Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
"Ελευθερία" της αμερικανικής ασυδοσίας

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των δασμών σε προσωπικούς υπολογιστές και άλλα προϊόντα πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας.

Οι υπουργοί Εμπορίου από 128 χώρες - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου συνυπέγραψαν χτες το πρωί την τελική διακήρυξη, με την οποία καλούνται να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση μίας ευρύτερης παγκόσμιας αγοράς, που θα απελευθερώνει τα προϊόντα της πληροφορικής από τους δασμούς. Η πρόταση για την κατάργηση των φόρων σε προϊόντα πληροφορικής υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ, κέρδισε την υποστήριξη άλλων 27 χωρών (ανάμεσά τους και η ΕΕ) και προκάλεσε τις αντιδράσεις χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, που φοβούνται ότι μία τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στην εγχώρια βιομηχανία πληροφορικής.

Η διακήρυξη της Σιγκαπούρης για τη λεγόμενη Συμφωνία περί της Τεχνολογίας της Πληροφορικής (ΙΤΑ) χαιρετίστηκε θερμότατα από τις μεγαλύτερες εταιρίες κομπιούτερ, όπως η Compaq και η Intel. Οι εταιρίες αυτές πανηγύριζαν σε χτεσινές ανακοινώσεις τους για τα υπερκέρδη που αναμένεται να τους φέρει η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, με το επιχείρημα ότι η σταδιακή και βραχυπρόθεσμη κατάργηση των δασμών σε προϊόντα πληροφορικής "θα δώσει σε ακόμη περισσότερο κόσμο πρόσβαση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ". Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την Τεχνολογία και την Πληροφορική (ΙΤΑ) υπογράφηκε ήδη από 28 χώρες, οι οποίες συμφώνησαν ότι θα καταργήσουν τους δασμούς σε υπολογιστές, μαλακό λογισμικό, ημιαγωγούς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται από την 1η Ιούλη 1997 έως την 1η Γενάρη 2000.

Η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τσαρλίν Μπαρσέφσκι, χαρακτήριζε τη Συμφωνία της Σιγκαπούρης για την Πληροφορική ως "μείωση φόρων σε παγκόσμιο επίπεδο", ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ