ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξυμένη ένταση

Σε κατάσταση επαγρύπνησης έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, δύο μέρες μετά τη δολοφονία δύο Εβραίων εποίκων, καθώς, χτες, η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς" τίμησε την πρώτη επέτειο από το χαμό του ηγέτη της Γιεχία Αγιάς. Παρά την αυξημένη ένταση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο χαρακτήρισε "εθνική προτεραιότητα" την ενίσχυση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη.

Με μια μεγάλη συγκέντρωση που προγραμματιζόταν για χτες το βράδυ στην πόλη της Γάζας, με την έγκριση του Παλαιστινίου ηγέτη, η "Χαμάς" επρόκειτο να τιμήσει τη μνήμη του δολοφονημένου ηγέτη της Γιεχία Αγιάς ή "μηχανικού", ο οποίος σκοτώθηκε πέρυσι, όταν εξερράγη το κινητό του τηλέφωνο. Την παγίδευση του Αγιάς, η "Χαμάς" την αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Επιπλέον, χτες, ο Ζορζ Χαμπάς, ηγέτης της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", που ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας των δύο Εβραίων εποίκων την Τετάρτη, κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να επαναλάβει την εξέγερση ενάντια στους ισραηλινούς κατακτητές, υποστηρίζοντας ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι "ειρηνευτική διαδικασία".

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα με τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ περιπολίες και έλεγχοι στοιχείων γίνονται διαρκώς. Σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ένα χτύπημα των εξτρεμιστών ισλαμιστών θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό τις μέρες αυτές.

Παρά την τεταμένη κατάσταση και την όξυνση των πνευμάτων, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, χτες, να ανακηρύξει σε ζήτημα "εθνικής προτεραιότητας" το θέμα των εβραϊκών οικισμών. Οπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επαναφέρει τις φοροαπαλλαγές για τους Εβραίους εποίκους, ενώ έθεσε τις βάσεις για την οικονομική και υλική ενίσχυση των οικισμών, τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος είχε πάψει να θεωρεί "αναπτυσσόμενες περιοχές".

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
"Ελευθερία" της αμερικανικής ασυδοσίας

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των δασμών σε προσωπικούς υπολογιστές και άλλα προϊόντα πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας.

Οι υπουργοί Εμπορίου από 128 χώρες - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου συνυπέγραψαν χτες το πρωί την τελική διακήρυξη, με την οποία καλούνται να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση μίας ευρύτερης παγκόσμιας αγοράς, που θα απελευθερώνει τα προϊόντα της πληροφορικής από τους δασμούς. Η πρόταση για την κατάργηση των φόρων σε προϊόντα πληροφορικής υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ, κέρδισε την υποστήριξη άλλων 27 χωρών (ανάμεσά τους και η ΕΕ) και προκάλεσε τις αντιδράσεις χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, που φοβούνται ότι μία τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στην εγχώρια βιομηχανία πληροφορικής.

Η διακήρυξη της Σιγκαπούρης για τη λεγόμενη Συμφωνία περί της Τεχνολογίας της Πληροφορικής (ΙΤΑ) χαιρετίστηκε θερμότατα από τις μεγαλύτερες εταιρίες κομπιούτερ, όπως η Compaq και η Intel. Οι εταιρίες αυτές πανηγύριζαν σε χτεσινές ανακοινώσεις τους για τα υπερκέρδη που αναμένεται να τους φέρει η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, με το επιχείρημα ότι η σταδιακή και βραχυπρόθεσμη κατάργηση των δασμών σε προϊόντα πληροφορικής "θα δώσει σε ακόμη περισσότερο κόσμο πρόσβαση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ". Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την Τεχνολογία και την Πληροφορική (ΙΤΑ) υπογράφηκε ήδη από 28 χώρες, οι οποίες συμφώνησαν ότι θα καταργήσουν τους δασμούς σε υπολογιστές, μαλακό λογισμικό, ημιαγωγούς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται από την 1η Ιούλη 1997 έως την 1η Γενάρη 2000.

Η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τσαρλίν Μπαρσέφσκι, χαρακτήριζε τη Συμφωνία της Σιγκαπούρης για την Πληροφορική ως "μείωση φόρων σε παγκόσμιο επίπεδο", ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιούλη.

ΟΗΕ
Καινούριος Γενικός Γραμματέας;

Ο Κόφι Ανάν, από την Γκάνα, μέχρι σήμερα υπεύθυνος των ειρηνευτικών αποστολών του Οργανισμού, αναμένεται να είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Οπως δήλωσε, χτες το βράδυ, ο Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Γουέστον, το Συμβούλιο Ασφαλείας συμφώνησε, κατ' αρχάς, στην επιλογή του Κόφι Ανάν. Η εκλογή του Ανάν πρέπει να ψηφιστεί επισήμως από το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Και οι δύο διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς τόσο η Γαλλία όσο και η Κίνα που είχαν φέρει αντιρρήσεις στην επιλογή του Ανάν, φαίνεται ότι υποχώρησαν.

ΙΡΑΚ
Απόπειρα δολοφονίας κατά του γιου του Σ. Χουσε'ϊν

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο Ουντάι Χουσεϊν, γιος του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος δέχτηκε, το βράδυ της Πέμπτης, επίθεση από άγνωστους οπλοφόρους, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του σε προάστιο της Βαγδάτης. Οπως μεταδίδουν τα ιρακινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Ουντάι Χουσεϊν φέρει ελαφρά τραύματα από πυροβόλο όπλο και η υγεία του δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Οι ιρακινές αρχές ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, όπως μετέδωσε χτες το ιρακινό ραδιόφωνο, για να συλληφθούν οι δράστες.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ο Μιλόσεβιτς απορρίπτει τις κατηγορίες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απέρριψε χτες τις κατηγορίες για νόθευση των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη σε απαντητική επιστολή που απέστειλε προς τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ. Κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι απειλούν τη χώρα με "πολιτική τρομοκρατία", ενώ απηύθυνε πρόσκληση προς επιτροπή του ΟΑΣΕ να επαληθεύσει τα αποτελέσματα των πολύκροτων εκλογών.

Η συγκεκριμένη επιστολή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων ΖΑΓΙΕΝΤΟ. Ο Βουκ Ντράσκοβιτς του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης κατηγόρησε τον Σέρβο Πρόεδρο ότι αποκρύπτει την αλήθεια, επιμένοντας στη νίκη του ΖΑΓΙΕΝΤΟ στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόγισλαβ Σέσελι εκτίμησε ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί με συζήτηση στη Βουλή της Σερβίας και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το "ενδιαφέρον" που δείχνουν για τα αποτελέσματα της 17ης Νοέμβρη.

Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιλόσεβιτς πρότεινε να αρχίσει στο σερβικό Κοινοβούλιο συζήτηση με την αντιπολίτευση πάνω στο θέμα των δημοτικών εκλογών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

ΒΙΡΜΑΝΙΑ
Δεκάδες φοιτητές στις φυλακές

ΡΑΝΓΚΟΥΝ.-

Στις φυλακές και στα ανακριτικά γραφεία βρίσκονται δεκάδες φοιτητές που είχαν πάρει μέρος στις διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες των τελευταίων ημερών στην πρωτεύουσα της Βιρμανίας, Ρανγκούν. Η στρατιωτική κυβέρνηση δεν περιορίστηκε μόνο στις συλλήψεις των νεαρών διαδηλωτών. Εδωσε εντολή για την αναστολή της λειτουργίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Ρανγκούν, ενώ εκατοντάδες στρατιώτες, βαριά οπλισμένοι, περιφρουρούν έξω από τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας...

Μέλη του αγωνιστικού φοιτητικού κινήματος που δρα κατά της χούντας στη Βιρμανία, είπαν σε δημοσιογράφους ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν συλλάβει πάνω από 85 φοιτητές που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις. Πολλοί από αυτούς λέγεται ότι ανακρίνονται στις φυλακές "ΙΝΣΕΙΝ" του Ρανγκούν. Οσοι ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Φοιτητές κατήγγειλαν σε δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι οι καθιστικές διαμαρτυρίες και άλλου είδους φοιτητικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βιρμανίας, μόνον που αυτές δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας γιατί οι αστυνομικοί και οι δυνάμεις "ασφαλείας" μπλοκάρουν όλους τους παρακείμενους με τα ΑΕΙ δρόμους.

ΙΤΑΛΙΑ
Μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις

ΜΙΛΑΝΟ.-

Οι χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων διάφορων κλάδων της Ιταλίας ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι.

Οι μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων και των "Fiat" και "Olivetti", παρέμειναν κλειστές για 4 ώρες λόγω της απεργίας των περίπου 1 εκατομμυρίου εργαζομένων τους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας, ενώ οι σιδηρόδρομοι απέργησαν για 8 ώρες.

Γενικά, η βδομάδα που πέρασε ήταν βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στη χώρα. Τόσο οι εναέριοι ελεγκτές, οι εργαζόμενοι στους κρατικούς σιδηροδρόμους, στο μετρό, στα λεωφορεία και στα τραμ, όσο και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα "φέρι μποτ" πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα ποικίλες μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων.

Συνολικά, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω του αδιέξοδου που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές τους συμβάσεις, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιακών υπηρεσιών, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να απολυθούν αρκετοί εργαζόμενοι και να αλλάξουν τα ωράρια εργασίας.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σύλληψη - παρενόχληση του Τζ. Ανταμς

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Υστερα από τη σύλληψη του Τζέρι Ανταμς, ηγέτη του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) το βράδυ της Πέμπτης, ο ίδιος κατήγγειλε τις βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας για "παρενόχληση".

Σε ανακοινωθέν του Σιν Φέιν αναφέρεται ότι ο Ανταμς και άλλο ένα ηγετικό στέλεχος του κόμματος, ο Τζέρι Κέλι, συνελήφθησαν από στρατιώτες του Ιρλανδικού Βασιλικού Συντάγματος σε οδόφραγμα κοντά στο Μπάνμπριτζ στις νότιες περιοχές της Βόρειας Ιρλανδίας, κατά την επιστροφή τους από πολιτική εκδήλωση.

Λίγο αργότερα κλήθηκε η αστυνομία, όπου μετά την άφιξή της, οι δύο πολιτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίσουν το δρόμο της επιστροφής τους στο Μπέλφαστ. Οπως τονίζεται στο ανακοινωθέν, ο Ανταμς και ο Κέλι "παρενοχλούνται συστηματικά" από τις βρετανικές αρχές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κυβέρνηση μειοψηφίας

ΜΠΑΡΝΣΛΕΪ.-

Την πρώτη κυβέρνηση μειοψηφίας στη Βρετανία, ύστερα από 17 χρόνια, αποτελεί από την Πέμπτη το βράδυ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, έπειτα από την επικράτηση του υποψηφίου του Εργατικού Κόμματος, Τζεφ Ενις, στις συμπληρωματικές εκλογές της περιφέρειας του Μπάρνσλεϊ στη Βόρεια Αγγλία.

Τα αποτελέσματα από την περιοχή αυτή, ανατρέπουν τις ισορροπίες στο Κοινοβούλιο, καθώς η κυβέρνηση διαθέτει 322 βουλευτές έναντι 323 της αντιπολίτευσης.

Πάντως, παρά την κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Μέιτζορ μάλλον θα συνεχίσει να κυβερνάει τη χώρα, βασιζόμενος στη συναίνεση των φιλοενωτικών βουλευτών της Βόρειας Ιρλανδίας. Ετσι, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, το πιο πιθανό είναι να διατηρήσει την εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν την 1η Μάη 1997.

Από το Δουβλίνο, όπου και βρίσκεται, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπλερ, δήλωσε πως το αποτέλεσμα καταδεικνύει πως πλέον "δεν υφίσταται κυβερνητική πλειοψηφία και από την πλευρά μας θα εντείνουμε τις πιέσεις έως ότου αποχωρήσουν (οι Συντηρητικοί) από τη διακυβέρνηση. Η κυβέρνηση δε θα έχει πλέον άλλο στόχο πλην της πολιτικής επιβίωσής της και η χώρα έχει ανάγκη και αξίζει άλλωστε κάτι άλλο καλύτερο από αυτό".

"Μπλόκα οργής" και από τους αγρότες της μακρινής Νότιας Κορέας, που αγωνίζονται και φέτος ενάντια στις πολύ χαμηλές τιμές του ρυζιού που έχει επιβάλει η κυβέρνηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ