ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν περνούν οι διασπαστικές μεθοδεύσεις

Σε διατεταγμένη υπηρεσία οι κυβερνητικοί αγροτοπατέρες, μαζί με τους βουλευτές και τους "αιρετούς" νομάρχες, συνεχίζουν χωρίς όμως αποτέλεσμα τις προβοκατόρικες, ανήθικες, αποπροσανατολιστικές και διχαστικές προσπάθειες, προκειμένου να διασπάσουν το ενιαίο μέτωπο των αγροτών.Σπάνε όμως τα μούτρα τους και στην καλύτερη περίπτωση "λούζονται" τα γιουχαϊσματα και τα ουστ των αγωνιζόμενων αγροτών, που δηλώνουν ανυποχώρητοι και το αποδεικνύουν με την ολοένα και μεγαλύτερη ενίσχυση των μπλόκων.

Την Κυριακή οι αγρότες έδιωξαν από το μπλόκο της αερογέφυρας στη Θέρμη τον νόθο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης κ. Σαλιάκη, δίνοντας του έτσι ένα μάθημα για τα όσα είπε σε δηλώσεις του στα τηλεοπτικά κανάλια περί "ποδηγέτησης του αγροτικού κινήματος από τον Παττάκη και τον Μπούτα", καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλει να πείσει τους αγρότες να φύγουν από τα μπλόκα.

Παρόμοιας αντιμετώπισης έτυχε και ο αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γιαννακίδης, όταν είπε στους αγρότες της Ροδόπης πως "αυτοί δεν έχουν καμία δουλιά να συντονίζονται με τους Θεσσαλούς". Λες και οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι προνομιούχοι. Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των αγωνιζόμενων αγροτών απ' όλη την Ελλάδα, που εξουσιοδότησε τη ΣΕΑ Θεσσαλίας ως κύριο διαπραγματευτή τους με την κυβέρνηση.

Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση της απαράδεκτης τακτικής του κυβερνητικού χώρου είναι η προσπάθεια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Εβρο, αλλά και του ίδιου του νομάρχη να πείσουν τους αγρότες να στραφούν εναντίον των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που με τις υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις τους δεν αφήνουν - λέει - περιθώρια στην κυβέρνηση να δώσει λεφτά στους αγρότες.

Εξάλλου χτες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου επανέλαβε τα περί κοινωνικού εκβιασμού και σημείωσε πως οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία. Ενώ και ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας, πρώην "εργατοπατέρας", αποδοκίμασε τον αγώνα των αγροτών, διευκρινίζοντας πως αυτός ποτέ δε συμμετείχε σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις.

Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης

Χτες το πρωί στην Πέλλα έκλεισαν τα καταστήματα

Καθημερινά μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης των φορέων της Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και απλών πολιτών, προς τους εξεγερμένους αγρότες. Χτες στην Πέλλα με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών έκλεισαν τα καταστήματα από τις 8.30 ως τις 10.30 το πρωί,ενώ προγραμματίζεται μέσα στη βδομάδα να κλείσουν και πάλι τα καταστήματα ταυτόχρονα με τα σχολεία της περιοχής. Η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών θα συναντηθεί με τον Εμπορικό Σύλλογο και τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια των γυμνασίων και λυκείων για να καθορίσουν τη μέρα της κινητοποίησης.

Τους αγρότες στα μπλόκα της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν την Κυριακή εκπρόσωποι Γυναικείων Συλλόγων, Επιτροπών Ειρήνης και Αντιστασιακών, προκειμένου να τους εκφράσουν και από κοντά τη συμπαράστασή τους και να τους δώσουν έστω μια μικρή βοήθεια για να μπορέσουν να αντέξουν το κρύο. Χτες, επίσης, επισκέφτηκε τα μπλόκα του αεροδρομίου αντιπροσωπεία τηςΚοινότητας Καρδίας και δεκάδες κάτοικοι.

Χαρακτηριστικό της αλληλεγγύης των πολιτών είναι πως ακόμη και όσοι ταλαιπωρούνται για να φτάσουν στο αεροδρόμιο προκειμένου να ταξιδέψουν, αυτοί οι άνθρωποι που σέρνουν τα μπαγκάζια τους για να περάσουν στην άλλη μεριά των μπλόκων και περπατάνε χιλιόμετρα για να φτάσουν στον προορισμό τους, απευθυνόμενοι στους αγρότες τούς λένε να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Κόντρα λοιπόν στα σχέδια της κυβέρνησης να πυροδοτήσει αντιδράσεις καταδίκης, το κύμα συμπαράστασης φουντώνει. Μα ούτε και η παραπληροφόρηση των καναλιών πιάνει. Οι αγρότες έχουν δηλώσει ρητά πως όχι μόνο δεν εμποδίζουν, αλλά, αντίθετα, διευκολύνουν τη μεταφορά φαρμάκων, ασθενών και μαθητών, ενώ χτες η ΣΕΑ του μπλόκου των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη γνωστοποίησε και πάλι πως επιτρέπουν και τη διέλευση των βυτιοφόρων που μεταφέρουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Μαζική εξόρμηση με την προκήρυξη του Κόμματος για τους αγρότες και την ομιλία της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη βουλή, πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής δεκάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής της εξόρμησης συμπαράστασης και ενημέρωσης ήταν ο γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης, το μέλος της ΚΕ Χ. Κόφφας, ο γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ Λ. Μπάμπας και το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Χριστάνης.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ έγινε δεκτή με θερμές εκδηλώσεις από μεριάς των αγροτών, που μάλιστα φώναζαν "καλώς τη τη νεολαία. Κι αυτή μαζί μας στον αγώνα".

Λίγο αργότερα επισκέφτηκαν τα μπλόκα ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αντ. Σκυλλάκος,μέλος της ΚΕ. Τους αγρότες στο μπλόκο του Κιλκίς επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δυναμώνει ο αγώνας

Πάνω από 50 είναι τα μπλόκα. Μαχητικό αγροτικό συλλαλητήριο χτες στην Αλεξανδρούπολη

Γεμάτοι από μπλόκα είναι οι δρόμοι στη Βόρεια Ελλάδα και ο αγώνας των αγροτών σε Μακεδονία και Θράκη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μαζικότητα.

Μέσα στο γενικό αγροτικό ξεσηκωμό, χτες το πρωί οι αγρότες και οι αγρότισσες του Εβρου πραγματοποίησαν ένα πρωτοφανές σε μαζικότητα και δυναμισμό συλλαλητήριο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Στα μπλόκα παρέμειναν οι αγρότες και στην πόλη κατέβηκαν οι αγρότισσες. Στο χτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο μόνο από τη Βόρεια Ορεστιάδα συμμετείχαν 10 Γυναικείοι Σύλλογοι.

Η απόφαση να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους εκφράστηκε και μέσα από τη μαχητική πορεία προς το κτίριο της Περιφέρειας και τη Νομαρχία. Με συνθήματα όπως "δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε", "τιμές Αθηνών και όχι Βρυξελλών", "αγρότη πολέμα σού πίνουνε το αίμα", κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία και απαίτησαν από το νομάρχη να περάσει ψήφισμα συμπαράστασης μέσα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ομως ο "αιρετός" δεν ανέλαβε καμία δέσμευση και η απάντηση που έλαβε από τους συγκεντρωμένους ήταν ένα ισχυρό γιουχάισμα. Η ΣΕΑ κατήγγειλε τη στάση του νομάρχη και παράλληλα έστειλε το μήνυμα στους εκτελεστές της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής και τακτικής πως σε καμιά περίπτωση οι αγρότες δε θα στραφούν ενάντια στους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους και στους εργαζόμενους.

Δεκάδες μπλόκα

Οχι μόνο δε μειώνονται, αλλά απεναντίας αυξάνονται και ενισχύονται τα μπλόκα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Συγκεκριμένα χτες μπλόκα υπήρχαν:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γέφυρα Μαλγάρων, Λουδίας, Χαλκηδόνα, Περιοχή Αεροδρομίου, Πράσινα Φανάρια, αερογέφυρα Θέρμης και από χτες το απόγευμα στο Δερβένι στην έξοδο προς Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

ΠΙΕΡΙΑ: Στο Βαρυκό και στη γέφυρα Αιγινίου.

ΗΜΑΘΙΑ: Στην Κυψέλη, Κλειδί, Καβάσιλα, Τάφρο 66, Μακροχώρι, διασταύρωση Νάουσας, 10ο χιλ Σταυρού - Γιαννιτσών.

ΠΕΛΛΑ: Σέρβικη Γέφυρα Γιαννιτσών, διασταύρωση Γουμένισσας, Ν. Πέλλα, Σφαγεία, Λουδία, Γέφυρα Αγ. Λουκά - Κρύας Βρύσης.

ΚΙΛΚΙΣ: Κόμβο Καλίνδροιας προς τελωνείο Δοϊράνης.

ΣΕΡΡΕΣ: Γέφυρα Στρυμόνα, Γέφυρα Πετριτσίου, διασταύρωση Δαφνουδίου, Πεθελινού και Ν. Μπάφρας. Κλειστοί οι δρόμοι για το τελωνείο Προμαχώνα.

ΔΡΑΜΑ: 6ο χιλ ΕΟ Δράμας - Καβάλας, 13ο και 14ο ΕΟ Δράμας - Αμφίπολης, 4ο χιλ Δράμας - Νευροκοπίου, 15ο Δράμας - Σερρών, 18ο Δράμας - Κ. Νευροκοπίου, 1ο Επαρχιακής Οδού Κάτω Βροντούς - Προσοτσάνης, 15ο Επ. Ο. Δράμας - Νικήσιανης. Αποκλεισμένη παραμένει και η Νομαρχία.

ΚΑΒΑΛΑ: Ελευθερούπολη, Κρινίδες, 21ο χιλ ΕΟ Καβάλας - Ξάνθης προς αεροδρόμιο.

ΕΒΡΟΣ: Αρδάνιο, Γέφυρα Μαϊστρου, Διδυμότειχο, Κατσανιές, Ορμένιο. Κλειστοί οι δρόμοι για όλα τα τελωνεία στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα.

ΡΟΔΟΠΗ: Γέφυρα Πολυάνθου και Πόρτο Λάγος.

ΚΟΖΑΝΗ: Στη διασταύρωση της ΑΕΒΑΛ έξω από Πτολεμαϊδα.

ΓΡΕΒΕΝΑ: 30ό χιλ Γρεβενών - Τρικάλων.

Η καραμέλα των γκαιμπελίσκων

Εχει γίνει η καραμέλα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Το χειρότερο είναι ότι τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι "περνάει στον κόσμο". Τι λένε οι φωστήρες της γκαιμπελίστικης κυβερνητικής προπαγάνδας; "Η εξέγερση των αγροτών έχει προσλάβει πολιτικές διαστάσεις. Αναμετρούνται δύο πολιτικές. Από τη μια, αυτή της κυβέρνησης, που θέλει επίλυση των προβλημάτων των αγροτών μέσα από μια πορεία σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και από την άλλη, είναι η πολιτική του ΚΚΕ, που θέλει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ".

* * *

Κατ' αρχήν είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα φτηνό εφεύρημα του κυβερνητικού επιτελείου, με μοναδικό στόχο αφ' ενός να αποπροσανατολίσει και αφ' ετέρου να μη συζητήσει και να μη δώσει απαντήσεις επί της ουσίας των προβλημάτων των αγροτών. Μεταφέρει σκόπιμα τη συζήτηση στο επίπεδο των στρατηγικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ, ακριβώς για να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό της περί "υποκινούμενων" κινητοποιήσεων των αγροτών. Το κάνει αυτό και για ένα ακόμη λόγο η κυβέρνηση. Για να στριμώξει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, ότι δεν μπορεί να στηρίζουν, έστω και φραστικά, τους αγώνες των αγροτών, από τη στιγμή που τάσσονται υπέρ της "σύγκλισης με την ΕΕ".Επιπλέον, γιατί πιστεύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού εγκρίνει ολόθερμα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτές είναι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Επί της ουσίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο πρόβλημα των αγροτών αναμετριούνται δύο πολιτικές. Από τη μια βρίσκεται η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εναρμονισμένη και υποταγμένη πλήρως στα κελεύσματα του Διευθυντηρίου, καθημερινά μειώνει το εισόδημα των αγροτών και τους εξωθεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση και τελικά στο ξεκλήρισμα και την ανεργία. Από την άλλη είναι η πολιτική εκείνη, η οποία αντιστέκεται στις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πολιτικής και διεκδικεί απειθαρχία απέναντι στις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών, προκειμένου να διασωθεί όχι μόνο η αγροτική οικονομία και οι αγρότες, αλλά γενικότερα η παραγωγική βάση της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

* * *

Αν όμως η κυβέρνηση πιστεύει ότι πλειοψηφία εγκρίνει την πορεία πλεύσης της προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, μέσω του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, ιδού η Ρόδος: Ας προκηρύξουν δημοψήφισμα! Οσο δεν το κάνουν, δε νομιμοποιούνται να μιλούν ότι ο λαός εγκρίνει την πολιτική τους.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

"Ενδιαφέρον" βουλευτή του ΠΑΣΟΚ...

Τα "μούτρα τους σπάζουν" στα μπλόκα των αγροτών οι βουλευτές και τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τολμούν να "νουθετήσουν" τους εξεγερμένους αγρότες πως πρέπει να περιοριστούν στα ανέξοδα "τάματα" του Τζουμάκα.

Αυτό έπαθε, προχτές, και ο βουλευτής Πιερίας Παντελής Τσερτικίδης,που... προσέγγισε στο μπλόκο του Βαρυκού - Λιτόχωρου και, ανοίγοντας συζήτηση σε διπλανό καφενείο, προσπάθησε να αποπροσανατολίσει και, να εκβιάσει τους αγρότες για να ανοίξουν το δρόμο. Αρχικά προσπάθησε να τους... πείσει πως είναι υποκινούμενοι, από το ΚΚΕ φυσικά. Κατόπιν, αφού αναλώθηκε να τους αναλύσει πόσο υπεύθυνα αντιμετωπίζει, δήθεν, η κυβέρνηση τα προβλήματα των αγροτών, κατέληξε λέγοντας πως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα και πως με τα 10 σημεία της - τα οποία δε γνώριζε καν! - η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην υποχρέωσή της! Τέλος, διαπιστώνοντας προφανώς, πως δεν πείθει, επιχείρησε να διαχωρίσει τα αιτήματα των αγροτών της Πιερίας από κείνα των αγροτών της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών, προσπαθώντας να βάλει "σφήνα".

Πήρε όμως την απάντηση άμεσα από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Λιτόχωρου και τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θαν. Λάππα, που ανέλαβε να του εξηγήσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την τραγική, όπως την περιέγραψε, κατάσταση των αγροτών. Παρά την ευγενική υποδοχή που του επιφύλαξαν οι αγρότες αρχικά, στο τέλος δε συγκρατήθηκαν και έβαλαν τα γέλια με τα λεγόμενα του βουλευτή. Παρ' όλα αυτά όμως, ο Τσερτικίδης δεν πτοήθηκε και όταν ο Γιάννης Σκούφας,του εξηγούσε για τα πραγματικά προβλήματα της αγροτιάς, δεν κρατήθηκε να πει πως τον αγώνα τον ξεκίνησε το ΚΚΕ, για να πάρει αποστομωτική την απάντηση όλων των αγροτών του μπλόκου: "Στον αγώνα δεν υπάρχουν κόμματα, κουμάντο κάνουν μόνον τα συντονιστικά όργανα των μπλόκων". Μάλιστα, ο Θ. Λάππας τόνισε πως "πρώτα είναι αγρότης και μετά ΠΑΣΟΚτσής και προτιμάει να πεθάνει στο δρόμο του αγώνα, παρά να γίνει λωποδύτης"! Μάλιστα, του έδωσαν και την ανακοίνωση - ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής τους ότι αποφάσισαν να εναρμονίσουν τη στάση τους μ' αυτή των Θεσσαλών συναδέλφων τους.

Μπροστά, λοιπόν, στο "τοίχος" του ενωτικού μπλόκου των αγροτών - κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία - ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να πάρει τηλέφωνο στην κυβέρνηση να πει ότι οι αγρότες έχουν τα δικά τους προβλήματα. Συνέστησε, μάλιστα, να φροντίσουν να μην εκφυλιστεί ο αγώνας τους...

ΣΕΡΡΕΣ
Βιομηχανία μηνύσεων και απειλές

Βιομηχανία μηνύσεων σε βάρος εκατοντάδων αγροτών από τις Σέρρες στήθηκε τις τελευταίες μέρες, με προφανή στόχο την τρομοκράτησή τους και φυσικά την απομαζικοποίηση των δυναμικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι αγρότες της Νιγρίτας,της Νέας Ζίχνης και άλλων περιοχών του νομού, κύρια καπνοπαραγωγοί, κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις του Απρίλη του 1994, όταν είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις δρόμων, Δημαρχείων και άλλων υπηρεσιών του νομού. Εκατοντάδες αγρότες αντιμετωπίζουν μια, δύο ή και τρεις μηνύσεις! Η κλήση γίνεται με βάση τους αριθμούς κυκλοφορίας των τρακτέρ τους και - όπως φαίνεται - μέχρι τώρα, στρέφονται κατά πάντων.

Τι άλλο άραγε μπορεί να σημαίνει η κλήση τους σε απολογία εν μέσω του ανυποχώρητου αγώνα που διεξάγουν χιλιάδες αγρότες στην περιοχή της Μακεδονίας και σ' όλη την Ελλάδα; Είδαν πως δεν περνάει ο κυβερνητικός "τσαμπουκάς" και οι προσπάθειες δολιοφθοράς των κινητοποιήσεων εκ των έσω, μέσω των ΠΑΣΟΚων αγροτοπατέρων, και επιστράτευσαν τη γνωστή τακτική εκφοβισμού και τρομοκράτησης των αγροτών. Ομως και πάλι δεν τους βγαίνει, γιατί σε πείσμα όλων των ευρωλάγνων που, βήμα το βήμα, ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά, οι αγρότες ενισχύουν καθημερινά τα μπλόκα της οργής. "Στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρέπει να κάτσει η αντιαγροτική πολιτική της ΓΚΑΤΤ, της ΚΑΠ και της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και οδηγεί στον αφανισμό της αγροτιάς. Μονόδρομος για τους αγρότες είναι οι αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής", δήλωσε ο βουλευτής Σερρών του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ