ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε "αποκλεισμό" τα λιμάνια

Βαρύτατες οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη απεργία των λιμενεργατών, αλλά η κυβέρνηση "κρύβεται"!

Στη δεύτερη βδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων μπήκαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας, που διεκδικούν τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας. Και ενώ κάθε δραστηριότητα στα λιμάνια έχει παραλύσει, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας μέχρι και χτες δεν είχαν επιδιώξει καμία συνάντηση με την ηγεσία της ομοσπονδίας (ΟΜΥΛΕ)!

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των κομμάτων που αποφάσισε η Ομοσπονδία, εκπρόσωποί της συναντήθηκαν την Κυριακή με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί "σίγουρα είναι σε δύσκολη θέση απέναντι στους απεργούς, αφού έχουν υπογράψει τη διάταξη χορήγησης πριμ παραγωγικότητας, έχουν εγκρίνει και έχει καταβληθεί προκαταβολή σε αυτούς, έναντι αναδρομικών και είχαν δεσμευτεί μέχρι το τέλος Νοέμβρη να ψηφιστεί διάταξη".

"Η απραξία των δυο υπουργών - αναφέρεται στην ανακοίνωση - έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα ελληνικά λιμάνια με διεθνή αποκλεισμό, αφού κανένα εμπορικό πλοίο δεν προσεγγίζει σ' αυτά. Το διαμετακομιστικό εμπόριο πλήττεται ανεπανόρθωτα με κερδισμένα τα ανταγωνιστικά λιμάνια των Τουρκίας, Αιγύπτου, Μάλτας και Κύπρου. Επτάμισι χιλιάδες κοντέινερς προορισμού Πειραιά, έχουν εκφορτωθεί μέσα στο απεργιακό πενθήμερο σε λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου".

Αναφέρεται επίσης ότι χιλιάδες τόνοι εμπορευμάτων που είχαν εκφορτωθεί πριν την έναρξη των απεργιών, παραμένουν εγκλωβισμένα στις αποθήκες των λιμανιών. Εμπορεύματα που θα έπρεπε να προωθηθούν στην αγορά ενόψει των γιορτών παραμένουν στις αποθήκες ή δε φτάνουν καθόλου στα λιμάνια.

"Καλούμε - τονίζεται τέλος - για μια ακόμη φορά τους δυο υπουργούς, αλλά και όλη την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στην ψήφιση της αιτούμενης διάταξης, ώστε να αποφευχθεί η παραπέρα ζημιά στα λιμάνια, τη ναυτιλία και την εθνική οικονομία".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ η οικονομική ζημιά του Οργανισμού στις έξι μέρες της απεργίας ανέρχεται στα 350 - 450 εκατ. δρχ., ενώ ιδιαίτερα επισημαίνεται ο κίνδυνος της δυσφήμισης των ελληνικών λιμανιών. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δεν εκτελέστηκαν φορτοεκφορτωτικές εργασίες σε πάνω από 50 πλοία, μεγαλύτερος αριθμός πλοίων παρέκαμψε τα ελληνικά λιμάνια, δεν ξεφορτώθηκαν από πλοία φορτία TRANSIT, ενώ πλοία παραμένουν για φορτοεκφόρτωση στα αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Ενισχύθηκαν οι ταξικές δυνάμεις

Με την ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΣΚ - ΔΕΗ,την αλλαγή... συμμαχιών στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ και τη "σχετική" συμμετοχή των συνέδρων, έληξε την Κυριακή το 22ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Από τους 327 συνέδρους ψήφισαν 325 και η ΕΣΚ - ΔΕΗ πήρε 31 ψήφους, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε 18.Η ΕΣΚ αύξησε από 2 σε 3 τις έδρες της στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, έλαβε μια έδρα στην Εκτελεστική Επιτροπής της Ομοσπονδίας και 2 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, από έναν που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές.

Η ΠΑΣΚΕ - ΓΕΝΟΠ,η οποία αποτελείται από τη σύμπραξη των Δ. Τσώλη και Ν. Μπάκουλη - που είχαν ξεχωριστά ψηφοδέλτια στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση - πήρε 93 ψήφους, 9 έδρες στο ΔΣ και 5 αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ,της λεγόμενης ομάδας Πιπεργιά,πήρε 61 ψήφους, 6 έδρες και 5 αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ. Στο προηγούμενο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο είχαν συνεργαστεί η ομάδα Πιπεργιά με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ στο οποίο ηγούνταν ο Δ. Τσώλης.

Η ΔΑΚΕ - ΓΕΝΟΠ πήρε 78 ψήφους, 8 έδρες και 4 αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ, ενώ η ΔΑΚΕ - ΔΕΗ πήρε 27 ψήφους, 2 έδρες και 1 αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ. Η ΣΑΔ (ΣΥΝ) πήρε 29 ψήφους, 3 έδρες στο ΔΣ και 2 αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ. Η παράταξη της Πολιτικής Ανοιξης πήρε 4 ψήφους. Η ΕΣΚ - ΔΕΗ πρότεινε να ψηφιστεί η άμεση καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 1996, αύξηση των μισθών για την κάλυψη του πληθωρισμού, τη σταδιακή κάλυψη των απωλειών '91 - '96, τη συμμετοχή στο ΑΕΠ, την κατοχύρωση της ΑΤΑ.

Πρότεινε ακόμα τη διεκδίκηση προσλήψεων μα διαφανείς διαδικασίες και διαγωνισμούς, κατάργηση του θεσμικού πλαισίου των ιδιωτικοποιήσεων, 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, επαναφορά του ασφαλιστικού φορέα στο προηγούμενο καθεστώς, αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Πρότεινε επίσης, την αντίθεση στην απόφαση για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την πάλη για την κατάργηση του νομικού πλαισίου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, απόρριψη της συμφωνίας ΘΑΛΗΣ.

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ εξέφρασε την αντίθεσή της με τη Συμφωνία του Μάαστριχτ και ζήτησε δημοψήφισμα, ενώ εξέφρασε και την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της χώρας που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους ενάντια στην πολιτική λιτότητας.

Βαρύτατες είνει οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης απεργίας στα λιμάνια,

Βαρύτατες είναιοι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης απεργίας στα λιμάνια, αλλά η κυβέρνηση αδιαφορεί και οι αρμόδιοι υπουργοί "κρύβονται"!

Τροπολογία για τις Επιθεωρήσεις

Ειδική τροπολογία, για την επιστροφή των Επιθεωρήσεων Εργασίας στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, θα καταθέσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε χτες ανάμεσα σε αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργάνων, του υπουργείου Εργασίας και τη ΓΣΕΕ.

Για το θέμα θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα όπου θα δοθεί και σχετικό κοινό υπόμνημα.

Εκτακτο καταστατικό συνέδριο στις 14 Δεκέμβρη, αποφάσισε να καλέσει η

Εκτακτο καταστατικό συνέδριο στις 14 του Δεκέμβρη, αποφάσισε να καλέσει η διοίκηση της Πανελλήνιας Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Τα αιτήματα των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας, έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Ο. Κολοζώφ.

Τα λιμάνια - επισημαίνουν οι βουλευτές - έχουν νεκρώσει από τις 27 Νοέμβρη, αφού η απεργία έχει καθολική συμμετοχή και οι ζημιές για την εθνική οικονομία είναι ανυπολόγιστες, αλλά παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων επίλυσης του προβλήματος.

Παράλληλα οι βουλευτές επισημαίνουν την κατάσταση διάλυσης και διαρκούς υποβάθμισης των δημόσιων κρατικών λιμανιών της χώρας, σαν αποτέλεσμα της Τελωνειακής Ενωσης και της πολιτικής που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις. Παρατηρείται - τονίζουν - μείωση του κύκλου εργασιών τους, σε δραστηριότητες που κατ' αποκλειστικότητα ασκούσαν, υπέρ των ιδιωτικών λιμανιών και αποθηκών, με σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις για την απασχόληση των εργαζομένων και γενικότερα των συναλλασσόμενων με αυτά. Επιπλέον - συνεχίζουν - ως αποτέλεσμα της λειτουργίας ελεύθερων ζωνών και αποθηκών και της ουσιαστικής απουσίας ελέγχου και της ασύδοτης δράσης που αναπτύσσεται, υπάρχουν τεράστιες απώλειες δημοσιονομικών εσόδων, ανάπτυξη φαινομένων φοροκλοπής και δυνατότητες ανάπτυξης παραεμπορικών δραστηριοτήτων με όλα τα αρνητικά συνακόλουθα.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό αν πρόκειται να πάρει μέτρα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και για την αντιστροφή της σημερινής κατάστασης και τη στήριξη των οργανωμένων κρατικών λιμανιών.

Το ΕΚΑ για τους αλλοδαπούς εργάτες

Τη νομιμοποίηση των ξένων εργατών και την πλήρη εργασιακή εξομοίωσή τους με τους Ελληνες εργάτες ζητά το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με πλαίσιο προτάσεων που κατέθεσε στην επιτροπή του υπουργείου Εργασίας

Την "αυτοδίκαιη νομιμοποίηση" όσων αλλοδαπών δηλώσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα και την "πλήρη εξίσωσή" τους με τους Ελληνες εργαζόμενους, ζήτησε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,με το κείμενο προτάσεων που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, η οποία επεξεργάζεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τους όρους νομιμοποίησης των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΑ προτείνει:

- Τη νομιμοποίηση όσων αλλοδαπών υποβάλλουν σχετική αίτηση, μέσα σε διάστημα έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, με την παροχή άδειας εργασίας και παραμονής.

- Την άμεση υπαγωγή τους στο αντίστοιχο με την εργασία τους ασφαλιστικό φορέα και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως ισχύουν και για τους Ελληνες, όπως και πλήρης εξίσωση όσον αφορά στις αμοιβές.

- Επέκταση του δικαιώματος παραμονής και στα μέλη των οικογενειών τους. - Πρόβλεψη για την ομαλή ένταξη των ξένων εργατών στην ελληνική κοινωνία κ.ά.

Σχετικά με την κυβερνητική πρόταση, για τον καθορισμό καταλόγου "ανεπιθύμητων αλλοδαπών" με υπουργική απόφαση, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, το ΕΚΑ αντιπροτείνει να καθοριστούν επακριβώς τα κριτήρια και η διαδικασία για την καταγραφή στον κατάλογο και να τεθεί υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Κατάληψη για τα δεδουλευμένα

Δεύτερη βδομάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων διανύουν οι 48 εργαζόμενοι της ναυτιλιακής εταιρίας ΓΙΟΥΝΙΜΑΡ ΜΑΡΙΤΑΪΜ ΣΕΡΒΙΣ,απαιτώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα δύο μηνών. Οι εργαζόμενοι εδώ και δύο βδομάδες έχουν καταλάβει συμβολικά το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν μέχρι να πληρωθούν. Οι ιδιοκτήτες της ΓΙΟΥΝΙΜΑΡ, Νίκος Λεόπουλος και Ιορδάνης Γιατζόγλου, έχουν εξαφανιστεί από τον περασμένο Οκτώβρη, βάζοντας ουσιαστικά "λουκέτο" στην επιχείρηση και αφήνοντας τους εργαζόμενους στον δρόμο.

Οπως δήλωσε ο νομικός σύμβουλος της εταιρίας στους εργαζόμενους, τα δεδουλευμένα τους θα καταβληθούν από τα χρήματα που θα... περισσέψουν από την πώληση του κτιρίου της εταιρίας στο Παλιό Φάληρο,το οποίο έχει υποθηκεύσει η Εγνατία Τράπεζα!Σήμερα αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα συναντηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε δύο βδομάδες με τον υπουργό Εργασίας απαιτώντας να παρέμβει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ