Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Εξω το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική

Συγκέντρωση - καταγγελία στον Πειραιά από την ΠΕΔΥΕ και εργατικά σωματεία της πόλης και επίσης από τις οργανώσεις της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη

"Εξω το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική. "Οχι" στην επέμβαση την πολυεθνική". "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".

Με αυτά τα συνθήματα οι Πειραιώτες έδειξαν χτες τη δική τους αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό, που αγωνίζεται κατά του καθεστώτος Μπερίσα, το οποίο επέβαλαν και στήριξαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Οι διαδηλωτές, μέλη και φίλοι της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη που συνδιοργάνωσε το χτεσινό συλλαλητήριο με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Οικοδόμων, Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος και Συνταξιούχων ΙΚΑ, έκαναν πικετοφορία στους δρόμους του Πειραιά με κατεύθυνση το ΥΕΝ, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

Νωρίτερα στην πλατεία Κοραή χαιρετίζοντας το συλλαλητήριο ο γραμματέας της ΠΕΔΥΕ, Στάθης Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στο τρίτο κατά σειρά δραματικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, μετά τον πόλεμο του Κόλπου και την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Κατήγγειλε ότι ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν έναν ακόμα λαό, ενώ σημείωσε ότι αυτοί που εμφανίζονται σήμερα ως "σωτήρες" δεν είναι άλλοι από αυτούς που στήριξαν το δικτατορικό καθεστώς Μπερίσα. Τώρα θέλουν να καταστείλουν την προσδοκία του αλβανικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία, καλύτερη ζωή.

Ο αλβανικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί, συνέχισε ο ομιλητής, μπορούν και πρέπει να αντισταθούν στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων". Να επιβεβαιώσουν ότι, με την εξέγερσή τουςβρήκαν τη δύναμη, την αξιοπρέπεια, τη θέληση να ρυθμίσουν το μέλλον της χώρας τους. Να διαψεύσουν το "μήνυμα" των ΝΑΤΟικών ότι όποιος αντιστέκεται τσακίζεται.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους εκφράζεται η συμπαράσταση του κινήματος ειρήνης και καταδικάζεται η απόφαση για αποστολή στρατιωτικών - αστυνομικών δυνάμεων, που πάρθηκε, κάτω από το μανδύα του ΟΗΕ για να δώσει λύση υποταγής του αλβανικού λαού, χρησιμοποιώντας καιβία. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά τα σχέδια με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία, διεκδικώντας ειρήνη και φιλία για όλους τους λαούς των Βαλκανίων.

ΟΓΕ Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης μέλη της ΟΓΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μη στείλει Ελληνες στρατιώτες στην Αλβανία. Συγκλονισμένες από την τραγωδία που διαδραματίζεται στη γείτονα,οι γυναίκες - μέλη της ΟΓΕ, στο ψήφισμα που κατέθεσαν προς τον υπουργό καταγγέλλουν την αποστολή ελληνικών και ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Καταδικάζουν την κλιμάκωση του πολέμου στα Βαλκάνια που μέρα με τη μέρα δημιουργεί νέες εστίες έντασης ενός πολέμου που είναι δημιούργημα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με στόχο να επιβάλουν μια "νέα τάξη πραγμάτων", σε βάρος των λαών της Βαλκανικής και όλου το κόσμου. Απαιτούν επίσης από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση των βάσεων σε ελληνικό έδαφος, για την υποστήριξη πολεμικών επεμβατικών επιχειρήσεων.

Η κ. Ιωαννίδου εκφράζοντας όλα τα μέλη των Συλλόγων δήλωσε: "Καλό είναι οι τρίτοι να μην επεμβαίνουν στα εσωτερικά μιας ξένης χώρας. Αν θέλουν να βοηθήσουν ας στείλουν τρόφιμα και παιχνίδια σε μικρά παιδιά, ας καταγράψουν τις γνώσεις τους, αν πιστεύουν ότι είναι ανώτερη από αυτή της Αλβανίας, και να τους τη στείλουν. Σε καμία περίπτωση όμως να μη στείλουν στρατό, γιατί η ιστορία απέδειξε ότι αυτού του είδους η βοήθεια μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ