Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "παγκοσμιοποίηση" κατέστρεψε τα εθνικά συστήματα υγείας

Διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας

Η ανάπτυξη του εμπορίου σε παγκόσμια κλίμακα - η "παγκοσμιοποίηση της οικονομίας" που λέει και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης - οι αλλαγές στην οικολογία και οι τεράστιες μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων, είναι οι κύριες αιτίες για την εξάπλωση των μολύνσεων στο σύγχρονο κόσμο. Επίσης, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των πόλεων - που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες - καθώς και η "επίμονη φτώχεια", εκθέτουν εκατομμύρια ανθρώπων στην απειλή μολύνσεων.

Οι παραπάνω επισημάνσεις περιέχονται στο χτεσινό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας, την οποία γιορτάζει κάθε χρόνο, στις 7 του Απρίλη, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΟΗΕ εμφανίζεται ευχαριστημένος για την εξάλειψη ή τον έλεγχο σοβαρών λοιμωδών νόσων (ευλογιά, λέπρα, πολιομυελίτιδα) αλλά ανησυχεί καθώς οι μολυσματικές ασθένειες είναι η κύρια αιτία θανάτων στον κόσμο. Εχουν εμφανιστεί γύρω στις 30 νέες μολυσματικές ασθένειες (ιοί "έμπολα" και ΕΪΤΖ) ενώ επιστρέφουν με δραματικό τρόπο ασθένειες - όπως η διφθερίτιδα και η φυματίωση - σε περιοχές όπου είχαν εξαλειφθεί.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ - αν και αναφέρει ότι αυτή η επανεμφάνιση των λοιμωδών νόσων εμφανίστηκε σε χώρες όπου καταστράφηκαν τα εθνικά τους συστήματα και τώρα υπάρχουν πολιτικές αναταραχές εντούτοις αποφεύγει να αναφερθεί πού σημειώθηκαν αυτές οι καταστροφές. Πριν ένα χρόνο ο διευθυντής της ΠΟΥ στην Ευρώπη, Τζο Ασβαλντ, έλεγε απερίφραστα: "Διαπιστώνουμε (στην Ανατολική Ευρώπη) σήμερα μια απίστευτη επανεμφάνιση λοιμωδών νόσων που πιστεύαμε ότι είχαμε υπερνικήσει... Τα συστήματα υγείας ήταν κρατικά, με συνέπεια την κατάρρευση και των υπηρεσιών πρόληψης νοσημάτων που ήταν ικανοποιητικού επιπέδου στην πρώην Σοβιετική Ενωση".

Σε αδρές γραμμές περιγράφονται, με άλλα λόγια, οι επιπτώσεις της "παγκοσμιοποίησης της οικονομίας" στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, που από όλους θεωρείται κοινωνικό αγαθό, αλλά στην πράξη παραβιάζεται και υποκύπτει στους κανόνες της άγριας αγοράς.

  • Μηνύματα για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας έστειλαν χτες η ΝΔ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ