Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Καταστολή στο όνομα της "ανθρωπιστικής βοήθειας"

Η ελληνική δύναμη στα Τίρανα και στην Αυλώνα. Προς το παρόν δεν πάνε στρατευμένοι αλλά όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά

Την τελική της μορφή φαίνεται πως πήρε, μετά από πολλά μαγειρέματα, η διάταξη του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος που θα σταλεί στην Αλβανία.

Ωστόσο, πολλά είναι τα κενά, οι αντιφάσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα. Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Ιταλό ομόλογό του, συμφωνήθηκε το κύριο τάγμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να τοποθετηθεί στα Τίρανα,ενώ ένας λόχος θα σταλεί και στην Αυλώνα.Στόχος είναι οι πρώτες δυνάμεις να ξεκινήσουν για την Αλβανία στις αρχές της επόμενης βδομάδας. θα προηγηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ δεν προβλέπεται επικύρωση από τη Βουλή.

Για το ίδιο θέμα έκανε δηλώσεις και ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Ν. Αθανασάκης, ο οποίος ανέφερε ακόμα ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της ανάθεσης στις ελληνικές δυνάμεις της διασφάλισης των διόδων και των οδικών αξόνων στο νότο, όπως της Κακκαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής κλπ. Θέμα που είπε ότι θα συζητηθεί στην πορεία της επιχείρησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όταν ρωτήθηκε, προς τι τόσο ελληνικό ενδιαφέρον για τη διάταξη των δυνάμεων, τη στιγμή που διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν παίζει στο παιχνίδι των σφαιρών επιρροής στην Αλβανία. Παρέπεμψε το θέμα στα περί διασφάλισης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Πάντως, όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά και το μόνο βέβαιο είναι ότι ο φαύλος κύκλος της ελληνικής στρατιωτικής εμπλοκής στην Αλβανία ανοίγει. Εξάλλου, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο αύξησης της ελληνικής συμμετοχής, ενώ ο ένας μετά τον άλλο οι όροι που είχαν τεθεί από την ελληνική πλευρά παραμερίστηκαν. Η ελληνική δύναμη σε κάθε περίπτωση θα είναι υπό διοίκηση από άλλες δυνάμεις, δηλαδή δε θα είναι αυτοτελής η παρουσία της, ενώ και το αίτημα για συμβολική παρουσία στον νότο της Αλβανίας παραπέμπεται για αργότερα.

Οσον αφορά τη σύνθεση της ελληνικής δύναμης, φαίνεται πως σε πρώτη φάση τουλάχιστον δε θα σταλούν στρατεύσιμοι οπλίτες. Σύμφωνα επίσης με τον Α. Τσοχατζόπουλο, η συμμετοχή μονίμων στελεχών και έμμισθων οπλιτών είναι σε εθελοντική βάση, όπως σε εθελοντική βάση θα είναι, αν χρειαστεί και η συμμετοχή στρατευμένων που υπηρετούν τη θητείας τους, πράγμα που όπως πρόσθεσε μάλλον δε θα χρειαστεί. Ο υπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει πως μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει πάνω από χίλιες δηλώσεις συμμετοχής στην αποστολή μονίμων στελεχών και πενταετών οπλιτών, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής αποστολής οπλιτών θητείας. Ασαφές όμως είναι το τι σημαίνει "εθελοντική" συμμετοχή και κάτω από ποιες συνθήκες συγκεντρώνονται αυτές οι αιτήσεις εθελοντικής συμμετοχής.

Ερωτήματα όμως αφήνει και το σημείο των δηλώσεων του υπουργού Αμυνας, όπου ως αποστολή της πολυεθνικής δύναμης αναφέρει τον αφοπλισμό των πολιτών και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην προοπτική διεξαγωγής εκλογών. Μάλιστα, με τον τρόπο που τα αναφέρει διαφαίνεται το ενδεχόμενο η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας να είναι το μέσον εκβιασμού των εξεγερμένων για να παραδώσουν τα όπλα.

Χωρίς περιορισμούς

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από την Ιταλία, το επιχειρησιακό σχέδιο που έδωσε η Ιταλία στα επιτελεία των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων, προβλέπει την εξής διάρθρωση: Τίρανα: Ιταλία (θα έχει και τη διοίκηση), Γαλλία (μέρος των δυνάμεων της που θα έχει και την υποδιοίκηση), Τουρκία ένα τάγμα τοποθετημένο στο αεροδρόμιο, Ελλάδα, Αυστρία, Δανία. Σκόδρα: Ισπανία. Φιέρι: Τουρκία. Δυρράχιο: Γαλλία. Αυλώνα: Ιταλία και Ελλάδα (ένας λόχος υπό ιταλική διοίκηση). Αργυρόκαστρο: Ρουμανία.

Αυτή, όπως αναφέρεται, είναι η πρώτη φάση που θα αρχίσει την επόμενη βδομάδα, αλλά σταδιακά προβλέπεται η ανάπτυξη των δυνάμεων και σε άλλες πόλεις. Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα, δήλωσε ότι "για την τοποθέτηση των δυνάμεων δεν υφίστανται πολιτικοί περιορισμοί. Μια περιοχή αντί μιας άλλης, είναι μια επιλογή που επαφίεται στις στρατιωτικές επιλογές του επιτελείου".

Οσον αφορά την ακριβή ημερομηνία της μετάβασης, τόνισε ότι πρόκειται για στρατιωτικά σχέδια και ως εκ τούτου είναι απόρρητα.

Σχετικά με την Ελλάδα, αναφέρεται ότι σε δεύτερη φάση θα τοποθετήσει δυνάμεις στο Αργυρόκαστρο, την Κακκαβιά και την Κρυσταλλοπηγή.

Ερωτηματικό υπάρχει για το Ελμπασάν, όπου προβλέπεται να καλυφθεί από ελληνική στρατιωτική δύναμη, άγνωστο όμως πότε. Σήμερα αναμένεται στη Ρώμη να φθάσει από την Αθήνα δεκαμελής στρατιωτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να συζητήσει με τους Ιταλούς τις τελευταίες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ