Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σάλος για τη μείωση του εφάπαξ

Προκαλούν κι από πάνω κυβερνητικοί παράγοντες. Συνένοχη η "πράσινη" πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Καταγγέλλει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Σάλος έχει προκληθεί μετά την αιφνίδια κατάθεση στη Βουλή, από την κυβέρνηση, τροπολογίας με την οποία μειώνεται δραστικά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.Με χτεσινές δηλώσεις τους, οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας,αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εμμένουν στην προώθησή της και επιχειρούν ταυτόχρονα να εμφανίσουν το "άσπρο - μαύρο", κάνοντας λόγο δήθεν για αυξήσεις! Οι ίδιοι ουσιαστικά προαναγγέλλουν και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, στο όνομα της "εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος που νοσεί"!"Βασιλικότερη του βασιλέως" αποδεικνύεται η πράσινη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ που εμφανίζει την τροπολογία σαν αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος!

Μέχρι τώρα το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων υπολογιζόταν με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα υπηρεσίας, πριν τη συνταξιοδότηση. Με βάση την τροπολογία, στον υπολογισμό του εφάπαξ, μέχρι και το 2001, θα λαμβάνεται υπόψη ο μισθός του Δεκέμβρη του '96, προσαυξημένος με την εισοδηματική πολιτική του χρόνου που θα βγαίνει στη σύνταξη, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να χάνουν σημαντικό ποσό που θα προέκυπτε αν υπολογιζόταν ο μισθός όπως διαμορφώθηκε μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη μετά το 2001, οπότε, σύμφωνα με την τροπολογία, θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας.

Ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,σε χτεσινές δηλώσεις του, υποστήριξε ότι "δε γίνεται καμιά περικοπή στο εφάπαξ... αντίθετα το '97 θα υπάρξει αύξηση 12%"! Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,επικαλέστηκε τη σύμφωνη γνώμη της... ΑΔΕΔΥ και κινδυνολογώντας ισχυρίστηκε ότι αν "δε γινόταν κάποια ρύθμιση στο εφάπαξ, θα κατέρρεε το σύστημα".

Αναφερόμενος στο θέμα κατά τη χτεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι στόχος ήταν η δραστική περικοπή του εφάπαξ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Στο χρόνο στον οποίο βρισκόμαστε με την εφαρμογή αφ' ενός του ενιαίου μισθολογίου και αφ' ετέρου του ειδικού μισθολογίου για τους δικαστικούς, υπάρχει μια υψηλότερη βάση εκκίνησης, επί της οποίας υπολογίζεται το εφάπαξ. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν". Ταυτόχρονα προϊδέασε και για ανάλογα μέτρα σημειώνοντας ότι "έχουμε υποχρέωση όλοι μας να εξυγιάνουμε το ασφαλιστικό σύστημα, πολύ περισσότερο, όταν γνωρίζετε πως νοσεί".

Πλήρη κάλυψη στην κυβέρνηση έρχεται να δώσει με χτεσινή της ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ, στην οποία αναφέρεται ότι με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής στις 19 Δεκέμβρη του '96 τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας. Απόφαση, που πάρθηκε μόνο με τις ψήφους της ΠΑΣΚ. Ισχυρίζεται ότι η απόφαση είναι "αποτέλεσμα των ανησυχιών για το Ταμείο" και "αναμασά" τα σαθρά επιχειρήματα της κυβέρνησης, για "βιωσιμότητα του Ταμείου".

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" επισημαίνει σχετικά: "Αυτή η τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, το υποβαθμίζει άμεσα κατά 25% και στην προοπτική το μειώνει δραστικά.Ετσι αποκαλύπτεται η μεγάλη απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" της κυβέρνησης. Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, που συναίνεσε σε αυτή την περικοπή του εφάπαξ, είναι συνένοχη και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαντήσουν με το δικό τους αποτελεσματικό διάλογο μέσα από τα μέτωπα των αγώνων τους".

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ δημόσιου τομέα επισημαίνει ότι με την τροπολογία θα υπάρξει "πάγωμα του εφάπαξ" και χαρακτηρίζει αυθαίρετο το επιχείρημα των δήθεν οικονομικών επιπτώσεων στο Ταμείο, "καθώς δε στηρίζεται σε αναλογιστική μελέτη". Τη "φαλκίδευση και μείωση του εφάπαξ", καταγγέλλει και η "Αυτόνομη Παρέμβαση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ