ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κρούσμα" λιτότητας και στο ΕΪΤΖ!

"Ολομέτωπη αντεπίθεση - Πανανθρώπινη επαγρύπνηση", ήταν το σύνθημα της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛ, εξετάζοντας τον "εξορθολογισμό των δαπανών" σε ένα Κέντρο που έχει στο επίκεντρό του το ΕΪΤΖ

Ούτε χτες, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία για τον προϋπολογισμό του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), που αποτελεί και το κεντρικό όργανο ελέγχου των λοιμωδών νόσων - πρωτίστως του ΕΪΤΖ - καθώς και το όργανο άσκησης της ανάλογης πολιτικής.

Βέβαια, μέσα στο "εκσυγχρονιστικό αλαλούμ" - που υπόσχεται το δήθεν νοικοκύρεμα κάποιων τομέων της δημόσιας ζωής - μπορεί και να φαίνεται... φυσιολογικό να μην μπορεί η κυβέρνηση να δώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία. Ομως τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) την είχε αφιερώσει στα Λοιμώδη Νοσήματα και το σύνθημά της ήταν "Ολομέτωπη Αντεπίθεση - Πανανθρώπινη Επαγρύπνηση".

Το σύνθημα της ΠΟΥ υιοθετεί και στο μήνυμά του ο υπουργός Υγείας Πρόνοιας Κ. Γείτονας,με τη διαβεβαίωση ότι "η χώρα μας πιστή στις οδηγίες και στις συστάσεις της ΠΟΥ... έχει ενισχύσει όλους τους μηχανισμούς επιτήρησης και παρακολούθησης των λοιμωδών νοσημάτων".

Αλλα όμως αποκαλύφθηκαν στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Υγείας Θ. Κοτσώνη και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛ: Αποκαλύφθηκε, δηλαδή, ότι ο προϋπολογισμός του ΚΕΕΛ για το 1997 θα είναι ελλειμματικός, καθώς το βαρύτερο "κρούσμα" που αντιμετωπίζει είναι η λιτότητα της κυβέρνησης.

Παρά λοιπόν τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν έγινε σαφές ποια θα είναι η ακριβής επιχορήγηση προς το ΚΕΕΛ για το 1997. Τέσσερις μήνες μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του κράτους και ο αρμόδιος υφυπουργός υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός του ΚΕΕΛ (ύψους 1,3 δισ. δραχμών) βρίσκεται στο υπουργείο προς έγκριση!

Η ουσία βρίσκεται σε αυτό που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή ο "Ρ": Οτι δηλαδή τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας για το ΚΕΕΛ φτάνουν μόλις για τους μισθούς - και μάλιστα χωρίς αυξήσεις - των υπαλλήλων και για καμία άλλη δραστηριότητα.

Ανάμεσα σε αυτά που ακούστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη είναι και τα εξής:

  • Το 1996 υπήρχε ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Αναφοράς και ότι το 1997 θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛ.
  • Οτι το 1996 διατέθηκαν 350 εκατομ. δραχμές από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, 300 εκατομ. δραχμές ακόμη από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛ, σύνολο 650 εκατομ. δραχμές και ότι η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και φέτος. Ισχυρίστηκαν ότι θα δοθούν πέραν των 350 εκατομ. δραχμών από τον προϋπολογισμό του υπουργείου και ένα μέρος από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛ. Πέρσι ο προϋπολογισμός του ΚΕΕΛ ανήλθε σε 1,2 δισ. δραχμές. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου διατείνονταν ότι ο προϋπολογισμός για το 1997 δε θα είναι ελλειμματικός. Οταν όμως ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους το ακριβές ποσό που δόθηκε στο ΚΕΕΛ το πρώτο τρίμηνο του 1997, είπαν μόνο ότι "είναι ανάλογο του συνολικού ποσού που ζητήθηκε".

Το σίγουρο είναι ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως το ΚΕΕΛ θα είναι "μείον για το 1997". Βέβαια ο Θ. Κοτσώνης το αρνήθηκε, λέγοντας ότι θα γίνει "εξορθολογισμός των δαπανών", δηλαδή περικοπές σε άλλους τομείς.

Τα κρούσματα

Κατά τα άλλα, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, σημειώθηκε στη συνέντευξη ότι δεν υπάρχει αυξητική τάση. Μέχρι το τέλος του 1996, έχουν δηλωθεί συνολικά 1.513 άτομα, εκ των οποίων 1.490 είναι έφηβοι και ενήλικες και 23 παιδιά. Συνεχής αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων στις γυναίκες (7% το 1986, 18% το 1996), γεγονός που δείχνει ότι το ΕΪΤΖ δεν είναι πλέον νόσος των ομοφυλόφιλων.

Φαρμακερή και αντικοινωνική πολιτική

Ψήφισμα εκπροσώπων έξι φαρμακευτικών συλλόγων, που καλούν τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να συγκαλέσει άμεσα γενικές συνελεύσεις, όπου θα συζητηθούν η στρατηγική και η αγωνιστική τακτική του κλάδου

"Η κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε και με εκείνα που ετοιμάζει, επιχειρεί να συρρικνώσει παραπέρα το λεγόμενο κράτος πρόνοιας, που αφού το υπονομεύσει το διαλύει".

Την εκτίμηση αυτή έκαναν οι φαρμακοποιοί των Συλλόγων Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Λευκάδας και Κέρκυρας σε σύσκεψη που έκαναν στην Ηγουμενίτσα. Στο ψήφισμα που εξέδωσαν, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση διατείνεται μεν την αναβάθμιση της περίθαλψης, στην πραγματικότητα, όμως, έχει ως στόχο μόνο τον περιορισμό των δαπανών για την υγεία, αντιμετωπίζοντάς την όχι σαν κοινωνικό αγαθό αλλά σαν εμπόρευμα. "Οσον αφορά το φάρμακο - τονίζουν - τόσο τα μέτρα που πάρθηκαν όσο και εκείνα που ετοιμάζονται, έχουν αντικοινωνικό χαρακτήρα, θα οδηγήσουν σε αφανισμό μεγάλο αριθμό φαρμακείων και θα μεγιστοποιήσουν τα ήδη μεγάλα προβλήματα της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, ενώ, αντίθετα, θα πολλαπλασιάσουν την ασυδοσία και τα ήδη μεγάλα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου και των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών".

Οι φαρμακοποιοί διεκδικούν μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους "μέτρα και πόρους, στην κατεύθυνση μιας πραγματικά κοινωνικής πολιτικής". Παράλληλα, καλούν το Διοικητικό Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) να εγκαταλείψει την τακτική της προσπάθειας επίλυσης των προβλημάτων, στη βάση των δημοσίων σχέσεων, να στραφεί στην ανάπτυξη ενός διεκδικητικού κινήματος των φαρμακοποιών, να οργανώσει περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα και να συγκαλέσει άμεσα γενική συνέλευση με την παρουσία μελών των ΔΣ των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων, όπου θα συζητηθούν η στρατηγική και η αγωνιστική τακτική του κλάδου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι φαρμακοποιοί - μέλη των έξι συλλόγων ζητούν, μεταξύ άλλων: Τη μη εφαρμογή του νόμου που καθιερώνει λίστα χορηγουμένων φαρμάκων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τη μείωση της συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων από 25% σε 10% για συνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ανέργους. Την Ενιαία Συλλογική Σύμβαση με όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Την ανακοστολόγηση όλων των κυκλοφορούντων φαρμάκων, αλλά και την κοστολόγηση των νέων με πραγματικά κοστολογικά κριτήρια. Αυστηρές προδιαγραφές και μόνο με επιστημονικά κριτήρια στη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στα νέα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα. Ακόμη, αντιτίθενται στη δέσμη μέτρων που προτείνονται από την κυβέρνηση και επιτίθενται στο εισόδημα του φαρμακοποιού (κατάργηση σταθερής λιανικής τιμής, κλιμακωτό ποσοστό κέρδους, μείωση ποσοστού κέρδους).

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με χτεσινή ανακοίνωσή του και με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις φαρμακευτικές δαπάνες των δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζεται πρόθυμος για "έναν ανοιχτό ειλικρινή και συγκεκριμένο διάλογο" και αυτό "αρκεί να υπάρξει από κυβερνητικής πλευράς η αναγκαία βούληση".

Τα θέματα που προτείνει για διάλογο ο ΠΦΣ είναι: Οι σπατάλες ακριβών φαρμάκων στα κρατικά νοσοκομεία, οι - όπως αναφέρει - εκατοντάδες χιλιάδες απόρων - "μαϊμούδων" και οι υπερβολικές ποσότητες συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Επίσης, αναφέρει τη με θεσμικό τρόπο αντιμετώπιση των κυκλωμάτων και τον εκσυγχρονισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Η "παγκοσμιοποίηση" κατέστρεψε τα εθνικά συστήματα υγείας

Διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας

Η ανάπτυξη του εμπορίου σε παγκόσμια κλίμακα - η "παγκοσμιοποίηση της οικονομίας" που λέει και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης - οι αλλαγές στην οικολογία και οι τεράστιες μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων, είναι οι κύριες αιτίες για την εξάπλωση των μολύνσεων στο σύγχρονο κόσμο. Επίσης, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των πόλεων - που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες - καθώς και η "επίμονη φτώχεια", εκθέτουν εκατομμύρια ανθρώπων στην απειλή μολύνσεων.

Οι παραπάνω επισημάνσεις περιέχονται στο χτεσινό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας, την οποία γιορτάζει κάθε χρόνο, στις 7 του Απρίλη, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΟΗΕ εμφανίζεται ευχαριστημένος για την εξάλειψη ή τον έλεγχο σοβαρών λοιμωδών νόσων (ευλογιά, λέπρα, πολιομυελίτιδα) αλλά ανησυχεί καθώς οι μολυσματικές ασθένειες είναι η κύρια αιτία θανάτων στον κόσμο. Εχουν εμφανιστεί γύρω στις 30 νέες μολυσματικές ασθένειες (ιοί "έμπολα" και ΕΪΤΖ) ενώ επιστρέφουν με δραματικό τρόπο ασθένειες - όπως η διφθερίτιδα και η φυματίωση - σε περιοχές όπου είχαν εξαλειφθεί.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ - αν και αναφέρει ότι αυτή η επανεμφάνιση των λοιμωδών νόσων εμφανίστηκε σε χώρες όπου καταστράφηκαν τα εθνικά τους συστήματα και τώρα υπάρχουν πολιτικές αναταραχές εντούτοις αποφεύγει να αναφερθεί πού σημειώθηκαν αυτές οι καταστροφές. Πριν ένα χρόνο ο διευθυντής της ΠΟΥ στην Ευρώπη, Τζο Ασβαλντ, έλεγε απερίφραστα: "Διαπιστώνουμε (στην Ανατολική Ευρώπη) σήμερα μια απίστευτη επανεμφάνιση λοιμωδών νόσων που πιστεύαμε ότι είχαμε υπερνικήσει... Τα συστήματα υγείας ήταν κρατικά, με συνέπεια την κατάρρευση και των υπηρεσιών πρόληψης νοσημάτων που ήταν ικανοποιητικού επιπέδου στην πρώην Σοβιετική Ενωση".

Σε αδρές γραμμές περιγράφονται, με άλλα λόγια, οι επιπτώσεις της "παγκοσμιοποίησης της οικονομίας" στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, που από όλους θεωρείται κοινωνικό αγαθό, αλλά στην πράξη παραβιάζεται και υποκύπτει στους κανόνες της άγριας αγοράς.

  • Μηνύματα για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας έστειλαν χτες η ΝΔ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Μέρες δράσης και αγώνα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

"Η 7η Απρίλη βρίσκει τον πλανήτη σε δραματική κατάσταση. Πόλεμοι, φτώχεια, αρρώστιες, εξαθλίωση, ανεργία. Αιτία, η απάνθρωπη εκμετάλλευση εκατομμυρίων ανθρώπων από τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, ο οδοστρωτήρας της "νέας τάξης πραγμάτων"".

Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη (χτεσινή) Παγκόσμια Μέρα Υγείας. "Αλλά και τις "προηγμένες" και "πολιτισμένες" χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, η Παγκόσμια Μέρα Υγείας τις βρίσκει με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να ζητούν μια οποιαδήποτε δουλιά, με εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους να κοιμούνται στους δρόμους, με πάνω από 50 εκατομμύρια πολίτες αυτών των χωρών να ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, με πάνω από 20 εκατομμύρια ανέργους. Αποτελεί υποκρισία να μιλάνε για πρόληψη και για φροντίδα υγείας μπροστά σ' αυτή την τραγική κατάσταση. Αποτελεί ασέβεια και πρόκληση απέναντι σ' όλους αυτούς τους ανθρώπους, απέναντι στους λαούς".

"Η Παγκόσμια Μέρα Υγείας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, βρίσκει τη χώρα μας στη μέγκενη του Μάαστριχτ, που επιβάλλει δραματικές περικοπές των κρατικών δαπανών για υγεία - πρόνοια, που επιβάλλει συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, για να διευκολύνει το ιδιωτικό κεφάλαιο να κερδοσκοπεί και να παίρνει στα χέρια του την υγεία του λαού. Οποιος δεν έχει να πληρώσει, δε βρίσκει θέση ούτε καν στους διαδρόμους και στα ράντζα των νοσοκομείων. Αδυνατεί να αγοράσει ακόμη και τα αναγκαία φάρμακα. Το ισχύον ανεπαρκές σύστημα υγείας δέχεται βαριά πλήγματα και με το νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με τον εμπαιγμό - παγίδα του "κοινωνικού διαλόγου" για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το ΚΚΕ προτείνει έναν άλλο διάλογο, το διάλογο του αγώνα. Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους δεν πρόκειται να επιτρέψουν να μετατραπεί η υγεία του λαού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Σύντομα η πάλη αυτή θα μαζικοποιηθεί και θα δυναμώσει, θα συντονιστεί και σε γενικότερους στόχους. Κάθε χρόνο οι Παγκόσμιες Μέρες Υγείας, από μέρες ακαδημαϊκών συζητήσεων και μίζερων απολογισμών, θα γίνουν μέρες δράσης και αγώνα".

Εκλογές στους οδοντιάτρους

Η ετήσια γενική συνέλευση και οι αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, για την τριετία 1997-2000, πραγματοποιείται στις 12-13 Απρίλη. Η γενική συνέλευση θα γίνει στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" και οι αρχαιρεσίες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ομοσπονδίας (Θεμιστοκλέους 38).

Οι κομμουνιστές και οι προοδευτικοί οδοντίατροι υποστηρίζουν την Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντιάτρων.Επίσης παίρνουν μέρος και οι παρατάξεις: "Αναγέννηση","Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Οδοντιάτρων","Ευρωπαϊκή Ενωση Εμφυτευματολόγων" και "Πανελλήνιος Ενωτικός Συνδυασμός".

Κινητοποιήσεις στους παιδικούς σταθμούς

Εικοσιτετράωρη απεργία έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς, που αντιτίθενται με τη μεταφορά τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την Πέμπτη 10 Απρίλη οι εργαζόμενοι διοργανώνουν συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 5.30 μμ. Στις 14 Απρίλη θα κάνουν 24ωρη απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση (ώρα 11 πμ) στην πλατεία Βάθης και πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Στις 16 Απρίλη διοργανώνουν συλλαλητήριο, ώρα 5.30 μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σύσκεψη υγειονομικών σωματείων

Σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά θα γίνει σήμερα στις 11 πμ στο ξενοδοχείο "Τιτάνια".

Θέματα της σύσκεψης είναι το νομοσχέδιο για την υγεία, το μισθολόγιο, οι προϋπολογισμοί και οι προσλήψεις. Στις 2 μμ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ θα συναντηθεί με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδη, ενώ αύριο και την Πέμπτη θα μεταβεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Πιερία για την πραγματοποίηση συνελεύσεων στα σωματεία.

Ταξίδι ταλαιπωρίας για εξετάσεις ρουτίνας

Υπερήλικες συνταξιούχοι του ΙΚΑ από την Κοζάνη υποχρεώνονται να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για εξετάσεις

Στη Θεσσαλονίκη είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Κοζάνης για να κάνουν ορισμένες εξετάσεις ρουτίνας, όπως καταγγέλλει σε ψήφισμα διαμαρτυρίας ο τοπικός Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι εξετάσεις αφορούν έλεγχο οστεοπόρωσης, οφθαλμολογικές εξετάσεις, δερματολογικές, ενδοκρινολογικές και γαστρεντερολογικές.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης και Περιχώρων απέστειλε ψήφισμα διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ και στη διεύθυνση του παραρτήματος του Ιδρύματος στην περιοχή, στο οποίο επισημαίνουν: "Διαπιστώσατε κι εσείς πως ελάχιστοι πάνε στη Θεσσαλονίκη, διότι οι περισσότεροι είμαστε υπερήλικες και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε. Επίσης, τα έξοδα που θα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ για τα εισιτήρια είναι περισσότερα, αλλά και για μας η διαμονή, η διατροφή, η μετακίνηση εντός Θεσσαλονίκης κοστίζουν πολύ. Κατά συνέπεια, μας στερείτε ουσιαστικά τη στοιχειώδη υγεία και περίθαλψη. Οταν για μία ζωή πληρώναμε ασφάλιστρα και τώρα με την πενιχρή σύνταξη μας αφήνετε ακάλυπτους, μας ωθείτε στην απελπισία. Γι' αυτό - καταλήγει το ψήφισμα - σας παρακαλούμε να επιτρέψετε να γίνονται εδώ οι εξετάσεις και να σταματήσει πλέον η ταλαιπωρία".

Κι άλλες διαμαρτυρίες

Την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση καταγγέλλουν σε ανακοινώσεις τους η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και το Σωματείο Συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΤΕΑΜ - ΙΚΑ)."Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του εκσυγχρονιστή κ. Σημίτη περισφίγγει αβάσταχτα το λαιμό των συνταξιούχων και των εργαζομένων με απρόβλεπτες συνέπειες", τονίζεται στο ψήφισμα της Γ Τακτικής Απολογιστικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου Συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΤΕΑΜ - ΙΚΑ).

21ος και 19ος αιώνας

Ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας της Υγείας βγήκε ο πρώην υφυπουργός Υγείας Φρ. Παπαδέλης να δηλώσει ότι όχι μόνο συμφωνεί με την κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και να δώσει προεκτάσεις: "Το θέμα, είπε, αυτό κατά την άποψή μου δε θα πρέπει να μείνει μόνο στους γιατρούς, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής, αν θέλουμε η ελληνική κοινωνία να προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα".

Συμπέρασμα 1ο: Η μονιμότητα των νοσοκομειακών γιατρών υπήρξε το μεγαλύτερο "λάθος" του ΕΣΥ - για το οποίο ΕΣΥ ο Φρ. Παπαδέλης κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως συνδικαλιστής της ΕΙΝΑΠ.

Συμπέρασμα 2ο: Για όσους από τους συνδικαλιστικούς φορείς του υγειονομικού χώρου - και γενικότερα του δημοσίου - σφυρίζουν αδιάφορα για την κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών στο ΕΣΥ, μήπως πρέπει να "χτυπήσει κανένα καμπανάκι"; Οτι, δηλαδή, η κατάργηση της μονιμότητας των νοσοκομειακών γιατρών είναι ο προάγγελος της κατάργησης της δικής τους μονιμότητας;

Το ομολογεί ένας από αυτούς που - εμμέσως - συνέταξαν και το σημερινό σχέδιο νόμου για την υγεία.

Οσο για τον Φρ. Παπαδέλη ισχύει το γνωστό: Πού 'σουν νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι πρέπει να καταλάβουν πως άλλο ο 21ος αιώνας κι άλλο ο 19ος - δηλαδή ο Μεσαίωνας στις εργασιακές σχέσεις...

Συνέδριο χωρίς πρόγραμμα

Ανακοίνωση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" για το 16ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΥΓΥ - ΙΚΑ

Χωρίς κανένα προγραμματισμό για δράση για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων των εργαζομένων έληξε το 16ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥ - ΙΚΑ), που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 29 - 30 Μάρτη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ).

Η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΟΚ) - υπογραμμίζει η ΔΕΥ - το μόνο αίτημα που πρόβαλε ήταν η διεκπεραίωση των πλασματικών ωρών από τη διοίκηση του ΙΚΑ, ενώ στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Η ΔΕΥ κινήθηκε στη βάση υπεράσπισης των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών και της προάσπισης του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, προτείνοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που θα αφορά τα παρακάτω θέματα: Την τεράστια έλλειψη προσωπικού στα υποκαταστήματα και νοσοκομεία του ΙΚΑ. Τα αλλότρια καθήκοντα που εξασκούν οι νοσηλεύτριες. Την έλλειψη ακτινοπροστασίας στα ακτινολογικά τμήματα και τη λειτουργία τους χωρίς άδεια από το "Δημόκριτο" με κίνδυνο της ζωής των εργαζομένων και των ασθενών. Την τεράστια έλλειψη προσωπικού στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να μεθοδεύεται η ανάθεση του ελέγχου των συνταγογραφιών σε ιδιωτικές εταιρίες.

Η ΔΕΥ δηλώνει αποφασισμένη να αναπτύξει την πάλη ενάντια στην επιχείρηση ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση της υγείας, καθώς και ενάντια στο αντιλαϊκό μισθολόγιο που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση. Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Παλεύουμε για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ουσιαστική αύξηση στους βασικούς μισθούς, για μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και αύξηση των συντάξιμων αποδοχών".

Δώστε μια ευκαιρία στους πρόσφυγες

"Δώστε τους μια ευκαιρία". Αυτές οι τέσσερις λέξεις σχηματίζονται στις πικέτες που έχουν κρεμασμένες στο λαιμό τους τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας. Τα μέλη της οργάνωσης το Σάββατο - Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων - συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και ζήτησαν με αυτό τον τρόπο την προστασία των προσφύγων που έρχονται καθημερινά στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε με αφορμή την έναρξη της διεθνούς εκστρατείας της οργάνωσης για τους πρόσφυγες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας της "Νέας Μακεδονίας"...

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας της "Νέας Μακεδονίας" που εξέδιδε η "εταιρία" του γνωστού και μη εξαιρετέου ιδιοκτήτη της "Αυριανής", Γ. Κουρή και της Κατερίνας Βελλίδου, γνωστής, επίσης, ιδιοκτήτριας του Συγκροτήματος Βελλίδη που εξέδιδε τις εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" (συγκρότημα το οποίο οδηγήθηκε σε χρεοκοπία) αποφάσισε χτες το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η απόφαση προβλέπει να κατάσχονται τα φύλα της εφημερίδας "Νέα Μακεδονία" στην περίπτωση που οι Γ. Κουρής και Κ. Βελλίδου επιμείνουν στην έκδοση του φύλλου, παρά την απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση αυτή - πέραν των άλλων - σε πολιτικό επίπεδο αφήνει έκθετο τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο - γνωστό για τους πολιτικούς και ιδεολογικούς δεσμούς του με τον εκδότη της "Αυριανής" Γ. Κουρή - ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της "Νέας Μακεδονίας" και είχε σπεύσει να προκαταλάβει την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας πως είναι νόμιμη η έκδοση της "Νέας Μακεδονίας" από τον Γ. Κουρή! Αυτή η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Κ. Σημίτη, ως γνωστόν, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων της ΕΣΗΕΑ και των άλλων δημοσιογραφικών οργανώσεων για παρέμβαση στο ρόλο της Δικαιοσύνης. Τελικά, φαίνεται ότι το δικαστήριο πήρε υπόψη του την πραγματική κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ