Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναπροσαρμογή μισθώματος με... "καλή πίστη"

Ακόμη και όταν δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή του μισθώματος για τις επαγγελματικές μισθώσεις, η αναπροσαρμογή μπορεί να γίνει με βάση "άκυρη ρήτρα" του σχετικού συμβολαίου. Τα δύο μέρη (ιδιοκτήτης και ενοικιαστής) μπορούν να αναπροσαρμόσουν το μίσθωμα με "βάση την αρχή της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών" του άρθρου 288 του αστικού κώδικα. Αυτό έκρινε χτες κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Στο δικαστήριο υπέβαλε αγωγή ιδιοκτήτης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αυξηθεί το μίσθωμα με βάση το άρθρο 288 του αστικού κώδικα που αναφέρεται στην αρχή της καλής πίστης και των συναλλαγών. Ο νόμος 2041/92 προβλέπει αναπροσαρμογή σε ποσοστό όχι κατώτερο του 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και αυξήσεις σε ποσοστό 75% ετησίως του τιμαρίθμου. Στη συνέχεια ο ενοικιαστής έκανε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο και το Δ' Τμήμα έκρινε ότι η αίτηση πρέπει να απορριφθεί, γιατί μπορούν να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 288 του αστικού κώδικα, ενώ παράλληλα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε χτες ότι ο εκμισθωτής μπορεί να ζητήσει την αναπροσαρμογή του μισθώματος κατά το 288 άρθρο του αστικού κώδικα, εφόσον επήλθε αδιαμφισβήτητα από προβλεπτές ή απρόβλεπτες περιστάσεις ουσιώδης αύξηση της αξίας του ακινήτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ