Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Πυκνώνουν οι αντιδράσεις

Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα σχέδια της κυβέρνησης για αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς κίνητρα και κριτήρια.

Στο μακρύ κατάλογο αιρετών που αντιδρούν προστέθηκαν και 35 πρόεδροι κοινοτήτων της Ζακύνθου. Οι αιρετοί πραγματοποίησαν συνέλευση με θέμα τις προθέσεις της κυβέρνησης, στο πρακτικό της οποίας δηλώνουν την αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές συνενώσεις των κοινοτήτων, αλλά και "στη μεθοδευμένη διαδικασία της κυβέρνησης να αποσπάσει τη συναίνεση των κοινοτήτων, μέσα από ένα διάλογο που ποτέ δε θα γίνει, με συνεργό τη Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ζακύνθου".

Υπογραμμίζουν, ακόμα, πως "μετά την ολιγόμηνη λειτουργία και αποτυχία των Αναπτυξιακών Συνδέσμων" και την κυβερνητική ανακοίνωση ότι τα Συμβούλια Περιοχής παύουν να λειτουργούν από την 1η του επόμενου Γενάρη, "δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε καινούριο σχήμα, όπως το σημερινό των συνενώσεων".

Αντίθετη με τη συνένωση της Κοινότητας Χρισσού Φωκίδας δηλώνει η παράταξη "Δημοκρατική Ενότητα".Με ανακοίνωσή της σημειώνει πως οι εξελίξεις για το Χρισσό θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, αν προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια και η κοινότητα συνενωθεί με τους Δελφούς. "Με την αναγκαστική συνένωση τα προβλήματα ανάπτυξης που αντιμετωπίζουμε σαν Χρισσό θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα. Το Χρισσό θα παραμείνει ο "φτωχός συγγενής" στα πλαίσια του νέου δήμου. Πολύ δε περισσότερο όταν βασικά έργα ανάπτυξης και υποδομής του χωριού μας, που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κοινοτική αρχή, όπως είναι το νέο σχέδιο πόλεως, η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός έχουν εγκαταλειφτεί από την πλειοψηφία του σημερινού Κοινοτικού Συμβουλίου" σημειώνει.

Καλεί, εξάλλου, όλους τους κατοίκους της κοινότητας να πάρουν μέρος στο ανοιχτό Συμβούλιο της κοινότητας, που θα γίνει στις 2 Μάη, όπου και θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και θα παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, υπογραμμίζοντας πως "το Χρισσό πρέπει να παραμείνει μια αυτοτελής και αυτοδύναμη κοινότητα. Είναι ανάγκη να σμίξουμε όλοι, να ενημερωθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς θα οργανώσουμε την αντίστασή μας, γιατί ο κίνδυνος να σβήσει το χωριό μας από το χάρτη είναι κάτι παραπάνω από ορατός".

Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ,με ανακοίνωσή της, τονίζει πως αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα σχέδιά της, θα δώσει νέο πλήγμα στο θεσμό της ΤΑ. Συνεχίζει πως σκοπός της νέας επίθεσης δεν είναι η ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη της ΤΑ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, "αφού στο πρόγραμμα των συνενώσεων δε γίνεται καμία αναφορά στους ουσιαστικούς λόγους ερήμωσης της υπαίθρου και των χωριών, όπως είναι η ανεργία, η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, η έλλειψη έργων υποδομής κλπ., αλλά και για την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα".

Η ΝΕ υπογραμμίζει ότι σκοπός της κυβέρνησης "είναι, όπως ομολόγησε και ο αρμόδιος υπουργός, η υλοποίηση αποφάσεων για την ΤΑ, που έχουν παρθεί στις Βρυξέλλες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Συμπληρώνει πως με τις συνενώσεις κυβέρνηση και ΕΕ επιδιώκουν: Τη μείωση των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς την ΤΑ. Τον αυστηρότερο έλεγχο των αποφάσεών της. Την ανάθεση σε ιδιώτες των υπηρεσιών, των αρμοδιοτήτων και των έργων της. Την πρόσθετη φορολογία και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι πολλοί αυτοί που αντιδρούν (1997-10-26 00:00:00.0)
Προετοιμασία καθόδου (1997-10-04 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις (1997-09-18 00:00:00.0)
Λένε ΟΧΙ! (1997-08-05 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι αντιδράσεις (1997-06-13 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες (1997-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ