Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος των εργαζομένων

Κοινωνικό πρόσωπο και διαμόρφωση νόμων που πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα του λαού είναι το λιγότερο εμπαιγμός, τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος, εισηγητής της Επερώτησης

"Κοινωνικό πρόσωπο και "Λευκή Βίβλος" δεν πάνε μαζί. Κοινωνικό πρόσωπο και όροι σύγκλισης είναι έννοιες εντελώς αντίθετες. Κοινωνικό πρόσωπο και διαμόρφωση νόμων που πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα του λαού είναι το λιγότερο εμπαιγμός", τόνισε ο εισηγητής της Επερώτησης του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζόμενων και την πολιτική της κυβέρνησης Μήτσος Κωστόπουλος.

Αναφερόμενος ο Μήτσος Κωστόπουλος στις προτάσεις του ΚΚΕ μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι:

- Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να διοικούνται από αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους των εργαζομένων.

- Να αυστηροποιηθεί το σύστημα είσπραξης των εισφορών.

- Να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς για συμμετοχή στις εισφορές: 2/9 οι εργαζόμενοι, 4/9 οι εργοδότες, 3/9 το κράτος, αλλά να αποδίδονται.

- Τα όρια της σύνταξης να μην αλλάξουν. Αντίθετα, λόγω του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, μείωση των ορίων προς τα κάτω θα λειτουργούσε θετικά.

- Να λειτουργήσουν κανονικά και σωστά οι επιτροπές (πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες) κρίσης βαρέων και ανθυγιεινών.

- Η άσκηση κοινωνικής προνοιακής πολιτικής από τις διάφορες κυβερνήσεις δε θα συνεπάγεται κανένα κόστος για τα ταμεία.

- Το ύψος των κατώτατων συντάξεων να είναι ίσο με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Από εκεί και πάνω να κλιμακώνονται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, με τις ιδιαίτερες συμφωνίες και τις εργασιακές προϋποθέσεις. Οι αναπηρικές συντάξεις για ποσοστό αναπηρίας 67% να είναι πλήρεις, με 55%-66% ίση με τα 3/4 της πλήρους. Με μικρότερα ποσοστά αναπηρίας να δίδεται επίδομα προσαρμογής. Η "κοινωνική σύνταξη" να δίδεται μόνο στους ανασφάλιστους.

- Λόγω συνταγματικών κωλυμάτων δεν μπορεί να απαγορευτεί η δράση των ασφαλιστικών εταιριών, αλλά δεν μπορεί και να στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα.

- Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων να γίνεται μόνο αν το θέλουν οι εργαζόμενοι με αποφάσεις τους ύστερα από δημοκρατικές διαδικασίες.

- Τα οικονομικά των ταμείων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους κατατίθενται. Να είναι σε κρατικές τράπεζες με το τρέχον επιτόκιο. Εχουμε σοβαρά ερωτηματικά για δημιουργία τράπεζας κοινωνικής ασφάλισης.

- Να μην υπάρξει διαφορετικό ασφαλιστικό καθεστώς για τους νέους εργαζόμενους. Η κοινωνική ασφάλιση είναι διαχρονική έννοια και όχι συγκυριακή.

- Κανένας εργαζόμενος Ελληνας ή αλλοδαπός ανασφάλιστος, καμία περιοχή χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

- Ασφάλιση των ανέργων μέσω του ΟΑΕΔ στο κατώτερο κλιμάκιο του ΙΚΑ. Κάρτα ασφαλιστικής αναγνώρισης στους νέους που πρωτοβγαίνουν στην παραγωγική διαδικασία και δε βρίσκουν δουλιά.

- Ασφάλιση όλων που εργάζονται με τη μέθοδο "φασόν", εκτός των εργολάβων στο χώρο αυτό, οι οποίοι εκμεταλλεύονται εργατική δύναμη.

- Το εφάπαξ όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει και να διευρυνθεί.

- Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών.

- Διατήρηση και βελτίωση του καθεστώτος υπερωριακής απασχόλησης. Κατάργηση του θεσμού της υπερεργασίας.

- Καμία συζήτηση για ανατροπή του συστήματος ομαδικών απολύσεων (2%). Οι απολύσεις να είναι αιτιολογημένες από τον εργοδότη.

- Η άποψη κατάργησης της έννοιας του κατώτατου μισθού είναι αντιδραστική. Πρέπει ασυζητητί να απορριφθεί.

- Να απορριφθούν τα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης"".

Αναφερόμενος εξάλλου ο Μήτσος Κωστόπουλος στα αντεργατικά σχέδια που επεξεργάστηκαν και έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι πολυεθνικές, τόνισε:

"Τα μεγαλεπήβολα αυτά σχέδια, στο βαθμό που θα υλοποιούνται, στην ουσία θα καταστρέψουν ένα ολόκληρο οικοδόμημα του εργατικού κινήματος της Ευρώπης. Αυτό το οικοδόμημα στήθηκε πάνω στα κόκαλα χιλιάδων εργαζόμενων, χιλιάδων μαρτύρων. Θα το επιτρέψουμε; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να υπάρξει σαφής και κατηγορηματική απάντηση. Και η απάντηση πρέπει να είναι όχι. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Απαιτείται ενότητα, συντονισμός δράσης, τόσο σε εθνικό, όσο και γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ίδιων των εργαζόμενων. Οποιος δεν κατάλαβε αυτή την ανάγκη, δεν κατάλαβε τίποτα από τους κινδύνους που εγκυμονούνται. Και το θέμα δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Αφορά όλους τους εργαζόμενους. Αφορά όλους εκείνους που προετοιμάζονται να αλλάξουν τη βάρδια του προλεταριάτου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο χαράτσι στους πολλούς, ψίχουλα στους λίγους (2003-10-17 00:00:00.0)
Μπροστά σε νέα επίθεση (2002-10-13 00:00:00.0)
Απαράδεκτη παρακράτηση (2000-01-29 00:00:00.0)
Τσουβάλιασμα προς τα κάτω των ασφαλιστικών ταμείων (1998-12-09 00:00:00.0)
Κυβερνητικό "όχι" στους οικοδόμους (1997-11-13 00:00:00.0)
Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη (1997-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ