Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΥΛΩΝΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δηλητηριάζουν σώματα και συνειδήσεις

- Τρομακτική έξαρση έχει πάρει το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας. Ποια είναι τα σημαντικότερα αίτια που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά;

- Τα ναρκωτικά αποτελούν ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα, σύμφυτο με την κρίση του καπιταλισμού και ιδιαίτερα στο τελευταίο του στάδιο. Η πρωτοφανής εξάπλωσή τους συνδέεται μ' ένα πλήθος από κοινωνικά και πολιτικά αίτια. Η ανεργία, η ανασφάλεια, η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, η απομόνωση και μοναξιά στις μεγαλουπόλεις, η στέρηση του δικαιώματος της νεολαίας στην άθληση και τον πολιτισμό, αποτελούν παράγοντες που τροφοδοτούν και οξύνουν το πρόβλημα.

Για παράδειγμα, σε έρευνα της ιταλικής κυβέρνησης τη δεκαετία του '80, σε δείγμα 28.000 τοξικομανών που βρίσκονταν στο στάδιο της θεραπείας, το 66% ήταν άνεργοι και το 10% υποαπασχολούμενοι πριν αρχίσουν τη χρήση. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθήνας, οι νέοι που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο γυμνάσιο και το λύκειο είναι περισσότερο ευάλωτοι στα ναρκωτικά απ' τους συνομηλίκους τους που ολοκληρώνουν τις σπουδές.

Παράλληλα, η ιδεολογική τρομοκρατία που ασκείται απέναντι στη νεολαία και η προσπάθεια χειραγώγησης της νέας γενιάς, ο χλευασμός της συλλογικής δράσης και της οργανωμένης πάλης, η προβολή σε μαζική κλίμακα του άκρατου ατομικισμού ως δήθεν μοντέρνου τρόπου ζωής, μαζί με τα οξυμένα προβλήματα που βιώνει η νέα γενιά, αποτελούν το "θερμοκήπιο" μέσα στο οποίο η χρήση και διακίνηση των ναρκωτικών παίρνει τις σημερινές διαστάσεις.

- Πώς νομίζετε ότι μπορεί ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

- Ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που αμφισβητεί το παρόν και το μέλλον του λαού και της νεολαίας, ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό για μια πιο δίκαιη κοινωνία, τη σοσιαλιστική, αποτελεί και αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης - θεραπείας - καταστολής, όπου το κύριο βάρος θα πέφτει στην πρόληψη. Για την ΚΝΕ η πρόληψη δεν είναι μόνο η κυρίως ενημέρωση, αλλά η εξασφάλιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς στη δουλιά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημιουργική ζωή. Χρειάζεται όμως ηθική και υλική στήριξη του ΚΕΘΕΑ και του "18 Ανω", που κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια, με σημαντικά μάλιστα αποτελέσματα, για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν άμεσα το πρόβλημα. Απ' την άποψη αυτή είναι προκλητική η στάση της κυβέρνησης, που απ' τη μια αμφισβητεί όλο και περισσότερο τα δικαιώματα της νέας γενιάς, σπρώχνοντάς τη σ' ένα μορφωτικό και εργασιακό μεσαίωνα, ενώ απ' την άλλη περικόπτει τις δαπάνες για τα ΚΕΘΕΑ και αυξάνει τις δαπάνες στα προγράμματα συντήρησης με μεθαδόνη.

- Ποια η θέση της ΚΝΕ για το διαχωρισμό "σκληρών" - "μαλακών" ναρκωτικών και για την αποποινικοποίηση;

- Η ΚΝΕ είναι η μόνη πολιτική οργάνωση νεολαίας που είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τον τεχνητό διαχωρισμό "μαλακών" - "σκληρών" και με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν "μαλακά" και "σκληρά" ναρκωτικά. Ολα δηλητηριάζουν το σώμα και τη συνείδηση των νέων ανθρώπων. Και αυτός είναι ένας λόγος που τα λεγόμενα "μαλακά" ναρκωτικά αποτελούν τον προθάλαμο για τα "σκληρά".

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Αθήνας η τάση αύξησης της χρήσης μαριχουάνας πάει παράλληλα με την τάση αύξησης της χρήσης ηρωίνης, ενώ σε έρευνα που έγινε στην Ισπανία εκτιμήθηκε ότι το 96% των ηρωινομανών ξεκίνησαν από χασίς. Η αποποινικοποίηση σημαίνει στην πράξη νομιμοποίηση της χρήσης, καλλιέργειας, διαφήμισης και εμπορίας των ναρκωτικών. Σημαίνει αποδοχή και συμβιβασμό με το πρόβλημα κι όχι αντιμετώπισή του.

Μ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσια δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (2019-06-27 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία πολλαπλών στοχεύσεων (2011-05-19 00:00:00.0)
«Οχι» σε όλα τα ναρκωτικά και τη ναρκω-κουλτούρα (2008-06-20 00:00:00.0)
Ζητούν πρόληψη, τους προτείνουν διαχωρισμό (2004-02-03 00:00:00.0)
Η χρήση του χασίς προθάλαμος για τη χρήση ηρωίνης (1997-05-31 00:00:00.0)
ΔΕΝ "παραμυθιάζεται" η ΚΝΕ (1997-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ