Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Στην υπηρεσία του σκληρού πυρήνα της ΕΕ

Στην υπηρεσία του σκληρού πυρήνα της ΕΕ και των σχεδίων του ΝΑΤΟ τίθεται το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως απροκάλυπτα ομολόγησε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Ρ. Σάρπινγκ, πρόεδρος του ΕΣΚ. "Πέρα από τη διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το ΕΣΚ προτείνει ένα τρίτο επίπεδο, σε περιφερειακό επίπεδο, που θα επιτρέπει τη συνεργασία, πολιτική, οικονομική κλπ.", υποστήριξε ο Γερμανός πολιτικός.

"Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε για το χώρο της Βαλκανικής μια παρόμοια συνεργασία, όπως έχει ήδη δημιουργηθεί μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης (Ουγγαρία, Τσεχία, Ουκρανία)", είπε. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η διάσκεψη αυτή γίνεται ακριβώς για να "καθιερώσουμε αυτό το τρίτο επίπεδο, το επίπεδο Περιφερειακής Συνεργασίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη". Στην ίδια συνέντευξη, που έγινε λίγο πριν αρχίσει η Διάσκεψη, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΚ Α. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι το ΕΣΚ έχει θέσει ως βασικό στόχο να επεξεργαστεί και να προωθήσει πολιτικές για τη διεύρυνση της ΕΕ στην Α. Ευρώπη. "Από την πρώτη στιγμή, όμως, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση, παράλληλα με το άνοιγμα προς την Α. Ευρώπη, να υπάρξει και ένα ολοκληρωμένο πολιτικό άνοιγμα προς τη Μεσόγειο, να υπάρξουν εξειδικευμένες πολιτικές από τη μεριά του σχετικά με τις ανάγκες των Μεσογειακών Χωρών που βλέπουν κοινή προοπτική με την ΕΕ και βέβαια το ίδιο ισχύει για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής", εξήγησε.

Το βασικό μήνυμα που έδωσε στην ομιλία του λίγο αργότερα ο επίτροπος Χ. Παπουτσής, ήταν ότι "η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια ευρύτερη, συνολική πρωτοβουλία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης σ' όλη τη Βαλκανική".

Επίσης ο Ζ. Βαλέν, γγ του ΕΣΚ, μιλώντας για την κατάσταση στη Βαλκανική, τόνισε ότι τα προβλήματα προήλθαν λόγω έλλειψης σοσιαλδημοκρατικών αξιών στην περιοχή!

Εντύπωση προκάλεσε και η δήλωση του Τούρκου βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Αλ Ντιντσέρ, που εκπροσωπεί το Κόμμα του στη Διάσκεψη, σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του. "Τέτοια προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας", είπε.

Στα πλαίσια της Διάσκεψης έγινε και πάλι συνάντηση του Προέδρου του ΣΚ Αλβανίας Φ. Νάνο και του πρωθυπουργού. Ο Φ. Νάνο δήλωσε μετά την ομιλία του στη διάσκεψη ότι προσπαθεί το κόμμα του να μην προκαλεί τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και να βρίσκεται σε διάλογο με τα άλλα κόμματα για την ανασύνταξη του αλβανικού κράτους.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η απουσία πολλών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, όπως αυτά της Σκανδιναβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήνουν ΝΑΤΟικό άξονα από Μεσόγειο έως Μαύρη Θάλασσα (2016-04-09 00:00:00.0)
Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών - Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων (2008-09-16 00:00:00.0)
Σκιαγραφεί έναν όλο και πιο επικίνδυνο και επιθετικό καπιταλισμό (2003-12-16 00:00:00.0)
Βήμα προώθησης της αλληλεγγύης και του συντονισμού (2000-11-18 00:00:00.0)
Προσδοκίες για οικονομική διείσδυση (1997-11-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ