Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Αδιαπραγμάτευτη η πολιτική της κυβέρνησης

Εχουμε στόχο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία προς την αποδοχή νέων λύσεων, ομολόγησε στη Βουλή ο Μ. Παπαϊωάννου

Ανεπιτυχή προσπάθεια να απαλύνει την ουσία των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, που διακήρυξε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματός του, έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου, απαντώντας στην Επερώτηση του ΚΚΕ. Στη βάση αυτή, επέκρινε το ΚΚΕ για την κριτική του, φροντίζοντας όμως με όσα παραδέχτηκε να επιβεβαιώσει πλήρως την ορθότητά της. "Δεν καταλαβαίνω - είπε - σε τι ενόχλησε η προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, όταν εκείνο που έκανε - κι αυτός ήταν ο στόχος - ήταν να βάλει στην ελληνική κοινωνία, να αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση και να πει ελάτε να ξεκινήσουμε ένα γόνιμο, νηφάλιο, ψύχραιμο διάλογο και να καταλήξουμε σε αποτελέσματα όσο γίνεται το δυνατόν συντομότερο".

Ο υπουργός απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία των όσων διακήρυξε ο Κ. Σημίτης, που φυσικά δεν ήταν καθόλου ένα αθώο κάλεσμα σε διάλογο για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης κ.ο.κ. Φρόντισε, όμως, ο ίδιος με όσα - έστω και λίγα - ανέφερε να αποδείξει πως το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στα προαναφερόμενα ζητήματα είναι προδιαγεγραμμένο και αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση."Δε θα σταθώ ασφαλώς - είπε σε σημείο της ομιλίας του ο Μ. Παπαϊωάννου, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - στις θέσεις και στις απόψεις σας σε σχέση με τη "Λευκή Βίβλο" και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές είναι θεμελιακές διαφορές μας".

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε πως κυβερνητικός στόχος είναι "να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας προς την αποδοχή των νέων λύσεων, να πετύχουμε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους". Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση διακηρύσσει όσα διακηρύσσει, εθίζει την κοινωνία στην αποδοχή των αντεργατικών λύσεων που φέρνει και ταυτόχρονα επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Σχετικά με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ο υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα έρθει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο. Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα της ανεργίας, αφού σημείωσε πως αυτή δεν πρόκειται να μειωθεί, εμφάνισε ως αναγκαιότητα την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, επικαλούμενος, επίσης, και τις γενικότερες αλλαγές που έχει επιφέρει η τεχνολογική πρόοδος. "Η παραδοσιακή μισθωτή εργασία - είπε - που είχε τόπο, χρόνο εκτέλεσης, εργοδότη, αλλάζει. Τα νέα επαγγέλματα, από τα πράγματα, αξιώνουν και νέες εργασιακές σχέσεις".

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Φαρμάκης, ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με τον υπουργό.

Τα άλλα κόμματα

Στη συζήτηση της Επερώτησης, παρέμβαση έκαναν και εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Λ. Παπαγεωργόπουλος, μεταξύ άλλων, υπεραμύνθηκε των αντιασφαλιστικών νόμων που πέρασε το κόμμα του όταν ήταν κυβέρνηση, τονίζοντας πως "αν υπάρχει σήμερα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αν το ΙΚΑ δεν έχει χρεοκοπήσει, αυτό οφείλεται στην πολιτική της ΝΔ".

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις και σημείωσε ότι επιδιώκεται η φαλκίδευση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ευάγ. Αποστόλου τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχτεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και με όσα διακήρυξε ο πρωθυπουργός εισάγει τις πιο προωθημένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Ακόμη σημείωσε ότι χρειάζονται αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα πρέπει να συγκεντρώνουν τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση, κάτι που δεν εξασφαλίζεται με αυτά που προβάλλει το κυβερνητικό κόμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απ' τα συλλείτουργα στην ενοποίηση (2007-12-04 00:00:00.0)
Ανατροπές και στα «ώριμα» (2000-03-07 00:00:00.0)
Περί μοντέλων... (1999-02-13 00:00:00.0)
"Ασύμφορη" η κοινωνική ασφάλιση, διαλύστε τη! (1998-05-08 00:00:00.0)
"Αλλη βάση" στα οικονομικά της υγείας (1998-04-29 00:00:00.0)
Αντισυνταξιουχική "αναισθησία" (1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ