Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος της η διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επερώτησης του Κόμματος στη Βουλή

"Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν και να παλέψουν ενωμένοι για να αποκρούσουν την επίθεση που κάνει το μεγάλο κεφάλαιο. Να παλέψουν ενωμένοι για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα και για να πετύχουν νέες κατακτήσεις. Να δημιουργήσουν ένα ευρύ μέτωπο που θα παλέψει με αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση τόσο των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους". Αυτό υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,μιλώντας χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος.

Ο ομιλητής ξεσκέπασε την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι όσα διακήρυξε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στα συνδικαλιστική στελέχη δεν ήταν τίποτε άλλο από επανάληψη όσων το Διευθυντήριο των Βρυξελλών έχει συμπεριλάβει στη διαβόητη "Λευκή Βίβλο" κι όσων ζητά, χρόνια τώρα, το μονοπωλιακό κεφάλαιο τόσο στη χώρα μας όσο και στην ευρωπαϊκή Ενωση. "Τώρα πια - συμπλήρωσε - η κυβέρνηση δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα που κάποτε σ' αυτή την αίθουσα προσπαθούσε να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ. Τώρα με ωμό τρόπο, οι θέσεις της "Λευκής Βίβλου" μας παρουσιάζονται σαν το φάρμακο, που θα γιατρέψει όλα τα κακά της οικονομίας μας και θα ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας του ελληνικού λαού, γιατί αλλιώς θα χάσουμε το τρένο".

Αναφερόμενος στην πολιτική που προτείνει η κυβέρνηση και που ο πρωθυπουργός παρουσίασε στην προαναφερόμενη ομιλία του, ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε πως στόχος της είναι όχι μόνο η ανατροπή και η κατάργηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η αποδιάρθρωση και αποδυνάμωση συγχρόνως των εργασιακών σχέσεων κι αν είναι δυνατόν η διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας, αποκάλυψε τον ταξικό χαρακτήρα που εξυπηρετούν, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να αποδεχτούν ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ανασφάλειας, ενώ οι εργοδότες θα αποφασίζουν για τα πάντα, γεγονός που οδηγεί στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και στην κατάργηση του θεσμού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, για να μπουν στη θέση τους οι ατομικές συμβάσεις ή οι συμβάσεις έργου.

Στη συνέχεια ο ομιλητής επισήμανε ότι το καινούριο στοιχείο για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής είναι τα λεγόμενα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης", στα οποία - σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο - "οι ρυθμίσεις που αφορούν τους εργαζόμενους προβλέπουν χορήγηση χαμηλότερων αποδοχών απ' αυτές που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις, μείωση των ωρών εργασίας, την ελαστικοποίηση του χρόνου απασχόλησης κ.ο.κ. ενώ για τους επιχειρηματίες προβλέπεται χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους, εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη, φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα".

Καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ξεσκέπασε την ουσία και τη στόχευση που έχει ο πολυδιαφημιζόμενος "κοινωνικός διάλογος", που προωθεί η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα διάλογο ο οποίος επιχειρείται να γίνει με "σημαδεμένα χαρτιά", αφού το πλαίσιο και η κατεύθυνση της πολιτικής που θα ακολουθηθεί έχει προδιαγραφεί από την κυβέρνηση και οι εργαζόμενοι καλούνται σ' αυτά τα πλαίσια να συζητήσουν. "Τι να συζητήσουν - είπε - οι εργαζόμενοι; Οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί. Ο διάλογος αυτός επιδιώκει να τους κάνει συνενόχους σ' αυτή την ανομία γι' αυτό και πρέπει να απορριφθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ