωμένοι για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα και για να πετύχουν νέες κατακτήσεις. Να δημιουργήσουν ένα ευρύ μέτωπο που θα παλέψει με αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση τόσο των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους". Αυτό υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,μιλώντας χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος.

Ο ομιλητής ξεσκέπασε την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι όσα διακήρυξε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στα συνδικαλιστική στελέχη δεν ήταν τίποτε άλλο από επανάληψη όσων το Διευθυντήριο των Βρυξελλών έχει συμπεριλάβει στη διαβόητη "Λευκή Βίβλο" κι όσων ζητά, χρόνια τώρα, το μονοπωλιακό κεφάλαιο τόσο στη χώρα μας όσο και στην ευρωπαϊκή Ενωση. "Τώρα πια - συμπλήρωσε - η κυβέρνηση δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα που κάποτε σ' αυτή την αίθουσα προσπαθούσε να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ. Τώρα με ωμό τρόπο, οι θέσεις της "Λευκής Βίβλου" μας παρουσιάζονται σαν το φάρμακο, που θα γιατρέψει όλα τα κακά της οικονομίας μας και θα ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας του ελληνικού λαού, γιατί αλλιώς θα χάσουμε το τρένο".

Αναφερόμενος στην πολιτική που προτείνει η κυβέρνηση και που ο πρωθυπουργός παρουσίασε στην προαναφερόμενη ομιλία του, ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε πως στόχος της είναι όχι μόνο η ανατροπή και η κατάργηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η αποδιάρθρωση και αποδυνάμωση συγχρόνως των εργασιακών σχέσεων κι αν είναι δυνατόν η διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας, αποκάλυψε τον ταξικό χαρακτήρα που εξυπηρετούν, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να αποδεχτούν ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ανασφάλειας, ενώ οι εργοδότες θα αποφασίζουν για τα πάντα, γεγονός που οδηγεί στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και στην κατάργηση του θεσμού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, για να μπουν στη θέση τους οι ατομικές συμβάσεις ή οι συμβάσεις έργου.

Στη συνέχεια ο ομιλητής επισήμανε ότι το καινούριο στοιχείο για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής είναι τα λεγόμενα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης", στα οποία - σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο - "οι ρυθμίσεις που αφορούν τους εργαζόμενους προβλέπουν χορήγηση χαμηλότερων αποδοχών απ' αυτές που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις, μείωση των ωρών εργασίας, την ελαστικοποίηση του χρόνου απασχόλησης κ.ο.κ. ενώ για τους επιχειρηματίες προβλέπεται χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους, εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη, φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα".

Καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ξεσκέπασε την ουσία και τη στόχευση που έχει ο πολυδιαφημιζόμενος "κοινωνικός διάλογος", που προωθεί η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα διάλογο ο οποίος επιχειρείται να γίνει με "σημαδεμένα χαρτιά", αφού το πλαίσιο και η κατεύθυνση της πολιτικής που θα ακολουθηθεί έχει προδιαγραφεί από την κυβέρνηση και οι εργαζόμενοι καλούνται σ' αυτά τα πλαίσια να συζητήσουν. "Τι να συζητήσουν - είπε - οι εργαζόμενοι; Οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί. Ο διάλογος αυτός επιδιώκει να τους κάνει συνενόχους σ' αυτή την ανομία γι' αυτό και πρέπει να απορριφθεί".

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δε μένει τίποτα όρθιο

Αποκαλύφθηκαν πλήρως χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επερώτησης του ΚΚΕ, που αφορούσε την πολιτική της κυβέρνησης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και στον τομέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της απασχόλησης - ανεργίας, οι προθέσεις της κυβέρνησης να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με τελικό στόχο - στο μέτρο του δυνατού - την πλήρη αποδυνάμωση και διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο παριστάμενος υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, καθώς και ο υφιστάμενός του υφυπουργός Ν. Φαρμάκης, επιχείρησαν να αμβλύνουν την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, για να καταφέρουν τελικά να επιβεβαιώσουν όσα οι κομμουνιστές βουλευτές κατήγγειλαν. Αν και θέλησαν να εμφανίσουν ως ένα... αθώο κάλεσμα σε διάλογο για υπαρκτά προβλήματα τα όσα πρόσφατα ο πρωθυπουργός διακήρυξε, μιλώντας στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκείνο που πέτυχαν, σε τελευταία ανάλυση, ήταν να αποδείξουν πως η εφαρμογή των επιταγών του Διευθυντηρίου της Κοινότητας και της "Λευκής Βίβλου" είναι η αδιαπραγμάτευτη πορεία των πραγμάτων, την οποία οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδεχτούν με αντιστάθμισμα μια ένεση αναισθησίας που ακούει στο όνομα "κοινωνικός διάλογος".

Αναπτύσσοντας την Επερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ξεσκέπασαν την ουσία και τον ταξικό προσανατολισμό των κυβερνητικών επιδιώξεων, υπογραμμίζοντας πως σ' αυτή την πολιτική οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιτάξουν την ενωμένη δράση τους για την περιφρούρηση, διατήρηση και διεύρυνση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων τους, για βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, για να ανοίξει ο δρόμος για προοδευτικές αλλαγές, που θα κινούνται στον αντίποδα των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ