ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Εξω το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική

Συγκέντρωση - καταγγελία στον Πειραιά από την ΠΕΔΥΕ και εργατικά σωματεία της πόλης και επίσης από τις οργανώσεις της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη

"Εξω το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική. "Οχι" στην επέμβαση την πολυεθνική". "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".

Με αυτά τα συνθήματα οι Πειραιώτες έδειξαν χτες τη δική τους αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό, που αγωνίζεται κατά του καθεστώτος Μπερίσα, το οποίο επέβαλαν και στήριξαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Οι διαδηλωτές, μέλη και φίλοι της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη που συνδιοργάνωσε το χτεσινό συλλαλητήριο με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Οικοδόμων, Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος και Συνταξιούχων ΙΚΑ, έκαναν πικετοφορία στους δρόμους του Πειραιά με κατεύθυνση το ΥΕΝ, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

Νωρίτερα στην πλατεία Κοραή χαιρετίζοντας το συλλαλητήριο ο γραμματέας της ΠΕΔΥΕ, Στάθης Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στο τρίτο κατά σειρά δραματικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, μετά τον πόλεμο του Κόλπου και την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Κατήγγειλε ότι ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν έναν ακόμα λαό, ενώ σημείωσε ότι αυτοί που εμφανίζονται σήμερα ως "σωτήρες" δεν είναι άλλοι από αυτούς που στήριξαν το δικτατορικό καθεστώς Μπερίσα. Τώρα θέλουν να καταστείλουν την προσδοκία του αλβανικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία, καλύτερη ζωή.

Ο αλβανικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί, συνέχισε ο ομιλητής, μπορούν και πρέπει να αντισταθούν στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων". Να επιβεβαιώσουν ότι, με την εξέγερσή τουςβρήκαν τη δύναμη, την αξιοπρέπεια, τη θέληση να ρυθμίσουν το μέλλον της χώρας τους. Να διαψεύσουν το "μήνυμα" των ΝΑΤΟικών ότι όποιος αντιστέκεται τσακίζεται.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους εκφράζεται η συμπαράσταση του κινήματος ειρήνης και καταδικάζεται η απόφαση για αποστολή στρατιωτικών - αστυνομικών δυνάμεων, που πάρθηκε, κάτω από το μανδύα του ΟΗΕ για να δώσει λύση υποταγής του αλβανικού λαού, χρησιμοποιώντας καιβία. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά τα σχέδια με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία, διεκδικώντας ειρήνη και φιλία για όλους τους λαούς των Βαλκανίων.

ΟΓΕ Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης μέλη της ΟΓΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μη στείλει Ελληνες στρατιώτες στην Αλβανία. Συγκλονισμένες από την τραγωδία που διαδραματίζεται στη γείτονα,οι γυναίκες - μέλη της ΟΓΕ, στο ψήφισμα που κατέθεσαν προς τον υπουργό καταγγέλλουν την αποστολή ελληνικών και ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Καταδικάζουν την κλιμάκωση του πολέμου στα Βαλκάνια που μέρα με τη μέρα δημιουργεί νέες εστίες έντασης ενός πολέμου που είναι δημιούργημα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με στόχο να επιβάλουν μια "νέα τάξη πραγμάτων", σε βάρος των λαών της Βαλκανικής και όλου το κόσμου. Απαιτούν επίσης από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση των βάσεων σε ελληνικό έδαφος, για την υποστήριξη πολεμικών επεμβατικών επιχειρήσεων.

Η κ. Ιωαννίδου εκφράζοντας όλα τα μέλη των Συλλόγων δήλωσε: "Καλό είναι οι τρίτοι να μην επεμβαίνουν στα εσωτερικά μιας ξένης χώρας. Αν θέλουν να βοηθήσουν ας στείλουν τρόφιμα και παιχνίδια σε μικρά παιδιά, ας καταγράψουν τις γνώσεις τους, αν πιστεύουν ότι είναι ανώτερη από αυτή της Αλβανίας, και να τους τη στείλουν. Σε καμία περίπτωση όμως να μη στείλουν στρατό, γιατί η ιστορία απέδειξε ότι αυτού του είδους η βοήθεια μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσει".

ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιδιώξεις, ευσεβείς πόθοι και συγκρούσεις...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ενώ Ουάσιγκτον και Ιταλία "εκτίθενται" παίρνοντας θέση κατά του Μπερίσα και υπέρ του Φίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Αριάν Σταρόβα επιχειρεί να τηρήσει τις ισορροπίες και να καθησυχάσει τη Ρώμη, ο Πρόεδρος της Αλβανίας επιχειρεί να επανεμφανιστεί ως ενεργός στο πολιτικό σκηνικό και ο Μπερλουσκόνι επιχειρεί να παίξει πολιτικά παιχνίδια, με μοχλό την ψηφοφορία για την έγκριση της αποστολής...

"Αρχισαν τα όργανα";

Ηνωμένες Πολιτείες και Ιταλία "εκτέθηκαν" προχτές και χτες: Η μεν Ουάσιγκτον με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, η δε Ρώμη με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Πιέρο Φασίνο.

Ο Μπερνς ξεπέρασε τον εαυτό του: Κάλεσε τους Αλβανούς πολίτες "να μην επεμβαίνουν στη διαδικασία σταθεροποίησης της χώρας και να προωθούν τις ανησυχίες τους μέσω διαλόγου" (!). Σε επίσημη δήλωσή του, τόνισε ότι "αποτελεί ευθύνη όλων των Αλβανών η εξασφάλιση της επιτυχίας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε με τη συμφωνία όλων των πολιτικών παρατάξεων της Αλβανίας μετά από μεσολάβηση του ΟΑΣΕ". Οι ΗΠΑ, είπε, είναι αποφασισμένες να εργαστούν με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης (...), ο καγκελάριος Βρανίτσκι θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στο συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για την επιστροφή κανονικής διακυβέρνησης σε όλα τα τμήματα της Αλβανίας (...), καλωσορίζουμε τη δημιουργία της πολυεθνικής δύναμης (...), τιμούμε την κυβέρνηση της Ιταλίας για τον ηγετικό της ρόλο στη διαδικασία της ανάπτυξης της πολυεθνικής δύναμης. Και κατέληξε, λέγοντας ότι "η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Αλβανία και το όχημα για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Φίνο".

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Ρώμη, ο Ιταλός υφυπουργός Πιέρο Φασίνο υιοθέτησε μια όψιμη αμερικανική θέση: Δήλωσε πως ο Σαλί Μπερίσα πρέπει να εγκαταλείψει την προεδρία, αλλά ότι η ιταλική κυβέρνηση δε θα ασκήσει πιέσεις για να επιτύχει την παραίτησή του. Η δήλωση προκάλεσε έντονο διάβημα από τον υπουργό Εξωτερικών (και σύμμαχο του Μπερίσα) Αριάν Σταρόβα:"Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ανεπίτρεπτη ανάμειξη του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών στα εσωτερικά θέματα της Αλβανίας. Αυτού του είδους η επέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Αλβανίας είναι ανεπίτρεπτη, ιδιαίτερα τώρα που η Ιταλία θα ηγείται της πολυεθνικής δύναμης, που αναμένεται στη χώρα".

Από την άλλη όμως, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των χωρών που θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη. "Εχουν άδικο" οι κυβερνήσεις να φροντίζουν, ώστε οι στρατιώτες τους να αποφύγουν τις νότιες περιοχές της χώρας, δήλωσε. "Οι απειλές κατά των Ιταλών στρατιωτών στην Αυλώνα, δεν είναι παρά λέξεις, είναι περισσότερο φανταστικές, παρά πραγματικές", πρόσθεσε ο Σταρόβα.

"Πυροτεχνήματα"...

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας, κυριάρχησε χτες η απόρριψη της πρότασης του Προέδρου Σαλί Μπερίσα για την κατάρτιση ενός νέου Σχεδίου Συντάγματος από την αλβανική αντιπολίτευση.

"Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε περί Συντάγματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελί Μάικο και πρόσθεσε ότι επείγει για τα κόμματα να επικεντρώσουν στους τρόπους σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα και στην προετοιμασία των εκλογών τον ερχόμενο Ιούνη. "Είναι παράλογο να μιλάμε περί Συντάγματος μία στιγμή κατά την οποία τα τανκς βρίσκονται στους δρόμους", κατέληξε ο Μάικο.

Ο Μπερίσα έχει καλέσει τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να μετάσχουν σήμερα Τετάρτη σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με θέμα την τροποποίηση του Συντάγματος.

ΟΜπερλουσκόνι...

Αν και η διαδικασία προετοιμασίας της πολυεθνικής βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, η αποστολή της έχει να αντιμετωπίσει αρκετά ακόμη προβλήματα - ένα εκ των οποίων θα είναι η εσωτερική πολιτική σύγκρουση στην ηγέτιδά της Ιταλία. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε χτες ότι η Συμμαχία για την Ελευθερία (μεγαλύτερο δεξιό κόμμα) θα καταθέσει δική της πρόταση και θα καταψηφίσει αυτήν της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της πολυεθνικής, στις ψηφοφορίες στη Γερουσία και τη Βουλή.

Η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά όχι στη Βουλή, όπου εξαρτάται από την ψήφο του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Το κόμμα του Φάουστο Μπερτινότι έχει αποσαφηνίσει πως θα ψηφίσει "όχι" στις δύο ψηφοφορίες.

Ο Μπερλουσκόνι ισχυρίστηκε ότι η Συμμαχία για την Ελευθερία, η οποία μέχρι τώρα ήταν υπέρ της αποστολής της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, άλλαξε στάση μετά τη δήλωση του Φασίνο, ότι η κυβέρνηση Πρόντι πιστεύει πως ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Καταστολή στο όνομα της "ανθρωπιστικής βοήθειας"

Η ελληνική δύναμη στα Τίρανα και στην Αυλώνα. Προς το παρόν δεν πάνε στρατευμένοι αλλά όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά

Την τελική της μορφή φαίνεται πως πήρε, μετά από πολλά μαγειρέματα, η διάταξη του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος που θα σταλεί στην Αλβανία.

Ωστόσο, πολλά είναι τα κενά, οι αντιφάσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα. Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Ιταλό ομόλογό του, συμφωνήθηκε το κύριο τάγμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να τοποθετηθεί στα Τίρανα,ενώ ένας λόχος θα σταλεί και στην Αυλώνα.Στόχος είναι οι πρώτες δυνάμεις να ξεκινήσουν για την Αλβανία στις αρχές της επόμενης βδομάδας. θα προηγηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ δεν προβλέπεται επικύρωση από τη Βουλή.

Για το ίδιο θέμα έκανε δηλώσεις και ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Ν. Αθανασάκης, ο οποίος ανέφερε ακόμα ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της ανάθεσης στις ελληνικές δυνάμεις της διασφάλισης των διόδων και των οδικών αξόνων στο νότο, όπως της Κακκαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής κλπ. Θέμα που είπε ότι θα συζητηθεί στην πορεία της επιχείρησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όταν ρωτήθηκε, προς τι τόσο ελληνικό ενδιαφέρον για τη διάταξη των δυνάμεων, τη στιγμή που διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν παίζει στο παιχνίδι των σφαιρών επιρροής στην Αλβανία. Παρέπεμψε το θέμα στα περί διασφάλισης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Πάντως, όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά και το μόνο βέβαιο είναι ότι ο φαύλος κύκλος της ελληνικής στρατιωτικής εμπλοκής στην Αλβανία ανοίγει. Εξάλλου, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο αύξησης της ελληνικής συμμετοχής, ενώ ο ένας μετά τον άλλο οι όροι που είχαν τεθεί από την ελληνική πλευρά παραμερίστηκαν. Η ελληνική δύναμη σε κάθε περίπτωση θα είναι υπό διοίκηση από άλλες δυνάμεις, δηλαδή δε θα είναι αυτοτελής η παρουσία της, ενώ και το αίτημα για συμβολική παρουσία στον νότο της Αλβανίας παραπέμπεται για αργότερα.

Οσον αφορά τη σύνθεση της ελληνικής δύναμης, φαίνεται πως σε πρώτη φάση τουλάχιστον δε θα σταλούν στρατεύσιμοι οπλίτες. Σύμφωνα επίσης με τον Α. Τσοχατζόπουλο, η συμμετοχή μονίμων στελεχών και έμμισθων οπλιτών είναι σε εθελοντική βάση, όπως σε εθελοντική βάση θα είναι, αν χρειαστεί και η συμμετοχή στρατευμένων που υπηρετούν τη θητείας τους, πράγμα που όπως πρόσθεσε μάλλον δε θα χρειαστεί. Ο υπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει πως μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει πάνω από χίλιες δηλώσεις συμμετοχής στην αποστολή μονίμων στελεχών και πενταετών οπλιτών, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής αποστολής οπλιτών θητείας. Ασαφές όμως είναι το τι σημαίνει "εθελοντική" συμμετοχή και κάτω από ποιες συνθήκες συγκεντρώνονται αυτές οι αιτήσεις εθελοντικής συμμετοχής.

Ερωτήματα όμως αφήνει και το σημείο των δηλώσεων του υπουργού Αμυνας, όπου ως αποστολή της πολυεθνικής δύναμης αναφέρει τον αφοπλισμό των πολιτών και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην προοπτική διεξαγωγής εκλογών. Μάλιστα, με τον τρόπο που τα αναφέρει διαφαίνεται το ενδεχόμενο η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας να είναι το μέσον εκβιασμού των εξεγερμένων για να παραδώσουν τα όπλα.

Χωρίς περιορισμούς

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από την Ιταλία, το επιχειρησιακό σχέδιο που έδωσε η Ιταλία στα επιτελεία των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων, προβλέπει την εξής διάρθρωση: Τίρανα: Ιταλία (θα έχει και τη διοίκηση), Γαλλία (μέρος των δυνάμεων της που θα έχει και την υποδιοίκηση), Τουρκία ένα τάγμα τοποθετημένο στο αεροδρόμιο, Ελλάδα, Αυστρία, Δανία. Σκόδρα: Ισπανία. Φιέρι: Τουρκία. Δυρράχιο: Γαλλία. Αυλώνα: Ιταλία και Ελλάδα (ένας λόχος υπό ιταλική διοίκηση). Αργυρόκαστρο: Ρουμανία.

Αυτή, όπως αναφέρεται, είναι η πρώτη φάση που θα αρχίσει την επόμενη βδομάδα, αλλά σταδιακά προβλέπεται η ανάπτυξη των δυνάμεων και σε άλλες πόλεις. Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα, δήλωσε ότι "για την τοποθέτηση των δυνάμεων δεν υφίστανται πολιτικοί περιορισμοί. Μια περιοχή αντί μιας άλλης, είναι μια επιλογή που επαφίεται στις στρατιωτικές επιλογές του επιτελείου".

Οσον αφορά την ακριβή ημερομηνία της μετάβασης, τόνισε ότι πρόκειται για στρατιωτικά σχέδια και ως εκ τούτου είναι απόρρητα.

Σχετικά με την Ελλάδα, αναφέρεται ότι σε δεύτερη φάση θα τοποθετήσει δυνάμεις στο Αργυρόκαστρο, την Κακκαβιά και την Κρυσταλλοπηγή.

Ερωτηματικό υπάρχει για το Ελμπασάν, όπου προβλέπεται να καλυφθεί από ελληνική στρατιωτική δύναμη, άγνωστο όμως πότε. Σήμερα αναμένεται στη Ρώμη να φθάσει από την Αθήνα δεκαμελής στρατιωτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να συζητήσει με τους Ιταλούς τις τελευταίες λεπτομέρειες.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Κανένας Ελληνας φαντάρος στην Αλβανία

Συγκέντρωση την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Αμυνας

Με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταλεί στρατιωτική πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία, με δήθεν σκοπό την "προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας" και την "αποκατάσταση" της τάξης, προωθείται το σχέδιο των ιμπεριαλιστών για να αποκαταστήσουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στην Αλβανία, που διατάραξε η εξέγερση του αλβανικού λαού.

Ενα σχέδιο για επέμβαση, που από τις πρώτες μέρες που εκδηλώθηκε η εξέγερση, ετοιμάστηκε και έλειπε μόνο η πρόφαση που την έδωσαν τα ανδρείκελα (Μπερίσα και Φίνο) των οποίων την εξουσία οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ εγκαθίδρυσαν και στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, όπως λένε αυτοί που πήραν την απόφαση, μένουν να κανονιστούν μόνο κάποιες λεπτομέρειες για να εγκατασταθούν οι 2.500 στρατιώτες που προβλέπει το σχέδιο.

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" καταγγέλλει αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (βλέπε ΕΕ και ΗΠΑ) γιατί: Στην ουσία αποτελεί μια εγκληματική ενέργεια ενάντια στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας. Ενός λαού που τα τελευταία χρόνια έβλεπε ότι η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα του πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Ενός λαού που εξαπατήθηκε από τις παρατράπεζες χάνοντας και τις τελευταίες του ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" καταγγέλλει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει ένα τάγμα στα πλαίσια της πολυεθνικής δύναμης. Ας μας απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός τι σχέση μπορεί να έχει η υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μας, ρόλο που πρέπει να έχει ο στρατός, με τη συμμετοχή του σε αποστολές έξω από τα σύνορά μας και μάλιστα για να υπερασπίσουν μια κατάσταση που ο ίδιος ο αλβανικός λαός δεν τη δέχεται.

Καλούμε τη νεολαία να εκφράσει αγωνιστικά την αλληλεγγύη του προς τον αλβανικό λαό. Να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" την Κυριακή 13/4/97 και ώρα 12:00 έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Να απαιτήσουμε:

- Κανένας Ελληνας φαντάρος στην Αλβανία

- Εξω τώρα το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα κάθε λαού να χαράζει μόνος το δρόμο του. Οι λαοί δε χρειάζονται προστάτες και χωροφύλακες. Χρειάζονται Ειρήνη - Φιλία - Συνεργασία για να μπορούν να ζήσουν σ' ένα κόσμο καλύτερο, έτσι όπως ο καθένας μας τον ονειρεύεται.

Στη Λαμία

Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας καλεί όλους του Λαμιώτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, 9 Απρίλη στις 7:30μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας.Στον ίδιο χώρο και την ίδια μέρα οι Λαμιώτες θα μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα ή φάρμακα για τη δεύτερη αποστολή της ΕΕΔΥΕ στο λαό της Αλβανίας.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Παράδοξο να ... μην επέμβουμε!

Πλήρης στήριξη στην κυβερνητική επιλογή από τον Ν. Κωνσταντόπουλο

Την απόφαση του ΣΥΝ, να στηρίξει την κυβερνητική επιλογή για επέμβαση στη γειτονική Αλβανία, με τη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί εκεί, μετέφερε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, σε συνάντηση που είχαν χτες στο ΥΕΘΑ.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε πως το κόμμα του "υποστηρίζει την ανάγκη να είναι η Ελλάδα παρούσα, γιατί σε μια διεθνή αποστολή, που ζήτησε η οικουμενική κυβέρνηση στην Αλβανίας, που την αποφάσισε ο ΟΗΕ και στην οποία μετέχουν και άλλες χώρες, θα ήταν παράδοξο να μην μετέχει η Ελλάδα" υιοθετώντας τη σχετική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε απλά να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η όλη διαδικασία και να έχει περιορισμένη διάρκεια η παραμονή των στρατιωτικών δυνάμεων.

"Μετέωρα" τα προσχήματα

Ο ελληνοϊταλικός συμβιβασμός για την κατανομή των τμημάτων της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση μιας επικίνδυνης και αδιευκρίνιστων πολιτικών στόχων αποστολής.

Το πρόσχημα, πως η αποστολή οργανώνεται για την ασφαλή διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν πείθει πια κανέναν, καθώς οι ελληνοϊταλικοί διαγκωνισμοί "ακούστηκαν" και κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τη διαμάχη για το ποιος θα βοηθήσει περισσότερο! Σε "δύσκολη" θέση ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Ν. Αθανασάκης, όταν ρωτήθηκε "ποιοι είναι εκείνοι οι ανθρωπιστικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αντιπαράθεση για το ποιος θα πάει πού" υποστήριξε: "Υπάρχουν τα δεδομένα της κατάστασης στην Αλβανία. Υπάρχουν τα δεδομένα των απαιτήσεων που υπάρχουν στην Αλβανία. Κάνοντας μια ανάλυση της κατάστασης αυτής, πιστεύουμε πως ο ρόλος της ελληνική δύναμης μπορεί να είναι σ' αυτές τις περιοχές ουσιαστικότερος".

Στην Αθήνα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν την ανησυχία τους για το όλο εγχείρημα και επισημαίνουν τις αποστάσεις που, τώρα, επιχειρεί να κρατήσει ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ και πρωτεργάτης της αποστολής Φ. Βρανίτσκι. Ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει καταγράψει τις έντονες ανησυχίες του για την "υποδοχή" που θα τύχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της πολυεθνικής, είτε από τις οργανωμένες ομάδες του κοινού εγκλήματος, είτε από άλλες ομάδες με πολιτικούς στόχους, οι οποίες έχουν ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία προβοκάτσιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ