Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Συμφωνία ντροπής!

Αρθηκαν, με τη συμφωνία της πλειοψηφίας του σωματείου, και τα τελευταία εμπόδια για την ολοκλήρωση του σκανδάλου παράδοσης του δεύτερου ναυπηγείου στον Ταβουλάρη. Εκβιαστικά διλήμματα προς τους εργαζόμενους

Την τελική του φάση διανύει το σκάνδαλο της παράδοσης του δεύτερου μεγάλου ναυπηγείου της χώρας, των "Ναυπηγείων Ελευσίνας" στον Ν. Ταβουλάρη,στον οποίο είχε παραδοθεί προηγούμενα και το Νεώριο Σύρου για να το μετατρέψει σε "σκλαβοπάζαρο". Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχτές στο υπουργείο Εργασίας, καταλήχθηκε κείμενο τριμερούς συμφωνίας, στο οποίο προβλέπεται η απόλυση όλων των εργαζομένων, η σταδιακή επαναπρόσληψή τους με νέες συμβάσεις και μειωμένα δικαιώματα, αλλά και η μερική απασχόληση, ενώ ανοίγουν "παράθυρα" για τη μελλοντική απόλυσή τους από τον... αγοραστή, για λόγους "ναυτιλιακής κρίσης"!

Το εργασιακό καθεστώς ήταν το μόνο "εμπόδιο" για τη μεταβίβαση του Ναυπηγείου στον Ν. Ταβουλάρη, καθώς ήδη έχουν υπογραφεί πέντε συμβάσεις με την κυβέρνηση. Με αυτές όχι μόνο του προσφέρεται το Ναυπηγείο έναντι προκαταβολής 1 δισ. δρχ., το οποίο θα το πάρει πίσω με ισόποσο δάνειο, αλλά και του δίνονται ως "προίκα" δουλιές του δημοσίου (ΟΣΕ - Πολεμικό Ναυτικό), ύψους 30 δισ. δραχμών!

Σε Γενική Συνέλευση που θα γίνει τις επόμενες μέρες, θα κληθούν οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για την αποδοχή ή μη της τριμερούς συμφωνίας. Ωστόσο, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στο χώρο, προκειμένου να γίνει αποδεχτή, επιδίδονται σε εκβιασμούς και πιέσεις του στιλ: "αν δε δεχτούμε τις θέσεις της κυβέρνησης, κλείνει το Ναυπηγείο"!

Αναλυτικότερα, με βάση τη συμφωνία απολύονται όλοι και θα αποζημιωθούν απ' το δημόσιο. Θα επαναπροσληφθούν 250 άτομα σε διάστημα τριών ημερών από τη μεταβίβαση και σε ένα μήνα οι υπόλοιποι μέχρι τους 629. Να σημειώσουμε ότι οι υπόλοιποι 700 βρίσκονται στη διαδικασία της μετάταξης. Συνολικά προβλέπεται ότι σε 180 μέρες οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν στις 750 και θα καλυφθούν με προσωπικό της "απολύτου επιλογής" του ιδιώτη.

Ωστόσο προβλέπεται ότι "αν μεσολαβήσουν διεθνείς ναυτιλιακές κρίσεις... τότε η υποχρέωση της αγοράστριας για τη διατήρηση του συνόλου των 750 εργαζομένων αναστέλλεται για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και μέχρι ποσοστού 30%"!

Επίσης, στη συμφωνία ο ιδιώτης "διατηρεί το δικαίωμα της ελεύθερης κατανομής των προσλαμβανομένων σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης" και αν δε γίνει αποδεκτό απ' τους εργαζόμενους, τότε απολύονται! Σχετικά με τις αποδοχές, αυτές δε μειώνονται προσωρινά, αλλά το επιπλέον ποσό από τα όσα προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις θα συμπεριληφθεί σε "κουτάκι" επονομαζόμενο επίδομα εξομάλυνσης, που θα δίνεται μόνο στους παλιούς.

Στο άρθρο 9 της σύμβασης συμπεριλαμβάνεται διάταξη με την οποία ο ιδιώτης υποχρεούται για τρία χρόνια "να εξασφαλίσει απασχόληση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου που θα καλύπτει κατά μέσο όρο 300.000 εργατοώρες ετησίως"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ