ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φιέστες ανθυγιεινής κοροϊδίας

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Υγείας εγκαινίαζε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ερυθρού" - που λειτουργεί απ' το 1989 - οι γιατροί της ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" και η ΕΙΝΑΠ κατήγγειλαν ότι αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και η Μονάδα θα κλείσει. "Δεν κλείνει καμία ΜΕΘ. Δεν πά' να λέει η ΕΙΝΑΠ" δήλωσε προκλητικά ο Κ. Γείτονας

Την ίδια ώρα που χτες οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία" ανακοίνωναν το κλείσιμο της Μονάδας, αν δεν προσληφθεί άμεσα προσωπικό, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας διοργάνωνε φιέστα για τα εγκαίνια μιας άλλης ΜΕΘ που υπάρχει απ' το 1989 - ανακαινίστηκε το 1992 και άρχισε να λειτουργεί, ως έχει, πριν από δυο χρόνια.

Ανερυθρίαστα ο υπουργός Υγείας διάβηκε χτες τους ίδιους διαδρόμους όπου προχτές μια γυναίκα με καρδιακό επεισόδιο αναζητούσε επειγόντως ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ - κάτι που έγινε μετά από εννιά ώρες - και το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο στις χτεσινές εφημερίδες. Και είχε το ...σθένος να εγκαινιάσει μια απ' τις παλιότερες ΜΕΘ.

Η φιέστα ήταν πολύ καλά οργανωμένη, αλλά ετεροχρονισμένη, καθώς η "άρτια εξοπλισμένη και στελεχωμένη σε προσωπικό" - όπως είπαν οι ομιλητές - 14 κλινών ΜΕΘ του "Ερυθρού" λειτουργεί, ως έχει, δύο χρόνια. Μάλιστα, μια κυρία που είχε έρθει ως επίσημη προσκεκλημένη, μετά την ομιλία του υπουργού, γύρισε και είπε σε μια φίλη της: "Λειτουργεί δύο χρόνια και κάνουν σήμερα τα εγκαίνια. Να χαθούν...".

Ο υπουργός βέβαια βρήκε την ευκαιρία για μια ακόμα φορά να μιλήσει για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, καθώς και τον πρωταρχικό στόχο που είναι η ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, "ώστε σε τρία χρόνια να έχουμε συνολικά 600 κρεβάτια σε όλη τη χώρα". Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300 κρεβάτια στις ΜΕΘ και οι ανάγκες είναι για 1.000 κρεβάτια.

Παραιτήθηκαν οι γιατροί

Βέβαια, οι εξαγγελίες για μετά από τρία χρόνια είναι ανέξοδες. Εκείνο που κοστίζει είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας σαν κι αυτή που βιώνουν οι γιατροί της ΜΕΘ του παιδιατρικού νοσοκομείου "Αγία Σοφία".

Οι γιατροί που στελεχώνουν τη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" μίλησαν για τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό που κάνουν αδύνατη τη λειτουργία της Μονάδας. Μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι παρότι πριν ένα μήνα υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, δυσαρεστημένοι με την αδιαφορία της κυβέρνησης, εντούτοις συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αφού η Μονάδα δέχεται καθημερινά περιστατικά από όλη την Ελλάδα. "Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται οχτώ παιδιά στη ΜΕΘ. Γι' αυτό δεν είναι εύκολο να πεις παραιτούμαι τώρα", τόνισε ο γιατρός Π. Καλαμπαλίκης.

Κι όμως παρά τα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν φέτος, η ΜΕΘ του νοσοκομείου "Αγία Σοφία", χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών κατάφερε να καλύψει 170 περιστατικά.

Η ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις παιδιατρικές Μονάδες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Οι άλλες δύο είναι του "Αγλαϊα Κυριακού", δυναμικότητας οχτώ κλινών και του Παίδων Πεντέλης έξι κλινών. Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, η Μονάδα του "Αγία Σοφία", δυναμικότητας δέκα κλινών, στελεχώνεται μόνο από τέσσερις γιατρούς και έναν διευθυντή. Για την ομαλή λειτουργία της χρειάζονται τουλάχιστον 13 γιατροί!Τους τελευταίους έξι μήνες τις ημέρες εφημερίας υπηρετεί στη ΜΕΘ μόνο ένας γιατρός, ο οποίος όχι μόνο αναγκάζεται να επιτελέσει έργο που απαιτεί πάνω από δύο γιατρούς, αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένος να εκτελεί χρέη φυσικοθεραπευτή, γραμματέα και συχνά νοσηλευτή. Ακόμη, σημειώθηκε, στο Νοσοκομείο υπηρετούν 27 αναισθησιολόγοι οι οποίοι έχουν γνώση και εμπειρία από εντατική θεραπεία, δεδομένου ότι αυτοί εργάζονταν στο τμήμα επί δέκα χρόνια. Ωστόσο, το αίτημα των γιατρών για απόσπαση αναισθησιολόγων στη ΜΕΘ δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του Νοσοκομείου.

Τον περασμένο χρόνο, που η ΜΕΘ συστάθηκε σε ανεξάρτητο τμήμα, προβλέπονταν μόνο τέσσερις θέσεις επιμελητών (δύο επιμελητές Α' και δυο επιμελητές Β'), κάτι που καθιστούσε τη λειτουργία του τμήματος ανεπαρκή και "επικίνδυνη για τα νοσηλευόμενα παιδιά", όπως τόνισε ο γιατρός Π. Καλαμπαλίκης.

Τις τελευταίες 20 μέρες, μετά τις κινητοποιήσεις των γιατρών, ξεκίνησε διαδικασία για να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των γιατρών του τμήματος με την προσθήκη δυο επιμελητών Β'. Οι δύο θέσεις που προκηρύχτηκαν, όπως είπε η γιατρός Μ. Ταμιωλάκη,είναι πρόταση του Παθολογικού Τμήματος του νοσοκομείου. "Αυτό σημαίνει - συνέχισε - ότι αν τις δεχτούν θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι τελικά να αναλάβουν καθήκοντα".

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπογράμμισε ότι "αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 - 150 άνεργοι εντατικολόγοι γιατροί που θα μπορούσαν να στελεχώσουν οποιαδήποτε ΜΕΘ".

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Σ. Ρηγάκης και ο Αλ. Αναστασάκης,πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Ο τελευταίος δήλωσε ότι "αν κλείσει μια τόσο σημαντική Μονάδα, πρέπει ορισμένοι να αυτοκτονήσουν. Ενα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί με μία απόφαση, από εκείνες που ξέρουμε ότι ο υπουργός έχει δικαιοδοσία να παίρνει. Αυτό δείχνει ότι το ΕΣΥ δε διοικείται καλά γενικώς".

Οταν κλήθηκε ο Κ. Γείτονας να σχολιάσει απ' τον "Ερυθρό Σταυρό" τις καταγγελίες των γιατρών και της ΕΙΝΑΠ για τη ΜΕΘ στο "Αγία Σοφία" ο υπουργός απάντησε ενοχλημένος: "Δεν κλείνει καμία ΜΕΘ. Δεν πά' να λέει η ΕΙΝΑΠ".

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΑΤΟΥ
Υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Απ. Τασούλα και Μ. Μπόσκου, για την εγκατάλειψη του Κέντρου

Τα οξύτατα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό και το βοηθητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Κιάτου έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα.

Οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους υπογραμμίζουν ότι το ελλιπές προσωπικό με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει προσπαθεί να κρατήσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τις παρεχόμενες απ' το ΚΥ υπηρεσίες υγείας. Το ΚΥ Κιάτου καλύπτει μια περιοχή με 42.000 περίπου κατοίκους, στους οποίους - κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - προστίθενται και οι παραθεριστές. Ο παθολογικός τομέας του ΚΥ σήμερα ουσιαστικά καλύπτεται μόνο από έναν γιατρό επιμελητή και δύο αγροτικούς γιατρούς. Ακόμη υπηρετούν ένας επιμελητής γιατρός - ο οποίος προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και σαν νομαρχιακός σύμβουλος - και ο διευθυντής του παθολογικού τμήματος που είναι αποσπασμένος τα τελευταία τρία χρόνια στο ΚΥ Σπάτων.

Το ΚΥ διαθέτει μικροβιολογικό εργαστήριο που λειτουργεί μόνο με δύο παρασκευάστριες οι οποίες εξυπηρετούν και το ΚΥ Ξυλοκάστρου. Να σημειωθεί ότι η μία πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί. Ακόμη, στο ακτινολογικό εργαστήριο οι κάτοικοι εξυπηρετούνται σε αραιά χρονικά διαστήματα από γιατρό του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κορίνθου και το συντηρητή του Κέντρου Υγείας Κιάτου που εκτελεί χρέη βοηθού ακτινολόγου.

Μολονότι το ΚΥ βρίσκεται σε κυκλοφοριακό κόμβο αντιμετωπίζοντας πολλά τροχαία περιστατικά τα οποία αυξάνουν κατά τους θερινούς μήνες, εντούτοις δε διαθέτει ασθενοφόρο. Επίσης, ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ το κτίριο παρουσιάζει προβλήματα στεγανότητας και άλλων φθορών.

Ο Απ. Τασούλας και η Μ. Μπόσκου ερωτούν τον υπουργό Κ. Γείτονα:

  • Γιατί είναι εγκατελειμμένο τα τελευταία χρόνια το ΚΥ Κιάτου, ενώ με μια πληρέστερη στελέχωσή του θα μπορούσε να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποσυμφορίζοντας το νοσοκομείο Κορίνθου και προστατεύοντας τους ασθενείς από την πολυδάπανη εμπορευματοποίηση της υγείας;
  • Τι μέτρα και πότε σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομής στο Κέντρο Υγείας;
  • Προτίθεται να καλύψει τη θέση γιατρού καρδιολόγου στο Κέντρο Υγείας, και αν ναι, πότε;
Πρόωρη παρακμή

Πριν απ' τις εκλογές της 18ης Ιούνη 1989 - στο τέλος, δηλαδή, της διακυβέρνησης της χώρας απ' το ΠΑΣΟΚ επί οχτώ χρόνια - η τότε, θνήσκουσα, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έριξε στο παιγνίδι των εντυπώσεων το χαρτί του ΕΣΥ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει το δικό του μερτικό στο επίπεδο του κινήματος, το οποίο μετά τη μεταπολίτευση απαιτούσε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αλλά έχει και μερτικό στην ευθύνη που ως κυβέρνηση δεν προώθησε το αίτημα εκείνων των καιρών για ένα ολοκληρωμένο ΕΣΥ. Επίσης έχει βαριά ευθύνη που δε στήριξε - κυρίως οικονομικά - και αυτό το περιορισμένο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα πριν ακόμα απ' το 1989 να εμφανιστούν οι πρώτες σοβαρές αρρυθμίες στα δημόσια νοσοκομεία.

***

Ομως, το ΠΑΣΟΚ, ποντάροντας στα θετικά ανακλαστικά του κόσμου, άρχισεεκείνη την περίοδοέναν τρελό χορό εγκαινίων στα νοσοκομεία. Με τη συνοδεία της κρατικής τηλεόρασης ο τότε υπουργός Υγείας - και νυν πρόεδρος της Βουλής - Απ. Κακλαμάνης έκοβε συνέχεια κορδέλες στα νοσοκομεία.

Στο Ασκληπιείο είχαν γίνει επεισόδια, γιατί οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν. Στο "Σωτηρία" φτιάχτηκαν παρτέρια μια μέρα πριν τα εγκαίνια. Μιλάμε, δηλαδή, για εκδηλώσεις δυσφήμισης του ΕΣΥ.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι που ανήκαν στον ενιαίο τότε Συνασπισμό είχαν οργανώσει καταπληκτικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπου κυριαρχούσε ο σαρκασμός: Λόγου χάρη εγκαινίαζαν το - δήθεν - έργο πριν την επίσκεψη του υπουργού κόβοντας κορδέλες με τεράστια κλαδευτήρια, σαν κι αυτά που χρησιμοποιούν οι κηπουροί στα πάρκα.

Είχαν δε τόση δύναμη εκείνες οι εκδηλώσεις αντίδρασης που σε ορισμένες περιπτώσεις ακυρώθηκαν κάποια εγκαίνια.

***

Τούτη την πρακτική μετέρχεται τώρα η κυβέρνηση, για να δείξει το μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό της πνεύμα.

Δυο ολόκληροι υπουργοί - ο Υγείας Κ. Γείτονας και ο Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου - πήγαν στο Σισμανόγλειο να εγκαινιάσουν έναν αξονικό τομογράφο"δώρο" του πολύπαθου ΙΚΑ! (Και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει προγραμματισμένος άλλος αξονικός τομογράφος για το Σισμανόγλειο, αλλά άμα δεν πληρώνει το κράτος πληρώνει το ΙΚΑ. Και μετά μπορεί να βγει και κανένας οικονομικός υπουργός - βλέπε Χριστοδουλάκης - και να ανακαλύψει τίποτε υπερτιμήσεις στους εξοπλισμούς).

Ο Κ. Γείτονας πήγε κι αυτός ξανά στο Ασκληπιείο Βούλας, για να εγκαινιάσει τη μονάδα τεχνητού νεφρού χωρίς προσωπικό! Κι από κει διάβηκε στο Αγία Ολγα, για να εγκαινιάσει κλινικές που θα λειτουργήσουν μετά από μήνες! Και χτες βρέθηκε στον Ερυθρό Σταυρό να εγκαινιάσει μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που υπάρχει απ' το 1989, όταν την ίδια ώρα οι γιατροί της ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" δήλωναν ότι κλείνει η μονάδα τους!

Κι όλες αυτές οι παράτες συνοδεύονται με μια "περιφορά" - δυστυχώς - στην κυριολεξία του Γ. Γεννηματά, του υπουργού Υγείας επί του οποίου ψηφίστηκε ο νόμος για το ΕΣΥ. Οχι πως δε δικαιούνται να κάνουν τέτοιες αναφορές, αλλά τα "έργα" και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αναφορές στον Γεννηματά μοιάζουν περισσότερο με εκταφή του παρά με σεβασμό στη μνήμη του.

Ολα τούτα οδηγούν στο θλιβερό συμπέρασμα πως η εκσυγχρονιστική παρακμή του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πρόωρη.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΥΓΕΙΑ
Στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων

Χτες συναντήθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ με την Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥ - ΙΚΑ) συναντήθηκε χτες το απόγευμα με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή.Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα βασικά θέματα του νομοσχεδίου υγείας, που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας.

Μετά τη συνάντηση ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε ότι και με αυτό το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζονται τα βασικά προβλήματα της υγείας του λαού και τόνισε: "Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για μια πιο γοργή ιδιωτικοποίηση τομέων της υγείας. Τα προβλήματα, αντιμετωπίζονται, με βάση τη λογική του κέρδους και όχι τα δικαιώματα του ανθρώπου στην υγεία και την υποχρέωση του κράτους να τα παρέχει".

"Πρέπει να τονίσουμε, συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θίγει και πολλά ζητήματα που σχετίζονται και με το φάρμακο. Αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα, όπου ο ΕΟΦ θα είναι πλέον μόνο ως τίτλος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, αλλά στην ουσία θα είναι ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης των φαρμακοβιομηχάνων".

Και ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε: "Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, αλλά και γενικότερα ο λαός και οι εργαζόμενοι, μέσα από τους μαζικούς φορείς θα πρέπει να αγωνιστούν, ώστε να υπάρξει ένα νομοσχέδιο, που θα αντιμετωπίζει στην ουσία τα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας του λαού. Πριν από όλα και κυρίως την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και να κλείνει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση και στο μεγάλο κεφάλαιο".

Ο πρόεδρος της ΠΟΥΓΥ - ΙΚΑ Χρ. Πασχαλούδης δήλωσε: "Μέσα από τη συζήτηση συμφωνήσαμε με το ΚΚΕ σε κάποιες βασικές αρχές. Δηλαδή σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα με τους ασφαλισμένους να απευθύνονται σ' έναν οικογενειακό γιατρό, ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ένα νοσοκομείο. Από κει και πέρα θα παρακολουθήσουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή και εμείς ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο όπως και τα άλλα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου θα κάνουμε τις προτάσεις μας και στα κόμματα αλλά και στον αρμόδιο υπουργό".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Προβλήματα και στην τμηματική λειτουργία

Αντιμέτωπος με τα προβλήματα που δημιουργεί η τμηματική λειτουργία ενός νοσοκομείου - σαν κι αυτό της Ελευσίνας - βρέθηκε και χτες ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης,που επισκέφτηκε χτες το νοσοκομείο.

Η σύσκεψη ήταν ενταγμένη σε μια εθιμοτυπική ατζέντα παρουσιών της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και όχι για να ανακοινωθούν κάποια ουσιαστικά μέτρα λειτουργίας ενός νοσοκομείου που θυμίζει "κοιμισμένο γίγαντα". Αντίθετα και κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίας του υφυπουργού επιβεβαιώθηκε ότι τα πράγματα - με πιθανές μικροβελτιώσεις - θα "σέρνονται" κατά τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή, χωρίς την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου.

Κατά τα άλλα ο υφυπουργός, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και φορέων της περιοχής και απαριθμώντας ορισμένα στατιστικά στοιχεία, προσπάθησε να καθησυχάσει γιατρούς, νοσηλευτές και φορείς, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη του νοσοκομείου πάει πάρα πολύ καλά για τα ελληνικά δεδομένα και ότι θα εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας.

Αυτό όμως που επισημάνθηκε στον υφυπουργό από τους παρευρισκόμενους ήταν η ανάγκη αναμόρφωσης του Οργανισμού του νοσοκομείου, κάτι που έχει άμεση σχέση με το μόνιμο αίτημα των συνδικάτων για τη Μονάδα Εγκαυμάτων του νοσοκομείου. Πρόκειται για ένα αίτημα που αρκετοί υπουργοί έχουν αναγνωρίσει ως δίκαιο και δηλώνουν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει απ' το χέρι τους, αλλά που ποτέ δεν προωθήθηκε κάτι το συγκεκριμένο.

Και τούτο γιατί δεν έχουν τη διάθεση να πληρώσουν το κόστος αυτής της μονάδας, αλλά γιατί ευελπιστούν στα "κινήματα δωρεών" ακόμα και σε τόσο ευαίσθητους τομείς.

Αγωνιστικός πρόλογος απ' τους συνταξιούχους
  • Με συγκεντρώσεις σε 12 πόλεις απαντά η ΣΕΑ στην πρόσκληση της κυβέρνησης για "κοινωνικό διάλογο"
  • Στην πλατεία Κάνιγγος η συγκέντρωση της Αθήνας, ώρα 10 πμ

Με συγκεντρώσεις σε δώδεκα πόλεις θα διαδηλώσουν σήμερα οι συνταξιούχοι όλης της χώρας την αντίθεσή τους στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη.

Τις σημερινές συγκεντρώσεις οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων Ελλάδας, που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, δημοσίου και τραπεζών και θα γίνουν στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βόλος, Πάτρα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Κοζάνη, Θήβα, Λαμία, Λιβαδειά και Χανιά, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι συνταξιούχοι του Ρεθύμνου.Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 π.μ., ενώ την ίδια ώρα θα γίνουν και οι συγκεντρώσεις στις υπόλοιπες πόλεις.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία που αρνούνται την πρόσκληση της κυβέρνησης στο διαβόητο "κοινωνικό διάλογο". Η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών και Περιχώρων αποφάσισε ομόφωνα να μην προσέλθει σε μια διαδικασία με προειλημμένες αποφάσεις. Ηδη έχουν αρνηθεί να πάρουν μέρος στο "διάλογο" οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων των ΕΛΤΑ.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ του Αγίου Δημητρίου Αλίμου και γύρω δήμων καλούν τα μέλη τους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

  • Στις 11.5.1997 θα γίνει η ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών και Περιχώρων στο Θέατρο "Γκλόρια" (Ιπποκράτους 9) και ώρα 9.30 πμ.
Λεζάντες

1ου σελ. 22

Οι εξαγγελίες των υπουργών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάνε κι έρχονται εδώ και δέκα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν όσα χρειάζονται

Μια εικόνα της ΜΕΘ του "Αγία Σοφία", όταν ήταν υπό διαμόρφωση πριν 4 χρόνια.

2ου

Οι συνταξιούχοι επιμένουν στην επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη

ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Συνεχίζουν μαχητικά οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ), συνεχίζοντας έτσι τους αγώνες τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να μεταβιβάσει τους παιδικούς σταθμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και διαδήλωσαν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο - "σκούπα" του υπουργείου Εσωτερικών. Ενα νομοσχέδιο που από τη μια υποβαθμίζει και καταργεί την ενιαία, δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και από την άλλη ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, καθώς μετατάσσονται υποχρεωτικά στα νέα νομικά πρόσωπα των δήμων.

Ο αγώνας τους, όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δήλωσαν χτες, δεν πρόκειται να σταματήσει και τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων θα συνεδριάσουν το Σάββατο για να καθορίσουν την παραπέρα πορεία.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διαχειριστών των ΚΠΣ Αντώνης Λαζαράκης δήλωσε στο "Ρ": "Το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας εξακολουθούν να κρατούν αρνητική στάση απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για δωρεάν, δημόσια προσχολική αγωγή, ακόμα και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο".

Στη χτεσινή συγκέντρωση έγινε καταγγελία ότι ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Παντελής Γρετζελιάς ζήτησε από τους εργαζόμενους στους ΚΠΣ της περιοχής του να δουλέψουν τις μέρες του Πάσχα. Αυτό - όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι - σημαίνει καταστρατήγηση του δικαιώματος των αργιών και παράβαση του νόμου 2218/94.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ