Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Απ' τα συλλείτουργα στην ενοποίηση

Δε θα 'πρεπε να ξαφνιάζονται οι δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ όσον αφορά στα ασφαλιστικά τους ταμεία αλλά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων γενικότερα, όπως λόγου χάρη οι αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Είχαν προκάνει οι προκάτοχοί τους του ΠΑΣΟΚ να στείλουν το αντεργατικό σινιάλο. Και μάλιστα απ' τα γραφεία του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως! Τον ΕΔΟΕΑΠ δηλαδή!!

Ηταν 28 του Απρίλη 1998, όταν -μετά από πρόσκληση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ - επισκέφτηκαν τα (παλιά) γραφεία του Οργανισμού οι, τότε, υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης, και γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Δασκαλάκης. Μετά την ενημέρωση, ο Μ. Παπαϊωάννου μίλησε στους εργαζόμενους, όπου περίσσεψαν τα «καλά λόγια» για τον ΕΔΟΕΑΠ. Αλλά... Καλύτερα να αντιγράψουμε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» την επόμενη μέρα: «Στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους του Οργανισμού ο Μ. Παπαϊωάννου έθεσε το ερώτημα για το ποιο επάγγελμα μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα "ως ανθυγιεινό και βαρύ", καθώς έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. "Υπάρχουν, είπε, τα μεγάλα ζητήματα που συνδέονται με το δημογραφικό ή τα ζητήματα που συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Π.χ. τι είναι σήμερα επάγγελμα που χαρακτηρίζεται ως ανθυγιεινό και βαρύ; Εχουν αλλάξει τα πράγματα. Δεν είναι όπως ήταν χτες. Ολα αυτά μπαίνουν σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού. Και εάν δεν τα κάνουμε αυτά, δε θα έχουμε σε βάθος χρόνου σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας (...) Η διατήρηση και η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και ασφαλώς η εξυγίανσή του, χωρίς να θιγούν κατεστημένα συμφέροντα, δε γίνεται". Φαίνεται, δηλαδή, ότι για την κυβέρνηση ο μέχρι τώρα χαρακτηρισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων είναι "κατεστημένο συμφέρον"».

Εκείνη την περίοδο - και στα πλαίσια του αέναου «κοινωνικού διαλόγου» - δημοσιοποιήθηκε μια έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) για την «ενοποίηση των προϋπολογισμών των Ταμείων» και τη δημιουργία ενός «ενιαίου κλάδου Κοινωνικής Ασφάλισης για την Υγεία» στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών. Και η συνέχεια του ρεπορτάζ: «Υπάρχουν, είπε ο Μ. Παπαϊωάννου, τα ζητήματα που συνδέονται γενικότερα με την αναβάθμιση των παροχών Υγείας και τη διαχείριση του χρήματος. Στο "μικρό πακέτο" θα υπάρχει ένα κεφάλαιο που θα βάζει σε άλλη βάση τη διαχείριση των οικονομικών των κλάδων Υγείας... Οταν όμως οι δημοσιογράφοι ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις για τα οικονομικά των κλάδων Υγείας, ο Μ. Παπαϊωάννου ήταν αρνητικός λέγοντας: "Ημουνα σαφής". Η άρνηση του υπουργού για περισσότερες διευκρινίσεις για την "άλλη βάση" οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι η ίδια πρόταση με το ΕΚΚΕ. Εξάλλου, στη συνάντησή του με το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και ο ίδιος ο Μ. Παπαϊωάννου έκανε νύξη για λειτουργική και οργανωτική ενοποίηση κλάδων Υγείας στα Ταμεία...».

Ευρω-κελεύσματα, δηλαδή, που φροντίζουν να αναπαράγουν οι εδώ πολιτικοί ιπποκόμοι. Απ' τη λειτουργική ενοποίηση του ΠΑΣΟΚ στην ενοποίηση της ΝΔ. Γι' αυτό λοιπόν κοινή γραμμή αντίστασης, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, σε όλο το μήκος της επίθεσης κεφαλαίου και κυβέρνησης.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ