Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποκλείει από αποζημιώσεις αγρότες - αγωνιστές
  • Ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας, που εκδόθηκε εν μέσω πασχαλινών αργιών, αναφέρει ότι αποκλείονται από τις αποζημιώσεις για καταστροφές λόγω βροχοπτώσεων και πλημμυρών την περίοδο Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 1996 οι αγρότες που έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους δίωξη
  • Πρόκειται για απόφαση - αίσχος, καταγγέλλει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να καμφθεί η αγωνιστικότητα και η αποφασιστικότητα των αγροτών

Με τις φασιστικές πρακτικές "περί συλλογικής ευθύνης" και λογικές του διαβόητου ιδιώνυμου και των "πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων", η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση Κ. Σημίτη προσπαθεί να τιμωρήσει και να εκδικηθεί τους αγρότες, που πήραν μέρος στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, αποκλείοντάς τους από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους!

Οπως προκύπτει από εγκύλιο του υπουργείου Γεωργίας (σχετική ανακοίνωση εξέδωσε στις 24/4, εν μέσω των πασχαλινών αργιών, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας) η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκλείσει από τις - ελάχιστες έτσι ή αλλιώς - αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις καταστροφές που έπαθαν οι καλλιέργειές τους (βαμβάκια κλπ.) λόγω κακοκαιρίας, χιλιάδες αγρότες που διώκονται είτε έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες και παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις! Μάλιστα, εντάσσοντας στο οπλοστάσιό της τη φασιστική λογική "περί συλλογικής ευθύνης" αποκλείει από τις αποζημιώσεις και τα μέλη των οικογενειών των χιλιάδων αγροτών που διώκονται! Είναι χαρακτηριστικό για το εκδικητικό - τρομοκρατικό μένος της κυβέρνησης Σημίτη και του υπουργού Γεωργίας κατά των αγωνιζόμενων αγροτών, ότι οι διωκόμενοι για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις μπαίνουν στην ίδια μοίρα, με εκείνους που διώκονται για... "υποθέσεις εμπορίας και καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών"!

Προσπάθεια αναδίπλωσης

Ωστόσο, χτες αργά το απόγευμα, μπροστά στην έντονη καταδίκη της κυβερνητικής απόφασης κι ενώ προηγούμενα το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του καταγγέλλει την απόφαση αυτή σαν "αίσχος" που "μας γυρίζει δεκαετίες πίσω" και μετά από τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας παρουσιάστηκε να αναδιπλώνεται, τουλάχιστον προσωρινά. Με δεύτερη ανακοίνωσή του, ενώ σημειώνει πως οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις προσδιορίστηκαν στα πλαίσια της ΕΕ από το 1985 και ισχύουν εδώ και 12 χρόνια, περιορίζεται να πει πως: "τα αδικήματα που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις στο παρελθόν δεν επηρέασαν την απόδοση των ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Το ίδιο θα ισχύσει και για την απόδοση των αποζημιώσεων λόγω ζημιών που επήλθαν από τις βροχοπτώσεις και πλημμύρες την περίοδο Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 1996". Η αναδίπλωση, ουσιαστικά, αφορά μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, "καθησυχάζοντας" ότι δε θα αποκλειστούν οι διωκόμενοι αγρότες για τις ζημιές Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 1996. Μένει ανοιχτό - και κρέμεται σαν απειλή για το μέλλον - τι θα ισχύσει παραπέρα... Ενώ, είναι βέβαιο πως η υποχρέωση για προσκόμιση πιστοποιητικών ποινικού μητρώου κλπ, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες, αλλά και στους αγρότες.

Απαράδεκτες πρακτικές

Στην πρώτη ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας (24/4/97) για τους δικαιούχους των αποζημιώσεων σχετικά με τις καταστροφές που έγιναν στις καλλιέργειές τους από βροχές, πλημμύρες κλπ. συγκεκριμένα αναφέρεται: "Ατομα που έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους δίωξη για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου δε δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα (σ.σ. των αποζημιώσεων) πριν την αποφυλάκισή τους ή πριν την έκδοση τελεσίδικης απόφασης. Η καταδίκη με αναστολή δεν αποτελεί κώλυμα για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα". Ετσι, οι χιλιάδες αγρότες που παραπέμπονται σε δίκες, είτε εκκρεμεί σε βάρος τους δίωξη και, φυσικά, όσοι ήδη καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αποκλείονται από τις αποζημιώσεις! Ενώ, όπως είναι γνωστό, η απόφαση και για τις ελάχιστες αυτές αποζημιώσεις των παραγωγών (βαμβακοπαραγωγών κ.ά.) πάρθηκε κάτω από την πίεση του μεγαλειώδους αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας και όλης της χώρας.

Ενδεικτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης, πάντως, είναι το γεγονός ότι η αρχική ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας (ερμηνευτική υποτίθεται της κοινής απόφασης των υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) περιλαμβάνει σειρά διατάξεων με τις οποίες, όχι μόνον ορίζονται πολλοί όροι και προϋποθέσεις που περιορίζουν τους δικαιούχους αλλά περιλαμβάνει και πλήθος αόριστων και ασαφών αναφορών με υπονοούμενα και "φοβέρες" για λογής μέτρα. Π.χ. γίνεται λόγος "για αποφάσεις που θα τηρηθούν" στο όνομα της (κυβερνητικής) αξιοπιστίας προς την ΕΕ, για αποφάσεις που εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις των αποζημιώσεων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.) και όχι επιλεκτικά, όπως διευκρινίζει, προφανώς, για να μη φανεί ότι πάρθηκαν κάτω από την πίεση του αγώνα των Θεσσαλών αγροτών! Ακόμα, αναφέρεται πως "οι κανονισμοί της ΕΕ και του υπουργείου Γεωργίας, δε θεσπίζονται, για να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις ατομικές εκτιμήσεις και δράσεις. Η, πάλι, σημειώνεται ότι "οι αποζημιώσεις δεν αποδίδονται σε όλους αδιάκριτα"! Τα παραπάνω, βεβαίως, εξηγούν και τη δεύτερη ανακοίνωση που, απλώς, διευκρινίζει την πρόθεση Τζουμάκα - στην ουσία πρόκειται για "τακτική" αναδίπλωση - να μην αποκλειστούν οι διωκόμενοι αγρότες. Ομως, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αφού ο υπουργός Γεωργίας και στη δεύτερη ανακοίνωσή του επικαλείται σαν "νόμους" της ΕΕ όσα περιλάμβανε στην πρώτη τρομοκρατική ανακοίνωσή του για αποκλεισμούς. Πολύ περισσότερο που οι εκδικητικές προθέσεις του φέρονται δεδομένες κατά των αγροτών αν λογαριάσει κάποιος ότι υπερβαίνει και τους όρους της ΕΕ, τους οποίους πλαστογραφεί ο Στ. Τζουμάκας, επεκτείνοντας τους περιορισμούς και στους διωκόμενους αγρότες για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, χωρίς αυτό να υπάρχει στους όρους της ΕΕ για απόδοση αποζημιώσεων και ενισχύσεων!

Σύσκεψη της Πανθεσσαλικής

Οπως είναι γνωστόν, η πρακτική των διώξεων έχει καταγγελθεί από τους αγρότες, ενώ η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, σε σύσκεψή της, κατάγγειλε ότι "η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας με τις δίκες και καταδίκες χιλιάδων αγροτών". Σήμερα, Τετάρτη 30/4 στις 7μ.μ. γίνεται σύσκεψη στη Λάρισα, με θέμα τις διώξεις των αγροτών και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, με συμμετοχή εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων (Θεσσαλίας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης) και μαζικών φορέων της περιοχής. Την επόμενη Παρασκευή, 9 Μάη, η Πανθεσσαλική θα επισκεφτεί τα κόμματα στη Βουλή, για να θέσει το ζήτημα "για οριστική λύση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση". Τέλος, στις 23 Μάη μέρα που δικάζονται τα μέλη της Πανθεσσαλικής και άλλοι αγρότες, θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στο χώρο των δικαστηρίων στη Λάρισα, για να καταδικαστούν οι πρακτικές με τις διώξεις των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ