Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΙΜΙΑΣ
Για τα... πανηγύρια

Μια πρόσκληση σε πάρτι στην Ιμια ή ένα τεστ για την απόδειξη της γκρίζας ζώνης, που περιβάλλει τις βραχονησίδες;

Η οδυνηρή, για τα ελληνικά συμφέροντα, πραγματικότητα, που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο μετά την κρίση της Ιμιας, επανέρχεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά, λόγω της συναυλίας ροκ, που ετοιμάζει το περιοδικό της δημοσιογράφου Λιάννας Κανέλη, στους βράχους της Ιμιας, στις 25 του Μάη.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την επομένη της κρίσης, μαζί με τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επιχείρησε με συστηματικό τρόπο να αποκρύψει το γεγονός, πως στην περιοχή των Ιμίων έχει δημιουργηθεί μια γκρίζα ζώνη σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία. Οι αμφισβητήσεις που προβάλλει η Αγκυρα για την κυριαρχία στην περιοχή, πρέπει να σημειωθεί ότι υιοθετούνται από την Ουάσιγκτον, η οποία σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει την πάγια θέση της, πως το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από μια συναινετική διαδικασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τη θέση αυτή επανέλαβε προ ημερών, για μια ακόμη φορά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Μπερνς, όταν, με αφορμή την αναγγελία της πραγματοποίησης της συναυλίας, ρωτήθηκε για την αμερικανική στάση, από Ελληνα δημοσιογράφο.

Το θέμα αυτό τέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση χτες κατά την καθημερινή συζήτηση των δημοσιογράφων με τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα. Ο υπουργός, ακολουθώντας την πάγια τακτική της κυβέρνησης, συνέχισε και χτες να αρνείται να αναφερθεί στην ουσία του θέματος, που είναι η παγίωση της περιοχής ως"γκρίζας ζώνης" και όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Ν. Μπερνς, απλώς επανέλαβε πως "η πολιτική της κυβέρνησηςγι' αυτό το θέμα είναι γνωστή".

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συναυλίας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, απλώς επιχείρησε να το μεταφέρει έξω από την ουσία του, η οποία δεν είναι άλλη από το αν τελικά υπάρχει το δικαίωμα της πραγματοποίησής της. Ο Δ. Ρέππας, απλώς θέλησε να σχολιάσει με σκωπτικό τρόπο της "πατριωτικές" διαθέσεις διάφορων καλλιτεχνών, οι οποίοι, αν και δεν έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους, "ανακάλυψαν" την Ιμια.

Ομως, η επισήμανση του υπουργού δεν ήταν εύστοχη, καθώς δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα, αν με την επισήμανσή του περί αστράτευτων καλλιτεχνών εννοεί τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Θ. Μικρούτσικο. Αστοχη ήταν η απάντηση του Δ. Ρέππα και όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ειδική διαδικασία, προκειμένου να πάει κανείς σε αυτές τις βραχονησίδες. "Θέλω, είπε, να δείξουμε περισσότερη ευθύνη και σοβαρότητα σ' αυτό τον τόπο". Και σίγουρα έχει δίκιο ο Δ. Ρέππας, μόνο που το παράδειγμα περί σοβαρότητας πρέπει να το δείξει πρώτα η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ