Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αντισυνταξιουχική "αναισθησία"

Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει την "ευαισθησία" της κυβέρνησης για τους "χαμηλοσυνταξιούχους", αλλά θα εφαρμόσει πιστά τον αντιασφαλιστικό νόμο 2084 για τον αποδεκατισμό των επικουρικών συντάξεων

"Ευαισθησία" και "αλληλεγγύη γενεών" υποτίθεται ότι επιφυλάσσει για τους συνταξιούχους η κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή προτίθεται να εφαρμόσει κατά γράμμα - χωρίς να εκμεταλλευτεί ούτε την παραμικρή "χαλαρότητά" του - τον αντιασφαλιστικό νόμο 2084/92,που μειώνει ή και αποδεκατίζει από 1.1.98 τις επικουρικές συντάξεις.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε χτες ότι ο νόμος επιβάλλει η επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνά το 20% των συντάξιμων αποδοχών και έκανε δυο επισημάνσεις: Οτι έχει ζητήσει αναλογιστικές μελέτες από όλα τα ταμεία μέχρι το φθινόπωρο και τα εύρωστα ταμεία θα μπορούν να ξεπεράσουν το όριο του 20%. Οτι "οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα αντιμετωπιστούν με ευαισθησία και αλληλεγγύη γενεών για χαμηλές και μεσαίες συντάξεις".

Ο 2084 προβλέπει πάντως τη χορήγηση μεγαλύτερων επικουρικών συντάξεων, αν το επιτρέπουν τα δεδομένα της αναλογιστικής μελέτης, οπότε η κυβέρνηση δεν κάνει καμιά ιδιαίτερη "παραχώρηση". Εκτός αυτού ο - καθ' όλα "αναίσθητος" - αντιασφαλιστικός νόμος προβλέπει ότι τυχόν "ευνοϊκότερες διατάξεις των καταστατικών φορέων επικουρικής ασφάλισης" πρέπει να προσαρμοστούν με όσα ορίζει ο νόμος μέχρι τις 31.12.97.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της διάταξης για τις επικουρικές συντάξεις στους συνταξιούχους είναι αυτό των ιατρικών επισκεπτών,οι οποίοι - όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδία τους - θα έχουν μείωση συντάξεων μέχρι και 115.428 δρχ. το μήνα που μεταφράζεται σε 68% μείωση! Τονίζουν επίσης ότι σύμφωνα με το νόμο, για να δικαιούσαι επικουρική σύνταξη, θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει το όριο ηλικίας και να έχεις συνταξιοδοτηθεί από τον κύριο φορέα. "Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στο Φάρμακο ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά με κινητοποιήσεις και δικαστικούς αγώνες", σημειώνεται.

Για την ειδική εισφορά

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, εξετάζεται η τροποποίηση της διάταξης για την ειδική εισφορά που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι προς "ενίσχυση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης". Η διάταξη ορίζει ότι για τμήμα σύνταξης μέχρι 100.000 δρχ. η εισφορά είναι 1%.Από 100.001 δρχ. μέχρι 200.000 δρχ. η εισφορά είναι 2%.Από 200.001 δρχ. μέχρι 300.000 δρχ. η εισφορά είναι 3% και για ανάλογα τμήματα φτάνει μέχρι το 5%.

Οι προθέσεις του υπουργείου - ύστερα από αίτημα των συνταξιούχων - είναι να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των 100.000 δρχ. σε 200.000 δρχ. χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται αν θα αλλάξει και η κλίμακα,ώστε να αρχίζει από τις 200.001 δρχ. ή απλώς δε θα καταβάλλουν εισφορά όσοι έχουν σύνταξη μέχρι 200.000 δρχ.

Σύμφωνα με το νόμο 2084, είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης να καταργήσει την ειδική εισφορά από το 1998, κάτι που δεν εξετάζει όμως, δείχνοντας ιδιάζουσα πολιτική αναισθησία απέναντι στους συνταξιούχους.

Συνάντηση με ΟΤΟΕ

Στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό - ο οποίος αρχίζει στις 18 Ιουνίου - παρέπεμψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,κατά τη χτεσινή του συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ,το αίτημά της για σύσταση ειδικής τριμερούς επιτροπής που θα εξετάσει τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Κύριας Ασφάλισης όλων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η ΟΤΟΕ - που έφυγε με "άδεια χέρια" - ενημέρωσε τον υπουργό για την κοινή πρόταση εργαζομένων - εργοδοτών και ζήτησε τη σύσταση επιτροπής από εργοδότες, εργαζόμενους και κυβέρνηση, ώστε να εξεταστούν οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις της αλλαγής.

Ο Μ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι "το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεκομμένα από τις υπόλοιπες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ξεκομμένα από το κοινωνικό διάλογο που αρχίζει στις 18 του μηνός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ