Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε λέει να κοπάσει ο "πόλεμος της ασφάλτου"...

Από τη Μ. Πέμπτη μέχρι χτες, σε 293 τροχαία έχασαν τη ζωή τους 40 άτομα και τραυματίστηκαν 375! Κατά δόσεις συνεχίζεται η επιστροφή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, τηρήθηκε η "παράδοση", που θέλει την έξοδο από τις μεγάλες πόλεις προς την επαρχία, να βάφεται στο αίμα. Για μια ακόμη φορά δεκάδες συνάνθρωποί μας έπεσαν θύματα του παράλογου "πολέμου της ασφάλτου". Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των αξιωματικών της Τροχαίας ότι τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία θα σημειώνονταν μέσα στις πόλεις ή στους επαρχιακούς δρόμους και όχι στο εθνικό δίκτυο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Και η διαπίστωση αυτή πρέπει ασφαλώς να προβληματίσει τους αρμοδίους για τη χάραξη των μέτρων πρόληψης, ώστε στις επόμενες μαζικές εξόδους να μην περιοριστούμε μόνο στις διαπιστώσεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα σημειώθηκαν 290 δυστυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους 35 άτομα, ενώ 375 τραυματίστηκαν, άλλοι σοβαρά και άλλοι ελαφρά. Το ίδιο διάστημα του 1996 είχαν σημειωθεί 326 δυστυχήματα, ο αριθμός των νεκρών ήταν μεγαλύτερος κατά δύο και των τραυματιών κατά 101.

Ομως, ο θλιβερός κατάλογος δεν τελειώνει εδώ, καθώς η επιστροφή γίνεται τμηματικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή. Ετσι, χτες σημειώθηκαν άλλα τρία θανατηφόρα τροχαία. Σε ένα από αυτά, στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής Τρίπολης - Καλαμάτας σε μετωπική σύγκρουση ΙΧ επιβατικού με μικρό φορτηγό, έχασαν τη ζωή τους ο οδηγός του πρώτου Αντ. Πατσίας 55 χρόνων και δύο γυναίκες αγνώστων στοιχείων. Επίσηςμέσα στην Ιτέα, σε σύγκρουση δύο επιβατικών έχασε τη ζωή του ο 4χρονος Κων. Μενεγάκης, ενώ στην Κινέττα σκοτώθηκε ο 25χρονος Παντ. Κωνσταντινάκος, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε προσέκρουσε σε πινακίδα της Τροχαίας.

Από το σύνολο των 28 θανατηφόρων δυστυχημάτων στο νέο εθνικό άξονα Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν μόνο τρία θανατηφόρα, κι αυτό γιατί έχουν γίνει σημαντικά έργα διαπλάτυνσης του δρόμου. Αν μάλιστα υπήρχε η σωστή σήμανση στα σημεία που εκτελούνται έργα και οι οδηγοί επιδείκνυαν μεγαλύτερη προσοχή, τότε είναι βέβαιο ότι η άσφαλτος της εθνικής οδού δε θα βαφόταν κόκκινη. Στο υπόλοιπο εθνικό οδικό δίκτυο σημειώθηκαν εννιά θανατηφόρα, ενώ εφτά έγιναν σε επαρχιακούς δρόμους, οχτώ μέσα σε πόλεις και ένα σε αγροτική περιοχή. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν οδηγοί και επιβάτες, ενώ σε δυο θανατηφόρα τα θύματα ήταν δύο πεζοί.

Υπολογίζεται ότι από την πρωτεύουσα μετακινήθηκαν με κάθε τρόπο προς την επαρχία πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι. Από τα διόδια πέρασαν περίπου 400.000 οχήματα, από τα οποία τη Δευτέρα επέστρεψε περίπου το ένα τρίτο. Ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής Παύλος Δουκιατζάκης δήλωσε ότι επειδή μεσολαβεί η Πρωτομαγιά, οι περισσότεροι προτίμησαν να παρατείνουν τις διακοπές τους. Η επιστροφή του κύριου όγκου των εκδρομέων θα γίνει σταδιακά μέχρι την Κυριακή του Θωμά. Πάντως από την Τροχαία Αττικής λαμβάνονται έκτακτα μέτρα στους βασικούς κόμβους που οδηγούν στην πρωτεύουσα για να αποφευχθούν μποτιλιαρίσματα.

Πονοκέφαλο όμως προκαλεί και πάλι στην Τροχαία και στους εποχούμενους κατά μήκος του εθνικού δρόμου Αθηνών - Κορίνθου ο αποκαλούμενος "μανιακός της εθνικής", ο οποίος αφήνει στην άσφαλτο πέτρες, με αποτέλεσμα να προκαλεί τροχαία ατυχήματα. Προχτές το πρωί πέταξε πέντε μεγάλες πέτρες κατά μήκος ενός χιλιομέτρου στο ύψος των Μεγάρων, με αποτέλεσμα να υποστούν υλικές ζημιές τέσσερα διερχόμενα αυτοκίνητα. Η δράση του άγνωστου οδηγού αν και σποραδική - έχει να χτυπήσει από την έξοδο των Χριστουγέννων - είναι αρκετά επικίνδυνη και γι' αυτό από πλευράς αστυνομίας καταβάλλονται προσπάθειες για τον εντοπισμό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ