Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ικανοποιεί επιχειρηματικές ορέξεις για τον «Κρόνο»

Την έντονη αντίδραση της δημοτικής παράταξης «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας» (ΠΑΚΕ) έχει προκαλέσει η πρόθεση της δημοτικής αρχής της πόλης (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) να ρυμοτομήσει με κατάτμηση τριών οικοδομικών τετραγώνων, έκταση 37 στρεμμάτων της παλιάς βιομηχανίας (υαλουργία) «ΚΡΟΝΟΣ». Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο ιδιοκτήτης της έκτασης θα μπορέσει να οικοδομήσει ένα μεγαθήριο 30 στρεμμάτων!

Η δημοτική αρχή επιχείρησε να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 26 Νοέμβρη. Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις, το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ΠΑΚΕ και στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με ανακοίνωση, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι «ξεπουλά τον ΚΡΟΝΟ και τον κάνει δώρο στους μεγαλοεφοπλιστές και τους εργολάβους. Είναι συνέχεια της πολιτικής συμβιβασμού με βιομηχάνους και εφοπλιστές».

Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι η πρόταση της παράταξης είναι: «Ο ΚΡΟΝΟΣ να παραμείνει ενιαίος χώρος με όλα τα διατηρητέα και μη κτίσματα, δημόσιος χώρος, κοινωφελής και κοινόχρηστος. Αυτή η θέση αφορά και για την περιοχή των παλιών βιομηχανιών ΒΟΤΡΥΣ - ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ των αποθηκών της Ελαιουργικής και κάθε άλλου χώρου που προκύπτει μετά από την παύση βιομηχανίας στον οικιστικό ιστό της πόλης».

Εξειδικεύοντας ακόμα παραπέρα τις θέσεις επισημαίνει: «Η κατάτμηση του οικοπέδου ικανοποιεί πλήρως τους ιδιοκτήτες, αφού ο χώρος χάνει διά παντός το χαρακτήρα του μνημείου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλήθος επιχειρηματικές δραστηριότητες της βαριάς βιομηχανίας της διασκέδασης»!

Η ΠΑΚΕ επισημαίνει: «Η πρόταση για παραμονή του χώρου ως ενιαίου και δημόσιου μπορεί να κόψει την όρεξη του ιδιοκτήτη, αν κινηθεί στους παρακάτω συγκεκριμένους άξονες:

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει άμεση απόφαση για αλλαγή χρήσης γης της περιοχής ΚΡΟΝΟΣ - ΙΡΙΣ από Πολεοδομικό Κέντρο και Γενική Κατοικία σε χώρο ανάπλασης κοινωφελή και κοινόχρηστο, χώρο πρασίνου αναψυχής και περιπάτου.
  • Αντί ο Δήμος να κάνει συμπράξεις με ιδιώτες να οργανώσει τον αγώνα του λαού της Ελευσίνας, για να αποκτηθούν τα παλιά βιομηχανικά κτίρια ΚΡΟΝΟΣ, ΒΟΤΡΥΣ - ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ και αποθήκες ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ.
  • Να απαιτήσει από την κυβέρνηση να διατεθούν κονδύλια για τον Πολιτισμό στην Ελευσίνα και να μην εκλιπαρεί από τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή τον υπουργό Πολιτισμού και τους οικονομικούς παράγοντες μεγαλοβιομηχάνους της περιοχής για ψίχουλα.
  • Να θεωρήσει ως θέμα μέγιστης προτεραιότητας την απόκτηση των ανενεργών εργοστασίων, για λόγους ιστορικούς, που συνδέονται με τους αγώνες των εργαζομένων και την ανάδειξη της Ελευσίνας σαν πρωτοπόρου πόλης στο εργατικό κίνημα του 20ού αιώνα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ