ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΟΚ
Υστατο όπλο ο αντικομμουνισμός

Χυδαία και συκοφαντική επίθεση κατά της πολιτικής, της ηγεσίας και των στελεχών του ΚΚΕ εξαπέλυσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να σπάσει τον αγώνα των αγροτών

Στη δοκιμασμένη μέθοδο του αντικομμουνισμού και τη συκοφάντηση των στελεχών του ΚΚΕ, που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις των αγροτών, καταφεύγει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διασπάσει τον αγώνα των αγροτών και να διευκολύνει, όπως προσδοκά, τον απεγκλωβισμό των μελών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ από τα μπλόκα.

Εχοντας εξαντλήσει όλα τα άλλα μέσα "πειθούς" χωρίς καμία επιτυχία, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνει μια εκστρατεία ενάντια στο ΚΚΕ και τα στελέχη του, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιταχύνουν το σπάσιμο του αγώνα των αγροτών, αλλά και γενικότερα θα πλήξουν το διογκούμενο απεργιακό κύμα.

Επικεφαλής αυτής της αντικομμουνιστικής εκστρατείας τέθηκε χτες, ως "καθ' ύλην αρμόδιος" ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό ντελίριο, διαβάλλοντας την πολιτική του ΚΚΕ και εξαπολύοντας μια άθλια επίθεση ενάντια στην ηγεσία και τα στελέχη του. Συγκεκριμένα, ο Κ. Σκανδαλίδης επιχείρησε να εμφανίσει ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για τα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών, αλλά για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και έμμεσα της κυβέρνησης.

Η θέση του ΚΚΕ, είπε, είναι σαφής. "Σαφώς θέλει να ανακόψει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, σαφώς - και το δηλώνει - θέλει να επανεθνικοποιήσει την αγροτική πολιτική. Σε όλους τους τόνους τα στελέχη του λένε, ότι εμάς μας ενδιαφέρουν μόνο οι αποζημιώσεις και οι επιδοτήσεις και δε μας ενδιαφέρουν τα τεχνικά προβλήματα. Και σαφώς θέλει να ανατρέψει την εισοδηματική και δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλίσει τη σύνδεση αυτής της πλευράς του αγώνα των αγροτών με όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες".Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο πρόσθεσε: "Η κυρία Παπαρήγα στη Βουλή ήταν σαφής προχτές - και θα έλεγα μπράβο της - είπε τη γνώμη της πολύ καθαρά, ότι πρόκειται για μια πολιτική αναμέτρηση στον πρωθυπουργό και απ' αυτή την πολιτική αναμέτρηση προσπαθεί να επωφεληθεί" (!). Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΚΚΕ θέλει να φτάσουν οι κινητοποιήσεις μέχρι τις 17 του μήνα, οπότε θα συζητείται ο προϋπολογισμός, είπε ότι πρόκειται για "φυσιολογικό σχεδιασμό από την πλευρά τους, ιδιαίτερα του ΚΚΕ που θέλει να συνδέσει τη μάχη αυτή με άλλες πλευρές των απεργιακών αγώνων". Προχώρησε, όμως ακόμα περισσότερο και ισχυρίστηκε ότι η Συντονιστική Επιτροπή στη Θεσσαλία δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα για να μη διακόψει την επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. "Δε φαντάζομαι, είπε, ότι η Συντονιστική Επιτροπή θα διακόψει την επίσκεψη της κυρίας Παπαρήγα για τρεις μέρες στην περιοχή, για να φύγουν από τα μπλόκα. Δε θα φύγουν" (!).

Αθλιότητες

Σε ένα άλλο επίπεδο προχώρησε σε επίθεση κατά των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας και ειδικότερα κατά του Γ. Παττάκη, κατηγορώντας τον ως επαγγελματία της πολιτικής, που δεν έχει σχέση με τους πραγματικούς αγρότες! Είπε συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση αν έχουν ανταποκριθεί τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στις προσπάθειες για να ανοίξουν οι δρόμοι: "Εχει μετατραπεί αυτή η μάχη (σ.σ. που δίνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) σε μια εικόνα που λέει, ότι το ΠΑΣΟΚ το μόνο που το ενδιαφέρει είναι πώς θα φύγουν οι δικοί του από τα μπλόκα και τίποτε άλλο. Αυτό μας τιμά (!), με την έννοια ότι οι δικοί μας κάνουν τις κινητοποιήσεις και χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κινητοποίηση. Οι άλλοι είναι επαγγελματίες της πολιτικής. Οι Παττάκηδες είναι επαγγελματίες της πολιτικής" (!). Επιχείρησε να διαχωρίσει τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσει αντιθέσεις, λέγοντας ότι "είναι αγρότες και όχι μπαταχτσήδες και προφανώς όχι μεγαλοκαλλιεργητές που έχουν χρέη συσσωρευμένα και θέλουν να τα ρυθμίσουν εισπράττοντας σε βάρος των πραγματικών αγροτών και παραγωγών".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον κατήφορο του αυταρχισμού
  • Καταγγέλλει τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί ευθυγραμμίζονται με τα αιτήματα των αγροτών!
  • Απευθύνει έκκληση στους φορείς που πλήττονται να αντιδράσουν και να ασκήσουν πίεση στους αγρότες!
  • Υποδεικνύει, εμμέσως πλην σαφώς, στη Δικαιοσύνη να παρέμβει!

Σε μια λυσσαλέα επίθεση τρομοκράτησης, συκοφάντησης και υπονόμευσης του αγώνα των αγροτών, με στόχο την "πολιτική και κοινωνική απομόνωσή" τους, έχει αποδυθεί τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση, επιχειρώντας, έτσι, να δικαιολογήσει την αδιάλλακτη και αλαζονική στάση της απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης έγινε χτες εμφανής καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τη Δικαιοσύνη να επέμβει στον αγώνα των αγροτών!

Ταυτόχρονα όμως η κυβερνητική αυτή συμπεριφορά, η οποία αγγίζει τα όρια του ολοκληρωτισμού, αφήνει να διαφανεί η ανησυχία και η αγωνία που τη διακατέχει για την έκβαση της "αναμέτρησης", καθώς στα μάτια της "κοινής γνώμης" εμφανίζεται ως "παράλογα αδιάλλακτη" και απομονωμένη.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη στην αντιπαράθεσή της με τους αγρότες εμφανίζεται απομονωμένη και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό επιτελείο, - αλλά και ισχυρά τμήματα της οικονομικής ολιγαρχίας - το οποίο καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να βγει από αυτή.

Στίγμα (!) η στήριξη των αγροτών

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα,ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατήγγειλε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί υποστηρίζουν το αγώνα των αγροτών, ενώ συμφωνούν με την ευρωπαϊκή σύγκλιση (!). Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος κατήγγειλε τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ, γιατί "ευθυγραμμίζεται με τις κινητοποιήσεις ομάδων αγροτών, προκειμένου να ακινητοποιήσει τους εσωκομματικούς αμφισβητίες και αντιπάλους του", αλλά και για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Ταυτόχρονα στράφηκε και προς τους αρχηγούς των "μικρότερων" - πλην ΚΚΕ - κομμάτων, λέγοντας ότι σπεύδουν να ευθυγραμμίζονται "με το σύνολο, σχεδόν, των αιτημάτων αγροτών που κινητοποιούνται, την ίδια ώρα που η πολιτική τους πρόταση, εκ των πραγμάτων δεν ευνοεί την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων" (!). Δεν παρέλειψε επίσης να "ανακαλέσει στην τάξη" τους αρχηγούς των κομμάτων, γιατί "συνεργούν" στον αποκλεισμό των εθνικών δρόμων και γιατί "ενώ μιλούν στο όνομα της υπευθυνότητας, θυσιάζουν το συμφέρον της χώρας" (!).

Πρόσκληση για αντιαγροτική δράση!

Αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση προς κόμματα, κοινωνικούς φορείς και πολίτες να αντιδράσουν απέναντι στους αγρότες. Είπε συγκεκριμένα: "Αυτού του είδους τα φαινόμενα - (σ.σ. οι καταλήψεις των εθνικών δρόμων) - πιστεύω ότι όλοι τα αποδοκιμάζουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Και αφού δεν υπάρχει άλλη αντιπρόταση συνολικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας, καλούμε και πάλι όλους, κόμματα, φορείς, αγρότες, πολίτες, να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια η οποία ξεκινά..." (!).

Κληθείς στη συνέχεια να διευκρινίσει τι εννοεί με τη φράση "δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς" και πώς θα αντιδράσει, απάντησε ότι "η ελληνική κοινωνία έχει θεσμούς και διαθέτει όργανα τα οποία πρέπει να δράσουν αποτελεσματικά στην κατεύθυνση τού να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται, χωρίς να καταφεύγουμε σε μεθόδους τέτοιες, τις οποίες όλοι αποδοκιμάζουμε". Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για τα όργανα που διαθέτει η πολιτεία, είπε: "Είναι οι ίδιοι οι φορείς, οι συνεταιριστικοί, οι σύλλογοι των αγροτών, είναι οι επαγγελματικές τάξεις, οι οποίες θίγονται και οι οποίες θα πρέπει να ασκήσουν κάποια πίεση (!). Είναι τα όργανα της Δικαιοσύνης, τα οποία πρέπει να ασχοληθούν με τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται λόγω των αποκλεισμένων δρόμων, όταν ο όγκος των δυνάμεων που έχουν κινητοποιηθεί και που έχουν προκαλέσει τέτοιους αποκλεισμούς, δε δικαιολογεί εκ των πραγμάτων τέτοιους αποκλεισμούς" (!).

Στη συνέχεια παρέλαβε τη σκυτάλη συκοφάντησης των αγροτών λέγοντας ότι "ο αριθμός των τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων που έχουν καταλάβει σημαντικές εθνικές αρτηρίες είναι μικρότερος από τον αριθμό των δακτύλων τους ενός χεριού". Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την άκαμπτη και αδιάλλακτη στάση του Κ. Σημίτη, ο οποίος αρνείται πεισματικά το διάλογο με τους αγρότες, ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι δε συναντάται μαζί τους γιατί θα έδινε "λάθος μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία" (!).

"Μόνο νικητές θα φύγουμε"

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, πρωτοφανή ενότητα, νέα μπλόκα και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, η ξεσηκωμένη αγροτιά συνεχίζει τον αγώνα της μέχρι τη δικαίωση

Στην κυβερνητική επιχείρηση ιδεολογικής τρομοκρατίας και στις κομματικές ενέργειες του ΠΑΣΟΚ να διασπάσει την ενότητά τους, οι αγρότες απαντούν με ενίσχυση του αγωνιστικού πνεύματος και κλιμάκωσης της κινητοποίησης.

Μια κινητοποίηση που μπήκε στην 15η μέρα, σπάζοντας το χρονικό ρεκόρ της προηγούμενης του Μάρτη του '95.

Στην αντιδημοκρατική, αντικοινωνική προσπάθεια του πρωθυπουργού να διχάσει την κοινωνία, στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, η κοινωνία, οι άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα απαντούν με διόγκωση του κύματος αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς.

Στην κινδυνολογία των υπουργών και των εμποροβιομηχάνων ότι πλήττεται καίρια η ελληνική οικονομία εξαιτίας του αποκλεισμού των Εθνικών οδών, οι φρουροί των μπλόκων απαντούν ότι γι' αυτό ευθύνεται αποκλειστικά η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού και επισημαίνουν ότι προβλήματα η βιομηχανία και τα μαγαζιά είχαν πολλά και πριν την αγροτική κινητοποίηση, λόγω της πολιτικής αποβιομηχάνισης και φορολογικής επιδρομής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Στα αισχρά ψεύδη κυβερνητικών ανευθυνοϋπευθύνων και μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι σπάνε και διαλύονται τα μπλόκα, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα σε ολόκληρη τη χώρα απαντούν με στήσιμο νέων μπλόκων και πρόσθετα τρακτέρ στα υπάρχοντα.

Και στη συκοφαντική επιχείρηση να εμφανιστούν οι ξεσηκωμένοι αγρότες ως κομματικά υποκινούμενοι, οι εκπρόσωποί τους απαντούν με την επιμονή τους σε ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση και καλούν όλους τους αρχηγούς των κομμάτων να τους επισκεφτούν και να συζητήσουν μαζί τους τη λύση των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων.

Στη Θεσσαλία, στην καρδιά του αγροτικού ξεσηκωμού, που συγκλονίζει ολόκληρη τη χώρα και τα μηνύματά του διάβηκαν τα σύνορα της Ελλάδας, το ηθικό της εξεγερμένης αγροτιάς παραμένει ακμαιότατον. Στα μπλόκα της Εθνικής οδού - Αλμυρού, Βελεστίνου, "Βιοκαρπέτ", διασταύρωσης Βόλου, Συκουρίου, Τεμπών - προστίθενται καθημερινά τρακτέρ - χτες ήρθαν 40 από χωριά της Καρδίτσας και άλλα 40 από χωριά της Λάρισας. Και στα περιφερειακά μπλόκα - Κολκοτού, περιφερειακής Τρικάλων, Καραβόπορου, Μουργκανίου, Αγναντερού, Κτημένης, Νέου Μοναστηρίου - όλοι παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους.

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καθοδηγεί και συντονίζει τη μάχη και ταυτόχρονα επιλύει προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν σε κάποια μπλόκα, διευκολύνοντας τη διέλευση από εκεί όλων όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και οπωσδήποτε τη μεταφορά ασθενών, νοσοκομειακών και άλλων ιατρικών υλικών, στρατιωτών κ. ά.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς. Μετά το μεγάλο προχτεσινό παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα και τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα, στο Βόλο και τα Τρίκαλα, με διοργανωτές μαζικούς φορείς των νομών, προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις συμπαράστασης του λαού της Θεσσαλίας στον ηρωικό αγώνα των αγροτών.

Χτες το απόγευμα ο Λάκης Χαλκιάς έδωσε συναυλία στα μπλόκα της "Βιοκαρπέτ" και των Τεμπών, όπου η συμμετοχή αγροτών, αλλά και πολλών κατοίκων των θεσσαλικών πόλεων ήταν μεγάλη και ενθουσιώδης. Στις επόμενες μέρες αναμένονται στα μπλόκα της Θεσσαλίας εργαζόμενοι, γυναίκες, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.

Η ζωή στα μπλόκα συνεχίζεται στον ίδιο αγωνιστικό ρυθμό. Οι φρουροί ακλόνητοι δηλώνουν παντού και πάντα ότι "μόνο νικητές θα φύγουμε από εδώ".

Περιοδεία Εβερτ στα μπλόκα

Στα μπλόκα των αγροτών της Λάρισας περιόδευσε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ και πρότεινε την από κοινού επίσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών στον Κ. Σημίτη, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα των αγροτών. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δε θα τολμήσει να μη δεχτεί μία τέτοια πρόταση και στη συνέχεια είπε ότι πρέπει να γίνει μία επιτροπή από καθηγητές και εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αποτιμηθεί το κόστος των αγροτικών αιτημάτων, το οποίο εάν είναι μέχρι 200 δισ., πρέπει η κυβέρνηση να τα ικανοποιήσει.

Ομως το θέμα της κινητοποίησης των αγροτών έδωσε αφορμή στον διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος Γ. Σουφλιά να συνεχίσει τις "αρχηγικές" κινήσεις. Ετσι χτες ο Γ. Σουφλιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και του ζήτησε να προχωρήσει σε διάλογο με τους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης τού απάντησε ότι όλα τα περιθώρια διαλόγου εξαντλήθηκαν.

Στη Θεσσαλία από αύριο η Αλέκα Παπαρήγα

Στη Θεσσαλία θα περιοδεύσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από αύριο Παρασκευή, μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Συνάντηση με τους αγρότες στα μπλόκα του Κάστρου Βοιωτίας,της Μαγνησίας,του Συκουρίου,των Τεμπών.Στις 6.00 μ.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και στις 8.00 μ.μ. θα επισκεφθεί το μπλόκο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο "ΔΙΒΑΝΗ ΠΑΛΛΑΣ". Περιοδεία στα μπλόκα των περιοχών Μουργκάνι, Πηνειού και Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας.

Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καρδίτσα,στο ξενοδοχείο "ΚΙΕΡΙΟΝ".

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ: Στις 10.30 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Βόλο.Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λάρισα,στον κινηματογράφο "ΓΑΛΑΞΙΑΣ".

Ζέστανε τις καρδιές τους

"Ζέστανε" με τους ήχους του τους ξεσηκωμένους αγρότες, χτες, ο λαϊκός καλλιτέχνης Λάκης Χαλκιάς και το συγκρότημά του, που πήγαν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους. Τραγουδώντας τα γνωστά τραγούδια του στα μπλόκα της "Βιοκαρπέτ" και των Τεμπών, έδωσε ένα άλλο χρώμα στη ζωή των αγωνιζόμενων αγροτών.

Χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους αγρότες, ο Λ. Χαλκιάς τόνισε ότι τα μπλόκα τους είναι κάστρα αντίστασης και πως τα μάτια του ελληνικού λαού είναι στραμμένα πάνω τους. "Ο αγώνας σας είναι αγώνας όλων των εργαζομένων που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλει αγρότες, όπως δε θέλει τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας", είπε.

Αγρότες και πολλοί κάτοικοι αψήφησαν βροχή και κρύο, προκειμένου να ακούσουν παραδοσιακούς σκοπούς και αγωνιστικά τραγούδια και να χορέψουν υπό τους ήχους των οργάνων. Μελωδίες όπως "Ενα το χελιδόνι" και "Παιδιά της Σαμαρίνας" συγκίνησαν πολλούς από τους συγκεντρωμένους, που αρκετές φορές τραγούδησαν μαζί με τον καλλιτέχνη.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγη ώρα αργότερα και στο μπλόκο των Τεμπών. "Είμαι ανάμεσα σε φίλους", είπε ο Λ. Χαλκιάς και αυτοί σαν απόδειξη έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν. Οι πρώτες νότες έδιωξαν το τσουχτερό κρύο μακριά και ρυθμικά παλαμάκια άρχισαν να συνοδεύουν τον καλλιτέχνη από το πρώτο κιόλας τραγούδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ