ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αφανίζουν τον Ελληνα ναυτεργάτη

Σε πέντε χιλιάδες θα μειωθούν οι Ελληνες ναυτικοί μέσα σε έξι χρόνια αν εφαρμοστεί το καμποτάζ. Αποκαλυπτική μελέτη - βόμβα έξι εταιριών της ΕΕ

"Ταφόπλακα" τοποθετούν στο επάγγελμα του ναυτικού κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση με τον Κοινοτικό Κανονισμό 3577/92, ο οποίος προβλέπει την άρση του προνομίου του προστατευτισμού των εσωτερικών πλόων των χωρών (καμποτάζ), που ορίζει το άρθρο 165 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου!Μελέτη που συντάχτηκε από 6 εταιρίες που εδρεύουν σε αντίστοιχες χώρες - μέλη της ΕΕ αποκαλύπτει ότι μέσα σε 6 χρόνια οι Ελληνες ναυτεργάτες δε θα ξεπερνούν τους 5.000 από τις 35.000 περίπου που είναι σήμερα!

Η μελέτη παρουσιάστηκε στις 16 του περασμένου Οκτώβρη και οι εταιρίες που συνέταξαν τη μελέτη είναι: Η "Tecnecon" της Βρετανίας,η "Bilbao Plaza Maritima" της Ισπανίας,η γαλλική "Ecomar",η πορτογαλική "Logimaris",η ιταλική "Marcosult" και η ελληνική "Tredemco".

Ο Κοινοτικός Κανονισμός για την Ελλάδα προβλέπει ότι ο προστατευτισμός θα αρθεί σταδιακά από το 1999 για τις κρουαζιέρες και από το 2004 για την ακτοπλοϊα και επισημαίνει ότι οι πιο ευνοϊκές προβλέψεις μιλούν για την παραμονή 19.000 θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η μελέτη συνεχίζει αποκαλύπτοντας ότι με είσοδο πλοίων ξένων συμφερόντων κινδυνεύουν να βρεθούν στη στεριά άλλοι 9.000 ναυτικοί που αποτελούν τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων και άλλοι 5.500 ναυτικοί που απασχολούνται στα κρουαζιερόπλοια! Μάλιστα στη μελέτη επισημαίνονται οι επιφυλάξεις που εκφράζουν ακόμα και οι Ελληνες εφοπλιστές απέναντι στην άρση του καμποτάζ, οι οποίοι ζητούν να διαμορφωθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού με τις σημαίες ευκαιρίας.

Στις άλλες χώρες

Χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά της Νότιας Ευρώπης, για τις οποίες έχει αρχίσει η μερική άρση του προστατευτισμού, ήδη γεύονται τα πρώτα δραματικά αποτελέσματα. Στην Ισπανία από την 1/1/1993 άρχισε να ισχύει η μερική φιλελευθεροποίηση και, όπως αναφέρει η μελέτη, "στις αρχές του 1994 τα πλοία με ισπανική σημαία εκτέθηκαν στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες και αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να ανταγωνιστούν. Η συνέπεια ήταν μέχρι και το 1996 να χαθούν 1.300 εργασίες δηλαδή το 17% των θαλάσσιων εργασιών που εκτελούνταν σε συνθήκες μερικής φιλελευθεροποίησης και να κινδυνεύουν άλλες 1.900. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι Ισπανοί πλοιοκτήτες αντιμετώπισαν δυσκολίες να ανταγωνιστούν τις ξένες σημαίες. Εκφράζονται σκέψεις ότι η ακόμα παραπέρα φιλελευθεροποίηση θα γίνει αιτία αύξησης της ανεργίας και παραπέρα μείωσης του αριθμού των ισπανικών πλοίων". Από την πλευρά τους τα ισπανικά συνδικάτα, όπως σημειώνεται στη μελέτη, τόνισαν ότι "η φιλελευθεροποίηση δεν υπήρξε ευεργετική. Ο ισπανικός στόλος μειώνεται συνεχώς ή καταγράφεται δεύτερη φορά με μείωση της απασχόλησης. Δημιουργήθηκε αθέμιτος ανταγωνισμός".

Στην Πορτογαλία,όπου επίσης έχει εφαρμοστεί μερική φιλελευθεροποίηση, αναφέρεται ότι ήδη βρέθηκαν στην ανεργία περίπου 2.000 ναυτεργάτες και επισημαίνεται: "Τα πορτογαλικά μέρη (ναυτεργάτες και εφοπλιστές) λένε ότι τα πλοία των βόρειων χωρών - μελών είναι τεχνολογικά ακόμα πιο προηγμένα και δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Οι Πορτογάλοι πλοιοκτήτες δηλώνουν ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η ολοκληρωτική φιλελευθεροποίηση τουλάχιστον για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια. Στο διάστημα αυτό να γίνουν πρόσθετες έρευνες για την ανάγκη της άρσης της φιλελευθεροποίησης".

Στην Ιταλία εκφράζονται επίσης ανησυχίες, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθούν "εκτός" 480 επιβατικά πλοία εξαιτίας της εισόδου μεγάλων φέρι μποτ βόρειων ευρωπαϊκών χωρών! Γενικά οι εφοπλιστές των χωρών της Νότιας Ευρώπης εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα δημιουργηθεί από την άρση του καμποτάζ, καθώς τα πλοία των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών διαθέτουν πλοία προηγμένης τεχνολογίας. Στην ουσία η άρση του καμποτάζ θα βοηθήσει την επέλαση αυτών των χωρών.

Στη μελέτη, αν και δεν αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, γίνονται σκέψεις για την απορρόφηση μέρους του "περισσευάμενου πληρώματος", όπως αναφέρεται! Συγκεκριμένα σημειώνεται: "Το χάσιμο των εργασιών που θα προκύψει από την άρση του καμποτάζ ίσως μερικώς αποζημιωθεί από άλλες εργασίες αν και όπου είναι δυνατόν"! Οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αύξησης της ανεργίας, σύμφωνα με τη μελέτη, θα είναι η νησιωτική περιοχή της Ιταλίας, δηλαδή η Σικελία και η Σαρδηνία,των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων τους ασχολούνται με τη θάλασσα. Ενώ οι περιοχές που αναμένεται να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα είναι τα νησιά του Αιγαίου, επειδή οι κάτοικοί τους, όπως αναφέρει η μελέτη, απασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα.

Μισθός: "Πρέπει να μειωθεί"!

"Ο μισθός είναι ο πιο ακριβός παράγοντας που επηρεάζει το καμποτάζ"!Αυτό αναφέρεται στη μελέτη, χωρίς ωστόσο να καθορίζεται το ποσοστό μείωσής του. Αναφέρεται απλά ότι το μόνο που δεν έχει υπολογιστεί στο νέο μισθολόγιο είναι το... κοινωνικό του κόστος!

Οσον αφορά τη σύνθεση των πληρωμάτων σημειώνεται ότι "οι βόρειες χώρες σκοπεύουν σε οικονομία και ευκαμψία". Αυτό σημαίνει ότι οι αξιωματικοί και ειδικά ο πλοίαρχος θα είναι από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κατώτερα πληρώματα, "εθνικά", όπως χαρακτηρίζουν τους ναυτεργάτες των τρίτων χωρών "ή και πολίτες της ΕΕ"!

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Νέο πλήγμα με το φορολογικό

Ενώ συνεχίζεται η τραγική μείωση των θέσεων απασχόλησης, η κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους στους ναυτεργάτες, αφήνοντας ασύδοτους τους εφοπλιστές. Σε διάλυση οδηγείται το ΝΑΤ, με έλλειμμα 300 δισεκατομμύρια δραχμές!

Νέο πλήγμα δέχτηκαν οι Ελληνες ναυτεργάτες, η παραγωγική βάση που πάνω της στηρίχτηκαν οι εφοπλιστές για ν' αποκτήσουν "πλούτη και δόξα" κατακτώντας την πρώτη θέση στον πίνακα του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Και ήταν γερό το χτύπημα, γιατί ακριβώς προερχόταν απ' την "εκσυγχρονιστική" και δήθεν "κεντροαριστερή" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για την επιβολή φορολογίας στις αποδοχές των μελών κατωτέρων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων, που θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 5% για το 1997, με 10% για το 1998 και με 15% για το 1999 και μετά.Επίσης αυξάνεται η φορολογία στα εισοδήματα των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού από 5% και 8% που ήταν μέχρι σήμερα (ανάλογα με το αν οι αμοιβές ήταν σε δραχμές ή σε συνάλλαγμα). Οι αμοιβές αυτές θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή που ορίστηκε σε 10% για το 1997, σε 12,5% για το 1998 και σε 15% για το 1999 και μετά. Να σημειωθεί ότι για τη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, έχει επιλεγεί προοδευτική κλίμακα συντελεστών, ώστε τα υψηλότερα εισοδήματα να πληρώνουν υψηλότερο φόρο. Στην περίπτωση όμως των ναυτεργατών με τον "ενιαίο συντελεστή" που επιβλήθηκε, οι χαμηλές αποδοχές του πρωτόμπαρκου θα φορολογούνται στο ίδιο ποσοστό με τις κατά πολύ υψηλότερες αποδοχές του ανώτερου στην ιεραρχία της ειδικότητας.

Παράλληλα καταργούνται τόσο η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων που ίσχυε για το ποσό της αξίας που καλυπτόταν με χρήματα που οι ναυτεργάτες απασχολούμενοι τρία χρόνια σε ποντοπόρα πλοία εισήγαγαν απ' το εξωτερικό, όσο και η απαλλαγή από δασμούς και φόρους εισαγωγής οικοσκευών και αυτοκινήτων. Επίσης, από φέτος επιβάλλεται φορολογία 15% στους τόκους των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα,που κατά κύριο λόγο διατηρούν οι ναυτεργάτες και οι οικογένειές τους σε τράπεζες, στεγαστικό ταμιευτήριο, ταχυδρομικό ταμιευτήριο και αλλού.

Τα μέτρα αυτά θα συντελέσουν όχι μόνο στη μείωση του εισοδήματος των ναυτεργατών, αλλά θα ενισχύσουν το κλίμα της αποστροφής των νέων προς το ναυτεργατικό επάγγελμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κράτος στην προπαγανδιστική του εξόρμηση για να προσελκύσει τους νέους "να πάρουν τον δρόμο της θάλασσας", χρησιμοποιούσε σαν δέλεαρ αυτά τα δήθεν "ευεργετήματα" που είχαν οι ναυτεργάτες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία 20ετία μειώθηκε ο αριθμός των Ελλήνων εργαζομένων στα πλοία κατά 94.000 (διάφορες ειδικότητες). Οι αριθμοί για την τραγική μείωση των θέσεων απασχόλησης, σηματοδοτούν την εξαφάνιση του ναυτεργατικού επαγγέλματος στο οποίο οι Ελληνες είχαν και παράδοση και καλό όνομα.

Ετσι λοιπόν, ενώ το 1970 είχαμε 125.000 ναυτεργάτες, το 1980 ο αριθμός τους έφτανε τις 59.534 και το 1990 τις 26.766.Η μείωση συνεχίζεται και το 1992 οι απασχολούμενοι ναυτεργάτες είναι 25.278.Ραγδαία η πτωτική τάση, φτάνει σήμερα σε απογοητευτικούς αριθμούς, που διαψεύδουν και τους πλέον αισιόδοξους για το επαγγελματικό μέλλον των αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων των ελληνικών και ελληνόκτητων πλοίων. Τον Μάρτη του 1996 οι απασχολούμενοι Ελληνες ναυτεργάτες δεν ξεπερνούσαν τις 19.000.

Παράλληλα, όμως, τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατών, θα εξαναγκάσουν όσους απ' αυτούς μπορούν είτε να στραφούν στα υπό ξένη σημαία πλοία, είτε να βγουν στην απομαχία νωρίτερα, έστω και με χαμηλότερη σύνταξη, ζώντας με τις εξευτελιστικές συντάξεις του ΝΑΤ, που το 1991 μέχρι το 1995 η αύξησή τους ήταν 4%,χωρίς να αφαιρεθούν οι απώλειες απ' τον πληθωρισμό.

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να σταθούμε λίγο. Η πρόωρη συνταξιοδότηση θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στον ασφαλιστικό οργανισμό των ναυτεργατών (ΝΑΤ), που ήδη για να ανταποκριθεί στις σημερινές του υποχρεώσεις επιδοτείται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Ηδη ο αριθμός των συνταξιούχων είναι πολύ μεγαλύτερος απ' αυτόν των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες φτάνουν τις 58.964.Ενδεικτικά: Το 1996 το ΝΑΤ επιδοτήθηκε με 90 δισεκατομμύρια δραχμές και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτό το Ταμείο ήταν το πλουσιότερο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, με ακίνητη περιουσία στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, με υψηλά αποθεματικά σε καταθέσεις και σε χρυσό σε Τράπεζες του εξωτερικού και άλλα.

Τώρα δεν είναι απλά ένας προβληματικός οργανισμός, αλλά ένα χρεοκοπημένο Ταμείο, αφού το έλλειμμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στη διάρκεια συνέλευσης μελών της ΠΕΜΕΝ, ξεπερνάει τα 300 δισεκατομμύρια δραχμές. Εκεί το κατάντησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που ακολούθησαν και που εκφραζόταν κύρια με τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση των εφοπλιστών (τα γνωστά "θαλασσοδάνεια") και τη σκόπιμη αδιαφορία που έδειχναν οι αρμόδιοι για την είσπραξη των οφειλών τους.

Παράλληλα με την τακτική αυτή, δρομολογήθηκε και το τεράστιο πρόβλημα του αφελληνισμού της ναυτιλίας, με την κατάργηση της οργανικής σύνθεσης αλλά και της σύνθεσης της ασφάλειας των πλοίων και με τη ναυτολόγηση χαμηλόμισθων αλλοδαπών πληρωμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμη και σήμερα, παρά την παραγραφή παλιών χρεών τους, που αποτελεί συνειδητή πολιτική πράξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, οι εφοπλιστές χρωστάνε στο ΝΑΤ: Εκείνοι που εκμεταλλεύονται ποντοπόρα πλοία 7.030.032.044 δραχμές και οι ακτοπλόοι εφοπλιστές 3.000.000.000 δραχμές. Οι εφοπλιστές της δεύτερης κατηγορίας χρωστάνε επίσης στο ΝΑΤ 1.500.000.000 δραχμές περίπου απ' την είσπραξη και τη μη απόδοση του ειδικού τέλους που είναι ενσωματωμένο στην τιμή του εισιτηρίου των επιβατών και των αυτοκινήτων και που είχε σκοπό την ενίσχυση του λεγόμενου Κεφάλαιου Ασφάλισης Επιβατών.Οταν το σκάνδαλο αυτό, με μασημένα λόγια, βγήκε στη δημοσιότητα, κινήθηκε η Εισαγγελία Πειραιά με ανακρίσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να γίνουν γνωστές οι διαστάσεις του σκανδάλου.

Η επιβολή των νέων φορολογικών μέτρων σε βάρος των ναυτεργατών, φέρνει μοιραία στην επιφάνεια τα αντίστοιχα μέτρα - "κίνητρα" προς όφελος των εφοπλιστών.

Με τη νομοθεσία, λοιπόν, των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων, οι εφοπλιστές "απολαμβάνουν" 59 φοροαπαλλαγές, που για να μην χτυπάνε άσχημα στ' αυτιά του κόσμου αποκαλούνται... "κίνητρα για την ανάπτυξη της ναυτιλίας"....

Και για να μην αδικήσουμε τους "αναξιοπαθούντες" εφοπλιστές, πρέπει να πούμε ότι πληρώνουν και αυτοί φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο. Ξέρετε πόσο; 55 σεντς του δολαρίου το χρόνο ανά κόρο και μόνο για τα υπό ελληνική σημαία πλοία τους. Δεδομένου μάλιστα ότι η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου, (σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην τελευταία συνέλευση των μελών της ΕΕΕ στο Ευγενίδειο Ιδρυμα), έφτανε το Μάρτη 1996 τα 3.142 πλοία, απ' τα οποία μόνο τα 2.165 είχαν ελληνική σημαία, τότε διαπιστώνει κανείς τι πληρώνουν στο κράτος - αν πληρώνουν - οι "έχοντες και κατέχοντες".

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

Σε 59 "μετράνε" οι φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές!

Σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές παρέχει η κυβέρνηση στο αδηφάγο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Οι ελληνικοί νόμοι δεν ισχύουν για τις ναυτιλιακές εταιρίες. Ανεξέλεγκτη η εξαγωγή χρημάτων. Κανείς δε γνωρίζει πόσα κερδίζουν, πόσα ξοδεύουν και για ποια αιτία

Οι λέξεις ασυλία και ασυδοσία θα ταίριαζαν πιο πολύ για πρόλογο σ' ό,τι θ' ακολουθήσει. Τα στοιχεία αφορούν μόνο μέρος απ' τον μακρύ κατάλογο των 59 φοροαπαλλαγών, που έχουν παραχωρηθεί στους εφοπλιστές απ' τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις. Βέβαια και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βγάζοντας και πάλι τη "μάσκα", διατηρεί ανέπαφο το νομοθετικό καθεστώς, που εγκαινίασε με τον αποικιακό νόμο 2687/1953 η κυβέρνηση του στρατάρχη Αλ. Παπάγου με τη συμμετοχή του Κ. Καραμανλή,του Π. Κανελλόπουλου και του Π. Παπαληγούρα.

Οι "αναξιοπαθούντες" λοιπόν εφοπλιστές ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ:

Από κάθε είδους φόρο εισοδήματος, τα κέρδη από εκμετάλλευση πλοίων, την υπεραξία από πώληση πλοίου ή από είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Από το φόρο εισοδήματος, το ποσό των καθαρών κερδών ή μερισμάτων κάθε ελληνικής ή αλλοδαπής εταιρίας, που εκτός από εκμετάλλευση πλοίων, έχει και άλλες εκμεταλλεύσεις.

Από κάθε φόρο, τέλος, και άλλα το εισόδημα που δημιουργείται από την εκμετάλλευση πλοίων στο εξωτερικό. Της απαλλαγής απολαμβάνουν και οι μέτοχοι ή εταίροι των εταιριών.

Από τέλη κυκλοφορίας και από το πρόσθετο ειδικό τέλος τα τουριστικά πλοία και πλοιάρια και οι βενζινάκατοι επαγγελματικής ή ιδιωτικής χρήσης. Το ίδιο ισχύει και για τα ελληνόκτητα πλοία υπό ξένη σημαία.

Από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου ή συμπλοιοκτησίας οι ναυτιλιακές εταιρίες.

Από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα πετρελαιοειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται για καύσιμα ναυσιπλοϊας στις θάλασσες του κοινοτικού χώρου. Επίσης απαλλάσσονται από το φόρο ποτά και τσιγάρα για εφοδιασμό πλοίων.

Μειώνεται κατά 50% ο φόρος σε πλοία ή κρουαζιερόπλοια α κατηγορίας.

Κανένας, εκτός από τους ίδιους, δε γνωρίζει τι κερδίζουν, τι πληρώνουν, πού πληρώνουν οι εφοπλιστές, γιατί ακριβώς δεν υποχρεώνονται να καταρτίζουν και να δημοσιεύουν ισολογισμούς, όπως γίνεται με τις άλλες επιχειρήσεις της ξηράς που έχουν έδρα τους στην Ελλάδα. Ο ίδιος νόμος, που προαναφέραμε και που διατηρεί σε ισχύ η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δίνει το ελεύθερο σε ναυτιλιακές εταιρίες, που εδρεύουν στην Ελλάδα, να βγάζουν ανεξέλεγκτα στο εξωτερικό τα πάντα, ακόμη και χρήματα που προέρχονται από άγνωστη πηγή. Αυτό σημαίνει ότι οι εφοπλιστές μπορούν να βγάλουν και "μαύρο χρήμα", που προέρχεται και απ' την εκμετάλλευση των "καζίνο" που λειτουργούν μέσα σε πολλά κρουαζιερόπλοια και τουριστικά πλοία...

Το σχετικό άρθρο του νόμου της "ασυδοσίας" που προαναφέραμε είναι ξεκάθαρο:

"... Οι πλοιοκτήτες έχουν το δικαίωμα να αλλάσσουν τη σημαία του πλοίου, να πωλούν, υποθηκεύουν και ναυλώνουν τούτο ελευθέρως άνευ αδείας τίνος ή εγκρίσεως οιασδήποτε Ελληνικής Αρχής"! "Η διαχείρισης και διάθεσις πάντων εν γένει των εσόδων και των κερδών του πλοίου διενεργείται ελευθέρως και δεν υπόκειται εις οιονδήποτε περιορισμόν εξ των ελληνικών νόμων"!

Οι φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών απ' τη μια και η επιβολή στα κατώτερα κύρια πληρώματα των φορομπηχτικών μέτρων απ' την άλλη υπογραμμίζουν την ανάγκη της έντασης των αγώνων των ναυτεργατών για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κοινωνικών τους κατακτήσεων. Οι Ελληνες ναυτεργάτες είναι εκείνοι που ανέδειξαν το στρατηγικό ρόλο της ναυτιλίας στις θαλάσσιες μεταφορές. Αποδείχτηκε για μια άλλη φορά στην πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο και στη Βαλκανική. Ομως η διατήρηση και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κινδυνεύει άμεσα με ό,τι δημιούργησε τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική ναυτεργατική τάξη. Τα αποτελέσματα και οι εξελίξεις στον ευαίσθητο αυτό χώρο είναι απρόβλεπτα...

Αφανίζουν τον Ελληνα ναυτεργάτη

Σε πέντε χιλιάδες θα μειωθούν οι Ελληνες ναυτικοί μέσα σε έξι χρόνια αν εφαρμοστεί το καμποτάζ. Αποκαλυπτική μελέτη - βόμβα έξι εταιριών της ΕΕ

"Ταφόπλακα" τοποθετούν στο επάγγελμα του ναυτικού κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση με τον Κοινοτικό Κανονισμό 3577/92, ο οποίος προβλέπει την άρση του προνομίου του προστατευτισμού των εσωτερικών πλόων των χωρών (καμποτάζ), που ορίζει το άρθρο 165 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου!Μελέτη που συντάχτηκε από 6 εταιρίες που εδρεύουν σε αντίστοιχες χώρες - μέλη της ΕΕ αποκαλύπτει ότι μέσα σε 6 χρόνια οι Ελληνες ναυτεργάτες δε θα ξεπερνούν τους 5.000 από τις 35.000 περίπου που είναι σήμερα!

Η μελέτη παρουσιάστηκε στις 16 του περασμένου Οκτώβρη και οι εταιρίες που συνέταξαν τη μελέτη είναι: Η "Tecnecon" της Βρετανίας,η "Bilbao Plaza Maritima" της Ισπανίας,η γαλλική "Ecomar",η πορτογαλική "Logimaris",η ιταλική "Marcosult" και η ελληνική "Tredemco".

Ο Κοινοτικός Κανονισμός για την Ελλάδα προβλέπει ότι ο προστατευτισμός θα αρθεί σταδιακά από το 1999 για τις κρουαζιέρες και από το 2004 για την ακτοπλοϊα και επισημαίνει ότι οι πιο ευνοϊκές προβλέψεις μιλούν για την παραμονή 19.000 θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η μελέτη συνεχίζει αποκαλύπτοντας ότι με είσοδο πλοίων ξένων συμφερόντων κινδυνεύουν να βρεθούν στη στεριά άλλοι 9.000 ναυτικοί που αποτελούν τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων και άλλοι 5.500 ναυτικοί που απασχολούνται στα κρουαζιερόπλοια! Μάλιστα στη μελέτη επισημαίνονται οι επιφυλάξεις που εκφράζουν ακόμα και οι Ελληνες εφοπλιστές απέναντι στην άρση του καμποτάζ, οι οποίοι ζητούν να διαμορφωθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού με τις σημαίες ευκαιρίας.

Στις άλλες χώρες

Χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά της Νότιας Ευρώπης, για τις οποίες έχει αρχίσει η μερική άρση του προστατευτισμού, ήδη γεύονται τα πρώτα δραματικά αποτελέσματα. Στην Ισπανία από την 1/1/1993 άρχισε να ισχύει η μερική φιλελευθεροποίηση και, όπως αναφέρει η μελέτη, "στις αρχές του 1994 τα πλοία με ισπανική σημαία εκτέθηκαν στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες και αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να ανταγωνιστούν. Η συνέπεια ήταν μέχρι και το 1996 να χαθούν 1.300 εργασίες δηλαδή το 17% των θαλάσσιων εργασιών που εκτελούνταν σε συνθήκες μερικής φιλελευθεροποίησης και να κινδυνεύουν άλλες 1.900. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι Ισπανοί πλοιοκτήτες αντιμετώπισαν δυσκολίες να ανταγωνιστούν τις ξένες σημαίες. Εκφράζονται σκέψεις ότι η ακόμα παραπέρα φιλελευθεροποίηση θα γίνει αιτία αύξησης της ανεργίας και παραπέρα μείωσης του αριθμού των ισπανικών πλοίων". Από την πλευρά τους τα ισπανικά συνδικάτα, όπως σημειώνεται στη μελέτη, τόνισαν ότι "η φιλελευθεροποίηση δεν υπήρξε ευεργετική. Ο ισπανικός στόλος μειώνεται συνεχώς ή καταγράφεται δεύτερη φορά με μείωση της απασχόλησης. Δημιουργήθηκε αθέμιτος ανταγωνισμός".

Στην Πορτογαλία,όπου επίσης έχει εφαρμοστεί μερική φιλελευθεροποίηση, αναφέρεται ότι ήδη βρέθηκαν στην ανεργία περίπου 2.000 ναυτεργάτες και επισημαίνεται: "Τα πορτογαλικά μέρη (ναυτεργάτες και εφοπλιστές) λένε ότι τα πλοία των βόρειων χωρών - μελών είναι τεχνολογικά ακόμα πιο προηγμένα και δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Οι Πορτογάλοι πλοιοκτήτες δηλώνουν ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η ολοκληρωτική φιλελευθεροποίηση τουλάχιστον για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια. Στο διάστημα αυτό να γίνουν πρόσθετες έρευνες για την ανάγκη της άρσης της φιλελευθεροποίησης".

Στην Ιταλία εκφράζονται επίσης ανησυχίες, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθούν "εκτός" 480 επιβατικά πλοία εξαιτίας της εισόδου μεγάλων φέρι μποτ βόρειων ευρωπαϊκών χωρών! Γενικά οι εφοπλιστές των χωρών της Νότιας Ευρώπης εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα δημιουργηθεί από την άρση του καμποτάζ, καθώς τα πλοία των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών διαθέτουν πλοία προηγμένης τεχνολογίας. Στην ουσία η άρση του καμποτάζ θα βοηθήσει την επέλαση αυτών των χωρών.

Στη μελέτη, αν και δεν αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, γίνονται σκέψεις για την απορρόφηση μέρους του "περισσευάμενου πληρώματος", όπως αναφέρεται! Συγκεκριμένα σημειώνεται: "Το χάσιμο των εργασιών που θα προκύψει από την άρση του καμποτάζ ίσως μερικώς αποζημιωθεί από άλλες εργασίες αν και όπου είναι δυνατόν"! Οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αύξησης της ανεργίας, σύμφωνα με τη μελέτη, θα είναι η νησιωτική περιοχή της Ιταλίας, δηλαδή η Σικελία και η Σαρδηνία,των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων τους ασχολούνται με τη θάλασσα. Ενώ οι περιοχές που αναμένεται να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα είναι τα νησιά του Αιγαίου, επειδή οι κάτοικοί τους, όπως αναφέρει η μελέτη, απασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα.

Μισθός: "Πρέπει να μειωθεί"!

"Ο μισθός είναι ο πιο ακριβός παράγοντας που επηρεάζει το καμποτάζ"!Αυτό αναφέρεται στη μελέτη, χωρίς ωστόσο να καθορίζεται το ποσοστό μείωσής του. Αναφέρεται απλά ότι το μόνο που δεν έχει υπολογιστεί στο νέο μισθολόγιο είναι το... κοινωνικό του κόστος!

Οσον αφορά τη σύνθεση των πληρωμάτων σημειώνεται ότι "οι βόρειες χώρες σκοπεύουν σε οικονομία και ευκαμψία". Αυτό σημαίνει ότι οι αξιωματικοί και ειδικά ο πλοίαρχος θα είναι από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κατώτερα πληρώματα, "εθνικά", όπως χαρακτηρίζουν τους ναυτεργάτες των τρίτων χωρών "ή και πολίτες της ΕΕ"!

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Νέο πλήγμα με το φορολογικό

Ενώ συνεχίζεται η τραγική μείωση των θέσεων απασχόλησης, η κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους στους ναυτεργάτες, αφήνοντας ασύδοτους τους εφοπλιστές. Σε διάλυση οδηγείται το ΝΑΤ, με έλλειμμα 300 δισεκατομμύρια δραχμές!

Νέο πλήγμα δέχτηκαν οι Ελληνες ναυτεργάτες, η παραγωγική βάση που πάνω της στηρίχτηκαν οι εφοπλιστές για ν' αποκτήσουν "πλούτη και δόξα" κατακτώντας την πρώτη θέση στον πίνακα του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Και ήταν γερό το χτύπημα, γιατί ακριβώς προερχόταν απ' την "εκσυγχρονιστική" και δήθεν "κεντροαριστερή" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για την επιβολή φορολογίας στις αποδοχές των μελών κατωτέρων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων, που θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 5% για το 1997, με 10% για το 1998 και με 15% για το 1999 και μετά.Επίσης αυξάνεται η φορολογία στα εισοδήματα των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού από 5% και 8% που ήταν μέχρι σήμερα (ανάλογα με το αν οι αμοιβές ήταν σε δραχμές ή σε συνάλλαγμα). Οι αμοιβές αυτές θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή που ορίστηκε σε 10% για το 1997, σε 12,5% για το 1998 και σε 15% για το 1999 και μετά. Να σημειωθεί ότι για τη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, έχει επιλεγεί προοδευτική κλίμακα συντελεστών, ώστε τα υψηλότερα εισοδήματα να πληρώνουν υψηλότερο φόρο. Στην περίπτωση όμως των ναυτεργατών με τον "ενιαίο συντελεστή" που επιβλήθηκε, οι χαμηλές αποδοχές του πρωτόμπαρκου θα φορολογούνται στο ίδιο ποσοστό με τις κατά πολύ υψηλότερες αποδοχές του ανώτερου στην ιεραρχία της ειδικότητας.

Παράλληλα καταργούνται τόσο η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων που ίσχυε για το ποσό της αξίας που καλυπτόταν με χρήματα που οι ναυτεργάτες απασχολούμενοι τρία χρόνια σε ποντοπόρα πλοία εισήγαγαν απ' το εξωτερικό, όσο και η απαλλαγή από δασμούς και φόρους εισαγωγής οικοσκευών και αυτοκινήτων. Επίσης, από φέτος επιβάλλεται φορολογία 15% στους τόκους των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα,που κατά κύριο λόγο διατηρούν οι ναυτεργάτες και οι οικογένειές τους σε τράπεζες, στεγαστικό ταμιευτήριο, ταχυδρομικό ταμιευτήριο και αλλού.

Τα μέτρα αυτά θα συντελέσουν όχι μόνο στη μείωση του εισοδήματος των ναυτεργατών, αλλά θα ενισχύσουν το κλίμα της αποστροφής των νέων προς το ναυτεργατικό επάγγελμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κράτος στην προπαγανδιστική του εξόρμηση για να προσελκύσει τους νέους "να πάρουν τον δρόμο της θάλασσας", χρησιμοποιούσε σαν δέλεαρ αυτά τα δήθεν "ευεργετήματα" που είχαν οι ναυτεργάτες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία 20ετία μειώθηκε ο αριθμός των Ελλήνων εργαζομένων στα πλοία κατά 94.000 (διάφορες ειδικότητες). Οι αριθμοί για την τραγική μείωση των θέσεων απασχόλησης, σηματοδοτούν την εξαφάνιση του ναυτεργατικού επαγγέλματος στο οποίο οι Ελληνες είχαν και παράδοση και καλό όνομα.

Ετσι λοιπόν, ενώ το 1970 είχαμε 125.000 ναυτεργάτες, το 1980 ο αριθμός τους έφτανε τις 59.534 και το 1990 τις 26.766.Η μείωση συνεχίζεται και το 1992 οι απασχολούμενοι ναυτεργάτες είναι 25.278.Ραγδαία η πτωτική τάση, φτάνει σήμερα σε απογοητευτικούς αριθμούς, που διαψεύδουν και τους πλέον αισιόδοξους για το επαγγελματικό μέλλον των αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων των ελληνικών και ελληνόκτητων πλοίων. Τον Μάρτη του 1996 οι απασχολούμενοι Ελληνες ναυτεργάτες δεν ξεπερνούσαν τις 19.000.

Παράλληλα, όμως, τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατών, θα εξαναγκάσουν όσους απ' αυτούς μπορούν είτε να στραφούν στα υπό ξένη σημαία πλοία, είτε να βγουν στην απομαχία νωρίτερα, έστω και με χαμηλότερη σύνταξη, ζώντας με τις εξευτελιστικές συντάξεις του ΝΑΤ, που το 1991 μέχρι το 1995 η αύξησή τους ήταν 4%,χωρίς να αφαιρεθούν οι απώλειες απ' τον πληθωρισμό.

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να σταθούμε λίγο. Η πρόωρη συνταξιοδότηση θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στον ασφαλιστικό οργανισμό των ναυτεργατών (ΝΑΤ), που ήδη για να ανταποκριθεί στις σημερινές του υποχρεώσεις επιδοτείται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Ηδη ο αριθμός των συνταξιούχων είναι πολύ μεγαλύτερος απ' αυτόν των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες φτάνουν τις 58.964.Ενδεικτικά: Το 1996 το ΝΑΤ επιδοτήθηκε με 90 δισεκατομμύρια δραχμές και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτό το Ταμείο ήταν το πλουσιότερο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, με ακίνητη περιουσία στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, με υψηλά αποθεματικά σε καταθέσεις και σε χρυσό σε Τράπεζες του εξωτερικού και άλλα.

Τώρα δεν είναι απλά ένας προβληματικός οργανισμός, αλλά ένα χρεοκοπημένο Ταμείο, αφού το έλλειμμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στη διάρκεια συνέλευσης μελών της ΠΕΜΕΝ, ξεπερνάει τα 300 δισεκατομμύρια δραχμές. Εκεί το κατάντησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που ακολούθησαν και που εκφραζόταν κύρια με τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση των εφοπλιστών (τα γνωστά "θαλασσοδάνεια") και τη σκόπιμη αδιαφορία που έδειχναν οι αρμόδιοι για την είσπραξη των οφειλών τους.

Παράλληλα με την τακτική αυτή, δρομολογήθηκε και το τεράστιο πρόβλημα του αφελληνισμού της ναυτιλίας, με την κατάργηση της οργανικής σύνθεσης αλλά και της σύνθεσης της ασφάλειας των πλοίων και με τη ναυτολόγηση χαμηλόμισθων αλλοδαπών πληρωμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμη και σήμερα, παρά την παραγραφή παλιών χρεών τους, που αποτελεί συνειδητή πολιτική πράξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, οι εφοπλιστές χρωστάνε στο ΝΑΤ: Εκείνοι που εκμεταλλεύονται ποντοπόρα πλοία 7.030.032.044 δραχμές και οι ακτοπλόοι εφοπλιστές 3.000.000.000 δραχμές. Οι εφοπλιστές της δεύτερης κατηγορίας χρωστάνε επίσης στο ΝΑΤ 1.500.000.000 δραχμές περίπου απ' την είσπραξη και τη μη απόδοση του ειδικού τέλους που είναι ενσωματωμένο στην τιμή του εισιτηρίου των επιβατών και των αυτοκινήτων και που είχε σκοπό την ενίσχυση του λεγόμενου Κεφάλαιου Ασφάλισης Επιβατών.Οταν το σκάνδαλο αυτό, με μασημένα λόγια, βγήκε στη δημοσιότητα, κινήθηκε η Εισαγγελία Πειραιά με ανακρίσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να γίνουν γνωστές οι διαστάσεις του σκανδάλου.

Η επιβολή των νέων φορολογικών μέτρων σε βάρος των ναυτεργατών, φέρνει μοιραία στην επιφάνεια τα αντίστοιχα μέτρα - "κίνητρα" προς όφελος των εφοπλιστών.

Με τη νομοθεσία, λοιπόν, των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων, οι εφοπλιστές "απολαμβάνουν" 59 φοροαπαλλαγές, που για να μην χτυπάνε άσχημα στ' αυτιά του κόσμου αποκαλούνται... "κίνητρα για την ανάπτυξη της ναυτιλίας"....

Και για να μην αδικήσουμε τους "αναξιοπαθούντες" εφοπλιστές, πρέπει να πούμε ότι πληρώνουν και αυτοί φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο. Ξέρετε πόσο; 55 σεντς του δολαρίου το χρόνο ανά κόρο και μόνο για τα υπό ελληνική σημαία πλοία τους. Δεδομένου μάλιστα ότι η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου, (σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην τελευταία συνέλευση των μελών της ΕΕΕ στο Ευγενίδειο Ιδρυμα), έφτανε το Μάρτη 1996 τα 3.142 πλοία, απ' τα οποία μόνο τα 2.165 είχαν ελληνική σημαία, τότε διαπιστώνει κανείς τι πληρώνουν στο κράτος - αν πληρώνουν - οι "έχοντες και κατέχοντες".

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

Σε 59 "μετράνε" οι φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές!

Σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές παρέχει η κυβέρνηση στο αδηφάγο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Οι ελληνικοί νόμοι δεν ισχύουν για τις ναυτιλιακές εταιρίες. Ανεξέλεγκτη η εξαγωγή χρημάτων. Κανείς δε γνωρίζει πόσα κερδίζουν, πόσα ξοδεύουν και για ποια αιτία

Οι λέξεις ασυλία και ασυδοσία θα ταίριαζαν πιο πολύ για πρόλογο σ' ό,τι θ' ακολουθήσει. Τα στοιχεία αφορούν μόνο μέρος απ' τον μακρύ κατάλογο των 59 φοροαπαλλαγών, που έχουν παραχωρηθεί στους εφοπλιστές απ' τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις. Βέβαια και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βγάζοντας και πάλι τη "μάσκα", διατηρεί ανέπαφο το νομοθετικό καθεστώς, που εγκαινίασε με τον αποικιακό νόμο 2687/1953 η κυβέρνηση του στρατάρχη Αλ. Παπάγου με τη συμμετοχή του Κ. Καραμανλή,του Π. Κανελλόπουλου και του Π. Παπαληγούρα.

Οι "αναξιοπαθούντες" λοιπόν εφοπλιστές ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ:

Από κάθε είδους φόρο εισοδήματος, τα κέρδη από εκμετάλλευση πλοίων, την υπεραξία από πώληση πλοίου ή από είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Από το φόρο εισοδήματος, το ποσό των καθαρών κερδών ή μερισμάτων κάθε ελληνικής ή αλλοδαπής εταιρίας, που εκτός από εκμετάλλευση πλοίων, έχει και άλλες εκμεταλλεύσεις.

Από κάθε φόρο, τέλος, και άλλα το εισόδημα που δημιουργείται από την εκμετάλλευση πλοίων στο εξωτερικό. Της απαλλαγής απολαμβάνουν και οι μέτοχοι ή εταίροι των εταιριών.

Από τέλη κυκλοφορίας και από το πρόσθετο ειδικό τέλος τα τουριστικά πλοία και πλοιάρια και οι βενζινάκατοι επαγγελματικής ή ιδιωτικής χρήσης. Το ίδιο ισχύει και για τα ελληνόκτητα πλοία υπό ξένη σημαία.

Από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου ή συμπλοιοκτησίας οι ναυτιλιακές εταιρίες.

Από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα πετρελαιοειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται για καύσιμα ναυσιπλοϊας στις θάλασσες του κοινοτικού χώρου. Επίσης απαλλάσσονται από το φόρο ποτά και τσιγάρα για εφοδιασμό πλοίων.

Μειώνεται κατά 50% ο φόρος σε πλοία ή κρουαζιερόπλοια α κατηγορίας.

Κανένας, εκτός από τους ίδιους, δε γνωρίζει τι κερδίζουν, τι πληρώνουν, πού πληρώνουν οι εφοπλιστές, γιατί ακριβώς δεν υποχρεώνονται να καταρτίζουν και να δημοσιεύουν ισολογισμούς, όπως γίνεται με τις άλλες επιχειρήσεις της ξηράς που έχουν έδρα τους στην Ελλάδα. Ο ίδιος νόμος, που προαναφέραμε και που διατηρεί σε ισχύ η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δίνει το ελεύθερο σε ναυτιλιακές εταιρίες, που εδρεύουν στην Ελλάδα, να βγάζουν ανεξέλεγκτα στο εξωτερικό τα πάντα, ακόμη και χρήματα που προέρχονται από άγνωστη πηγή. Αυτό σημαίνει ότι οι εφοπλιστές μπορούν να βγάλουν και "μαύρο χρήμα", που προέρχεται και απ' την εκμετάλλευση των "καζίνο" που λειτουργούν μέσα σε πολλά κρουαζιερόπλοια και τουριστικά πλοία...

Το σχετικό άρθρο του νόμου της "ασυδοσίας" που προαναφέραμε είναι ξεκάθαρο:

"... Οι πλοιοκτήτες έχουν το δικαίωμα να αλλάσσουν τη σημαία του πλοίου, να πωλούν, υποθηκεύουν και ναυλώνουν τούτο ελευθέρως άνευ αδείας τίνος ή εγκρίσεως οιασδήποτε Ελληνικής Αρχής"! "Η διαχείρισης και διάθεσις πάντων εν γένει των εσόδων και των κερδών του πλοίου διενεργείται ελευθέρως και δεν υπόκειται εις οιονδήποτε περιορισμόν εξ των ελληνικών νόμων"!

Οι φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών απ' τη μια και η επιβολή στα κατώτερα κύρια πληρώματα των φορομπηχτικών μέτρων απ' την άλλη υπογραμμίζουν την ανάγκη της έντασης των αγώνων των ναυτεργατών για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κοινωνικών τους κατακτήσεων. Οι Ελληνες ναυτεργάτες είναι εκείνοι που ανέδειξαν το στρατηγικό ρόλο της ναυτιλίας στις θαλάσσιες μεταφορές. Αποδείχτηκε για μια άλλη φορά στην πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο και στη Βαλκανική. Ομως η διατήρηση και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κινδυνεύει άμεσα με ό,τι δημιούργησε τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική ναυτεργατική τάξη. Τα αποτελέσματα και οι εξελίξεις στον ευαίσθητο αυτό χώρο είναι απρόβλεπτα...

Αντεπίθεση στην εξόντωση της Τρίτης Ηλικίας

Με συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα και Ηράκλειο Κρήτης απαντούν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, την προσεχή Τρίτη, στην απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης

Με πέντε περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, απαντούν την ερχόμενη Τρίτη οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων στην ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί σε εξόντωση την Τρίτη Ηλικία.

Ο αρχικός σχεδιασμός της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών σωματείων της Ελλάδας - που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, του δημοσίου και των τραπεζών - ήταν να γίνει πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων όλων των Ταμείων στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 Δεκέμβρη 1996 στην πλατεία Κάνιγγος. Ομως, ο αγώνας των αγροτών υποχρέωσε τη ΣΕΑ - που σέβεται τους αγώνες των άλλων κοινωνικών ομάδων - να τροποποιήσει την αρχική της απόφαση και να εξαγγείλει περιφερειακές συγκεντρώσεις, οι οποίες, πέρα απ' την προβολή των αιτημάτων των συνταξιούχων, θα αποτελέσουν και βήμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες.

  • Ετσι η ΣΕΑ αποφάσισε παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων την προσεχή Τρίτη, 10 Δεκέμβρη 1996, στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 πμ, στην οποία θα πάρουν μέρος οι συνταξιούχοι της Αθήνας και του Πειραιά.
  • Συγκέντρωση των συνταξιούχων όλων των Ταμείων θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη.
  • Οι συνταξιούχοι της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου - σε συνάρτηση με την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων - θα κάνουν συγκέντρωση στην Πάτρα.
  • Στην Καβάλα θα συγκεντρωθούν - και πάλι σε συνάρτηση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις - οι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
  • Παγκρήτια συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ΣΕΑ με επιστολή της (5.12.1996) προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ζητά να έχει συνάντηση μαζί του μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν την ελεημοσύνη των Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης - των διαβόητων ΕΚΑΣ - και ζητούν την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη ή το 80% του μισθού των εν ενεργεία για όλα τα Ταμεία και του δημοσίου, καθώς και την ταυτόχρονη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στους πολιτικούς συνταξιούχους του δημοσίου.

Οι συνταξιούχοι ζητούν ακόμα την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, τη μείωση της συμμετοχής τους στα φάρμακα σε 10% - από 25% - καθώς και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεών τους απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντεπίθεση στην εξόντωση της Τρίτης Ηλικίας

Με συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα και Ηράκλειο Κρήτης απαντούν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, την προσεχή Τρίτη, στην απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης

Με πέντε περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, απαντούν την ερχόμενη Τρίτη οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων στην ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί σε εξόντωση την Τρίτη Ηλικία.

Ο αρχικός σχεδιασμός της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών σωματείων της Ελλάδας - που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, του δημοσίου και των τραπεζών - ήταν να γίνει πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων όλων των Ταμείων στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 Δεκέμβρη 1996 στην πλατεία Κάνιγγος. Ομως, ο αγώνας των αγροτών υποχρέωσε τη ΣΕΑ - που σέβεται τους αγώνες των άλλων κοινωνικών ομάδων - να τροποποιήσει την αρχική της απόφαση και να εξαγγείλει περιφερειακές συγκεντρώσεις, οι οποίες, πέρα απ' την προβολή των αιτημάτων των συνταξιούχων, θα αποτελέσουν και βήμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες.

  • Ετσι η ΣΕΑ αποφάσισε παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων την προσεχή Τρίτη, 10 Δεκέμβρη 1996, στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 πμ, στην οποία θα πάρουν μέρος οι συνταξιούχοι της Αθήνας και του Πειραιά.
  • Συγκέντρωση των συνταξιούχων όλων των Ταμείων θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη.
  • Οι συνταξιούχοι της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου - σε συνάρτηση με την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων - θα κάνουν συγκέντρωση στην Πάτρα.
  • Στην Καβάλα θα συγκεντρωθούν - και πάλι σε συνάρτηση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις - οι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
  • Παγκρήτια συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ΣΕΑ με επιστολή της (5.12.1996) προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ζητά να έχει συνάντηση μαζί του μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν την ελεημοσύνη των Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης - των διαβόητων ΕΚΑΣ - και ζητούν την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη ή το 80% του μισθού των εν ενεργεία για όλα τα Ταμεία και του δημοσίου, καθώς και την ταυτόχρονη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στους πολιτικούς συνταξιούχους του δημοσίου.

Οι συνταξιούχοι ζητούν ακόμα την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, τη μείωση της συμμετοχής τους στα φάρμακα σε 10% - από 25% - καθώς και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεών τους απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Σήμερα, Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην εκκλησία Μεταμόρφωσης Σωτήρος στα Γλυκά Νερά, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας

ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΩΤΗΡΑ

Γεννήθηκε στον Αθέρα Κεφαλονιάς. Εφηβος έλαβε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού. Για την αντιστασιακή δράση του και την πίστη του στα ιδανικά του σοσιαλισμού, διώχτηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Ως το τέλος της ζωής του, παρέμεινε πιστός στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Παιανίας και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του

* * *

Σήμερα, 8 Δεκέμβρη, στις 10.45 π.μ., στο Νεκροταφείο Καλαμαριάς, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΚΟΥΔΗ

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

Νέα Βιβλία

Τυπώνεται και κυκλοφορεί σε λίγες μέρες με τον τίτλο "Δεν μπορώ να σωπάσω" το βιβλίο του δικηγόρου και δημοσιογράφου της Εθνικής Αντίστασης Γιώργη Μητραβέλλα τ. προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, παλιού συνεργάτη του "Ριζοσπάστη", με τις πάντοτε επίκαιρες επιφυλλίδες και τα γεμάτα πάθος, αλλά και σαρκασμό χρονογραφήματά του - καταγραφές της καθημερινής νεοελληνικής και διεθνούς πολιτικής ζωής - που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία 35 χρόνια στο "Ριζοσπάστη" και σε άλλες προοδευτικές εφημερίδες.

Το βιβλίο αφιερώνεται στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στο "Ριζοσπάστη" προσφέρω 10.000 δρχ.

Γιώργης Μητραβέλλας.

Λαχειοφόρος στη ΝΕ Φωκίδας

Λαχειοφόρο αγορά με στόχο την ενίσχυση της τεχνικής υποστήριξής της, διοργανώνει η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, στην οποία κληρώνονται ηλεκτρικά είδη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τους λαχνούς στα γραφεία της ΝΕ Φωκίδας (Παπαχρήστου 1).

Δραστηριότητες της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας

Συνεστίαση διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ το Σάββατο 14 Δεκέμβρη στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου προς τιμήν των "78 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ & 50 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας". Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.Παράλληλα, την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ. στο Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο Αγρινίου, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει εκδήλωση για τα "50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ" όπου θα μιλήσει ο Αριστείδης Θεοχάρης, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αγρινίου την περίοδο 1945-46. Θα παραβρεθεί ο Χαρίλαος Φλωράκης

Συγκεντρώσεις ετεροδημοτών
  • Συγκέντρωση διοργανώνει, την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη (6 μ.μ. ), η Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα, στο κτίριο της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου), με θέμα "Το αποτέλεσμα των εκλογών, οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ". Καλούνται να συμμετάσχουν οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ, από τους Νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Ευρυτανίας.
  • Σε συγκέντρωση καλούνται οι ετεροδημότες από το Νομό Ηλείας την Τετάρτη, 11 Δεκέμβρη, στις 5.30 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ, Κοτοπούλη και Βερανζέρου, με θέμα: Αποτελέσματα εκλογών και οι πολιτικές εξελίξεις.
  • Σε συγκέντρωση καλούν οι Επιτροπές Ετεροδημοτών του ΚΚΕ από τους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου), με θέμα "Τα αποτελέσματα των εκλογών και πολιτική ενημέρωση".
Ειρηνικές δραστηριότητες
  • Σε μια όμορφη μουσική βραδιά, καλεί τους φίλους της ειρήνης η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας,την Παρασκευή, 13 Δεκέμβρη,στην ταβέρνα "Μπαρμπα - Δήμος" στις 9 το βράδυ.
  • Συνεχίζει να λειτουργεί το Παζάρι της ΕΕΔΥΕ,στα γραφεία της, Θεμιστοκλέους 48, 1ος όροφος. Ωρες λειτουργίας από τις 10 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. Τα Σάββατα από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ. και τις Κυριακές κλειστά. Θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Γενάρη 1997.
Εκδήλωση για την Κούβα

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, διοργανώνουν την Τρίτη 10 Δεκέμβρη στις 6.30 το απόγευμα, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας Πειραιά και η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας σε συνεργασία με τα συνδικάτα της πόλης. Η εκδήλωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 27 χρόνων από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία - ντοκουμέντο από τη ζωή και τη δράση του διεθνιστή επαναστάτη.

Χριστουγεννιάτικη εκδρομή του ΚΜΕ

Χριστουγεννιάτικη 5ήμερη εκδρομή διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), που θα διαρκέσει από τις 22 έως και τις 26 Δεκέμβρη στην Αράχωβα. Οι ενδιαφερόμενοι, για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 88.100.46 από τις 9 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Θα γίνουν περιηγήσεις στις περιοχές Ιτέα, Αράχωβα, Δελφοί, Γαλαξίδι, Καρούτες, Γκιώνα, Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Λίμνη Τριχωνίδας στη Θέρμα, ενώ θα γίνει και χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.

  • Προσφορές κατατέθηκαν στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης που έχει ξεκινήσει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Η Βανιώτου Ελλη προσέφερε 100.000 δραχμές, η Λύτρα Βαγγελιώ 5.000 δραχμές και ο Μπακοβασίλης Γιώργος 50.000 δραχμές ως πρώτη δόση.
Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος

Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12 - 13 και παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από 6 έως 9 μ.μ. Σε ένταση των προσπαθειών για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:

ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4124.696.

ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4925.757.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρέπουλη 16 (5 μ.μ. - 7.30 μ.μ. ) τηλ. 4618.180.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5 μ.μ. - 6 μ.μ. ) τηλ. 4610.362.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, γιο και αδελφό

ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΘΕΟΧΑΡΑΤΟ

θανόντα κηδεύουμε αύριο, Δευτέρα 9 Δεκέμβρη 1996, στις 12 το μεσημέρι, στα Κομιτάτα Κεφαλονιάς.

Η σύζυγος Ντίνα.

Η κόρη Σπυριδούλα.

Η μητέρα Σπυριδούλα.

Οι αδελφοί Σπύρος και Σπυριδούλα, Χρήστος και Ελένη, Αθανασία.

Οι λοιποί συγγενείς.

***

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΚΑΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΜΠΛΗ

κηδεύουμε αύριο Δευτέρα και ώρα 2.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Τα τέκνα: Νικήτας, Θανάσης και Χαριτωμένη Σούμπλη. Τα εγγόνια: Γιώργος, Αντώνης, Γιάννης. Τα αδέλφια: Διονύσης Πατρινός, Φωφώ και Γιάννης Χρυσοβιτσιώτης, Ευγενία και Γιώργος Βασιλείου. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Γενική Συνέλευση
  • Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) καλεί τα μέλη του σε τακτική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 11/12/96 στις 10 πμ στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ.). Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί απαρτία, η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί την επομένη Τετάρτη 18/12/96 στην ίδια αίθουσα και ώρα.
Ψυχαγωγία
  • Το Παράρτημα ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα τη χρονιάτικη συνεστίασή του στις 8 μμ στο Δημοτικό Αλσος Ηλιούπολης (Δημ. Κιντή).
  • Το Παράρτημα ΚΥΨΕΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί το Σάββατο 14 - 12 - 96 στις 8.30 μμ τη χρονιάτικη συνεστίαση - χορό του, στην οικογενειακή ταβέρνα Η ΖΩΗ (Φαιδριάδων 87, τηλ: 8644.726).
  • Το Παράρτημα ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Θεσ/νίκης της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση - συνεστίαση την σήμερα Κυριακή 8 - 12 - 96,για να τιμήσει την επέτειο των 55 χρόνων απο την ίδρυση του ΕΑΜ και των 50 του ΔΣΕ, στο κέντρο MUSIC HALL FLASH (πρώην ΖΙΚ - ΖΑΚ), οδός Παστέρ 44, παλαιό τέρμα, Ανω Ηλιούπολη. Τηλ: 6544.56 και 6673.83.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κινητοποιούνται οι ΕΒΕ

Νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι επαγγελματοβιοτέχνες των Ιωαννίνων. Η γενική συνέλευσή τους αποφάσισε: Την πραγματοποίηση στις 9 Δεκέμβρη, Δευτέρα και ώρα 5,30 μμ, πανγιαννιώτικης συγκέντρωσης των ΕΒΕ στα γραφεία της ομοσπονδίας τους. Την περιφρούρηση του ωραρίου λειτουργίας με πορεία την ίδια μέρα μετά τη συγκέντρωση σε πολυκατάστημα της πόλης.

Την πραγματοποίηση 24ωρης τοπικής απεργίας κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Κάλεσμα στις άλλες ομοσπονδίες και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, για καθορισμό από κοινού 24ωρης πανελλαδικής απεργίας το ίδιο διάστημα. Την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΟΜΜΕΧ. Τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών για τα δίκαια αιτήματά τους. Την εκλογή συντονιστικής επιτροπής αγώνα για την καλύτερη διοργάνωση των κινητοποιήσεων.

ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ - ΑΓΝΩΣΤΟΙ
"Βρώμισαν" γραφεία του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι βρώμικες επιθέσεις σε βάρος των κομμουνιστών, από τους γνωστούς και, κατά τα άλλα, "άγνωστους", που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί και αντιεξουσιαστές, όμως στην πραγματικότητα στηρίζουν τις προσπάθειες των μηχανισμών καταστολής σε βάρος των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Αυτή τη φορά η χολή τους βγήκε στα γραφεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Μαλακοπής στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Κατέστρεψαν την ταμπέλα των γραφείων γράφοντας το αισχρό σύνθημα "Αλήτες Κνίτες ασφαλίτες". Δυστυχώς γι' αυτούς δεν κατάφεραν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά.

Με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Δ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης εντάσσει την επίθεση στα σχέδια των σκοτεινών κύκλων που θορυβήθηκαν επειδή οι κομματικές και κνίτικες δυνάμεις πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να δοθεί το πραγματικό νόημα στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, του αγώνα για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως "αυτοί που κινούνται στο σκοτάδι στερούμενοι πολιτικού λόγου και πολιτικής πρότασης, αλλά που έχουν σαφή πολιτικό στόχο να αποπροσανατολίσουν και να τρομοκρατήσουν το λαό, θα καταλάβουν σύντομα ότι τέτοια παιχνίδια μπορούν να κάνουν όπως χρόνια τώρα κάνουν με τις δυνάμεις ασφαλείας, όμως όχι και με τις δυνάμεις του οργανωμένου λαϊκού κινήματος".

Καταλήγοντας η ΑΕ Δ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τονίζει πως "τέτοιες ενέργειες ατσαλώνουν τη θέληση των κομμουνιστών να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερο πάθος και αποφασιστικά να παραμένουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων του μαζικού κινήματος".

Προς παγκόσμια απεργία οι ναυτεργάτες

Απεργία σε παγκόσμια κλίμακα εξάγγειλε για την ερχόμενη βδομάδα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,ενάντια στα αντιναυτεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δυναμιτίζοντας την ελληνική ναυτιλία. Η απεργία θα καθοριστεί μεταξύ των ημερομηνιών 13 και 16 του Δεκέμβρη και θα συμμετέχουν οι ναυτεργάτες και των ποντοπόρων πλοίων. Αύριο, Δευτέρα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αναμένεται να αποφασίσει την ακριβή ημερομηνία της απεργίας.

Την ερχόμενη Τετάρτη 11 του μήνα, η Ομοσπονδία, στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει, διοργανώνει πανναυτεργατικό συλλαλητήριο στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος και τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΠ,ενώ αναμένεται η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να αποφασίσει την κήρυξη παμπειραϊκής απεργίας την ημερομηνία που θα καθοριστεί η απεργία των ναυτεργατών.

Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται ενάντια στη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων που προωθεί η κυβέρνηση με την άρση του προστατευτισμού (καμποτάζ) των εσωτερικών πλόων της χώρας, τις σημαίες ευκαιρίας και διεκδικούν την αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και την κατάργηση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης (ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ανασφάλιστα πλοία). Αγωνίζονται επίσης ενάντια στον τρόπο φορολόγησης των ναυτεργατών, με τον οποίο, όπως έχει επισημάνει με ανακοινώσεις της η ΠΝΟ, "δυναμιτίζεται η ελληνική ναυτιλία και το έμψυχο δυναμικό της". Κυρίαρχο αίτημα των ναυτεργατών αποτελεί και ο καθορισμός των συντάξεων στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτικών.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Σήμερα, Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην εκκλησία Μεταμόρφωσης Σωτήρος στα Γλυκά Νερά, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας

ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΩΤΗΡΑ

Γεννήθηκε στον Αθέρα Κεφαλονιάς. Εφηβος έλαβε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού. Για την αντιστασιακή δράση του και την πίστη του στα ιδανικά του σοσιαλισμού, διώχτηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Ως το τέλος της ζωής του, παρέμεινε πιστός στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Παιανίας και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του

* * *

Σήμερα, 8 Δεκέμβρη, στις 10.45 π.μ., στο Νεκροταφείο Καλαμαριάς, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΚΟΥΔΗ

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

Νέα Βιβλία

Τυπώνεται και κυκλοφορεί σε λίγες μέρες με τον τίτλο "Δεν μπορώ να σωπάσω" το βιβλίο του δικηγόρου και δημοσιογράφου της Εθνικής Αντίστασης Γιώργη Μητραβέλλα τ. προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, παλιού συνεργάτη του "Ριζοσπάστη", με τις πάντοτε επίκαιρες επιφυλλίδες και τα γεμάτα πάθος, αλλά και σαρκασμό χρονογραφήματά του - καταγραφές της καθημερινής νεοελληνικής και διεθνούς πολιτικής ζωής - που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία 35 χρόνια στο "Ριζοσπάστη" και σε άλλες προοδευτικές εφημερίδες.

Το βιβλίο αφιερώνεται στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στο "Ριζοσπάστη" προσφέρω 10.000 δρχ.

Γιώργης Μητραβέλλας.

Λαχειοφόρος στη ΝΕ Φωκίδας

Λαχειοφόρο αγορά με στόχο την ενίσχυση της τεχνικής υποστήριξής της, διοργανώνει η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, στην οποία κληρώνονται ηλεκτρικά είδη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τους λαχνούς στα γραφεία της ΝΕ Φωκίδας (Παπαχρήστου 1).

Δραστηριότητες της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας

Συνεστίαση διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ το Σάββατο 14 Δεκέμβρη στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου προς τιμήν των "78 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ & 50 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας". Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.Παράλληλα, την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ. στο Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο Αγρινίου, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει εκδήλωση για τα "50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ" όπου θα μιλήσει ο Αριστείδης Θεοχάρης, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αγρινίου την περίοδο 1945-46. Θα παραβρεθεί ο Χαρίλαος Φλωράκης

Συγκεντρώσεις ετεροδημοτών
  • Συγκέντρωση διοργανώνει, την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη (6 μ.μ. ), η Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα, στο κτίριο της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου), με θέμα "Το αποτέλεσμα των εκλογών, οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ". Καλούνται να συμμετάσχουν οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ, από τους Νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Ευρυτανίας.
  • Σε συγκέντρωση καλούνται οι ετεροδημότες από το Νομό Ηλείας την Τετάρτη, 11 Δεκέμβρη, στις 5.30 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ, Κοτοπούλη και Βερανζέρου, με θέμα: Αποτελέσματα εκλογών και οι πολιτικές εξελίξεις.
  • Σε συγκέντρωση καλούν οι Επιτροπές Ετεροδημοτών του ΚΚΕ από τους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου), με θέμα "Τα αποτελέσματα των εκλογών και πολιτική ενημέρωση".
Ειρηνικές δραστηριότητες
  • Σε μια όμορφη μουσική βραδιά, καλεί τους φίλους της ειρήνης η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας,την Παρασκευή, 13 Δεκέμβρη,στην ταβέρνα "Μπαρμπα - Δήμος" στις 9 το βράδυ.
  • Συνεχίζει να λειτουργεί το Παζάρι της ΕΕΔΥΕ,στα γραφεία της, Θεμιστοκλέους 48, 1ος όροφος. Ωρες λειτουργίας από τις 10 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. Τα Σάββατα από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ. και τις Κυριακές κλειστά. Θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Γενάρη 1997.
Εκδήλωση για την Κούβα

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, διοργανώνουν την Τρίτη 10 Δεκέμβρη στις 6.30 το απόγευμα, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας Πειραιά και η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας σε συνεργασία με τα συνδικάτα της πόλης. Η εκδήλωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 27 χρόνων από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία - ντοκουμέντο από τη ζωή και τη δράση του διεθνιστή επαναστάτη.

Χριστουγεννιάτικη εκδρομή του ΚΜΕ

Χριστουγεννιάτικη 5ήμερη εκδρομή διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), που θα διαρκέσει από τις 22 έως και τις 26 Δεκέμβρη στην Αράχωβα. Οι ενδιαφερόμενοι, για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 88.100.46 από τις 9 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Θα γίνουν περιηγήσεις στις περιοχές Ιτέα, Αράχωβα, Δελφοί, Γαλαξίδι, Καρούτες, Γκιώνα, Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Λίμνη Τριχωνίδας στη Θέρμα, ενώ θα γίνει και χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.

  • Προσφορές κατατέθηκαν στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης που έχει ξεκινήσει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Η Βανιώτου Ελλη προσέφερε 100.000 δραχμές, η Λύτρα Βαγγελιώ 5.000 δραχμές και ο Μπακοβασίλης Γιώργος 50.000 δραχμές ως πρώτη δόση.
Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος

Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12 - 13 και παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από 6 έως 9 μ.μ. Σε ένταση των προσπαθειών για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:

ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4124.696.

ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4925.757.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρέπουλη 16 (5 μ.μ. - 7.30 μ.μ. ) τηλ. 4618.180.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5 μ.μ. - 6 μ.μ. ) τηλ. 4610.362.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, γιο και αδελφό

ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΘΕΟΧΑΡΑΤΟ

θανόντα κηδεύουμε αύριο, Δευτέρα 9 Δεκέμβρη 1996, στις 12 το μεσημέρι, στα Κομιτάτα Κεφαλονιάς.

Η σύζυγος Ντίνα.

Η κόρη Σπυριδούλα.

Η μητέρα Σπυριδούλα.

Οι αδελφοί Σπύρος και Σπυριδούλα, Χρήστος και Ελένη, Αθανασία.

Οι λοιποί συγγενείς.

***

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΚΑΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΜΠΛΗ

κηδεύουμε αύριο Δευτέρα και ώρα 2.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Τα τέκνα: Νικήτας, Θανάσης και Χαριτωμένη Σούμπλη. Τα εγγόνια: Γιώργος, Αντώνης, Γιάννης. Τα αδέλφια: Διονύσης Πατρινός, Φωφώ και Γιάννης Χρυσοβιτσιώτης, Ευγενία και Γιώργος Βασιλείου. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Γενική Συνέλευση
  • Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) καλεί τα μέλη του σε τακτική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 11/12/96 στις 10 πμ στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ.). Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί απαρτία, η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί την επομένη Τετάρτη 18/12/96 στην ίδια αίθουσα και ώρα.
Ψυχαγωγία
  • Το Παράρτημα ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα τη χρονιάτικη συνεστίασή του στις 8 μμ στο Δημοτικό Αλσος Ηλιούπολης (Δημ. Κιντή).
  • Το Παράρτημα ΚΥΨΕΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί το Σάββατο 14 - 12 - 96 στις 8.30 μμ τη χρονιάτικη συνεστίαση - χορό του, στην οικογενειακή ταβέρνα Η ΖΩΗ (Φαιδριάδων 87, τηλ: 8644.726).
  • Το Παράρτημα ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Θεσ/νίκης της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση - συνεστίαση την σήμερα Κυριακή 8 - 12 - 96,για να τιμήσει την επέτειο των 55 χρόνων απο την ίδρυση του ΕΑΜ και των 50 του ΔΣΕ, στο κέντρο MUSIC HALL FLASH (πρώην ΖΙΚ - ΖΑΚ), οδός Παστέρ 44, παλαιό τέρμα, Ανω Ηλιούπολη. Τηλ: 6544.56 και 6673.83.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κινητοποιούνται οι ΕΒΕ

Νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι επαγγελματοβιοτέχνες των Ιωαννίνων. Η γενική συνέλευσή τους αποφάσισε: Την πραγματοποίηση στις 9 Δεκέμβρη, Δευτέρα και ώρα 5,30 μμ, πανγιαννιώτικης συγκέντρωσης των ΕΒΕ στα γραφεία της ομοσπονδίας τους. Την περιφρούρηση του ωραρίου λειτουργίας με πορεία την ίδια μέρα μετά τη συγκέντρωση σε πολυκατάστημα της πόλης.

Την πραγματοποίηση 24ωρης τοπικής απεργίας κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Κάλεσμα στις άλλες ομοσπονδίες και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, για καθορισμό από κοινού 24ωρης πανελλαδικής απεργίας το ίδιο διάστημα. Την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΟΜΜΕΧ. Τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών για τα δίκαια αιτήματά τους. Την εκλογή συντονιστικής επιτροπής αγώνα για την καλύτερη διοργάνωση των κινητοποιήσεων.

ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ - ΑΓΝΩΣΤΟΙ
"Βρώμισαν" γραφεία του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι βρώμικες επιθέσεις σε βάρος των κομμουνιστών, από τους γνωστούς και, κατά τα άλλα, "άγνωστους", που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί και αντιεξουσιαστές, όμως στην πραγματικότητα στηρίζουν τις προσπάθειες των μηχανισμών καταστολής σε βάρος των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Αυτή τη φορά η χολή τους βγήκε στα γραφεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Μαλακοπής στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Κατέστρεψαν την ταμπέλα των γραφείων γράφοντας το αισχρό σύνθημα "Αλήτες Κνίτες ασφαλίτες". Δυστυχώς γι' αυτούς δεν κατάφεραν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά.

Με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Δ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης εντάσσει την επίθεση στα σχέδια των σκοτεινών κύκλων που θορυβήθηκαν επειδή οι κομματικές και κνίτικες δυνάμεις πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να δοθεί το πραγματικό νόημα στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, του αγώνα για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως "αυτοί που κινούνται στο σκοτάδι στερούμενοι πολιτικού λόγου και πολιτικής πρότασης, αλλά που έχουν σαφή πολιτικό στόχο να αποπροσανατολίσουν και να τρομοκρατήσουν το λαό, θα καταλάβουν σύντομα ότι τέτοια παιχνίδια μπορούν να κάνουν όπως χρόνια τώρα κάνουν με τις δυνάμεις ασφαλείας, όμως όχι και με τις δυνάμεις του οργανωμένου λαϊκού κινήματος".

Καταλήγοντας η ΑΕ Δ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τονίζει πως "τέτοιες ενέργειες ατσαλώνουν τη θέληση των κομμουνιστών να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερο πάθος και αποφασιστικά να παραμένουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων του μαζικού κινήματος".

Προς παγκόσμια απεργία οι ναυτεργάτες

Απεργία σε παγκόσμια κλίμακα εξάγγειλε για την ερχόμενη βδομάδα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,ενάντια στα αντιναυτεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δυναμιτίζοντας την ελληνική ναυτιλία. Η απεργία θα καθοριστεί μεταξύ των ημερομηνιών 13 και 16 του Δεκέμβρη και θα συμμετέχουν οι ναυτεργάτες και των ποντοπόρων πλοίων. Αύριο, Δευτέρα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αναμένεται να αποφασίσει την ακριβή ημερομηνία της απεργίας.

Την ερχόμενη Τετάρτη 11 του μήνα, η Ομοσπονδία, στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει, διοργανώνει πανναυτεργατικό συλλαλητήριο στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος και τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΠ,ενώ αναμένεται η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να αποφασίσει την κήρυξη παμπειραϊκής απεργίας την ημερομηνία που θα καθοριστεί η απεργία των ναυτεργατών.

Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται ενάντια στη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων που προωθεί η κυβέρνηση με την άρση του προστατευτισμού (καμποτάζ) των εσωτερικών πλόων της χώρας, τις σημαίες ευκαιρίας και διεκδικούν την αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και την κατάργηση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης (ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ανασφάλιστα πλοία). Αγωνίζονται επίσης ενάντια στον τρόπο φορολόγησης των ναυτεργατών, με τον οποίο, όπως έχει επισημάνει με ανακοινώσεις της η ΠΝΟ, "δυναμιτίζεται η ελληνική ναυτιλία και το έμψυχο δυναμικό της". Κυρίαρχο αίτημα των ναυτεργατών αποτελεί και ο καθορισμός των συντάξεων στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτικών.

Στη στεριά πετάνε τους Ελληνες ναυτεργάτες

Στη στεριά πετάνε τους Ελληνες ναυτεργάτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ