ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ εξετάζει τη συνέχιση των εργατικών κινητοποιήσεων, μία μέρα πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και μέσα σε κλίμα γενικότερης αγωνιστικής ανάτασης

Τη συνέχιση των εργατικών κινητοποιήσεων καλείται να αποφασίσει και να καθορίσει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ,μια μέρα πριν τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό και ενώ στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή αρχίζει σήμερα η συζήτηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, η ΕΕ της Συνομοσπονδίας θα καταλήξει σε αναλυτικές εκτιμήσεις γύρω από την πρόσφατη πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση, η οποία έχει ήδη καταγραφεί από όλες τις πτέρυγες ως η πλέον επιτυχημένη κινητοποίηση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Στο μεταξύ, η 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 17 του Δεκέμβρη, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών,το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 10 του Δεκέμβρη, αλλά και το πρόγραμμα κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού,η 24ωρη πανελλαδική απεργία των οικοδόμων στις 12 του Δεκέμβρη, ο παρατεινόμενος "αποκλεισμός" των λιμανιών από τους εργαζόμενους σε αυτά, καθώς και η προετοιμασία των ναυτεργατών για παγκόσμια απεργία, δίνουν μια "γεύση" από το κλίμα της γενικευμένης αγανάκτησης και της εντεινόμενης αγωνιστικής ανάτασης.

Στη σημερινή συνεδρίαση η ΕΣΑΚ θα ταχθεί υπέρ της κλιμάκωσης με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, αλλά και του συντονισμού με όσους αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Οι προτάσεις στελεχών της ΠΑΣΚΕ φαίνεται να επικεντρώνονται σε ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 17 του Δεκέμβρη,ημέρα έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Πρόταση για συλλαλητήριο είχε καταθέσει πριν από την απεργία και η "Αυτόνομη Παρέμβαση", αλλά μέχρι χτες το βράδυ εκκρεμούσε σύσκεψη για τη διαμόρφωση της τελικής της πρότασης. Η ΔΑΚΕ κάνει λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και με απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ στελέχη της δήλωναν χτες έτοιμα να συζητήσουν όποια άλλη πρόταση στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΒΕ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για το ωράριο

Με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 10 Δεκέμβρη στις 3 το μεσημέρι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και εμποροϋπάλληλοι.Αυτό αποφάσισαν από κοινού η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,ενώ το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στις 4 μμ συγκέντρωση έξω από το ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ Ν. Ιωνίας.

Στην κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα, πιέζοντας για αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας που διέπει το ωράριο, ενάντια στο ωρομίσθιο, στο μαρασμό των ΜΜΕ, στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και διεκδικώντας: Τρία απογεύματα κλειστά, για το σύνολο του εμπορίου, το αργότερο στις 3.30 μ.μ., με οριοθετημένο άνοιγμα και κλείσιμο για όλες τις μέρες της βδομάδας.

Επίσης, τονίζουν ότι εργαζόμενοι και ΕΒΕ έδωσαν την απάντησή τους στο μονοπωλιακό κεφάλαιο στους χώρους που αυτό χρησιμοποίησε ως ορμητήριό του, για να ισοπεδώσει ό,τι έχει μείνει από εργασιακές σχέσεις - δικαιώματα - κατακτήσεις δεκαετιών για τους εργαζόμενους, να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σ' αυτό τον αγώνα εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ βρήκαν την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη σημαντικής μερίδας του εργατικού κινήματος. Ενώθηκαν οι φωνές τους με τις φωνές των εργαζομένων από κλάδους που παλεύουν για οχτάωρο, πενθήμερο και σαραντάωρο, για πλήρη απασχόληση ενάντια στις επιλογές της ΕΕ, στις εντολές της "Λευκής Βίβλου". Αυτός ο αγώνας ανάγκασε την εργοδοσία να κάνει ένα βήμα πίσω από τις αρχικές της προθέσεις για το ωράριο του Σαββάτου.

Η κυβέρνηση, καταγγέλλουν ΕΒΕ και εμποροϋπάλληλοι, έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες, όταν μπροστά στα δίκαια αιτήματά τους απαντά με πολιτικές στήριξης του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου, απαντά με το πρόγραμμα "σύγκλισης" και την "ελεύθερη" αγορά και οικονομία.

Παράλληλα, απευθύνουν πρόσκληση συνάντησης στα πολιτικά κόμματα και τον πρωθυπουργό, με στόχο να πάρουν θέση απέναντι στα αιτήματά τους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προς απεργία παγκόσμιας κλίμακας

Πανναυτεργατικό συλλαλητήριο στις 11 Δεκέμβρη. Συμμετέχει το ΕΚΠ και προσανατολίζεται σε παμπειραϊκή απεργία μαζί με την ΠΝΟ. "Πρωτοφανή διωγμό σε βάρος του Ελληνα ναυτεργάτη", καταγγέλλουν οι ναυτεργατικές ενώσεις

Με απεργία, σε παγκόσμια κλίμακα, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.Χτες, σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας εξήγγειλε πανναυτεργατική απεργία μεταξύ των ημερομηνιών 13 με 16 Δεκεμβρίου,στην οποία θα συμμετέχουν οι ναυτεργάτες και των ποντοπόρων πλοίων. Η διάρκεια της απεργίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο αναμένεται να είναι πάνω από ένα εικοσιτετράωρο. Στα πλαίσια τις οργάνωσης του αγώνα των ναυτεργατών, στις 11 του μήνα θα γίνει πανναυτεργατικό συλλαλητήριο στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς,ενάντια στη μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία, που προωθείται με τις σημαίες ευκαιρίας και την άρση του προστατευτισμού (καμποτάζ) των εσωτερικών πλόων της χώρας, ενάντια στον τρόπο φορολόγησης των ναυτεργατών που προωθεί η κυβέρνηση και ενάντια στη διάλυση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

"Για την κατοχύρωση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτεργατών - σημείωσε ο γενικός γραμματέας - απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός των οργανικών συνθέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων, η πάταξη της "μαύρης εργασίας", η ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,η ανάκληση όλων των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης (ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τα πλοία με σημαία ευκαιρίας) και η διατήρηση του καμποτάζ". Οσον αφορά τα κοινωνικοασφαλιστικά αιτήματα, ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι οι ναυτεργάτες απαιτούν να καθοριστεί το ύψος των συντάξεων στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτικών. Χαρακτήρισε το νέο φορολογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση "φορολογική λαίλαπα" για τους ναυτεργάτες και τόνισε ότι η κυβέρνηση "εξαπολύει έναν ανηλεή άδικο και πρωτοφανή σε έκταση και μέγεθος διωγμό του Ελληνα ναυτεργάτη".

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γιάννης Μίχας, ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι τα σωματεία του Πειραιά θα πάρουν μέρος στο πανναυτεργατικό συλλαλητήριο, ενώ αναμένεται η διοίκηση του ΕΚΠ να κηρύξει παμπειραϊκή απεργία την ημερομηνία που θα κηρυχτεί και η απεργία των ναυτεργατών.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν βουλευτές της Α και Β Περιφέρειας του Πειραιά και εκπρόσωποι των κομμάτων. Ο βουλευτής του ΚΚΕΣταύρος Παναγιώτου δήλωσε: "Ο αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή που κινητοποιούνται και τα άλλα στρώματα της εργατικής τάξης. Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι πρέπει να συντονίσουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που εφαρμόζει με εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Οργάνωσης του ΚΚΕ Πειραιά.

Ερχεται το "χαρτζιλίκι"

Εντονη κριτική άσκησε στην ελληνική κυβέρνηση ο Κοινοτικός επίτροπος Π. Φλιν, που ανακοίνωσε τη μερική απεμπλοκή των κονδυλίων για την επαγγελματική εκπαίδευση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ανταπόκριση). -

Τη "μερική" απεμπλοκή των κοινοτικών κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο,ύψους 40 δισ. δρχ. για την επαγγελματική κατάρτιση, ανακοίνωσε, χτες στις Βρυξέλλες,ο Κοινοτικός επίτροπος για κοινωνικά θέματα Π. Φλιν,μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τα σχετικά κονδύλια είχαν "παγώσει" πριν λίγους μήνες, όταν η ΚΟΜΙΣΙΟΝ εντόπισε παρατυπίες στο σύστημα ανάθεσης των προγραμμάτων. Η απεμπλοκή συνοδεύτηκε από έντονη κριτική για τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας, αλλά και για τον τρόπο αξιολόγησης των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης,ενώ ζητήθηκε η αυστηρότερη εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της Κοινότητας.

Τα 25 από τα 40 δισ. δρχ., που αναμένεται να δοθούν μέχρι τα Χριστούγεννα, θα καλύψουν τις ανάγκες για τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιήθηκαν το 1995 και τα υπόλοιπα 15 δισ. δρχ. δίνονται σαν προκαταβολή για το 1996.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωσε τον Κοινοτικό επίτροπο πως θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι οδηγίες του...

ΑΚΡΟΝ - ΙΛΙΟΝ - ΚΡΥΣΤΑΛ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Ανάστατοι είναι οι 255 εργαζόμενοι στα δέκα καταστήματα "Ακρον - Ιλιον - Κρυστάλ",που εδώ και ενάμιση μήνα παραμένουν απλήρωτοι. Η κατάσταση οδηγείται στο απροχώρητο και εκφράζουν σοβαρούς φόβους για το μέλλον της ίδιας της επιχείρησης. Τα προβλήματα άρχισαν στα τέλη του 1995, οπότε έκαναν την εμφάνισή τους οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, αλλά και οι ελλείψεις εμπορευμάτων.

Η κατάσταση οξύνθηκε, αφού από την αρχή του χρόνου έως και σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί σχεδόν ποτέ στην ώρα τους, ενώ δεν έχουν πάρει ούτε τα αναδρομικά της Σύμβασης. Οι ανησυχίες τους κορυφώθηκαν όταν τον Σεπτέμβρη η Ιονική Τράπεζα προσπάθησε να κατάσχει εμπορεύματα από το κατάστημα της Σταδίου.

Η επιχείρηση εμφανίζεται να χρωστάει δισεκατομμύρια σε τράπεζες, στα ασφαλιστικά Ταμεία, στην Εφορία και σε προμηθευτές. Οι πιο πολλοί από τους εργαζόμενους δουλεύουν στην επιχείρηση 20 χρόνια, ενώ αρκετοί είναι προχωρημένης ηλικίας, πράγμα που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη θέση τους.

Κινητοποιούνται οι ασυρματιστές

Σήμερα στις 11 πμ συγκέντρωση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Εξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11 το πρωί οι ασυρματιστές - ραδιοτηλεγραφητές του Εμπορικού Ναυτικού, δίνοντας μια πρώτη δυναμική απάντηση στον επαγγελματικό αφανισμό που τους έχει καταδικάσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εγκαταστήσει στα πλοία το επικίνδυνο - όπως έχει αποδειχθεί - δορυφορικό σύστημα τηλεπικοινωνίας GMDSS.

Με Προεδρικό Διάταγμα, που ήδη έχει υπογραφεί, η κυβέρνηση "παύει" στο τέλος του 1998 το επάγγελμα των ραδιοτηλεγραφητών - ασυρματιστών, πετώντας στο δρόμο πάνω από 2.000 οικογένειες. Η Πανελλήνια Ενωση Ραδιοτηλεγραφητών και Ραδιοηλεκτρονικών Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, με ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι: "Η πολύχρονη τηλεπικοινωνιακή εμπειρία των Ασυρματιστών δεν αντικαθίσταται με την εκπαίδευση τους ενός μήνα που απαιτείται για την απόκτηση του πτυχίου "γενικού χειριστού". Επιμένουμε να δηλώνουμε ότι το GMDSS είναι επικίνδυνο εργαλείο σε χέρια μη έμπειρων χειριστών.Η βιασύνη του ΥΕΝ για την άρον άρον εισαγωγή του συστήματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσον αφορά το χειριστή του, δημιουργεί όλα τα δεδομένα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές".

Οι ραδιοτηλεγραφητές διαμαρτύρονται επίσης και για την ανεργία που ήδη πλήττει τον κλάδο από την απασχόληση, κατά παράνομο τρόπο, χαμηλόμισθων αλλοδαπών.

Δεμένα θα είναι την άλλη βδομάδα τα πλοία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ