Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ
Ψήφος για νέα πορεία στο ΓΕΩΤΕΕ

Στις 11 Μάη καλούνται οι 15.000 γεωτεχνικοί όλης της χώρας (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι), να ψηφίσουν για την ανάδειξη των νέων οργάνων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Το ΓΕΩΤΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που το διοίκησαν την τελευταία τετραετία, βρίσκεται σε αδράνεια, ανυπαρξία, εκφυλισμό και ανυποληψία, κάτι που οδήγησε πολλούς γεωτεχνικούς να θεωρούν περιττή την ενασχόλησή τους με αυτό.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Γεωτεχνικών πιστεύει ότι αυτές οι εκλογές μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για διαφορετική λειτουργία και ρόλο του Επιμελητηρίου, υπέρ της αγροτικής οικονομίας και των γεωτεχνικών. Βασικές προϋποθέσεις είναι η ριζική αλλαγή και ανατροπή των υπαρχόντων συσχετισμών σε όλα τα όργανα διοίκησης του ΓΕΩΤΕΕ και η άμεση συμμετοχή των Γεωτεχνικών στη δράση του. Λόγος γίνεται για ένα ρόλο και λειτουργία του ΓΕΩΤΕΕ που θα το καταξιώνει και θα το αναδείχνει σε πραγματική προοδευτική δύναμη στην κοινωνία.

Μέχρι σήμερα, οι παρατάξεις που συμμετείχαν στο απερχόμενο ΔΣ υλοποίησαν συνολικά την κυβερνητική πολιτική μετατρέποντας το ΓΕΩΤΕΕ σε υποτακτικό χειροκροτητή, αν δεν ήταν ανύπαρκτο, ενώ και τώρα δεν υπόσχονται καμία αλλαγή στην πολιτική και τακτική τους. Η ΠΑΣΚ και η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ειδικότερα, που μοιράστηκαν τις θέσεις του Προεδρείου, λειτούργησαν και με βάση το προσωπικό συμφέρον των εκπροσώπων τους μέσα από τα συγκεκριμένα σχήματα που διοίκησαν το ΓΕΩΤΕΕ.

Η κατάθεση δυο ψηφοδελτίων, τώρα, από την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Α και Β), δεν αναιρεί σε τίποτε τις ευθύνες της παράταξης αυτής για την "κατάντια" του ΓΕΩΤΕΕ. Αλλωστε ποτέ δεν καταδίκασε τη συγκεκριμένη απαράδεκτη πρακτική στην οποία και πρωτοστάτησαν στελέχη της. Ταυτόχρονα, τα δύο ψηφοδέλτια επιβεβαιώνουν και την κρίση στο εσωτερικό της αλλά και την προσπάθεια να ψαρέψουν "στα θολά νερά" σε βάρος των γεωτεχνικών. Αλλά και η ΔΑΚΕ συμμετείχε ισότιμα στη διαχείριση της κρίσης του ΓΕΩΤΕΕ, αφήνοντας ουσιαστικά τα πράγματα να εξελίσσονται έτσι.

Ενεργοποίηση

Σε μια περίοδο που μεθοδεύεται πολλαπλά η περιθωριοποίηση της αγροτικής οικονομίας και οξύνονται τα προβλήματα των Γεωτεχνικών, χρειάζεται να αναπτυχθούν στενοί δεσμοί με το αγροτικό κίνημα. Επιβάλλεται η ενεργοποίηση του ΓΕΩΤΕΕ και όλων των γεωτεχνικών και η ριζική αλλαγή της πορείας και του προσανατολισμού του. Η πραγματικά συμφέρουσα πολιτική προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής, του περιβάλλοντος, των γεωτεχνικών, του λαού και του τόπου γενικότερα, περνάει μέσα από την αντίσταση, τη ρήξη και την ανατροπή των μέχρι σήμερα επιλογών.Κατεύθυνση που αντικειμενικά θα εναντιώνεται στις επιλογές της καπιταλιστικής οικονομικοπολιτικής ολοκλήρωσης του Μάαστριχτ. Θα εναντιώνεται στις επιλογές που οδηγούν στην υποβάθμιση και στο δυνάμωμα της εξάρτησης της χώρας μας, μέσω της καταστροφής και συρρίκνωσης της αγροτικής οικονομίας και της ληστρικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων που υπηρετούν την προοπτική που επιφυλάσσουν για τη χώρα μας οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια.

Στόχοι

Για να μπορέσει το ΓΕΩΤΕΕ να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ βάζει σαν στόχους:

1. Ψήφιση του συνόλου των τροποποιήσεων του Ν.1474/84, με δραστηριοποίηση όλων των γεωτεχνικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γεν. Συνελεύσεων.

2. Πάλη για άμεση έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών, δημιουργία κώδικα αμοιβών και μητρώου μελών.

3. Επαρκή και αξιοκρατική στελέχωση του ΓΕΩΤΕΕ, με μόνιμο προσωπικό, για την εύρυθμη λειτουργία του με παράλληλη αναβάθμιση του ρόλου τους.

4. Ενεργοποίηση και ουσιαστική λειτουργία αμειβομένων επιτροπών έπειτα από σχεδιασμό με διαφανή κριτήρια, για τη μελέτη και την επιστημονική τεκμηρίωση των πραγματικών, οξυμένων και των επίκαιρων προβλημάτων.

5. Συνεργασία μόνιμη, συστηματική, ουσιαστική και αποτελεσματική του ΓΕΩΤΕΕ με τους γεωτεχνικούς συλλόγους, το συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών, τους ΟΤΑ, σωματεία εργαζόμενων σε όλους τους τομείς που αφορούν το ΓΕΩΤΕΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

6. Η διετία 1997 - '98 να αποτελέσει διετία πάλης κατά της ανεργίας των γεωτεχνικών, για νέες θέσεις εργασίας και προσλήψεις σε συνεργασία με τους φορείς των γεωτεχνικών.

7. Ενημέρωση της κοινωνίας για τις επιπτώσεις από την ΚΑΠ, GATT, για την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας στα πλαίσια του υπ. Γεωργίας και υλοποίησης του Δασικού Κτηματολόγιου.

8. Αναβάθμιση της προσφοράς του ΓΕΩΤΕΕ με αποτελεσματικά συνέδρια - και όχι συνέδρια φιέστες, τα πορίσματα των οποίων θα απασχολούν την κοινή γνώμη και θα προσφέρουν στην κοινωνία.

9. Δημιουργία τράπεζας πληροφοριών παγκόσμιας ενημέρωσης, βιβλιογραφίας, επιστημονικών εξελίξεων και δικτύου με όλες τις γεωτεχνικές - και όχι μόνο - πανεπιστημιακές σχολές της χώρας και σύνδεση με το INTERNET. Οικονομική και λειτουργική διαφάνεια κλπ.

Για ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα στο ΓΕΩΤΕΕ στους γνώριμους δρόμους της διεκδίκησης, της αντίστασης και της ενωμένης πάλης για την υλοποίηση των κοινών μας στόχων, η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ καλεί τους γεωτεχνικούς να ψηφίσουν μαζικά το ψηφοδέλτιο και τους υποψηφίους της για να πάρουμε την υπόθεση του ΓΕΩΤΕΕ στα χέρια μας.

Αντώνης ΡΑΛΛΑΤΟΣ

δασολόγος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ