ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίδραση στη "Σένγκεν"
  • Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς
  • Ζητούν να μην επικυρωθεί η Συνθήκη από τη Βουλή

Η συμφωνία "Σένγκεν" περιορίζει τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών, προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα των πάντων - προσώπων και πραγμάτων - και έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο απαγορεύει τη συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών για τους πολίτες αυτής της χώρας. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ζητήσει την... έγκριση και της Βουλής.

Την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, που έχουν εκπονηθεί από τους ισχυρούς κύκλους της Ευρώπης πριν από πολλά χρόνια στην πόλη Σένγκεν του Βελγίου, επιχείρησαν τα τελευταία χρόνια να θέσουν σε εφαρμογή τόσο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ. Αναλογιζόμενες όμως το πολιτικό κόστος δεν είχαν τολμήσει μέχρι σήμερα να νομιμοποιήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έναρξη του μεγάλου φακελώματος. Η κυβέρνηση του "εκσυγχρονιστή" Σημίτη δηλώνει, όμως, πανέτοιμη να προχωρήσει ακόμα και στον εκσυγχρονισμό του φακελώματος!

Πώς θ' αντιδράσουν οι εργαζόμενοι; Πώς ο αγώνας για να μην γίνουν πράξη οι αυταρχικές επιδιώξεις των ισχυρών της ΕΕ, θα γίνει υπόθεση όλων των σωματείων; Πώς θα περάσει μέσα από την καθημερινή τους δράση;

Τα πρώτα βήματα...

Το πρώτο βήμα έγινε προχτές με τη συγκρότηση επιτροπής από εκπροσώπους συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών φορέων, που ύστερα από πρωτοβουλία της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας (ΕΕΛΠ) συζήτησαν για τις επιπτώσεις από το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ειδικότερα από την προβλεπόμενη επικύρωση της συμφωνίας "Σένγκεν".

"Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αγορά εξοπλισμού αξίας πολλών δισ. για την εφαρμογή της "Σένγκεν", τη στιγμή που δεν έχει ψηφιστεί ο ανάλογος νόμος από τη Βουλή" τόνισε ο Ν. Τσιούνης από την ΕΕΛΠ, ενώ ο Κ. Μπότσης υπογράμμισε ότι στην επιτροπή θα κληθούν να πάρουν μέρος και άλλα σωματεία που θα συντονίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο. Στις επόμενες μέρες, στόχος είναι να διοργανωθεί ημερίδα, να γίνουν συναντήσεις με κομματικούς φορείς και να κατατεθεί υπόμνημα στη Βουλή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γ. Δούρος από το ΚΣ της Εθνικής Σπουδαστικής Ενωσης Ελλάδας, ο Π. Σπύρου από το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου "Αγ. Σοφία", ο Χ. Πατίδης από την Ενωση Λογιστών Πειραιά, ο Α. Γόντικας από το σωματείο Λιθογράφων, ο Γ. Στρατηγός γραμματέας της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο Γ. Θεοδώρου από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Δ. Θανασόπουλος από το Συνδικάτο Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας, ο Δ. Βαλιώτης από το Συνδικάτο Μετάλλου, η Μ. Τσαγκατάκη και η Κ. Καστρινού από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, ο Δ. Βαρελάς από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, ο Β. Ρυφουνάς από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και ο Δ. Πρωτοψάλτης από τον Σύλλογο Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων 1967 - 1974.

Ν' αναπτυχθεί κίνημα

Πολλοί συνδικαλιστές τόνισαν ότι η συμφωνία "Σένγκεν" δεν είναι γνωστή στους περισσότερους εργαζόμενους και υπογράμμισαν την ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα για να εμποδιστεί η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

"Η συνθήκη είναι ένα νομικό έκτρωμα" ανέφερε το μέλος της διοίκησης του ΔΣΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου.Μια ανάγνωση του άρθρου 99 μπορεί να πείσει γι' αυτό. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι "τα στοιχεία σχετικά με τα πρόσωπα ή τα οχήματα εισάγονται, τηρουμένου του εθνικού δικαίου του συμβαλλομένου μέρους που προβαίνει στην καταχώριση, με στόχο τη διακριτική παρακολούθηση ή τον ειδικό έλεγχο". Οι έννοιες όμως της "διακριτικής παρακολούθησης" και του "ειδικού ελέγχου" είναι καινούριες για το δικονομικό μας καθεστώς και αντίθετες σε κάθε περίπτωση με τις διατάξεις του Συντάγματος.

Στο υπόμνημά της η επιτροπή αναφέρει ότι η συμφωνία "Σένγκεν" ανατρέπει τη βασική αρχή του κράτους δικαίου, που είναι το τεκμήριο της αθωότητας και καθιερώνει το τεκμήριο ενοχής των πολιτών, αφού θεωρεί τους πάντες ύποπτους. Επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και το φακέλωμα σε πολίτες για τους οποίους"κάποιοι" έχουν... κάποιες υπόνοιες ότι στο μέλλον μπορεί να παρανομήσουν και καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών. Η επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να μην φέρει στη Βουλή τη "Σένγκεν", τα κόμματα και τους βουλευτές να την καταψηφίσουν και τους μαζικούς φορείς με την πάλη τους να μην επιτρέψουν τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εργαζομένων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στη Βουλή σήμερα το πρόβλημα

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ. Συζήτηση το απόγευμα και στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Κλειστή πάλι η χωματερή

Στη Βουλή θα συζητηθεί, τελικά, σήμερα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, μετά από Επίκαιρή Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέων. Αυδής προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Στην Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να χωροθετηθούν άμεσα οι Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), σύμφωνα με το σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ).

Στην Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι για πολλοστή φορά η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική έφτασε πάλι σε κρίσιμη κατάσταση. Υπενθυμίζει πως ο Δήμος Ανω Λιοσίων, αντιδρώντας στην κωλυσιεργία της κυβέρνησης να χωροθετήσει τις νέες ΟΕΔΑ, κλείνει δικαιολογημένα τη χωματερή Ανω Λιοσίων. Και τονίζει πως ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είχε από τον Ιούνη τις μελέτες του ΕΣΔΚΝΑ για τη χωροθέτηση, παράγγειλε κι άλλες μελέτες που δεν έχουν ακόμα κατατεθεί. Ο Λ. Αυδής σημειώνει, επίσης, την ομόφωνη εκτίμηση του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αναμονής, καθώς επίσης και ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές της Αττικής συνεχίζουν ανενόχλητες το καταστροφικό τους έργο, γεγονός που απαιτεί την άμεση λύση του προβλήματος.

Εκτός αιθούσης της Βουλής για σήμερα καταγράφονται οι παρακάτω εξελίξεις:

Ο δήμος Ανω Λιοσίων κλείνει από σήμερα μέχρι και την Κυριακή τη χωματερή. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει επίσης ότι από την ερχόμενη Τρίτη η χωματερή θα κλείσει οριστικά.

Στο Δημαρχείο Παλλήνης θα γίνει σήμερα το απόγευμα σύσκεψη των δημάρχων και κοινοταρχών της Ανατολικής Αττικής με πρωτοβουλία του νομάρχη Δ. Φράγκου.Στη σύσκεψη ενδέχεται να ανακοινωθούν τα πορίσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Θράκης για τις περιοχές όπου θα γίνουν οι άλλες δύο ΟΕΔΑ. Με χτεσινές δηλώσεις του, πάντως, ο νομάρχης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει στο τραπέζι η πρόταση για δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, ενώ έκανε καθαρό ότι δεν πρόκειται να κλείσουν οι 22 παράνομες χωματερές που λειτουργούν στην περιοχή.

Εκανε το λάθος να δηλώσει Ελληνας

Κυνηγημένος από το μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς ο μπαρμπα - Νίκος Λιοσάτος από την Κεφαλονιά, έφυγε για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του στη μακρινή Αυστραλία. Επί δεκαετίες, εκεί, φρόντισε να μεγαλώσει τα παιδιά του με την ελληνική ψυχή του. Φρόντισε, μάλιστα, να γράψει τα παιδιά του στα Ελληνικά Μητρώα, στο εκεί προξενείο, με την ελπίδα ότι κάποτε θα μπορέσουν να επιστρέψουν - και εκείνος με τη σύζυγο του, αλλά και τα παιδιά του - στην Ελλάδα, που πάλεψε για τη λευτεριά της από τους ξένους κατακτητές και την ντόπια αντίδραση.

Ομως η Ελλάδα του 2000 δεν ξεχνά να ξεπληρώσει τους αγωνιστές της αντίστασης, όχι βέβαια αποδίδοντας τις τιμές που τους αξίζουν, αλλά αντιμετωπίζοντάς τους με το μισαλλόδοξο καθεστώς του μετεμφυλιακού καθεστώτος. Ετσι, όταν τις προάλλες, συνταξιούχος πια, ο μπαρμπα - Νίκος επέστρεψε στο χωριό του στην Κεφαλονιά, αποφασισμένος να χτίσει σε οικόπεδο που είχε αφήσει πριν φύγε,ι βρήκε μπροστά του τα κατάλοιπα του Εμφυλίου. Το μικρό οικοπεδάκι του δασώθηκε, όπως ήταν φυσικό, αφού δεν ήταν εδώ ο αφέντης του για να το φροντίζει και τώρα τα σαϊνια της Δασικής Υπηρεσίας αρνούνται να του δώσουν το δικαίωμα να χτίσει ένα σπιτάκι για να στεγάσει τους καημούς της ξενιτιάς και να ζήσει με τη γυναίκα του το υπόλοιπο της ζωής τους στην πατρίδα.

Τι κι αν παρουσίασε σχέδια ρυμοτομικά και χάρτες ο μπαρμπα - Νίκος "οι νόμοι είναι νόμοι" του απάντησαν τα "τσακάλια" του δασαρχείου και κάποιοι άλλοι, τοπικοί πολιτικάντηδες του ΠΑΣΟΚ, του συνέστησαν να παρανομήσει για να βρει το δίκιο του, να πληρώσει μεσάζοντες για να πάρει το οικόπεδό του! Περήφανος όπως έχει ζήσει σ' όλη του τη ζωή, ο μπαρμπα - Νίκος αρνήθηκε την ...εκδούλευση των κρατούντων.

Αηδιασμένος και αγανακτισμένος απ' αυτήν την αντιμετώπιση ο Ν. Λιοσάτος κατάγγειλε στο "Ρ" τα όσα απαράδεκτα αντιμετώπισε και αναρωτήθηκε: "Επιτέλους πώς είναι δυνατόν να μας αντιμετωπίζουν έτσι; Και τι θα πω στα παιδιά μου στην Αυστραλία που τα μεγάλωσα και τα έπεισα να πολιτογραφηθούν στο προξενείο Ελληνες πολίτες; Πώς θα τους πω πως το Ελληνικό Κράτος μάς απαγορεύει να χτίσουμε στην περιουσία μας;". Βέβαια, δεν είναι ο πρώτος. Ισως να του είπαν του μπαρμπα - Νίκου πως θα ήταν διαφορετικά, για να στέλνει το συνάλλαγμά του στη χώρα. Εδώ, ωστόσο, δεν πρόκειται μόνον για την κοροϊδία και την προσβλητική συμπεριφορά των αρμοδίων. Οφείλουν οι αρμόδιοι, επιτέλους, να αλλάξουν τακτική και να αντιμετωπίσουν τις περιπτώσεις αυτών των καταταλαιπωρημένων Ελλήνων. Κανένα πρόσχημα δε δικαιολογεί μια τέτοια απαράδεκτη αντιμετώπιση. Οι αρμόδιοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα όχι μόνον του Ν. Λιοσάτου, αλλά και όλων όσοι ταλαιπωρούνται με τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές.

Τι θα γίνει με το Μετρό;

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην κατασκευή του μετρό της Αθήνας, για να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση του έργου χωρίς πρόσθετο κόστος και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο έργο;

Τα καυτά αυτά ερωτήματα απευθύνει προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, με τη μορφή Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή.

Συνεχώς νέα προβλήματα παρουσιάζονται στην εκτέλεση του έργου, επισημαίνει ο βουλευτής του Κόμματος. Πρόσφατα η κατασκευάστρια κοινοπραξία "Ολυμπιακό Μετρό" προχώρησε τη διαδικασία για ομαδικές απολύσεις συνολικά 250 εργαζομένων και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν και νέες απολύσεις μετά το Φλεβάρη, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι κυλιόμενες διαθεσιμότητες προσωπικού.

Επίσης ο Ορ. Κολοζώφ τονίζει ότι οι κύριες εργασίες του έργου ουσιαστικά έχουν σταματήσει από τον Αύγουστο, εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης να επιλύσει τα χρόνια συσσωρευμένα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν εδώ και μήνες. Και ο βουλευτής του ΚΚΕ καταλήγει: "Η αδιαφορία, η ανοχή και ουσιαστικά η υποχώρηση της κυβέρνησης στους εκβιασμούς και στις απαιτήσεις των εργολάβων, για συνεχώς νέα πανωπροίκια πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών, οδήγησε το έργο σε αδιέξοδο και στην υπέρβαση κατά πολύ του προϋπολογισμού του έργου, προσθέτοντας συνεχώς νέα οικονομικά βάρη στον ελληνικό λαό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ