Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο οδοστρωτήρας της ΔΕΗ απειλεί τον Αραχθο

Τα υδροηλεκτρικά έργα της Επιχείρησης έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την όποια σκέψη για ήπια τουριστική ανάπτυξη, που συζητείται τόσα χρόνια χωρίς να υλοποιείται, επειδή η Βόρεια Ελλάδα ήταν στα αζήτητα

Εργα και ημέρες της Δημόσιας Εταιρίας Ηλεκτρισμού συνέχεια... Φαίνεται πως η εν λόγω εταιρία έχει προγραμματίσει να εξαφανίσει ό,τι όμορφο και σημαντικό έχει τούτος ο τόπος. Αν φτιάχναμε έναν κατάλογο των περιβαλλοντικών καταστροφών που έχει προξενήσει την τελευταία εικοσαετία, θα γεμίζαμε τη σελίδα. Κι όλα με την "καραμέλα" της... ανάπτυξης.Μια έννοια που τόσο κακομεταχειρίστηκε το μεταπολεμικό κράτος,ώστε να 'χει καταντήσει ο σύγχρονος εφιάλτης της Ελλάδας. Ο Αραχθος,όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το επόμενο θύμα της ΔΕΗ. Ηδη από τη δεκαετία του εβδομήντα με το υδροηλεκτρικό φράγμα στο Πουρνάρι Αρτας,άλλαξε ο τρόπος διαχείρισης νερού με σημαντικές επιπτώσεις. Να θυμίσουμε ότι πριν από εφτά χρόνια η λειτουργία και των τριών μονάδων του εργοστασίου προκάλεσε ένα ερμητικό κύμα στον ποταμό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία Τσιγγανόπουλα που έτυχε να παίζουν. Το θέμα ξεχάστηκε γρήγορα, γιατί η ζωή των μειονοτικών κοστολογείται φτηνά από τους μπακάληδες της εξουσίας.

Εμπρός για νέα έργα

Οι "τεχνοκράτες" λοιπόν της εταιρίας σκέπτονται να κατασκευάσουν άλλα τέσσερα φράγματα, συνολικής έκτασης 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που θα επικοινωνούν επιφανειακά και υπόγεια μεταξύ τους. Ενα παλιότερο σχέδιο που ξαναβγήκε από το συρτάρι την τρίτη τετραετία της σοσιαλνεοφιλελεύθερης οπερέτας που αυτοαποκαλείται κυβέρνηση. Το πρώτο από τα τέσσερα, στον Αγ. Νικόλαο Δαφνωτής, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας βρίσκεται στο στάδιο προέγκρισης. Προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμο το 2003. Θα έχει ύψος 114 μέτρα, έκταση 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα (η τεχνητή λίμνη) και όγκο 185 εκατ. κυβικά μέτρα (ο ταμιευτήρας).

Το περιβάλλον στ' αζήτητα

Η νέα παρέμβαση θα επιφέρει αλλαγές όχι μόνο στο μικρόκλιμα,αλλά και την αισθητική του τοπίου.Ο ταμιευτήρας θα είναι μια ανάσα από τη χαράδρα του Αραχθου.Κάτι που μεταφράζεται με "τεράστια πίεση των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων σε βάρος του οικοσυστήματος". Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έγινε για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου. Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται η"διακοπή της συνέχειας του παραποτάμιου συστήματος και της αλληλοδιαδοχής πλημμυρικών παροχών - τέλειας ξηρασίας, τη μεταβολή συνθηκών υγρασίας και τον αποκλεισμό της κίνησης των υδρόβιων οργανισμών". Τα έργα της ΔΕΗ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την όποια σκέψη για ήπια τουριστική ανάπτυξη,που συζητείται τόσα χρόνια χωρίς να υλοποιείται, επειδή η Βόρεια Ελλάδα ήταν στα αζήτητα. Εχει προταθεί η συγκεκριμένη χαράδρα να συμπεριληφθεί στους προστατευόμενους οικότοπους (NATURA 2000) μαζί με τον Καλαμά και την Κατάρα,που ήδη έχουν ενταχθεί. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ενδιαφέρον για την περιοχή εξαιτίας του όψιμου ενδιαφέροντος διάφορων γελοίων "μακεδονομάχων" που ανακαλύπτουν εχθρούς - φαντάσματα κλείνοντας τα μάτια στον πραγματικό εχθρό που δεν είναι άλλος από την αναλγησία του ελληνικού κράτους.

Η προσβολή της ιστορικής μνήμης

Η περιοχή της Πλάκας που θα κατακλυστεί από τη συγκέντρωση των νερών δεν είναι ένα τυχαίο μέρος. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έγιναν ονομαστές μάχες. Με τη Συνθήκη του Βερολίνου ο Αραχθος αποτέλεσε φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας. Εξήντα χρόνια μετά, το ποτάμι χώρισε τον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ.Το Γενάρη του '44 στην Πλάκα έγιναν αιματηρές μάχες και αμέσως μετά έγινε η Συνδιάσκεψη της Πλάκας με συμμετοχή των ΕΑΜ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ και των Αγγλων, όπου τορπιλίστηκε για ακόμα μια φορά η προσπάθεια ενοποίησης των ελληνικών στρατευμάτων. Οι μνήμες αυτές είναι "χαραγμένες" στο κτίριο του τελωνείου δίπλα στη γέφυρα. Και τα δυο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα,όμως θα πνιγούν από τη ΔΕΗ που δεν τη νοιάζει η ιστορία του τόπου. Η μήπως πρέπει να διαγραφεί διά παντός η ηρωική αυτή εποχή της Εθνικής Αντίστασης και να έρθουμε σε μια οργουελιανή κοινωνία, όπου τη μνήμη και την ιστορία θα καθορίζουν εντεταλμένοι προγραμματιστές που θα κατοικοεδρεύουν στου Μαξίμου, τη Χ. Τρικούπη και τη Ρηγίλλης, εντολοδόχοι των Βρυξελλών και άλλων κέντρων και παράκεντρων; Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, το Ελληνικό τμήμα του διεθνούς οργανισμού για την προστασία μνημείων (ICOMOS) και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αντιδρούν. Ας ενώσουμε και τη δική μας φωνή μαζί τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα αποζημιωθούν για τις ζημιές του παγετού; (2012-02-07 00:00:00.0)
Κάθε γωνιά και ιστορία (2008-07-05 00:00:00.0)
ΠΡΟΣΦΟΡΑ (2003-08-31 00:00:00.0)
Παγετός και κυβέρνηση «έκαψαν» τους αγρότες (2002-01-12 00:00:00.0)
«Βουλιάζει» στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη (2001-02-11 00:00:00.0)
Γεφύρι σε ...μετακόμιση (1997-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ