ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποκλείει από αποζημιώσεις αγρότες - αγωνιστές
  • Ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας, που εκδόθηκε εν μέσω πασχαλινών αργιών, αναφέρει ότι αποκλείονται από τις αποζημιώσεις για καταστροφές λόγω βροχοπτώσεων και πλημμυρών την περίοδο Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 1996 οι αγρότες που έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους δίωξη
  • Πρόκειται για απόφαση - αίσχος, καταγγέλλει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να καμφθεί η αγωνιστικότητα και η αποφασιστικότητα των αγροτών

Με τις φασιστικές πρακτικές "περί συλλογικής ευθύνης" και λογικές του διαβόητου ιδιώνυμου και των "πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων", η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση Κ. Σημίτη προσπαθεί να τιμωρήσει και να εκδικηθεί τους αγρότες, που πήραν μέρος στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, αποκλείοντάς τους από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους!

Οπως προκύπτει από εγκύλιο του υπουργείου Γεωργίας (σχετική ανακοίνωση εξέδωσε στις 24/4, εν μέσω των πασχαλινών αργιών, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας) η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκλείσει από τις - ελάχιστες έτσι ή αλλιώς - αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις καταστροφές που έπαθαν οι καλλιέργειές τους (βαμβάκια κλπ.) λόγω κακοκαιρίας, χιλιάδες αγρότες που διώκονται είτε έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες και παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις! Μάλιστα, εντάσσοντας στο οπλοστάσιό της τη φασιστική λογική "περί συλλογικής ευθύνης" αποκλείει από τις αποζημιώσεις και τα μέλη των οικογενειών των χιλιάδων αγροτών που διώκονται! Είναι χαρακτηριστικό για το εκδικητικό - τρομοκρατικό μένος της κυβέρνησης Σημίτη και του υπουργού Γεωργίας κατά των αγωνιζόμενων αγροτών, ότι οι διωκόμενοι για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις μπαίνουν στην ίδια μοίρα, με εκείνους που διώκονται για... "υποθέσεις εμπορίας και καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών"!

Προσπάθεια αναδίπλωσης

Ωστόσο, χτες αργά το απόγευμα, μπροστά στην έντονη καταδίκη της κυβερνητικής απόφασης κι ενώ προηγούμενα το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του καταγγέλλει την απόφαση αυτή σαν "αίσχος" που "μας γυρίζει δεκαετίες πίσω" και μετά από τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας παρουσιάστηκε να αναδιπλώνεται, τουλάχιστον προσωρινά. Με δεύτερη ανακοίνωσή του, ενώ σημειώνει πως οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις προσδιορίστηκαν στα πλαίσια της ΕΕ από το 1985 και ισχύουν εδώ και 12 χρόνια, περιορίζεται να πει πως: "τα αδικήματα που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις στο παρελθόν δεν επηρέασαν την απόδοση των ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Το ίδιο θα ισχύσει και για την απόδοση των αποζημιώσεων λόγω ζημιών που επήλθαν από τις βροχοπτώσεις και πλημμύρες την περίοδο Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 1996". Η αναδίπλωση, ουσιαστικά, αφορά μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, "καθησυχάζοντας" ότι δε θα αποκλειστούν οι διωκόμενοι αγρότες για τις ζημιές Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 1996. Μένει ανοιχτό - και κρέμεται σαν απειλή για το μέλλον - τι θα ισχύσει παραπέρα... Ενώ, είναι βέβαιο πως η υποχρέωση για προσκόμιση πιστοποιητικών ποινικού μητρώου κλπ, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες, αλλά και στους αγρότες.

Απαράδεκτες πρακτικές

Στην πρώτη ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας (24/4/97) για τους δικαιούχους των αποζημιώσεων σχετικά με τις καταστροφές που έγιναν στις καλλιέργειές τους από βροχές, πλημμύρες κλπ. συγκεκριμένα αναφέρεται: "Ατομα που έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους δίωξη για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου δε δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα (σ.σ. των αποζημιώσεων) πριν την αποφυλάκισή τους ή πριν την έκδοση τελεσίδικης απόφασης. Η καταδίκη με αναστολή δεν αποτελεί κώλυμα για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα". Ετσι, οι χιλιάδες αγρότες που παραπέμπονται σε δίκες, είτε εκκρεμεί σε βάρος τους δίωξη και, φυσικά, όσοι ήδη καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αποκλείονται από τις αποζημιώσεις! Ενώ, όπως είναι γνωστό, η απόφαση και για τις ελάχιστες αυτές αποζημιώσεις των παραγωγών (βαμβακοπαραγωγών κ.ά.) πάρθηκε κάτω από την πίεση του μεγαλειώδους αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας και όλης της χώρας.

Ενδεικτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης, πάντως, είναι το γεγονός ότι η αρχική ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας (ερμηνευτική υποτίθεται της κοινής απόφασης των υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) περιλαμβάνει σειρά διατάξεων με τις οποίες, όχι μόνον ορίζονται πολλοί όροι και προϋποθέσεις που περιορίζουν τους δικαιούχους αλλά περιλαμβάνει και πλήθος αόριστων και ασαφών αναφορών με υπονοούμενα και "φοβέρες" για λογής μέτρα. Π.χ. γίνεται λόγος "για αποφάσεις που θα τηρηθούν" στο όνομα της (κυβερνητικής) αξιοπιστίας προς την ΕΕ, για αποφάσεις που εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις των αποζημιώσεων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.) και όχι επιλεκτικά, όπως διευκρινίζει, προφανώς, για να μη φανεί ότι πάρθηκαν κάτω από την πίεση του αγώνα των Θεσσαλών αγροτών! Ακόμα, αναφέρεται πως "οι κανονισμοί της ΕΕ και του υπουργείου Γεωργίας, δε θεσπίζονται, για να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις ατομικές εκτιμήσεις και δράσεις. Η, πάλι, σημειώνεται ότι "οι αποζημιώσεις δεν αποδίδονται σε όλους αδιάκριτα"! Τα παραπάνω, βεβαίως, εξηγούν και τη δεύτερη ανακοίνωση που, απλώς, διευκρινίζει την πρόθεση Τζουμάκα - στην ουσία πρόκειται για "τακτική" αναδίπλωση - να μην αποκλειστούν οι διωκόμενοι αγρότες. Ομως, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αφού ο υπουργός Γεωργίας και στη δεύτερη ανακοίνωσή του επικαλείται σαν "νόμους" της ΕΕ όσα περιλάμβανε στην πρώτη τρομοκρατική ανακοίνωσή του για αποκλεισμούς. Πολύ περισσότερο που οι εκδικητικές προθέσεις του φέρονται δεδομένες κατά των αγροτών αν λογαριάσει κάποιος ότι υπερβαίνει και τους όρους της ΕΕ, τους οποίους πλαστογραφεί ο Στ. Τζουμάκας, επεκτείνοντας τους περιορισμούς και στους διωκόμενους αγρότες για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, χωρίς αυτό να υπάρχει στους όρους της ΕΕ για απόδοση αποζημιώσεων και ενισχύσεων!

Σύσκεψη της Πανθεσσαλικής

Οπως είναι γνωστόν, η πρακτική των διώξεων έχει καταγγελθεί από τους αγρότες, ενώ η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, σε σύσκεψή της, κατάγγειλε ότι "η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας με τις δίκες και καταδίκες χιλιάδων αγροτών". Σήμερα, Τετάρτη 30/4 στις 7μ.μ. γίνεται σύσκεψη στη Λάρισα, με θέμα τις διώξεις των αγροτών και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, με συμμετοχή εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων (Θεσσαλίας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης) και μαζικών φορέων της περιοχής. Την επόμενη Παρασκευή, 9 Μάη, η Πανθεσσαλική θα επισκεφτεί τα κόμματα στη Βουλή, για να θέσει το ζήτημα "για οριστική λύση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση". Τέλος, στις 23 Μάη μέρα που δικάζονται τα μέλη της Πανθεσσαλικής και άλλοι αγρότες, θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στο χώρο των δικαστηρίων στη Λάρισα, για να καταδικαστούν οι πρακτικές με τις διώξεις των αγροτών.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Ενισχύονται οι αγωνιστικές δυνάμεις

Σημαντική ενίσχυση της ΛΑΕ στην Αρτα. Εκβιασμοί και εξαγορές αντιπροσώπων από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Αποκλεισμοί στην κυβερνητική παράταξη

Σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών της πέτυχε η Λαϊκή Αγροτική Ενότητα (ΛΑΕ) στις εκλογές των συνεταιρισμών στο Νομό Αρτας, αυξάνοντας τους αντιπροσώπους που εξέλεξε στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας, κατά τις εκλογές που έγιναν τη Μεγάλη Βδομάδα, κατά 65%. Εξέλεξε 66 αντιπροσώπους από 40 που είχε πριν και με αυτόν τον τρόπο έγινε δυνατόν η "Λαϊκή Ενότητα και Συνεργασία" να εκπροσωπηθεί όχι μόνο στο ΔΣ και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας, αλλά και σε όλες σχεδόν τις τριτοβάθμιες κεντρικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

Με ανακοίνωσή της η παράταξη, αφού ευχαριστεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους που ψήφισαν το ψηφοδέλτιό της, τονίζει πως η αύξηση είναι αποτέλεσμα των αγώνων της παράταξης, της σταθερότητας των θέσεών της για τα πολλά οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και του συνεταιριστικού κινήματος. Είναι αποτέλεσμα αντίστασης και πάλης ενάντια στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων για την παραπέρα οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των αγροτών - κτηνοτρόφων. Η ΛΑΕ δηλώνει προς τους αγρότες του νομού πως με ενισχυμένες τις δυνάμεις από καλύτερες θέσεις θα παλέψει μέσα από τις συνεταιριστικές οργανώσεις και απ' όπου αλλού χρειαστεί για:

Να αλλάξει ο συνεταιριστικός νόμος και η εκπροσώπηση στις ενώσεις να γίνεται με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων και όχι των εγγεγραμμένων όπως γίνεται τώρα... Να γίνονται οι εκλογές με πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική σε όλη την κλίμακα του συνεταιριστικού κινήματος και με την παρουσία, υποχρεωτικά, δικαστικού αντιπροσώπου και όχι στις αποθήκες και στα καφενεία χωρίς ψηφοφόρους (σ. σ. στα χαρτιά δηλαδή... ) Για να αναδειχτεί η ΕΑΣ Αρτας Φιλιππιάδας μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας του νομού και στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, αναφέρεται. Είναι γνωστό ότι στις εκλογές των συνεταιρισμών και ιδιαίτερα στις εκλογές στις Ενώσεις, σ' όλη τη χώρα, από τους κυβερνητικο-κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και εκβιασμοί στους αντιπροσώπους να ψηφίσουν τους εκλεκτούς των δύο αυτών κομμάτων και βαστάζους του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι απειλές αφορούσαν μείωση ή κόψιμο των ποσοστώσεων καλλιεργειών (π. χ. βιομ. ντομάτα), διορισμούς κλπ. Ταυτόχρονα οι αλληλοαποκλεισμοί και αλληλοκατηγορίες κυβερνητικών αγροτοσυνεταιριστών εντείνονται, όπως έγινε στην ΕΑΣ Ηρακλείου, όπου ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ "έκοψε" (και από αντιπρόσωπο!) το γνωστό στέλεχος και πολιτευτή του Μ. Γαβαλά, πρόεδρο επί πολλά χρόνια της "Ελαιουργικής"...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ
Ψήφος για νέα πορεία στο ΓΕΩΤΕΕ

Στις 11 Μάη καλούνται οι 15.000 γεωτεχνικοί όλης της χώρας (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι), να ψηφίσουν για την ανάδειξη των νέων οργάνων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Το ΓΕΩΤΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που το διοίκησαν την τελευταία τετραετία, βρίσκεται σε αδράνεια, ανυπαρξία, εκφυλισμό και ανυποληψία, κάτι που οδήγησε πολλούς γεωτεχνικούς να θεωρούν περιττή την ενασχόλησή τους με αυτό.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Γεωτεχνικών πιστεύει ότι αυτές οι εκλογές μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για διαφορετική λειτουργία και ρόλο του Επιμελητηρίου, υπέρ της αγροτικής οικονομίας και των γεωτεχνικών. Βασικές προϋποθέσεις είναι η ριζική αλλαγή και ανατροπή των υπαρχόντων συσχετισμών σε όλα τα όργανα διοίκησης του ΓΕΩΤΕΕ και η άμεση συμμετοχή των Γεωτεχνικών στη δράση του. Λόγος γίνεται για ένα ρόλο και λειτουργία του ΓΕΩΤΕΕ που θα το καταξιώνει και θα το αναδείχνει σε πραγματική προοδευτική δύναμη στην κοινωνία.

Μέχρι σήμερα, οι παρατάξεις που συμμετείχαν στο απερχόμενο ΔΣ υλοποίησαν συνολικά την κυβερνητική πολιτική μετατρέποντας το ΓΕΩΤΕΕ σε υποτακτικό χειροκροτητή, αν δεν ήταν ανύπαρκτο, ενώ και τώρα δεν υπόσχονται καμία αλλαγή στην πολιτική και τακτική τους. Η ΠΑΣΚ και η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ειδικότερα, που μοιράστηκαν τις θέσεις του Προεδρείου, λειτούργησαν και με βάση το προσωπικό συμφέρον των εκπροσώπων τους μέσα από τα συγκεκριμένα σχήματα που διοίκησαν το ΓΕΩΤΕΕ.

Η κατάθεση δυο ψηφοδελτίων, τώρα, από την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Α και Β), δεν αναιρεί σε τίποτε τις ευθύνες της παράταξης αυτής για την "κατάντια" του ΓΕΩΤΕΕ. Αλλωστε ποτέ δεν καταδίκασε τη συγκεκριμένη απαράδεκτη πρακτική στην οποία και πρωτοστάτησαν στελέχη της. Ταυτόχρονα, τα δύο ψηφοδέλτια επιβεβαιώνουν και την κρίση στο εσωτερικό της αλλά και την προσπάθεια να ψαρέψουν "στα θολά νερά" σε βάρος των γεωτεχνικών. Αλλά και η ΔΑΚΕ συμμετείχε ισότιμα στη διαχείριση της κρίσης του ΓΕΩΤΕΕ, αφήνοντας ουσιαστικά τα πράγματα να εξελίσσονται έτσι.

Ενεργοποίηση

Σε μια περίοδο που μεθοδεύεται πολλαπλά η περιθωριοποίηση της αγροτικής οικονομίας και οξύνονται τα προβλήματα των Γεωτεχνικών, χρειάζεται να αναπτυχθούν στενοί δεσμοί με το αγροτικό κίνημα. Επιβάλλεται η ενεργοποίηση του ΓΕΩΤΕΕ και όλων των γεωτεχνικών και η ριζική αλλαγή της πορείας και του προσανατολισμού του. Η πραγματικά συμφέρουσα πολιτική προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής, του περιβάλλοντος, των γεωτεχνικών, του λαού και του τόπου γενικότερα, περνάει μέσα από την αντίσταση, τη ρήξη και την ανατροπή των μέχρι σήμερα επιλογών.Κατεύθυνση που αντικειμενικά θα εναντιώνεται στις επιλογές της καπιταλιστικής οικονομικοπολιτικής ολοκλήρωσης του Μάαστριχτ. Θα εναντιώνεται στις επιλογές που οδηγούν στην υποβάθμιση και στο δυνάμωμα της εξάρτησης της χώρας μας, μέσω της καταστροφής και συρρίκνωσης της αγροτικής οικονομίας και της ληστρικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων που υπηρετούν την προοπτική που επιφυλάσσουν για τη χώρα μας οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια.

Στόχοι

Για να μπορέσει το ΓΕΩΤΕΕ να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ βάζει σαν στόχους:

1. Ψήφιση του συνόλου των τροποποιήσεων του Ν.1474/84, με δραστηριοποίηση όλων των γεωτεχνικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γεν. Συνελεύσεων.

2. Πάλη για άμεση έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών, δημιουργία κώδικα αμοιβών και μητρώου μελών.

3. Επαρκή και αξιοκρατική στελέχωση του ΓΕΩΤΕΕ, με μόνιμο προσωπικό, για την εύρυθμη λειτουργία του με παράλληλη αναβάθμιση του ρόλου τους.

4. Ενεργοποίηση και ουσιαστική λειτουργία αμειβομένων επιτροπών έπειτα από σχεδιασμό με διαφανή κριτήρια, για τη μελέτη και την επιστημονική τεκμηρίωση των πραγματικών, οξυμένων και των επίκαιρων προβλημάτων.

5. Συνεργασία μόνιμη, συστηματική, ουσιαστική και αποτελεσματική του ΓΕΩΤΕΕ με τους γεωτεχνικούς συλλόγους, το συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών, τους ΟΤΑ, σωματεία εργαζόμενων σε όλους τους τομείς που αφορούν το ΓΕΩΤΕΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

6. Η διετία 1997 - '98 να αποτελέσει διετία πάλης κατά της ανεργίας των γεωτεχνικών, για νέες θέσεις εργασίας και προσλήψεις σε συνεργασία με τους φορείς των γεωτεχνικών.

7. Ενημέρωση της κοινωνίας για τις επιπτώσεις από την ΚΑΠ, GATT, για την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας στα πλαίσια του υπ. Γεωργίας και υλοποίησης του Δασικού Κτηματολόγιου.

8. Αναβάθμιση της προσφοράς του ΓΕΩΤΕΕ με αποτελεσματικά συνέδρια - και όχι συνέδρια φιέστες, τα πορίσματα των οποίων θα απασχολούν την κοινή γνώμη και θα προσφέρουν στην κοινωνία.

9. Δημιουργία τράπεζας πληροφοριών παγκόσμιας ενημέρωσης, βιβλιογραφίας, επιστημονικών εξελίξεων και δικτύου με όλες τις γεωτεχνικές - και όχι μόνο - πανεπιστημιακές σχολές της χώρας και σύνδεση με το INTERNET. Οικονομική και λειτουργική διαφάνεια κλπ.

Για ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα στο ΓΕΩΤΕΕ στους γνώριμους δρόμους της διεκδίκησης, της αντίστασης και της ενωμένης πάλης για την υλοποίηση των κοινών μας στόχων, η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ καλεί τους γεωτεχνικούς να ψηφίσουν μαζικά το ψηφοδέλτιο και τους υποψηφίους της για να πάρουμε την υπόθεση του ΓΕΩΤΕΕ στα χέρια μας.

Αντώνης ΡΑΛΛΑΤΟΣ

δασολόγος

Φασιστική πρακτική

Με το πρωτοφανές κύμα τρομοκρατικών διώξεων σε βάρος χιλιάδων αγροτών και αγροτικών στελεχών, που συμμετείχαν και πρωτοστάτησαν στις πρόσφατες και παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε "ένα απέραντο διαρκές αγροτοδικείο", η κυβέρνηση Κ. Σημίτη έχει αποκαλύψει το αντιδημοκρατικό, τρομοκρατικό, αυταρχικό προσωπό της. Τώρα, με την εκδικητική πρακτική του αποκλεισμού των αγωνιζόμενων αγροτών από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και, μάλιστα, με την προσφυγή σε καθαρά φασιστικές πρακτικές και με στόχο την οικονομική εξουθένωση και υποταγή των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, η αντιδημοκρατική πρόκληση παίρνει νέες σοβαρότερες διαστάσεις.

***

Η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση Κ. Σημίτη ξεθάβει και επαναφέρει σε χρήση τις φασιστικές λογικές της "συλλογικής ευθύνης" και τα αλήστου μνήμης πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Η ίδια η κυβερνητική πρακτική, που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα των αφεντικών της, αν επιτραπεί να συνεχιστεί και δεν αποκρουστεί, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή δημοκρατική λειτουργία στη χώρα! Κι αυτό γιατί, ουσιαστικά, επιχειρείται η κατάργηση του δικαιώματος των αγροτών και, παραπέρα, όλων των εργαζομένων, να αγωνίζονται και να διεκδικούν την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων τους. Από την άποψη αυτή, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι η αντιδημοκρατική πρόκληση της κυβέρνησης έρχεται ενόψει της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς και μπροστά στην προοπτική που σηματοδοτεί ο ταξικός γιορτασμός της: Για την ανάπτυξη και ένταση των ταξικών αγώνων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων κατά της λαίλαπας των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται στα πλαίσια του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου".

***

Ετσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η καταδίκη αυτής της πρακτικής από όλους τους εργαζόμενους, τώρα, σήμερα, άμεσα! Είναι καθήκον όλων των κομμάτων να καταδικάσουν το όργιο των διώξεων και την επιστράτευση καταδικασμένων, φασιστικού τύπου, μέσων και μεθόδων για να καθυποτάξουν το αγροτικό και, γενικότερα, το μαζικό κίνημα. Πρωτίστως, όμως, οφείλουν οι ίδιες οι οργανώσεις του λαού, των εργαζομένων και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους αγρότες και να αχρηστέψουν, τώρα πριν είναι αργά, τέτοιες επικίνδυνες αντιδημοκρατικές πρακτικές των εντολοδόχων των Βρυξελλών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΚΚΕ: Αίσχος!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

"Μόνο με τη λέξη "αίσχος" μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του υπουργού Γεωργίας και της κυβέρνησης, να εξαιρεθούν από τις αγροτικές αποζημιώσεις οι αγρότες "που οι ίδιοι ή και συγγενείς τους έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους δίωξη... πριν την έκδοση τελεσίδικης απόφασης".

Δεν έφτανε η βιομηχανία μηνύσεων και δικών, που έχει σαν αποτέλεσμα πάνω από 6.000 αγρότες σε όλη τη χώρα να καλούνται στα δικαστήρια, γιατί έκαναν "το έγκλημα" να εκδηλώσουν την απόγνωσή τους και να διαμαρτυρηθούν για τη σκληρή, αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ο υπουργός Γεωργίας με το σχετικό "φιρμάνι", για το οποίο μόνο ντροπή πρέπει να αισθάνεται αυτός και η κυβέρνησή του, επιχειρεί να επιβάλει επιπλέον ποινές στους 6.000 αγρότες και να τρομοκρατήσει όσους παλεύουν για το δίκιο τους.

Πρόκειται για μέτρα που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, στην εποχή "των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων" και του "ιδιώνυμου".

Ομως, όπως δεν έκαμψαν τότε, δε θα κάμψουν και τώρα την αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα των αγροτών, αλλά και των άλλων εργαζομένων, στην πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια και στους πολιτικούς εντολοδόχους τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ